פרעות תר"פ

עם סיום מלחמת העולם הראשונה, החלו הדיונים בדבר עתיד ארץ-ישראל והאזור כולו וב-19 באפריל 1920 התכנסו בסן רמו שבאיטליה "מדינות ההסכמה" (בריטניה, צרפת, איטליה ויוון וכן יפן ובלגיה) לדיון בחוזה השלום עם תורכיה. באותה ועידה הוחלט למסור לבריטניה במנדט את השלטון על ארץ-ישראל משני עברי הירדן ולהטיל עליה את האחריות לביצועה של הצהרת בלפור, שעיקרה, הקמת בית לאומי ליהודים בארץ-ישראל. בעוד הדיונים נמשכים, החליטו הערבים לנקוט פעולות אלימות, כדי לחבל בהגשמתה של הצהרת בלפור. ההזדמנות לפרעות ניתנה לערבים בעת חגיגות נבי-מוסא. בחגיגות אלה, שמקורן בתקופה שבה ניצח צלאח א-דין את הצלבנים, היו מגיעות משלחות של מוסלמים מכל חלקי הארץ לירושלים ומשם הייתה יוצאת תהלוכה למסגד סמוך ליריחו - מסגד שעל-פי המסורת המוסלמית ניצב על קבר משה.
באפריל 1920 נתקבצו ובאו לירושלים אלפי מוסלמים ומשם יצאו בתהלוכה לעבר יריחו. בתום החגיגות, שנמשכו שבעה ימים, חזרו החוגגים לירושלים לשם תפילה לציון סיום העלייה לרגל. לאחר התפילה, ובעקבות נאומי ההסתה הרבים שנשמעו במהלך החגיגות, הפכה התהלוכה להתפרצות נגד היהודים. אדישות השלטונות לנעשה עודדה את הערבים, שקראו בקולי-קולות: "אִדבח אל-יהוד, א-דאוּלה מענא" (טבחו ביהודים, הממשלה אתנו).
התקפת הערבים לא באה במפתיע, והיהודים נערכו לה בעוד מועד. בירושלים כיהן אותה עת "ועד הצירים", שנתמנה על ידי ההסתדרות הציונית כדי לנהל את ענייני היהודים בארץ-ישראל (מאוחר יותר הוחלף "ועד הצירים" ב"ועד הלאומי", שייצג את יהודי ארץ-ישראל). "ועד הצירים" הטיל על זאב ז'בוטינסקי, שזה לא מכבר שוחרר מן הצבא הבריטי, לארגן את היהודים להגנה עצמית (ז'בוטינסקי היה ממקימי הגדודים העבריים שלחמו במסגרת הצבא הבריטי במלחמת-העולם הראשונה והשתתפו בכיבוש הארץ מידי התורכים). בחסות "ועד הצירים" הקים ז'בוטינסקי בירושלים את ארגון ההגנה וערך אימונים מזורזים למתנדבים החדשים; בעוד תרגילי הסדר נערכו בגלוי, התקיימו האימונים בנשק חם במקומות מסתור. ז'בוטינסקי גרס כי כוח המגן צריך להיות לגאלי ועל-כן הודיע לרונאלד סטורס, המושל הצבאי הבריטי, על קיום היחידות להגנה עצמית ואף דרש ממנו נשק בשביל המגינים, אולם נענה בסירוב.
כוחות ההגנה (כשברשותם 50 רובים, כמה אקדחים ורימונים) התפרסו בעיקר בעיר החדשה, בעוד הפרעות כוונו נגד יהודי העיר העתיקה. ב-4 באפריל 1920, חול המועד פסח תר"פ, התנפלו מאות ערבים חמושים באלות, פגיונות וחרבות, על הרובע היהודי בעיר העתיקה. הם בזזו חנויות ופגעו בכל יהודי שנקרה בדרכם. אותו זמן היה בעיר העתיקה שוטר יהודי בודד - הקצין יהושע אייזנברג (יתר 116 השוטרים ששירתו בירושלים, פוזרו יום קודם לכן בתחנות המשטרה שמחוץ לחומות). כאשר נודע הדבר לז'בוטינסקי, שלח יחידה של ההגנה אל העיר העתיקה, אולם בינתיים הגיע הצבא למקום, סגר את השערים ומנע את כניסת יחידת ההגנה. לעת ערב השתרר שקט בעיר והצבא עזב את עמדותיו וחזר למחנה.
בפרעות תר"פ נהרגו בירושלים 6 יהודים וכמאתיים נפצעו. אין ספק, כי לולא ההתארגנות המוקדמת, היה מספר הקרבנות גדול הרבה יותר.
שלושה ימים לאחר הפרעות ערכו הבריטים מעצרים נרחבים בקרב הערבים וגם על היהודים לא פסחו. בחיפוש שנערך באחת מעמדות ההגנה בעיר העתיקה, נמצאו 3 רובים, 2 אקדחים ו-250 כדורים. 19 גברים שנמצאו במקום נאסרו. ז'בוטינסקי שמע על המאסרים רק למחרת היום. מיד יצא ל"קישלה" (בית-המעצר שבמשטרת העיר העתיקה) יחד עם עורך-הדין ד"ר מרדכי עליאש, כדי למחות על המאסר. הוא טען בפני הקצין האחראי כי ההגנה אינה ארגון בלתי חוקי וכי הממשל ידע על קיומו ועל-כן דרש לשחרר מיד את האסירים. אולם אם השלטונות סבורים שהם אשמים, הרי הוא, כמנהיגם, אשם גם כן ויש לאסור גם אותו. הקצין הכיר בהיגיון שבדברי ז'בוטינסקי ואסר אותו ללא שהיות.
המאסר עורר זעם רב בקרב היישוב היהודי בארץ-ישראל, שהתקומם נגד עמדת הממשלה שאינה מבחינה בין תוקף לנתקף.
ב-12 באפריל נערך משפטם של עשרים חברי ההגנה. אותו יום נערכו הבחירות לאסיפת הנבחרים של היישוב, ולאות הזדהות עם הנאשמים, הציבה מפלגת "אחדות העבודה" (לימים מפא"י) את ז'בוטינסקי כמועמד ראשון ברשימתה.
ז'בוטינסקי וחבריו הואשמו ב"החזקת נשק בלתי חוקי וארגון קנוניה להביא לידי מעשי אלימות ורצח". ז'בוטינסקי כפר באשמה וטען כי השלטונות ידעו על קיומו של ארגון ההגנה, והוא יחד עם רוטנברג, אף ביקשו מהשלטונות לצייד את הארגון בנשק.
המשפט היה קצר ובסיומו נידון ז'בוטינסקי ל-15 שנות מאסר עם עבודת פרך וגירוש מן הארץ לאחר ריצוי העונש, בעוד חבריו נידונו כל אחד ל-3 שנות מאסר עם עבודת פרך. כדי לשמור על איזון, הועמדו שני ערבים למשפט באשמת אונס ונשפטו ל-15 שנות מאסר. גם שני מנהיגים ערביים, חאג' אמין אל-חוסייני ועראף אל עראף, שנאשמו בהסתה, נשפטו שלא בפניהם ונידונו ל-10 שנות מאסר כל אחד (השניים ברחו לירדן ומשם לסוריה השכנה).
עם היוודע פסק-הדין, ערך "ועד הצירים" פעולות מחאה רבות, שכללו הפגנות המוניות וצום כללי. אלא, שכאמור, החליטה בינתיים ועידת סן רמו למסור את השלטון על ארץ-ישראל לבריטניה כמעצמה מנדטורית. השמחה שפשטה ביישוב היהודי האפילה על הרצון למחות נגד פסק-הדין הקשה שהוטל על ז'בוטינסקי וחבריו.
ביולי 1920, עם בואו של הנציב העליון הראשון הלורד הרברט סמואל לירושלים, פסק השלטון הצבאי בארץ (שהוקם לאחר השלמת כיבוש הארץ מידי התורכים בספטמבר 1918) . כמחווה כלפי האוכלוסייה האזרחית, הכריז הנציב העליון על חנינה כללית לכל מי שהיה מעורב בפרעות של חול המועד פסח תר"פ - יהודים וערבים כאחד. ז'בוטינסקי וחבריו שוחררו מתא המאסר ונתקבלו בהתלהבות רבה על-ידי היישוב היהודי בארץ, אולם ז'בוטינסקי לא הסתפק בחנינה ודרש בתוקף את ביטול פסק-הדין נגדו ונגד חבריו בטענה שאין דין מגן כדין תוקף. לאחר מאבק שנמשך חודשים רבים, הורה לבסוף מיניסטריון המלחמה הבריטי על ביטול פסקי-הדין שניתנו נגד ז'בוטינסקי וחבריו.
לא חלפה שנה מפסח תר"פ, ושוב פרעו הערבים ביהודים. הפעם החלו המהומות בגבול יפו-תל-אביב (מאי 1921), והתפשטו לירושלים ב-2 בנובמבר, הוא יום השנה להצהרת בלפור. באותה שנה נהרגו ברחבי הארץ 43 יהודים ונפצעו 134.

"ההגנה" כארגון ארצי
התקפות הערבים בשנת 1920 הגבירו את תודעת ההגנה העצמית בקרב היישוב היהודי בארץ. לאחר הקמת ארגון ההגנה בירושלים בידי ז'בוטינסקי, החליט "ועד הצירים" על הקמת ארגון הגנה ארצי שתפקידו יהיה להגן על היישוב היהודי מפני פורעים, אלא שההחלטה לא יצאה אל הפועל עקב מאסרם של ז'בוטינסקי וחבריו. אותה עת עסקו גופים רבים בענייני הגנה, ובוועידת הייסוד של "הסתדרות העובדים העברים הכללית" ("ההסתדרות") בדצמבר 1920 הוחלט, בין השאר, להקים ארגון הגנה ארצי. מנהיגי המפלגות הציוניות הסוציאליסטיות ראו בארגון ההגנה מיליציה שתפקידה להגן על נפשם ורכושם של היהודים בארץ-ישראל, והתנגדו להנהגת סדר ומשמעת צבאיים בתוכו. בהחלטות הייסוד נאמר כי על גוף זה "...לדאוג לענייני ההגנה, לארגון השתתפותם של העובדים במפעל ההגנה ולהבטחת תוכנה הלאומי והסוציאלי של הגנה עממית בארץ ..." (מתוך כנס היסוד של ההגנה). בחוקת ההגנה משנת 1925 נאמר, בין היתר, שהמטרה היא "הגנה על היישוב והתכוננות למליציה עממית...".1 בכך באו לידי ביטוי השקפות אנטי-מיליטריסטיות שרווחו לאחר מלחמת-העולם הראשונה והחששות מפני התפתחותה של הצבאיות לפאשיזם, שהחל משגשג באותם ימים באירופה. יתרה מזאת, מנהיגי הפועלים הניחו שארגון צבאי מסודר עלול לצבור כוח רב ולאיים על האותוריטה שלהם, ולא ששו לאפשרות הזאת. זה היה הבסיס לכפיפותו של ארגון ההגנה למרותה של הסתדרות העובדים באחת עשרה שנותיו הראשונות.

פרעות תרפ"ט 2

לאחר פרעות 1921, באו על הארץ שבע שנים שקטות. הייתה זו תקופה של בנייה והתפתחות, בה הוכפל היישוב היהודי בארץ-ישראל (ב-23.10.1922 היו בארץ 87,790 יהודים וב-30.6.1927 גדל מספרם ל-150,000). שנים אלה נוצלו על-ידי ההגנה להתארגנות, לאימונים ולרכישת נשק. השקט בארץ גרם לשאננות רבה, וחלק מן המנהיגים החלו לפקפק בצורך בארגון הגנה ארצי, שתבע תקציבים לא מעטים. אותם מנהיגים הִשלו את עצמם כי ניתן לסמוך על ממשלת המנדט הבריטית שתגן על היישוב היהודי בשעת הצורך. אולם האירועים של שנת 1929 טפחו על פניהם. לאחר שבוע של הסתה פתחו הערבים ביום שישי, 23 באוגוסט 1929, בפרעות מאורגנות בירושלים. המוני הערבים שבאו להתפלל בהר-הבית התפרצו לכיוון ירושלים היהודית, פגעו בסכינים ובאלות בכל יהודי שנקרה בדרכם והרסו את בתי-המסחר. הכפרים הסמוכים לירושלים לקחו חלק פעיל בפרעות, ותפקיד מרכזי מילא הכפר דיר-יאסין שחלש על השכונות המערביות של העיר והיה סמוך לשכונת גבעת-שאול. גם השכונות בדרום העיר הותקפו בידי ערביי הסביבה - קיבוץ רמת-רחל נהרס כליל לאחר שתושביו נטשוהו וכן נהרס חלק משכונת תלפיות, ובין היתר נהרס גם ביתו של הסופר ש"י עגנון. השתוללות האספסוף המוסת נמשכה בירושלים מספר ימים והותירה אחריה 23 יהודים הרוגים ועשרות פצועים.
אולם הנורא מכול קרה בחברון. היהודים ישבו בחברון מאות בשנים וחיו בשלום עם שכניהם הערבים. אלא שכל זה לא מנע מן הערבים מלהסתער בשבת בבוקר, ה-24 באוגוסט 1929 על בתי היהודים ולהרוג את יושביהם. הרצח היה אכזרי וההתעללות בנשים הייתה נוראה.
מתוך יישוב שמנה 600 יהודים, נרצחו אותו בוקר בדם קר 67 גברים, נשים וטף (שמנו 11% מכלל היישוב היהודי בעיר! ) ועשרות רבות נפצעו.
הפרעות התפשטו בכל הארץ וגם לצפון הגיעו. יישובים רבים הותקפו, והשיא היה בצפת.
קרוב ל-3,000 יהודים גרו בצפת וחיו ביחסים טובים עם שכניהם הערבים (כ-10,000 במספר). ואכן, בעוד הפרעות משתוללות ברחבי הארץ, שרר שקט בצפת. אולם כעבור חמישה ימים, כאשר נדמה היה כי המשטרה והצבא שולטים במצב, חלה התפרצות דמים בצפת. ביום חמישי אחר-הצהריים, ה-29 באוגוסט 1929, פרצו פורעים ערבים אל הרובע היהודי, דקרו והרגו יהודים ללא רחם. הפורעים הציתו מחסן דלק והשרפה פשטה עד מהרה בכל חלקי הרובע היהודי. תוך מחצית השעה נמנו 18 הרוגים, רובם נשים וזקנים, ו-80 נפצעו וקיבלו טיפול בבית-החולים "הדסה". ארגון ההגנה גילה אוזלת יד מוחלטת ורק התערבות המשטרה מנעה אסון גדול יותר.
בערב הגיעו 10 מכוניות צבא, ולפי פקודת המושל אספו החיילים את יהודי העיר לחצר הממשלה. יומיים שהו היהודים בחצר הממשלה וראו כיצד בתיהם עולים באש. בלילה השני תקפו הערבים גם את חצר הממשלה ומן היריות נהרגו 2 יהודים, אחד מהם ילד שנפצע ומת אחר-כך מפצעיו. בשבת בבוקר חזרו היהודים לרובע השדוד וההרוס ורק ביום ראשון הגיעה עזרה חומרית מטבריה ומחיפה. "אין ספק שכוח הגנה קטן ומאורגן יכול היה למנוע את האסון. אולם הכוח הזה לא היה בנמצא". 3
הפרעות לא פסחו גם על חיפה. הייתה זו הפעם הראשונה שהעיר חיפה חוותה את החוויה הקשה של הפרעות. ארגון ההגנה בחיפה היה מהסניפים המאורגנים בארץ, וזאת הודות למפקדו יעקב פת, ששימש בתפקיד זה משנת 1922.
מעניין לציין את השאננות שאפפה את חיפה, למרות הידיעות שהגיעו מירושלים. בתזכיר שחובר על-ידי ועד העזרה של מחוז חיפה, בו סוכמו פעולותיה של הקהילה בימי הפרעות, אנו מוצאים, בין היתר: 4
כבר ביום שישי אחר הצוהריים, 23.8.1929, נודע לתושבי חיפה על התנפלות הערבים על יהודי ירושלים... לפי הידיעות שנתקבלו מירושלים שעות אחדות אחר-כך, אפשר היה כבר להסיק כי לפנינו התנפלות מאורגנת ומוכנה מראש. אף על פי כן תקוות הכול הייתה כי הממשלה תדע לכלכל את מעשיה בשביל להדוף אותה לאחור כבר בראשית צעדיה. מכל מקום, לא עלה על הדעת כי ייתכן שההתנפלות תתרחב ותתפשט ותצא את גבולות ירושלים; לא כל שכן לא פיללו ולא הניחו כל אפשרות של התנפלות על חיפה, אשר גם גלי פרעות של מאי 1921 לא הציפוה... וכולם המשיכו לשבת במקומותיהם (מלבד מקרים בודדים) בתקווה ואמונה כי שום דבר יוצא מן הכלל לא יארע כאן. ברם המציאות המרה הכזיבה ומוטטה במהרה את התקווה והאמונה גם יחד.
במהלך הפרעות נהרגו בחיפה וסביבתה 10 יהודים ועשרות נפצעו. 5
פרעות תרפ"ט גרמו לזעזוע עמוק ביישוב היהודי בארץ; לא הייתה נקודת יישוב אחת שלא חששה מהתקפת פורעים ערבים. הצנזורה שהטילה הממשלה על העיתונות וניתוק קשרי הטלפון, הגבירו את חוסר הביטחון וגרמו להפצת שמועות שהגדילו את החרדה והפחד.
פרעות תרפ"ט השפיעו על התפתחות ההתיישבות היהודית בארץ-ישראל מחד גיסא ושימשו מפנה בתולדות ארגון ההגנה מאידך גיסא. בעקבות שבע שנות השקט שעברו על הארץ (1922-1929) נתפסה, כאמור, הנהגת היישוב לאשליה שבעיות הביטחון נפתרו וחזרה האמונה ביכולת השלטון הבריטי לשמור על חוק וסדר בארץ-ישראל. בספר "תולדות ההגנה" אנו מוצאים את הדברים הבאים: 6
היחידי בין מנהיגי-התנועה המרכזיים, שלא פסק מלהתריע בעצם שנות השלווה של פלומר [הנציב העליון שהחליף את הלורד סמואל] על הסכנה האורבת ליישוב הבלתי-מזוין והוקיע בלי רחמים את שאננות מנהיגי התנועה, היה זאב ז'בוטינסקי. עוד באב תרפ"ח (אוגוסט 1928) קרא מעל במת הקונגרס הי"ד: "השלום איננו עדיין בארץ-ישראל, ולכן עומדים אנו מלאי חרדה בפני שאלת הביטחון... מצטער אני כי אנשים רציניים, החייבים לראות בכל יהודי בארץ אח, אחות, בת או בן, קמים ומשתמשים בנימוק שאיננו נימוק כלל. הם אומרים: 'הרי היו לנו בארץ-ישראל שלוש שנות שקט'. חיים אנו בארץ שבה מתנהלת פעילות חתירה והסתה מכל הצדדים...
על אזהרתו חזר כעבור שנה באסיפת הוועד-הלאומי ובפני אלפים שבאו לשמוע את נאומו בתל-אביב:
"אתם אינכם רואים נחיצות בהגנה עברית, בגדוד עברי, יען כי שקט בארץ? אם שבע שנים לא פרצה דליקה בכפר, האם צריך לבטל את מוסד מכבי-האש שבכפר? שבע שנים לא הייתה שריפה, ובשנה השמינית בכל-זאת עלולה היא לפרוץ".
מסתבר שבמשך חודשים מספר היה אי-שקט בירושלים, ובכל זאת באו הפרעות בהפתעה. איש לא התייחס ברצינות "לכתובת שהייתה על הקיר", ולמרות ההתנכלויות ליהודים בעיר העתיקה לא מנעו עצמם מנהיגי היישוב וראשי ארגון ההגנה לעזוב את הארץ, כדי להשתתף בישיבות הקונגרס הציוני הט"ז, שהתקיים בציריך בין ה-29 ביולי ועד ה-10 באוגוסט 1929. גם לאחר סיום הדיונים, לא מיהרו מנהיגי היישוב לחזור הביתה והאריכו את שהותם באירופה, מי לעבודה ומי למנוחה (ההחלמה במקום נופש לאחר ישיבות הקונגרס הציוני הייתה מקובלת על המנהיגים הציוניים, סוציאליסטים כלא-סוציאליסטים.) 7 יצחק בן-צבי היה המנהיג היחידי שחזר ארצה ב-22 באוגוסט, יום לפני הפרעות.
פרעות תרפ"ט שינו את מפת ההתיישבות היהודית בארץ-ישראל. היהודים גורשו מחברון, שכם, עזה ובית-שאן ולא שבו לגור במקומות אלה. מספר מקומות יישוב נחרבו עד היסוד: קיבוץ רמת-רחל בדרום ירושלים ומוצא במערב העיר, באר-טוביה בדרום הארץ, קיבוץ חולדה, קיבוץ משמר-העמק, והיישוב היהודי בעין-זיתים בגליל.
במשך שבוע של פרעות נהרגו ברחבי הארץ 133 יהודים ונפצעו כ-230 (מתוך יישוב שמנה 172,500 יהודים), לעומת 116 ערבים הרוגים ו-232 פצועים, רובם ככולם מירי של הצבא הבריטי שהגיע ממצרים וממלטה כדי לדכא את המהומות.
ארגון ההגנה לא היה בנוי לפרעות בהיקף כה גדול; לא היה נשק במידה מספקת, החברים לא קיבלו אימונים מתאימים והארגון היה לקוי. ההגנה גם חסרה מחלקת מודיעין שמתפקידה להתריע על שעלול להתרחש. היו שטענו כי הסיבה לשאננות נבעה משבע השנים השקטות, אולם הסיבה האמיתית הייתה עמוקה יותר.
כאמור, נוסדה ההגנה כארגון ארצי בשנת 1920 בוועידת היסוד של "הסתדרות העובדים העברים בארץ-ישראל". ארגון ההגנה היה נתון למרות ההסתדרות וכפוף למוסדותיה, אשר ראשיה היו אנטי מיליטריסטים, והצבאיות סימלה בעיניהם את הארגונים הפשיסטים שצמחו באירופה באותה עת. לעומת הגישה האנטי מיליטריסטית הזו, היו מפקדים רבים בהגנה שביקשו לתת לארגון צביון צבאי. הם טענו כי בלי סדר ומשמעת ובלי אימונים צבאיים מסודרים לא תוכל ההגנה למלא את תפקידה. רק בשנות הארבעים עבר ארגון ההגנה למתכונת צבאית ובמלחמת העצמאות היווה את הבסיסי לייסודו של צה"ל.
בנוסף לזאת הלך וגבר הלחץ להכפיף את ארגון ההגנה למוסדות הלאומיים (הוועד הלאומי והסוכנות היהודית) ולא להסתדרות שהייתה בעלת אופי מעמדי-מפלגתי.

הפילוג בהגנה וייסוד האצ"ל

אחת התוצאות של פרעות תרפ"ט הייתה הפילוג שחל בארגון ההגנה בשנת 1931, שהביא להקמתו של הארגון הצבאי הלאומי בארץ-ישראל. הפילוג היה קשור באברהם תהומי, ששימש מפקד מחוז ירושלים בהגנה, וביחסיו עם חבריו בצמרת הארגון.

אברהם תהומי (זילברג) נולד ב-1903 באודסה שבקיסרות הרוסית. השתתף ב"הגנה העצמית" בדרום רוסיה, ובשנת 1923 עלה ארצה באופן "בלתי לגאלי". תהומי וחבריו, שנודעו בארץ בשם "החבורה האודסאית", הצטרפו לקבוצת פועלים שעסקה בסלילת כבישים, חקלאות ובניין ומבחינה פוליטית נמנו עם מפלגת "הפועל הצעיר" והיו חברים בהסתדרות העובדים הכללית. 8 הם הצטרפו לארגון ההגנה ונמנו עם האקטיביסטים שהטיפו למיליטריזם, לעומת הרוח הפציפיסטית ששררה בהנהגת הארגון. אליהו בן-חורין, שהשתייך לחבורה האודסאית, פרש ממפלגת "הפועל הצעיר", הצטרף למפלגה הרביזיוניסטית ונעשה אחד מפעיליה, אולם הידידות בינו לבין תהומי לא פסקה בשל כך. תהומי לא הצטרף למפלגה הרביזיוניסטית, אולם היה קרוב להשקפותיו האקטיביסטיות של ז'בוטינסקי.
שניים מן החבורה, אברהם תהומי ואברהם גיורא (קריצ'בסקי) עברו לירושלים, ועד מהרה הפכו לרוח החיה בארגון ההגנה בעיר. השניים נשלחו לקורס מדריכים ארצי, קורס "איטליה" 9, שהתקיים על הר-הכרמל באוגוסט 1925 ונמשך 10 שבועות (היה זה קורס המפקדים הארצי היחידי שקיימה ההגנה בשנות העשרים). בין חניכי הקורס בלטה הקבוצה הירושלמית ובראשה אברהם תהומי ואברהם גיורא. "הם הצטיינו באימונים, בצחצוח החיצוני ובליכוד הפנימי ביניהם". 10 לאחר שובו של תהומי מן הקורס, נתמנה מדריך ראשי בירושלים ופתח בשורה של קורסים ל"סגנים" (מדריכים שנתמנו לאחר מכן מפקדי כיתות). אותה עת היה זכריה אוריאלי (זכר) מפקד מחוז ירושלים, ובהנהגה הפוליטית היו יצחק בן-צבי (שהיה יושב ראש הוועד הלאומי) ורחל ינאית. בפגישות של המפקדים הבכירים עם ההנהגה, הביע תהומי את דעתו שיש לרכוש נשק ולהפוך את ההגנה לארגון צבאי.
לאחר קורס "איטליה" החליט זכר להקים יחידה נבחרת לתפקידים מיוחדים, "קבוצת המרכז", ומינה את תהומי לעמוד בראשה. היחידה, שהייתה מורכבת מאנשים נועזים, ביצעה פעולות מיוחדות שהשתיקה הייתה יפה להם, בעיקר נגד הערבים. בסתיו 1927 רבתה המתיחות בקרב הערבים, ובני הנוער (ה"שבאב") היו נוהגים להתנכל לצעירות יהודיות בעיר העתיקה והיו אף מקרי אונס. אנשי היחידה הציבו מארבים וביצעו פעולות תגמול, תחילה בנשק קר ומאוחר יותר גם בנשק חם, ובין הערבים היו פצועים ואף הרוגים.
זכריה אוריאלי ותהומי (ששימש ממלא מקום מפקד הסניף הירושלמי) נעדרו מירושלים במהלך פרעות תרפ"ט, וזאת משום שנסעו לחו"ל לטיפול רפואי לאחר שנפצעו בשנת 1928 בתאונת דרכים. מיד לאחר הפרעות חזר תהומי ארצה, בעוד זכריה אוריאלי נשאר בחו"ל להמשך הטיפול.
עם שובו של תהומי לירושלים, צורף למפקדת העיר (בה לקחו חלק רחל ינאית, יעקב דוסטרובסקי-דורי, יוסף רוכל-אבידר ואברהם קריצ'בסקי) ומונה מפקד מחוז ירושלים.
תהומי ארגן קורסים למפקדים כדי לקלוט את החברים החדשים שהצטרפו להגנה לאחר הפרעות. כן החל ברכישת נשק וארגון שירות ידיעות על הנעשה בין התושבים הערבים. בנוסף לכך ארגן את "השירות הפנימי", שתפקידו היה למנוע חדירה של קומוניסטים ואנשי הבולשת לתוך השורות ולשמור על הקונספירציה הפנימית (מעין "ביטחון שדה"). על תהומי אנו מוצאים בספר תולדות ההגנה: 11
השפעתו של תהומי על סגל המפקדים בעיר הייתה רבה ביותר. בשיחותיו עימם דיבר על הצורך להפוך את ההגנה לארגון בעל אופי צבאי יותר. "במקום המשמעת הנובעת מהבנה, מסירות וחברות יש צורך במשמעת המבוססת גם על דרגות וחוקים צבאיים" אמר... בבואו להגשים את השקפותיו אלה בסניף נתקל תהומי בהתנגדותן של כמה קבוצות, בייחוד במשקי-העובדים (עטרות ורמת-רחל) שטענו כי הצבאיות מיותרת.
באביב 1931 נטל תהומי חופשה ממפקדת ההגנה, כדי לנסוע לארצות-הברית לרגלי עסקיו הפרטיים ולבקר את משפחתו שהיגרה לשם. בהגיעו לפיראוס (יוון), שהייתה תחנתו הראשונה, ביטל הקונסול האמריקאי את האשרה שהייתה בידיו (משלחת רפואית שעלתה על סיפון האנייה, הבחינה בידו שהייתה פצועה, ופסלה אותו מסיבות בריאות).
תהומי חזר לירושלים וביקש לחזור לתפקידו כמפקד המחוז, אולם הוא נתקל בסירוב בטענה שבשעת היעדרו נתמנה מפקד חדש (אברהם איכר). יש לציין כי תהומי נחשד בקשרים עם המפלגה הרוויזיוניסטית ובכוונות להשתלט על ההגנה, ונסיעתו נוצלה כדי להחליפו באחר. הסירוב להחזיר את תהומי לתפקידו גרם לתסיסה גדולה בקרב מפקדי המחוז. רוב המפקדים שמרו לו אמונים, וכאשר עמדה הנהגת ההגנה בסירובה למנות את תהומי מחדש כמפקד מחוז ירושלים, פרשו יחד אתו והקימו באפריל 1931 ארגון מחתרת חדש.
הארגון החדש אימץ לעצמו את השם "ארגון צבאי לאומי", אולם מטעמי חשאיות לא הרבו חבריו להשתמש בשם זה. השם הנפוץ יותר היה " ארגון ב' " או "ההגנה הלאומית". הארגון החדש היה נתון במצוקה כלכלית קשה ולא היה די כסף אף לפעולות שוטפות. נוסף לזאת, הטילו מוסדות ההסתדרות הכללית חרם על חברי הארגון, שעבדו בבניין ובכביש, ולא איפשרו להם לקבל עבודה (באותם ימים הייתה לשכת העבודה חלק בלתי נפרד מן ההסתדרות הכללית).
כחודש לאחר הפילוג החליטו ראשי ההגנה לקבל עליהם את מרות המוסדות הלאומיים (הוועד הלאומי וההסתדרות הציונית). הוקמה לראשונה מפקדה עליונה משותפת, כאשר מחצית מחבריה באה מהסתדרות העובדים הכללית, והמחצית השנייה באה מן החוגים האזרחיים; על כן נקראה "מפקדה פריטטית" (שוויונית). למרות המפקדה השוויונית, רוב רובם של המפקדים הבכירים בהגנה היו חברי ההסתדרות הכללית והשתייכו למפלגות הפועלים. שיתוף החוגים האזרחיים בהנהגת ההגנה לא החזיר את תהומי לשורות ההגנה, והפילוג היה לעובדה.
הארגון החדש התרכז בירושלים, ובמסגרתו התארגנה קבוצה של סטודנטים שלמדו באוניברסיטה העברית ושנודעה בכינוי "הסוחבה" (הרעות). חברי קבוצה זו היו בין בוגרי הקורסים הראשונים של הארגון, וחבריה מילאו תפקידי מפתח בהתפתחות האצ"ל. בין חברי קבוצה זו בלטו במיוחד דוד רזיאל, אברהם שטרן, הלל קוק וחיים שלום הלוי. במשך הזמן הצטרפו לארגון צעירים חדשים, בעיקר משורות תנועת הנוער בית"ר וכן חברי "מכבי", שהייתה תנועת ספורט בלתי מפלגתית.
תהומי נסע לפראג (צ'כיה) כדי לנסות לארגן תמיכה ציבורית רחבה בארגונו. הוא מצא אוזן קשבת בקרב מנהיגים ציוניים שלא השתייכו לאגף השמאלי, ובסופם של דיונים ארוכים, הוקם ועד פוליטי עליון ("ועד מפקח") לארגון, שהיה מורכב מנציגי מפלגת ה"ציונים הכלליים", מפלגת הדתיים "המזרחי" וכמובן מן המפלגה הרוויזיוניסטית בראשותו של ז'בוטינסקי. ה"וועד המפקח" לא זו בלבד שנתן גיבוי פוליטי-ציבורי, אלא אף שיפר במידה רבה את מצבו הכספי של הארגון. הצטרפותו האישית של ז'בוטינסקי הגבירה את הצטרפותם של חברי בית"ר ל"הגנה הלאומית" ובכך הרחיבה את שורות הארגון. על התפתחות זו אנו מוצאים בספר תולדות ההגנה12
קשה לנו להבין היום מדוע תמכו אישים אלה רשמית בארגון פורש, לאחר שהיה קיים ארגון "הגנה" כללי, בו הנהלה פריטטית, ולאחר שגם הם הבינו ללא ספק את הצורך באחדות הגנת היישוב. יש לשער, כי כאן השפיעו גורמים מפלגתיים צרים. קודם-כול ניכרה בהגנה השפעתם המכרעת של אנשי ההסתדרות הכללית, הן משום שמסורת ההגנה בעשר שנות קיומה הראשונות, כשהייתה למעשה מחלקה בהסתדרות, הטביעה עליה חותם מיוחד של קשר להסתדרות, שאי אפשר היה למוחקו, והן משום שפעילי ה"שמאל" בהגנה ... השפעתם ומשקלם הציבורי היו גדולים תמיד מאלה של באי-כוח ה"ימין" במפקדה.
ימים ראשונים
כאמור, רוב אנשי ההגנה בסניף הירושלמי הלכו עם תהומי. רובם ככולם היו חברי ההסתדרות וחלקם אף חברי מפא"י (מפלגת פועלי ארץ-ישראל) נאמנים, אולם הם הזדהו עם העקרונות שהציב תהומי ולכן תמכו בו.
לאחר התבססות הארגון החדש בירושלים, הוחל במגעים להקים סניף גם בתל-אביב. כאמור, הסכימו ראשי המפלגות הציוניות-סוציאליסטיות לוותר על הכפפת ההגנה למרות ההסתדרות, כי לדעתם: "משטר הפריטט החזיק בתחומי ההגנה חוגים אזרחיים רבים שבלעדיו היו פורשים מן הארגון ומצטרפים ל'ארגונים הפורשים'." 13
אף שמרכז ההגנה היה נתון להלכה למרות המוסדות הלאומיים, השליטה המעשית בארגון ההגנה נשארה, כבעבר, בידי ראשי ההסתדרות.
יש להדגיש כי התפתחות זו בהגנה באה לאחר פרישתו של תהומי וחבריו והייתה אחת התוצאות של פרישה זו. את הפרשה מסכם ספר תולדות ההגנה: "עם הקמת המפקדה הארצית הפריטטית חלפו ימי הזעזועים הקשים וארגון ה"הגנה", שנפגע קשות בשנים האלה, החל לחזור לאֵיתָנו". 14

תהומי נפגש עם רוזנברג, שעמד בראש התאים החשאיים של מדריכי בית"ר בתל-אביב, שהתאמנו בנשק והשתתפו בהגנת העיר בפרעות תרפ"ט (השניים הכירו עוד מהפעילות המשותפת בהגנה בירושלים). לאחר סדרה של פגישות הוחלט לאחד את שני הגופים: הירושלמי והתל-אביבי. הוקמה מפקדה משותפת: ארשבסקי וברוורמן (מתל-אביב), נדב ותהומי (מירושלים). לאחר מכן צורף למפקדה גם אליהו בן-חורין, ותהומי ("גדעון") נתמנה מפקד הארגון המאוחד. לפי בקשתו חזר אברהם קריצ'בסקי מברלין (שם למד רפואה) והתמנה מפקד הסניף הירושלמי (כינויו "דן"). כעבור זמן קצר נמסר לידיו הפיקוד על סניף תל-אביב, ומשה רוזנברג התמנה סגנו. למפקד הסניף הירושלמי נתמנה יוסף בר-נון, מפעילי ארגון הספורט "מכבי" ומבוגרי קורס "איטליה".
בחיפה פרש מן ההגנה יהודה כרמי, ממפקדיו הבולטים של הסניף, ויחד עם נחום לוין, מראשי בית"ר בעיר ופעיל הסטודנטים בטכניון, הקימו את סניף האצ"ל בחיפה. בראש הסניף הוצבו אליהו בן-גרא (ויינר) ואברהם זיו, שניהם מן החבורה האודסאית, ששמרו אמונים לתהומי והחליטו להצטרף לארגונו. בעדותו מספר בן-גרא כי הוא ושני ה"אברהמים" (אברהם תהומי ואברהם קריצ'בסקי) היו חברי "הפועל הצעיר" ולא היה כל יסוד לחשוד בהם בנטייה לרביזיוניזם. הם נפגעו מן היחס אל תהומי ומהדרך שבה הודח מתפקידו. פגיעה זו עוררה את חמתם ולכן תמכו בארגונו של תהומי. לדעתו של בן-גרא, הפילוג נבע מסיבות אישיות בלבד ורק מאוחר יותר נוצרה האידאולוגיה של הארגון.
לאחר תקופה קצרה שבה ריכז בן-גרא את הסניף החיפאי, הוא הועבר לירושלים, ובמקומו נתמנה אברהם בן-זיו לניהול הסניף בחיפה. בירושלים מצא בן-גרא חבר מפקדים מגובש, שפעל זמן רב ביחד. בין המפקדים היה גם דוד רזיאל, ששימש מחסנאי ועמד בקשר ישיר עם מפקד הסניף. על רזיאל מספר בן-גרא: "רזיאל היה תלמיד באוניברסיטה בלימודי היהדות. הוא היה דתי ושומר מצוות. שקט מאוד. דיבר בלחש עד כי קשה היה לעיתים לשמוע אותו. הירבה בקפיצות לדום, במתיחות ובצייתנות. הצטיין במידת אחריות בלתי רגילה ובמשמעת עמוקה וכנה".
על אברהם שטרן, חברו של רזיאל, מספר בן-גרא: "שקט, אבל תקיף ונמרץ. בעל רמה שכלית בלתי רגילה, בעל הליכות נאות וצנועות. נאה בצורתו החיצונית ואידיאליסט בכל משמעות המילה. בעל משמעת וצייתנות בלתי מוגבלת".15
בחיפה, בראשותו של בן-זיו, הוקמה מפקדה שבין חבריה נמנו נחום לוין, סלפטר, יהודה כרמי, פייטלזון וצליוק. לסגנו של בן-זיו נבחר רפאל שפירא. 16
בוועד המפקח של הארגון בחיפה כיהנו: שלמה פרידלנד, תיאו בן-נחום, א.ד. ון-גלדר ופנטה גולדשמידט. תוך זמן קצר הצטרפו לארגון בחיפה 100 איש, ובשנת 1937 הגיע מספרם ל-150. אריה מהולל מספר כי ועדת הקבלה בחיפה פעלה בשנים 1936-1937 ב"בית החלוצות", ברחוב יל"ג. בין חבריה היו המהנדס שמעון ישי (ישונסקי) ואורי שי (שוגורינסקי). "מועמד להתקבל לארגון היה נכנס לאחר השמעת הסיסמה. החדר היה חשוך ורק פני המתקבל היו מוארות. על השולחן, העטוף בדגל הלאום, היו מונחים ספר תנ"ך ואקדח. בתום הטקס נשבע איש האצ"ל החדש להיות חייל נאמן לארצו ולארגונו". 17
הסניף הבא של הארגון היה בצפת. היזמה באה מוועד ההגנה בעיר שהתאכזב מאוד מהעדר עזרה בפרעות תרפ"ט. הסניף סבל מחוסר פעילות שגרם להתמרמרות רבה בקרב החברים. הכעס הופנה אל ראשי ההגנה, שלדעת החברים זנחו אותם, ובסוף נובמבר 1932 החליט הוועד המקומי לנטוש את ההגנה ולהצטרף לארגונו של תהומי. במכתב שהופנה אל יצחק בן-צבי פירט הוועד את הנימוקים לפרישה ונאמר בו, בין השאר: 18

[...] א) אנו גרים לצד רוב ערבי חזק, ב) כבר סבלנו פעם משחיטה נוראה באשמתם הם, ג) דבר מוסכם וידוע הוא כי אם יפרצו שוב בלבולים בארץ אזי "מצפון תיפתח הרעה", ד) כל עיר יכולה לדאוג לעצמה ותדע לעמוד על נפשה, ורק צפת לא תוכל לעשות זאת בכוחה עצמה ומוכרחים לעזרה מבחוץ...
לנוכח מצב זה ובראותנו את השָמות שהעדר מפקד עשה בשורה, אשר עמל של חודשים יידרש לתיקונים, ובהכירנו באחריות הרבה שאנו נושאים על שכמנו - אחריות על הנפש והרכוש של ציבור שלם, ובראותנו את חוסר האחריות הלאומית ... החלטנו בישיבתנו מהיום להפסיק את הקשרים באופן החלטי עם הסתדרות ההגנה הכללית, ולפנות אל ההגנה הלאומית ולהתקשר אתם.
את כל זאת מצאנו לנחוץ להעביר לתשומת לבכם בתור המוסד העליון של היישוב העברי בארץ למען תשפטו ותראו. (הדגשה שלי, י.ל.)
בכל הכבוד הראוי
הוועדה המקומית
י. בנדרלי, י. קלינגר, מ. רוטשטיין

למפקד הסניף בצפת נתמנה יעקב שליטין, מבוגרי קורס "איטליה" ומבכירי מפקדי ההגנה בירושלים.
כזכור, היה קריצ'בסקי מפקדו הראשון של הסניף הירושלמי, שארגן סביבו קבוצה של אינטלקטואלים, רובם סטודנטים באוניברסיטה העברית, שהיוו קבוצה דינמית מאוד. הם שהציעו את השם "הארגון הצבאי הלאומי בארץ-ישראל". את ההצעה העביר קריצ'בסקי לתהומי והמרכז אישר אותו כשמו הרשמי של הארגון.
באותה תקופה השתמשו גם בשמות אחרים, כמו: "הארגון המקביל" (שם שנתנה ההגנה כדי להדגיש שאין הבדל עקרוני בין שני הארגונים); "ארגון ב'" (שם זה בא, לפי תהומי, מן ההסכם שנחתם מאוחר יותר בין שני ארגונים. וכך נכתב בהסכם: ההגנה - ארגון א', ארגון צבאי לאומי - ארגון ב'); וכן "ההגנה הלאומית" (שם שנתנה המפלגה הרביזיוניסטית לאחר הפילוג של 1937 (ראה להלן) כדי להבדיל בין מבנה הארגון לפני הפילוג ואחריו). בכל המסמכים הרשמיים של הארגון מופיע השם: "הארגון הצבאי הלאומי", ובו מודגשת המגמה הצבאית של הארגון כנגד האופי המיליציוני של ההגנה, וכן העובדה שהארגון הוא "לאומי" ואינו כפוף למפלגה מסוימת. יעקב מרידור, שהצטרף לארגון בשנת 1933, מספר כי עד לפילוג של 1937 לא נזכר השם "הגנה ב'" או "ארגון ב'". השם שהיה נפוץ בקרב החברים היה "הארגון" או "ארגון צבאי לאומי". 19

פעולות רכש
תחילה עסק תהומי ברכישת אקדחים בפולין, אותם היה מעביר במזוודות ארצה. כל שבועיים היו נשלחות ארצה שתיים-שלוש מזוודות שהכילו 10-20 אקדחים. לאחר הנחת התשתית לרכישת האקדחים והעברתם ארצה, פנה תהומי אל אברהם שטרן, שעשה אותה עת בהשתלמות לימודים באיטליה, וביקש אותו להפסיק את לימודיו ולנסוע לפולין כדי לטפל במשלוחי הנשק (עם שובו של שטרן ארצה, הוא שימש מזכירו האישי של תהומי). כאשר נתרבו הרכישות, החלו להעביר את הנשק במכונות ודודי קיטור אשר הגיעו ארצה באונייה לנמל חיפה עבור משה רוזנברג, סגן מפקד סניף תל-אביב. אברהם זיו, מפקד הסניף בחיפה, גייס עמיל מכס מקומי שסייע לפרוק ולהוציא את הארגזים מן הנמל. בן-זיו ליווה באופן אישי כל משלוח נשק, שנשלח במשאיות מהנמל למחסני הארגון ברמת-גן.
בחורף 1935 חל מפנה חשוב ברכישת נשק עבור הארגון. שירות הידיעות של הארגון מסר לתהומי שנתקבלה אינפורמציה לפיה עומדת להגיע לחיפה אונייה פינית עם מטען של נשק עבור הערבים. התברר שהידיעה הייתה נכונה רק בחלקה; אומנם הגיעה לחיפה אוניית מפרשים של הצי הפיני בשם "סואומי" ועליה תערוכה של התעשייה הפינית שכללה גם נשק, אולם בניגוד לידיעה שקיבל תהומי, לא היה הנשק הזה מיועד לערבים. תהומי עלה על האונייה וכשביקר במחלקת הנשק, צדה עינו תת-מקלע מתוצרת פינלנד שהיה חיקוי מוצלח של התת-מקלע האמריקני "תומפסון". התברר לתהומי שמחירו של הכלי הפיני היה 50 דולר והגיע למחצית ממחיר הכלי האמריקאי. תהומי הגיע למסקנה שהתת-מקלע הפיני יכול לשמש כנשק אידיאלי עבור הארגון והחל לחפש דרכים לרוכשו בפינלנד.
תהומי פנה אל פִנקס, שהיה מנהל בנק המזרחי, וביקש את עזרתו. לאחר שפנקס העמיד לרשותו של תהומי הלוואה בסך אלף לירות לא"י - שווי ערך ל-5,000 דולר (שניתנה תמורת שטרות חוב שתהומי ארגן ממספר אוהדים), הוא יצא לפינלנד. בהלסינקי פגש בסוחר יהודי שקישר אותו עם בית-החרושת לייצור נשק, ולאחר משא-ומתן קצר נחתם בין הצדדים הסכם לרכישת נשק. מספר על-כך תהומי בעדותו: 20
אמרתי להם שהנשק מיועד לארץ-ישראל. תחילה ענו לי כי הדבר בלתי אפשרי, בגלל ההסכם שיש להם עם בריטניה, אולם לאחר שאמרתי להם לא לציין על הכלים את שם בית-החרושת, הם הסכימו למכור לנו. בתור הזמנת ניסיון קניתי 20 תת-מקלעים ו-20,000 כדורים.
הקנייה נעשתה באופן רשמי, ובתעודת המשלוח אשר קיבלנו היה כתוב שהנשק נקנה עבור פירמה בשנחאי. הארגזים עם הנשק נמסרו לידינו בתחנת הרכבת בהלסינקי, אבל במקום למסור אותם לסוכנות ההובלה, לקחנו אותם תחילה למחסן אשר שכרנו במיוחד למטרה זו באחד מפרוורי הלסינקי. שם הוצאנו את הנשק מן הארגזים, ולאחר שמילאנו אותם בשברי ברזל ולבנים, סגרנו את הארגזים והובלנו אותם לשם משלוח לסין. אחר כך חזרנו למחסן שלנו והכנסנו את הנשק לתוך שני קומפרסורים ישנים אשר קנינו למטרה זו. בעזרת מכונת-הלחמה התרנו תחילה את התחתית של הקומפרסור ולאחר שהכנסנו את הנשק לתוכו הלחמנו את התחתית בחזרה. את הקומפרסורים מסרנו לידי סוכנות אשר סידרה את כל משלוחי המוצגים ליריד המזרח והם נשלחו ביחד עם שאר הסחורות לביתן פינלנד במגרש התערוכה בתל-אביב.
בשובו ארצה, פנה תהומי אל אידלסון, שהיה מנהל התערוכה, וביקש להוציא את הארגזים מן המקום. לאחר היסוסים נתן אידלסון את הסכמתו ובתנאי שהדבר ייעשה במהירות רבה. תהומי הביא למקום משאית, אותה נהג אחד מאנשי הארגון, ובעזרת סבלים העמיסו את הארגזים על המשאית והעבירו אותם למקום מבטחים. הנשק הגיע לארץ עם פרוץ פרעות הדמים באפריל 1936 ושימש כדי להדוף את התקפות הערבים. ליישוב היהודי לא היה נשק בכמות הדרושה ובעיקר הורגש הדבר ביישובים הקטנים. אנשי הארגון יצרו קשר עם ועדי הביטחון של כמה מן המושבות אשר הזמינו כמויות ניכרות של תת-מקלעים פינים ושכונו לשם הסוואה "וושינגטונים" ובקיצור "וָושים". כאשר נודע הדבר לאנשי ההגנה, פנו אף הם לארגון בבקשה לרכוש עבורם תת-מקלעים ותהומי נעתר לבקשתם (בהגנה קראו להם "טומי-פיני") . המחיר שגבה הארגון מוועדי הביטחון ומן ההגנה היה כפול מן המחיר ששולם לפינים וכך אפשר היה לממן כמויות גדולות יותר של נשק. כעבור זמן קצר יצא תהומי שנית לאירופה ורכש 50 "ושים" נוספים ו-100,000 כדורים וכן אקדחים ורובים שרכש בפולין. המשלוחים הגיעו בשלום ארצה והגבירו במידה ניכרת את כוח ההתגוננות הכללי של היישוב היהודי בארץ.
עד חורף 1936 טס תהומי לפינלנד ולפולין שלוש פעמים כדי לבצע רכישות של נשק. בכל נסיעה נהג תהומי להגיע ללונדון או לפריס כדי להיפגש עם ז'בוטינסקי. תהומי היה חדור אופטימיות, כפי שניתן לראות בעדותו: 21
בשובי מאירופה הייתי מלא תקווה. גשם של הזמנות ל"וושינגטונים" ירד עלינו. הכול תלוי עכשיו בסידור המחיר של המשלוחים. שאלת השאלות - בעיית הנשק - עמדה על סף פתרונה.
בעיני רוחי ראיתי כבר את ההגשמה הקרובה של מטרתנו - הסכם איחוד של שני הארגונים והקמת כוח צבאי אחד בארץ.
תהומי חוזר לארגון ההגנה 22

עם התחזקות הנאציזם בגרמניה ועליית היטלר לשלטון, גברה העלייה מארצות מרכז אירופה, ובחמש שנים (משנת 1931 ועד 1936) הוכפל היישוב היהודי בארץ-ישראל. (ב-18 בנובמבר 1931 היו בארץ 174,610 יהודים, וב-31 בדצמבר 1936 גדל מספרם ל-384,000). ההתפתחות הזו הייתה לצנינים בעיני הערבים, אשר חששו לאבד את הרוב המספרי שהיה להם בארץ. הם דרשו משלטונות המנדט להפסיק את העלייה ולאסור מכירת קרקעות ליהודים. משלא נענו, פתחו במתקפת טרור, הן נגד היהודים והן נגד השלטון הבריטי בארץ ("המרד הערבי").
הפרעות נגד היהודים החלו בחודש אפריל 1936 ונמשכו, בהפסקות, עד פרוץ מלחמת העולם השנייה (ספטמבר 1939). בששת החודשים הראשונים של הפרעות, נהרגו ברחבי הארץ 80 יהודים ונפצעו כ-340. ההרג פסק לאחר שהבריטים מינו ועדה מלכותית, בראשותו של הלורד פיל, שתפקידה היה לחקור את בעיית ארץ-ישראל ולהציע לממשלת בריטניה פתרונות. הוועדה הגיעה ארצה ב-2 בנובמבר 1936 ושמעה עדויות של יהודים, ערבים ובריטים.
באותה תקופה חלו תמורות חשובות בהגנה הלאומית. הרחבת השורות על-ידי חברי בית"ר, שהפכו למרכיב העיקרי של הארגון, הגבירה את השפעתם. בעקבות כך, גברה השפעתה של המפלגה הרוויזיוניסטית ושל ז'בוטינסקי באופן אישי וקטנה השפעתו של הוועד הציבורי, בו השתתפו גם נציגים של המפלגות האזרחיות.
עם תחילת הפרעות נוצר שיתוף פעולה הדוק בין "ההגנה הלאומית" לבין ארגון ההגנה בהגנת היישובים היהודיים מפני התקפות הערבים. בתל-אביב, למשל, חולקו עמדות ההגנה על-ידי העירייה לשני הארגונים, וברמת-גן אף הוקמה מפקדה משותפת.
תהומי לא ראה הבדלים אידיאולוגיים בין האצ"ל להגנה וגרס, כי לאור המצב הביטחוני הקשה, יש להתאחד. גם חברים בוועד הציבורי של הארגון היו שותפים לדעתו של תהומי. אישי ציבור שונים ניסו לתווך, אולם הדברים לא הגיעו לכלל איחוד.
תהומי, שחיפש דרכים לחזור להגנה, טען כי ההגנה קיבלה את מרות המוסדות הלאומיים, ואף הבינה כי אין מנוס מהקמת ארגון המבוסס על סדר ומשמעת צבאיים, שתי הסיבות העיקריות שבגללן הוקם האצ"ל (להוציא כמובן את בעיותיו האישיות של תהומי עצמו). בחודש מאי 1937 חזר תהומי, עם קבוצה גדולה של חברים, אל ארגון ההגנה, ואף לקח אתו את מרבית הנשק. באותה עת התפרק גם הוועד הציבורי ("הוועד המפקח") של האצ"ל.
תהומי פרש - אבל האצ"ל לא חוסל. הארגון אמנם נפגע קשה; כל חברי המפקדה הראשית וכן חלק גדול מחברי המרכז והוועדים המקומיים הצטרפו להגנה. לעומת זאת כל הקבוצות האקטיביסטיות ומרבית האנשים הצעירים נשארו נאמנים לארגון, שהפך להיות הומוגני מבחינה פוליטית.
בחיפה הלך רוב הסניף, עם מפקדיו בן-זיו ורפאל שפירא, להגנה. 23
לפי ההסכם שערך תהומי עם ההגנה, אברהם בן-זיו היה אמור להיות סגן מפקד ההגנה בחיפה, אולם ברל רפטור וחבריו בהסתדרות התנגדו למינויו של בן-זיו, ובעקבות כך פרש מכל פעילות.
ב-7 ביולי 1937 פירסמה ועדת פיל את מסקנותיה, שעיקרן: חלוקת ארץ-ישראל המערבית למדינה יהודית ולמדינה ערבית, בעוד ירושלים רבתי (עם פרוזדור לשפלה) תישאר תחת שלטון בריטי, וזאת כדי לשמור על המקומות הקדושים לשלוש הדתות.
הסוכנות היהודית, בראשותו של דוד בן-גוריון, קיבלו את עֶקרון החלוקה, בעוד שהמפלגה הרוויזיוניסטית הביעה התנגדות חריפה לחלוקתה של ארץ-ישראל. תגובתו של ז'בוטינסקי הייתה "לא היה ולא נברא". 24 גם הערבים דחו את מסקנותיה של ועדת פיל וחידשו את הפרעות נגד היהודים. אלא שהפעם הופנה הנשק הערבי גם נגד האנגלים. ב-26.9.37 נרצח בידי הערבים לואיס אנדריוס, מושל מחוז הגליל, ובזאת ניתן האות לפעולות נרחבות נגד השלטון הבריטי בארץ-ישראל.

הבלגה ותגובה

מדיניות המוסדות הלאומיים הייתה הגנה פסיבית ועיקרה - "הבלגה". שני נימוקים היוו את הבסיס למדיניות ההבלגה: הנימוק המוסרי והפוליטי-פרגמטי. הנימוק המוסרי נישא בעיקר בפי האינטלקטואלים שטענו, כי אין זו דרכו של היהודי להרוג אנשים חפים מפשע: "בשטח אחד נתגלה כוחם של התוקפים: רצח ממארב, רצח אנשים חפים מכל פשע ומכל חטא, רצח נשים וילדים. את השטח הזה עלינו להשאיר למרצחים הערבים. בדרך זו לא נלך". ובהמשך: "אנו לא רצינו לרדת לשפלות מוסרית כזאת, להמטיר כדורים על אנשים חפים מפשע". 25
אלא שהשיקולים הפוליטיים היו כבדי משקל בקביעת מדיניות ההבלגה יותר מן השיקולים המוסריים. עמדה זו ייצג בן-גוריון באומרו: 26
אנו חיים בעולם שמוסר טוב למטיפים. לא חיים על פי זה. גם היהודים חדלו לחיות על פי זה. לא נוכיח ליישוב - אם לא נוכל להוכיח לו שיש בזה אסון פוליטי - דברי מוסר בלבד לא יספיקו.
בתקופה הראשונה של הפרעות הורה ז'בוטינסקי לחבריו בארץ "התאפקות ואורך רוח", כדי לאפשר לו למצוא פתרון יסודי לבעיית הביטחון של היישוב היהודי בארץ. ז'בוטינסקי היה עקבי בדעתו כי רק על-ידי הקמת גדוד עברי, באישור השלטונות, ניתן להגן על היישוב. כבר בשנת 1920, כאשר הוטל עליו לארגן את ההגנה בירושלים, פנה, כזכור, אל הממשלה וביקש ממנה נשק לגאלי כדי לחמש בו את החברים. ז'בוטינסקי התנגד להקמת מחתרת, בטענה שאין בכוחה להדוף את התקפות הערבים. ואכן, מיד עם פרוץ הפרעות בשנת 1936, פתח ז'בוטינסקי בפעולה מדינית ודרש מהממשלה הבריטית לאפשר הקמת גדוד עברי בארץ-ישראל. ז'בוטינסקי התלבט רבות בשאלת ההבלגה והתגובה. הוא התנגד לפעולות טרור ונקם מסיבות מוסריות, אולם הבין היטב כי חוסר תגובה מצד היהודים, ייחשב על-ידי הערבים כחולשה.
באצ"ל גברו הקולות לתגובה ולתגמול נגד הערבים, וראשי הארגון ביקשו את אישורו של ז'בוטינסקי, שעשה אותה עת במצרים. לאחר התלבטויות רבות אישר ז'בוטינסקי זמנית ביצוע פעולות תגמול.
ביום הראשון, 14 בנובמבר 1937, יצאו יחידות הארגון למבצע רחב היקף, שהתנהל במקומות שונים בארץ. גם בחיפה פעלו חוליות הארגון: הותקפו ונורו ערבים בשכונות ואדי-ניסנס והרצליה, ורימון הושלך לבית-קפה ערבי ליד קולנוע "ארמון". יום זה, הידוע גם בשם "יום הראשון השחור" (את הכינוי טבע יצחק בן-צבי, יושב ראש הוועד הלאומי), נתקדש בארגון כיום שבירת ההבלגה. אמנם לא הייתה זו הפעם הראשונה שאנשי הארגון יצאו לתקוף ערבים בתגובה על תקיפת יהודים, אלא שהפעם נעשה הדבר ביוזמת המפקדה הראשית ובאישורו של ז'בוטינסקי. במאמר פנימי שכתב דוד רזיאל, שהיה אותה עת מפקד מחוז ירושלים, הוא מסביר את ההבדל בין "הגנה פסיבית" לבין "הגנה אקטיבית": 27
[...] פעולות הגנה בלבד לא תוכתרנה בניצחון לעולם. אם תכלית המלחמה היא שבירת רצונו של האויב - ואת זאת אין להשיג מבלי לשבור את כוחו - ברור שאי-אפשר להסתפק בפעולות הגנה גרידא. טקטיקה הגנתית טהורה לא תשבור את כוחות האויב בשום פנים ... שיטת הגנה כזאת, המאפשרת לאויב לתקוף כרצונו ולסגת כרצונו, להתארגן מחדש ולחזור ולתקוף - הגנה כזאת נקראת הגנה פסיבית וסופה מפלה וחורבן ... כל החישובים האלה מובילים למסקנה אחת: מי שאינו רוצה להיות מנוצח אין לו אלא לתקוף. גם אותו הצד הלוחם, שאינו בא לדכא אחרים אלא להציל את חירותו ואת כבודו, גם לפניו פתוחה רק דרך אחת - דרך ההתקפה. הוא צריך להסתער על אויבו ולשבור את כוחו ואת רצונו ...
עלייתו של שלמה בן-יוסף לגרדום (ראה להלן) היוותה נקודת מפנה אצל ז'בוטינסקי. לאחר התלבטות ממושכת הוא הגיע למסקנה כי הכרח הוא לנטוש לחלוטין את מדיניות ההבלגה ולהכות באויב במלוא הכוח. באחד ממאמריו כתב ז'בוטינסקי, בין היתר: 28
"אל תעיזו להעניש חפים מפשע"... פטפוט שטחי וצבוע. במלחמה, כל מלחמה ומלחמה, הלוא כל צד וצד הוא חף מפשע. מה פשע נגדי חייל האויב היוצא כנגדי - אביון כמוני, עיוור כמוני, עבד כמוני, שגייסוהו באונס? אם תפרוץ מלחמה, פה אחד נדרוש כלנו הסגר-ים והסגר-יבשה על [אדמת] השונא, להרעיב את תושביו עם נשים וטף החפים מפשע. ואחרי התקפת-המטוסים הראשונה על לונדון ופאריז נצפה לתגובת אווירונים על שטוטגרט ומילאן, אשר בהן רבּו נשים וטף. אין מלחמה אלא בחפים מפשע כמו שאין מלחמה אלא מלחמת אחים באחים. לכן ארורה היא כל מלחמה על כל צורותיה, תגר ומגן גם יחד, ואם אינך רוצה לנגוע בחף מפשע - גְווע. ואם אינך רוצה לגווע - ירֵה ואל תפטפט.
התארגנות באצ"ל

לאחר הפילוג ושובו של תהומי לארגון ההגנה, החלה תקופה חדשה. ז'בוטינסקי הפך לסמכות העליונה של הארגון, ורוברט ביטקר נתמנה מפקד האצ"ל.

רוברט ביטקר נולד בקיסרות הרוסית. הוא שירת כקצין בצבא "הלבנים" שנלחם בבולשביקים לאחר המהפכה (1917) ובשנת 1921 הגיע לשנחאי שבסין. הוא היה מן המתבוללים, אולם בראשית שנות השלושים הצטרף לבית"ר (תנועת-הנוער היהודית היחידה בעיר) וכעבור מספר שנים הגיע לדרגת נציב בית"ר בסין. חברי בית"ר קיבלו הכשרה צבאית במסגרת גדוד-המתנדבים היהודי, שהורכב כולו מאנשי בית"ר בעיר. הגדוד נוסד ב-1932 כחלק מחטיבת המתנדבים האירופים שנועדה להגנת האוכלוסייה בתחומי הזיכיון הבינלאומי בעיר, ובה יחידות רוסיות, אנגליות ואמריקניות. ביטקר נתמנה מפקד הגדוד ושימש בתפקידו בדרגת קולונל. בשנת 1937 עלה ביטקר ארצה, וראשי הצה"ר הציעו לו את הפיקוד על האצ"ל. הם כתבו על-כך לז'בוטינסקי, אשר אישר את המינוי במכתבו אל ד"ר אלטמן (יו"ר הצה"ר בארץ-ישראל).

ביטקר לא שלט בשפה העברית (הקשר אתו היה באמצעות השפה הרוסית) וכן לא הכיר את תנאי הארץ והמנטליות של תושביה. בנוסף לזאת לא הספיק בשנות פעילותו המעטות בבית"ר בסין ללמוד יהדות או היסטוריה יהודית וציונית. הקשר שלו עם חברי הארגון לא היה הדוק ולכן הניח לפיקודיו מידה רבה של חופש פעולה.
פעולתו הראשונה של ביטקר הייתה להפעיל את המפקדה החדשה ואת המטה. חברי המפקדה היו: אברהם שטרן - מזכיר; דוד רזיאל - מפקד מחוז ירושלים (יוסף קרמין נתמנה סגנו); אהרון חייכמן - מפקד מחוז תל-אביב; חנוך קלעי - מפקד מחוז חיפה והמושבות; ומשה רוזנברג - ראש המטה. ליד המפקדה הוקם מטה שחבריו היו: חיים לובינסקי - ממונה על קשר עם גורמים בחוץ-לארץ; הלל קוק - ממונה על ענייני כספים; אריה פוסק - הופקד על שירות הידיעות ויוסף פעמוני - עמד בראש השירות הרפואי.
בראשית דרכו עסק ביטקר בלימוד הבעיות וכאמור איפשר למפקדי המחוזות להחליט על פעולות תגמול למעשי התקפה של ערבים על יהודים. אמנם באותה תקופה הייתה מעין הפוגה, עקב פעילותה של ועדת פיל, ובכל זאת היו פה ושם מעשי התנכלות והאצ"ל הגיב עליהם ללא דיחוי. ביטקר לא הצליח בתפקידו כמפקד האצ"ל וכעבור מספר חודשים הודח מתפקידו ובמקומו נתמנה משה רוזנברג.

משה רוזנברג נולד בשנת 1898 במריאופול שבקיסרות הרוסית. עלה ארצה ב-1921 ונטל חלק בהגנה על יהודי יפו. הצטרף לארגון ההגנה בירושלים והשתתף בקורס מפקדים יחד עם אברהם תהומי וירמיהו הלפרין. שימש סגנו של הלפרין, מפקד בית-הספר למדריכי בית"ר ויחד רכשו נשק כדי ללמד את חניכי הקורס להשתמש בו. כאשר הלפרין נסע לאירופה, קיבל רוזנברג את הפיקוד על הקורס. לאחר שתהומי ייסד את האצ"ל, הצטרפו חניכי הקורס לארגון החדש ורוזנברג נתמנה סגן מפקד מחוז תל-אביב וזאת בנוסף להיותו מפקד קן בית"ר בעיר. היה חבר במפקדה של ביטקר ושימש ראש המטה.
בתקופה שבה נתמנה רוזנברג לעמוד בראש הארגון, חידשו הערבים את מעשי האלימות. רוזנברג השאיר את המבנה הארגוני של האצ"ל כפי שהיה בזמנו של ביטקר, וחנוך קלעי המשיך בתפקידו כמפקד מחוז חיפה (בנוסף להיותו חבר המפקדה הראשית). סגנו של קלעי היה יוסף ברושי, שאשתו רחל הייתה המפקדת הראשונה של הבנות בסניף החיפאי. היא הייתה אחת הראשונות שנעצרה בידי הבריטים במעצר אדמיניסטרטיבי. אליהו רביד היה המחסנאי הראשי וכסגנו שימש יהושע צימרמן שעבד בבתי-הזיקוק בחיפה. אישתו של אליהו רביד, מרים, הייתה גם היא פעילה בארגון. באותם ימים שימש בנימין זרעוני מדריך ראשי בקורס סגנים מקומי, ויריב מבורך הדריך שתי קבוצות צעירים, שעברו מבית"ר לארגון, ביניהם: מאיר לנדסברג, אריה מהולל צבי הדסי, יגאל פרידמן ויגאל אייזנברג. שני היגאלים, לימים עורכי דין בחיפה, בלטו בתרגילי הסדר שהדריך יריב מבורך. התרגילים התנהלו ב"מגרש המחנות" על הר-הכרמל (היום באזור הרחובות שמשון וכספרי). יגאל אייזנברג נעצר לימים מספר על-ידי הבריטים ושוחרר לאחר התערבותו של דודו, השופט העליון גד פרומקין מירושלים. יגאל פרידמן סיפר כי במהלך התרגול על הכרמל, הוא ידע כי בקצה האחר של המגרש הדריך אחיו, משה, ממפקדיה הבכירים של ה"הגנה" בחיפה. 29 כמקומות מפגש והדרכה שימשו בית-הספר "יבנה" וכן ביתם של משפחת קופ-תמיר. יונה קופ היה מהנדס בכיר בחברת החשמל, ממונה על רשת מתח-גבוה, ויחד עם אשתו חנה ובמשך שנים העמידו את דירתם לרשת הארגון (יונה קופ היה בנה של תמר ז'בוטינסקי-קופ, אחותו של זאב ז'בוטינסקי).
אריה מהולל מספר שאנשי האצ"ל בחיפה זוכרים לטובה את ד"ר שלמה ג'יוואן, שעלה מבולגריה בשנת 1935 והחל מיד בהדרכה בקן בית"ר המקומי. הוא שימש כמנהל רפואי של מרפאת קופת-חולים לאומית, ובמרפאתו התגודדו תמיד אנשי האצ"ל. ד"ר ג'יוואן הושיט עזרה רפואית למשתתפים בפעולות התגמול ועזר לעולים הבלתי חוקיים שהגיעו לחיפה. מוסיף על כך בנימין זרעוני: "הייתה לו נפש עדינה, והוא הסתפק במועט ולא התהלך בגדולות. עני מרוד היה, והתחלק במשכורתו הזעומה עם כל נצרך". 30
בין מפקדי האצ"ל בחיפה היו גם אנשי ירושלים שלמדו בטכניון: המשורר יצחק שלו ועוזי ילין, בנו של פרופ' דוד ילין.


חנוך קלעי

חנוך קלעי (סטרליץ) נולד ב-1910 בליטא, וב-1924 עלה ארצה עם משפחתו. היה חבר בבית"ר. בפרעות 1936 נמנה עם האקטיביסטים שתבעו פעולות תגמול נגד הפורעים הערבים. בין היתר, שימש קריין בתחנת השידור של האצ"ל, ואף כתב בעצמו את חומר ההסברה. עם מינויו של דוד רזיאל כמפקד האצ"ל, הועבר קלעי לפקד על מחוז ירושלים. לאחר מאסרו של דוד רזיאל (19 במאי 1939) (ראה להלן) הועמד בראש המפקדה, ובתקופתו החל האצ"ל בפעולות נגד השלטון הבריטי בארץ. עם הפילוג של אברהם שטרן ("יאיר") (ראה להלן), הצטרף למחנה "יאיר", אולם בשל חילוקי דעות אידיאולוגיים עזב כעבור זמן קצר ופרש מכל פעילות. ב-4 בפברואר 1942, לאחר שתמונתו פורסמה בכל העיתונים על-ידי השלטונות והובטח פרס של 1000 לירות למי שיביא לתפיסתו, הסגיר את עצמו למשטרה. הוגלה לאפריקה בשילוח הראשון של 251 עצורים (19 באוקטובר 1944) והוחזר ארצה עם אחרוני הגולים מקניה ב- 12 ביולי 1948. לאחר קום מדינת ישראל, היה חבר האקדמיה ללשון העברית וכן אחראי ללשון תקינה ברשות השידור. עבד כעורך ב"מוסד ביאליק".

פלוגות העבודה של בית"ר

בראשית 1930, זמן קצר לאחר פרעות תרפ"ט, ייסדה ברחובות קבוצה של עולים בית"רים את "גדוד העבודה על-שם זאב טיומקין". בדצמבר אותה שנה הגיעה קבוצה ראשונה של בית"רים מפולין ורומניה לראש-פינה בגליל העליון לעבוד באריזת הטבק. קבוצה זו קראה לעצמה "פלוגת חלוצי בית"ר בגליל". קבוצות אלה קמו מתוך דחף פנימי של חבריהם למעשה חלוצי.
בכינוס העולמי הראשון של בית"ר, שנפתח באפריל 1932 בדנציג, הוחלט להקים בארץ " פלוגות עבודה של בית"ר ", אשר כל חבריהן מתגייסים לשנתיים לשירות-גיוס. כל בית"רי שעלה ארצה חייב היה להצטרף לפלוגות אלה מיד עם בואו לארץ. "כל פלוגה רשאית לבחור לה צורת-חיים חברתית (קואופרטיב, קומונה וכו') כרצונה, בתנאי שיובטח החופש המקסימלי לכל פרט המשתתף בפלוגה", וזאת בניגוד להתיישבות החקלאית של המפלגות הסוציאליסטיות, שכפו על חבריהם חיים שיתופיים מלאים.
עם צמצום עליית הבית"רים חלה ירידה דרסטית במספר המגויסים לפלוגות העבודה, ובשנת 1935 הוחלט להרחיב את הגיוס לפלוגות גם לחברי בית"ר בארץ, ושמם הוסב ל"פלוגות הגיוס של בית"ר". בעקבות העלייה הבלתי לגאלית (ראה להלן "עליית אף על פי"), חלה בשנים 1938-1939 עלייה במספר המגויסים, ובאוקטובר 1939 הגיע מספר החברים ל-801 ב-18 מחנות ברחבי הארץ. 31
בחיפה פעלה פלוגת-בית"ר, שנקראה "תכלת לבן". חבריה עבדו בעיקר בנמל, ומספרם בשנת 1934 הגיע ל-27. בסיס הפלוגה, שהתמקמה ברחוב חסן שוקרי, שימש לאימונים ואחסון כלי נשק של סניף האצ"ל בעיר. בין חבריה הבולטים היו: משה גולד ורעיתו, שלמה יונגמן, משה שטיין, קורט בן-גאון ופנחס הררי. הדור השני של הפלוגה הורכב בשנת 1936 מהקבוצה הריגאית שבראשה עמדו: טוביה מיכלין, בן-ציון קצנלבוגן ומשה (מוסקה) שטיין. 32
פלוגת ראש-פינה, שנקראה גם "אם הפלוגות", הייתה כאמור הראשונה שנוסדה בגליל. ברבות הימים קמו פלוגות-עבודה בית"ריות ברוב מושבות הגליל העליון: יסוד-המעלה, משמר-הירדן ומטולה. הפלוגה בראש-פינה הייתה גם הראשונה שאנשיה נקשרו אל האצ"ל. בחורף 1932 ביקרו בראש-פינה א. תהומי וא. ויינר ומינו כמפקד הארגון במקום את דוד אסא, שהיה מפקד סניף בית"ר במושבה. 33 בשנת 1937 היה משה מולדבסקי מפקד פלוגות בית"ר בגליל.

משה מולדבסקי נולד בשנת 1908 ברוסיה ובגיל 13 עלה ארצה עם משפחתו. בשנים 1931-1933 שירת בפלוגות הגיוס של בית"ר בכפר סבא. כאמור, נתמנה בשנת 1937 למפקד הפלוגות בגליל ולאחר מכן היה למפקד האצ"ל בגליל העליון. ב-29 במאי 1939 פיקד על התקפת האצ"ל על הכפר הערבי ביר-עדס. בזמן הפילוג של אברהם שטרן ("יאיר") הצטרף ללח"י וזמן קצר לאחר מכן נעצר בידי הבריטים. תחילה היה עצור בארץ ובאוקטובר 1944 נשלח למחנה המעצר באפריקה והוחזר ארצה עם אחרוני הגולים ב-12 ביולי 1948.


ראשיתה של עליית "אף על פי" 34

חידוש ההעפלה בדרך הים קשורה בשמו של משה גלילי (קריבושיין), בית"רי מארץ-ישראל שלמד באיטליה. בקיץ 1936 ביקר גלילי במחנה של פליטים יהודים שברחו מגרמניה. הביקור עשה עליו רושם קשה והוא החליט לחפש דרכים כדי להעלותם ארצה. בעזרת ראשי הצה"ר בווינה, עלה גלילי במרס 1937 יחד עם 15 בית"רים לספינה קטנה בעלת נפח של 50 טונות, שעגנה בנמל היווני פיראוס. הספינה עשתה את דרכה בים במשך חודש ימים, וב-13 באפריל הגיעה לחופי הארץ, לא רחוק מנמל חיפה. גלילי ירד בסירה לחוף ועשה את דרכו לביתו של עו"ד אברהם ויינשל, מראשי הרביזיוניסטים בעיר. כך נוצר הקשר עם החוף. בסופו של דבר הורדו נוסעי הספינה בשלום לחוף והועברו לפלוגות הגיוס של בית"ר. גלילי התקשר עם ערי ז'בוטינסקי, נציב בית"ר בארץ-ישראל, שגילה עניין רב בעלייה הבלתי לגאלית ואף הבטיח עזרה ושיתוף פעולה. מעודד מהצלחת ההפלגה הראשונה חזר גלילי לאירופה, פנה אל שלטונות בית"ר והציע הסדר לפיו הוא יהיה אחראי לצד הארגוני של המבצע, ואילו מוסדות בית"ר יכשירו את המועמדים לעלייה וירכיבו את השיירות.
אמנם מספר העולים שהביא גלילי בספינה הראשונה היה קטן, אולם זו הייתה בבחינת פריצת דרך. עם התפתחות העלייה הבלתי לגאלית, נשכרו ספינות גדולות יותר ונעשו סידורים מתאימים להורדת העולים, שמספרם הלך וגדל.
אחד הפעילים בעלייה הבלתי לגאלית היה ד"ר הכט.


ד"ר ראובן הכט

ד"ר ראובן הכט נולד בשוויץ בשנת 1909 למשפחה אמידה שבבעלותה אוניות וממגורות. הוא הושפע מאוד מפרעות תרפ"ט, ובשנת 1931 יצא לארץ-ישראל והגיע לחיפה. הוא ביקר באזור הנמל והעלה את הרעיון להקים בחיפה ממגורות לשינוע גרעינים ישר מן האונייה, אולם שלטונות המנדט הבריטי דחו את בקשתו. בשנת 1937 הגיעה לחיפה ספינת הלימודים של בית"ר "שרה א' " ששימשה את חניכי בית-הספר הימי של בית"ר שהוקם בצ'יוויטבקיה שבאיטליה. במימונו של ד"ר הכט נערכו לצוערים, שהיו לבושים במדי בית"ר, קבלות פנים בעריה השונות של הארץ. בחיפה השתתפו בקבלת הפנים גם קונסולים של איטליה.
בנובמבר 1938 נפגש ד"ר הכט עם דוד רזיאל, מפקד האצ"ל, ובעקבות הפגישה יצא לאירופה כדי להשתתף בארגון העלייה הבלתי לגאלית, שהלכה והתרחבה באותה עת. כשנודעה פעילותו לבריטים, הם מנעו את שובו ארצה והוא חזר רק לאחר הקמתה של מדינת ישראל. ד"ר הכט התיישב בחיפה והקים בנמל את ממגורות "דגון".

שלמה בן-יוסף

ב-28 במרס 1938 הותקפה בכביש עכו-צפת מכונית נוסעים שעשתה דרכה מחיפה לצפת. מן היריות נהרגו ארבעה יהודים, ביניהם ילד ושתי נשים. הנהג ואחת הנוסעות הצליחו לברוח, אולם גופותיהם נמצאו מאוחר יותר לא רחוק ממקום ההתקפה. ביום ה-16 באפריל אותה שנה יצאו חמישה חברי ההגנה לסיור בשבי-ציון ובחניתה, שני יישובים שסבלו מהתקפות קשות של ערבים. אל החמישה נלווה גם דוד בן-גאון. בדרכם חזרה לביתם בקריית-חיים, הותקפה מכוניתם באש עזה בעוברה ליד הכפר הערבי באסה. מן האש נהרגו שלושה מבין נוסעי המכונית: דוד בן-גאון, אברהם דניאלי ויוסף רוטבלאט. שאר הנוסעים ניצלו מאש התוקפים.
דוד בן-גאון (קורט מנגן), מראשוני הבית"רים בברלין, עלה ארצה מגרמניה בשנת 1932. בארץ שירת שנתיים בפלוגות העבודה של בית"ר, בתוכן גם בפלוגה בראש-פינה, שם גם הצטרף לשורות האצ"ל וסיים קורס סגנים. לאחר גמר שירותו ב"פלוגות" התיישב בנהרייה והמשיך את פעילותו באצ"ל ובבית"ר.
מקרי הרצח גרמו לסערת רוחות בקרב חברי פלוגת העבודה של בית"ר בראש-פינה. שלושה מחברי הפלוגה, אברהם שיין, שלום ז'ורבין ושלמה בן-יוסף (טבצ'ניק), החליטו שאין לעבור בשתיקה על מעשים אלה. מבלי לקבל אישור ממפקדם, וללא ידיעת המחסנאי, הוציאו ממחסן הנשק שני אקדחים ומספר רימונים. ב-21 באפריל, שביעי של פסח תרצ"ח, בשעה חמש בבוקר, יצאו השלושה לכביש המקשר את צפת עם ראש-פינה. על-פי התכנית אמורים היו שיין וז'ורבין לירות על אוטובוס ערבי, שנהג להגיע בסביבת השעה 7:30 לעיקול הדרך בדרכו מטבריה לצפת. על בן-יוסף היה להטיל על המנוע רימון יד ולשתקו. בשעה היעודה הגיע האוטובוס, אולם לפתע התקרבה מונית יהודית וחצצה בין התוקפים לבין האוטובוס. ברגע האחרון הספיק בן-יוסף לעכב את הצתת הפתיל והרימון נשאר בידו. הם חיכו במקום, ובשעה אחת וחצי, כשהאוטובוס חזר מצפת בדרכו לטבריה, ירו השניים עליו ובן-יוסף זרק את הרימון. הרימון לא התפוצץ 35 והאוטובוס המשיך בדרכו כשמתוכו בוקעות צעקות הנוסעים. השלושה עזבו מיד את המקום והסתתרו בחורבה עזובה באזור. לרוע מזלם, הבחין בהם השוטר מזרחי במנוסתם, ולאחר זמן קצר באה המשטרה ואסרה את השלושה.
מפקדת האצ"ל ראתה בפעולה של בן-יוסף וחבריו הפרת משמעת חמורה ובהודעת המפקדה הראשית מס. 103 נאמר: 36
[...] אין הארגון אחראי למקרה של ר"פ [ראש פינה], למסיבותיו ותוצאותיו. הארגון גא בזה שבעוד מספר ההתקפות שערך עולה לעשרות, לא נגמרה אף אחת מהן באפס תוצאות כזה ובכישלון חמור כזה. ואת הלקח הראוי מן המקרה ילמד כל מי שצריך ללמוד; כי לא דבר ריק הוא ולא רשות-היחיד. [...]
שיין, ז'ורבין ושלמה בן-יוסף הועמדו לדין ב-24 במאי 1938 בפני בית-הדין הצבאי בחיפה והואשמו בנשיאת נשק שלא כחוק וכן "בכוונה לגרום למוות או נזק אחר לאנשים רבים". לפי התקנות לשעת חירום, כל אחד מסעיפי ההאשמה נחשב עבירה שדינה עונש מוות. ראשי ברית הצה"ר ניסו להציל את חיי השלושה ולשם כך שכרו את עורכי-הדין פיליפ ג'וזף ואהרון חוטר-ישי, שהציעו להכריז על ז'ורבין כמי שנתערער שיווי משקלו הנפשי ולהמציא עבור שיין תעודות המאשרות שעדיין לא הגיע לגיל שמונה-עשרה. לבן-יוסף הוחלט למצוא אליבי ולהוכיח כי בשעת המקרה היה עסוק בעבודה חקלאית אצל אחד מאיכרי המושבה. השלושה דחו את קו ההגנה הזה, והודיעו כי בדעתם להפוך את המשפט לבמה פוליטית, ומעליה יכריזו בגלוי על השקפותיהם. הסניגורים הפעילו לחץ על הנאשמים לקבל את עמדתם, אולם ללא הועיל. לבסוף נמסר לשלושה מברק מז'בוטינסקי ובו פקודה להישמע לעורכי-הדין. בכך הסתיים המאבק; השלושה הסכימו לשתף פעולה, והדיון בבית-המשפט הצטמצם בחקירת עדים והעלאת נימוקים משפטיים יבשים.
ב-5 ביוני ניתן פסק-הדין: ז'ורבין הוכרז בלתי שפוי בדעתו ונידון לכליאה בבית-חולים לחולי-רוח "עד שהנציב העליון יחליט לשחררו". שיין ובן-יוסף נידונו "למוות בתלייה עד שתצא נשמתם". השניים קיבלו את גזר הדין בשלווה נפשית בלתי רגילה, ובתום דברי השופט הכריזו: "תחי מלכות ישראל משתי גדות הירדן". באולם בית-המשפט, בדרך העצמאות, נכח גם צבי הדסי, איש האצ"ל מחיפה, שהיה עד לעמידתם הגאה של שיין ובן-יוסף.
בן-יוסף וז'ורבין הועברו לכלא עכו, שם הולבשו בבגדים אדומים והוכנסו לתא הנידונים למוות. 20 יום ישבו בתא זה, מחכים להחלטתו של הגנרל הייניג, מפקד הצבא בארץ, אם לאשר את גזר-הדין או להמירו במאסר עולם. יחד אתם ציפו להחלטה זו היישוב היהודי בארץ והמוני ישראל בתפוצות. בין הפונים אל השלטונות הבריטיים לחנינה היו הרבנים הראשיים, הנהלת הסוכנות היהודית, ארגונים ציוניים ומוסדות יהודיים בארץ ובעולם. אולם כל זה ללא הועיל; ביום 25 ביוני 1938 נתפרסמה הודעה רשמית לפיה אישר מפקד הצבא יום קודם לכן את גזר-הדין נגד שלמה בן-יוסף, והמתיק את דינו של אברהם שיין למאסר עולם, בשל גילו הצעיר.
סניף האצ"ל בחיפה היה אחראי על הקשר עם השלושה שהיו עצורים בכלא עכו. מיקי דוידסון, ששלטה בשפה האנגלית, התחזתה לבת דודו של אברהם שיין וקיבלה רשות לבקרו. בהזדמנות זו ביקרה גם את שלום ז'ורבין, שנכלא באגף הבלתי שפויים של בית-הכלא. על הביקור הזה, מספרת מיקי: 37
מטרת הביקור הייתה לעודדו ולעזור לו לשמור על שפיות דעתו.
הוא היה סגור בכלוב כמו חיה. המחזה היה קשה מאוד, כל המשוגעים רוכזו באולם אחד וכל משוגע הושם בכלוב נפרד, כך שכל האולם היה מלא כלובים. התחלתי לעבור מכלוב לכלוב כדי לחפש את ז'ורבין, וכל המשוגעים שראו פתאום בחורה צעירה, התחילו לצעוק אליי ושלחו ידיים מבעד לסורגים וניסו לתפוס אותי. הם אף הושיטו רגליים כדי להפילני לרצפה. הצעקות היו מזעזעות, ובאולם, שהיה בעל תקרה גבוהה, היה ההד חזק במיוחד. כשהגעתי לתאו של ז'ורבין, הייתי צריכה לצעוק כדי שיוכל לשמוע אותי בתוך כל ההמולה. בפגישה הראשונה הוא לא היה מוכן לדבר אתי, כי לא הכיר אותי ולא היה בטוח שאומנם נשלחתי על-ידי האצ"ל בחיפה. אולם לאחר מכן נוצר קשר טוב בינינו.
הפגישה הייתה קשה מאוד, ולאחר שיצאתי מכותלי בית-הסוהר לא יכולתי להתאפק והקאתי, בעוד אחד השוטרים תומך בי. לאחר סיום המשפט, הועבר ז'ורבין לתא אחר והביקורים היו נוחים יותר.
האצ"ל תכנן לנסות ולהבריח את אברהם שיין מבית-הסוהר. לשם כך נשלחה מיקי דוידסון לבקר את "בן דודה" ולמסור לו עוגות שנאפו במיוחד לצורך זה ושהכילו חומר שגורם לסימפטומים של מחלה. ואכן, לאחר ששיין אכל מן העוגות, הוא הועבר לבית-החולים בחיפה ומשם ניסו להבריחו, אולם השמירה עליו הייתה חזקה מאוד והבחורים לא הצליחו להוציאו מבית-החולים. 38


שלמה בן-יוסף

שלמה בן-יוסף (שלום טבצ'ניק) נולד ב-7 במאי 1913 בעיר לוצק בפולין ובגיל צעיר הצטרף לבית"ר. בספטמבר 1937 הצליח להגשים את חלום חייו ועלה לארץ-ישראל בעלייה בלתי לגאלית. עם הגיעו ארצה, יצא לשרת בפלוגת הגיוס של בית"ר בראש-פינה. מחשש שיגלו כי הוא בלתי לגאלי, החליף את שמו לשלמה בן-יוסף, ובשם זה נכנס להיסטוריה.
מיד לאחר אישור פסק-הדין על-ידי מפקד הצבא בארץ, פנו מנהיגים רבים אל ממשלת בריטניה בבקשה לחון את בן-יוסף. הפגנות רבות נערכו ברחבי פולין, וממשלתה פנתה אל ממשלת בריטניה בבקשה לחנינה. גם בארץ נערכו הפגנות המוניות. אף בחיפה "האדומה" נערכה הפגנה המונית והושמעו קריאות: "קץ לטרור וקץ להבלגה". המפגינים פוזרו על-ידי המשטרה ושבעה מהם נאסרו. בתל-אביב ובירושלים נערכו הפגנות גדולות, תוך התנגשות עם המשטרה, בדרישה לחון את בן-יוסף.
בחמשת הימים שלאחר אישור גזר-הדין הִרשו שלטונות בית-הכלא לבקר את בן-יוסף, ועשרות באו לבקרו. כולם יצאו המומים מדברי הניחומים שהרעיף עליהם. בין הבאים היה גם משה רוזנברג (מפקד האצ"ל), שבא יחד עם כמה מראשי התנועה הלאומית אל תא הנידון למוות כדי להיפרד ממנו. הם שוחחו ביניהם ביידיש (בן-יוסף לא שלט היטב בשפה העברית). לפי עדותו של רוזנברג היה בן-יוסף רגוע ושקט. בתום הביקור ליווה הסרג'נט הבריטי את רוזנברג בדרכו החוצה ואמר לו:
"אם יש לכם בחורים כמותו, מגיעה לכם מדינה עברית".
גם צבי הדסי, בלוויית אריה מהולל ומיקי דוידסון, ביקרו את שלמה בן-יוסף יום לפני עלייתו לגרדום. 39
הוא היה לבוש בבגדים אדומים, ושוחחנו עימו מבעד לחלון קטן. הוא הרגיע אותנו באומרו כי הוא שלם עם עצמו ועם הפעולה שעשה ומקווה שאחרים ילכו בעקבותיו.
יום לפני ההוצאה לפועל של גזר-הדין, הוכרז על "יום כיפור קטן" בכל רחבי הארץ. בירושלים התפרסם כרוז מטעם הרבנות הראשית הקורא לקהל לסגור את החנויות בשעה 4 אחר-הצהריים וללכת לבתי-הכנסת להתפלל לשלומו של הנידון למוות. זמן קצר לאחר מכן הופיע כרוז שני, הפעם בחתימת הנהלת הוועד הלאומי והרבנות הראשית, נגד ביטול מלאכה והתקהלויות. מסתבר כי כאשר נודע לראשי הוועד הלאומי דבר הכרוז הראשון של הרבנות הראשית, לחצו על הרבנים הראשיים לבטל את בקשתם לסגירת החנויות, ולחתום, יחד עם הוועד הלאומי, על הכרוז השני. וכל זאת כדי למנוע את הרושם כאילו קיימת הזדהות עם הנידון למוות.
הציבור הירושלמי לא שמע לבקשת הוועד הלאומי ובשעות אחר-הצהריים נסגרו החנויות והקהל זרם לרחובות. בבתי-הכנסת נערכה תפילה מיוחדת לשלומו של בן-יוסף ולאחר התפילה יצאו המתפללים בתהלוכה, אליה הצטרף קהל רב. המשטרה הגיעה למקום ופיזרה את המתקהלים תוך שימוש בכוח רב. מן ההתנגשויות נפצעו צעירים רבים שנזקקו לעזרה רפואית.
גם בתל-אביב נאספו מאות אנשים בבתי-הכנסת לתפילת מנחה, לאמירת סליחות של "יום כיפור קטן" ותקיעות בשופר. המונים יצאו לרחובות וההתקהלויות נמשכו עד שעה מאוחרת בלילה.
ז'בוטינסקי, ששהה אותה עת בלונדון, פנה לצירי פרלמנט ועורכי עיתונים וכן פנה לנציב העליון של אירלנד, לראשי כנסיות נוצריות ובתי-כנסת - מכולם ביקש לפעול אצל הממשלה כדי לשנות את גזר-הדין.
ביום ה-28 ביוני, שנקבע כיום ההוצאה להורג, עשה ז'בוטינסקי מאמצים נואשים לחלץ את בן-יוסף מן הגרדום. בנוסף לפגישתו עם שני צירי פרלמנט מן המפלגה השמרנית, התקבל ז'בוטינסקי לפגישה עם שר המושבות מקדונלד והתנהלה ביניהם שיחה גלויה וחריפה: 40
מקדונלד: יש ללמד אלמנטים מפירי-סדר לקח חמור שיפחיד אותם וידעו להיות שקטים.
ז'בוטינסקי: הם לא ייבהלו - אדרבה, העלאת בן-יוסף לגרדום תעורר תגובות חריפות בנוער היהודי בארץ.
מקדונלד: אני בטוח שהגופים הציוניים הרשמיים שולטים שליטה מלאה על הנוער. אם ינסו כמה חמומי-מוח לפרוץ את שליטתם, יתנגד להם התנגדות אפקטיבית כל היישוב ונציגותו הרשמית.
המאמצים להצלתו של בן-יוסף נמשכו כל הלילה, אולם לשווא.
נוהג הוא שמרשים לנידון למוות לומר וידוי לפני רב, אולם תאריך התלייה של בן-יוסף חל בראש-חודש, שבו אין רבנים רשאים לקבל וידוי (על-פי ההלכה גם אין להוציא יהודי להורג בראש-חודש). הרבנים ביקשו דחייה של יום אחד, אולם גם בקשתם זו נדחתה.
כשאמרו לבן-יוסף ערב תלייתו שלא יוכל לומר וידוי לפני רב, מחה על כך. אבל הסוהר הסביר לו שאם יגלה התנגדות, יוליכו אותו לגרדום בכוח ואנשים יחשבו שברגע האחרון פחד. בן-יוסף קיבל עליו את הדין, אבל ביקש מן הסוהר להסביר זאת לחבריו. וכך, בבוקר ה-29 ביוני, ל' בניסן תרצ"ח, נטל את ידיו, צחצח את שיניו, והניח תפילין. לאחר התפילה קיפל את התפילין, שתה כוס תה וחיכה לקריאה. כשהגיעה השעה שמונה צעד בקומה זקופה, ובקול חזק שר את שיר בית"ר מראשיתו ועד סופו. כאשר צעד את צעדו האחרון לפני הגרדום, אמר: "יחי ז'בוטינסקי".
בן-יוסף נקבר בראש פינה על-ידי חבריו לפלוגת העבודה.
את ההלוויה תיאר עיתון "הארץ" מיום 30 ביוני 1938:
אבל כבד ודיכאון רב שררו אתמול בבוקר ובמשך כל היום בראש פינה, צפת ובכל מושבות הגליל כשנתקבלה הידיעה שהקדוש שלמה בן-יוסף הועלה לגרדום בבית-הסוהר בעכו בשעה 8 בבוקר. עם קבלת הידיעה על מותו נסגרו בצפת כל החנויות וגם התנועה שבתה.
בשעה 11 לפני הצהרים הובאה גופתו של הקדוש לראש פינה והוכנסה לדירת פלוגת בית"ר. שם עטפו אותה בטלית תכלת לבן וחבריו נפרדו ממנו קבוצות קבוצות. לפי פקודת המשטרה הועברה הגופה תיכף לבית-הכנסת וכאן נאמרו תפילות לעילוי נשמתו. באותן השעות נסגרה הדרך בין טבריה לראש פינה... בצפת היה ביטול מלאכה עד הערב.
בתל-אביב נסגרו כל החנויות והמסעדות והקהל זרם לרחובות. עד השעה 11 בבוקר נמשכה תנועת האוטובוסים של "המעביר", אולם בלחץ הקהל נפסקה כל התחבורה. בערב נערכה הפגנה מאורגנת, אשר פוזרה על-ידי המשטרה, שהפעילה כוח רב. מן ההתנגשויות נפצעו עשרות מפגינים, כמה מהם פצועים קשה שנזקקו לטיפול ממושך בבית-החולים. החל משעה 7 בערב הוטל על העיר עוצר שנמשך עד 5 בבוקר.
בהודעת המפקדה הראשית של האצ"ל מס. 104 באה תגובה לתלייתו של בן-יוסף: . 41

מרכז האצ"ל בארץ-ישראל. הודעת המ-דה [המפקדה] הארצית
(לאזכרה דום)

הארגון מקדש את זכר חברו, שלמה בן-יוסף, הקורבן הראשון של מלחמת השחרור העברית למולך השלטון הזר. בן-יוסף לא ידע ללחום, אבל ידע למות בהדר שבגבורה ובאמונת נצחונו הסופי. בעיניים אמיצות ידע להביט אל המוות המתקרב...
לא מפרקתו נשברה בחבל התלייה, אלא כבלי ההכנעה. ובמדרגות הגרדום עלה אל משכן כבודם של לוחמי חרות בישראל ובעמים, אשר במותם כבשו את הדרור לדורותיהם. בזה היה כוחו גדול ועל זה יתקדש זכרו לנצח. [...]

מספר ימים לפני המועד שנקבע להוצאתו להורג של בן-יוסף, שלח ארצה ז'בוטינסקי מברק, לפי הכתובת של המהנדס יונה קופ-תמיר (בן אחותו של ז'בוטינסקי) בו הוא מורה לארגון להגיב בחוזקה אם אמנם ייתלה בן-יוסף:

"If final, invest heavily. MENDELSON ("אם סופי, השקיעו בעוצמה").

ז'בוטינסקי היה ער לעובדה שבן-יוסף וחבריו יצאו לפעולת נקם בערבים ללא אישור, ובנאום שנשא בוורשה ב-12 ביולי 1937, אישר ז'בוטינסקי את הפעולה בדיעבד: "הם (השלושה) רצו לשים קץ למצב, שבו דמו של יהודי מותר ודמו של לא-יהודי אסור. מצב כזה אסור שיהא קיים. ואם יש צורך הרי לאחר-מעשה אני ראש בית"ר נותן לך, בן-יוסף, ולשני חבריך פקודה לצאת לדרך המלך ולעשות את אשר עשיתם".42

תקופה חדשה

בקרב חברי מפקדת האצ"ל שררה התמרמרות נגד רוזנברג על כך שהוא המשיך בעסקיו הפרטיים והקדיש רק חלק מזמנו לעבודת הארגון. באחת מישיבות המפקדה הוצע למנות את דוד רזיאל לסגנו, ולאחר התייעצות עם ד"ר אלטמן, ובהסכמתו של רוזנברג, נתקבלה ההצעה. כעבור חודשיים ימים מינה ז'בוטינסקי את דוד רזיאל למפקד האצ"ל.

דוד רזיאל (רוזנסון) נולד ב-19 בדצמבר 1910, בפלך וילנה שבקיסרות הרוסית. בהיותו בן שלוש עלתה משפחתו ארצה ואביו שימש כמורה לעברית בבית-ספר יסודי בתל-אביב. בפרוץ פרעות תרפ"ט (1929), הצטרף לארגון ההגנה בירושלים, שם למד באוניברסיטה העברית פילוסופיה ומתמטיקה. עם הקמת האצ"ל היה מראשוני חבריו והתבלט בכישוריו הצבאיים. ב-1937 מונה למפקד מחוז ירושלים וכעבור שנה, ב-1938, מונה למפקד הארגון. ב-17 במאי 1941 יצא עם שלושה מחבריו לפעילות מיוחדת בעיראק בשירות הצבא הבריטי. למחרת היום נהרג מהפצצה של מטוס גרמני. (ראה להלן)

לאחר שקיבל רזיאל את המינוי מז'בוטינסקי, כינס את המפקדה לישיבה ראשונה בראשותו. באותה ישיבה הציע שמעמדו יהיה "ראשון בין שווים" ובזאת ביטל את התואר "ראש המפקדה". חברי המפקדה היו: חנוך קלעי (סגנו של רזיאל ומפקד מחוז ירושלים), אהרון חייכמן (מפקד מחוז תל-אביב) ואברהם שטרן (שהיה ממונה על התעמולה וקשרי החוץ).
הארץ כולה חולקה לחמישה מחוזות: מחוז ירושלים (בפיקודו של חנוך קלעי); מחוז תל-אביב (בפיקודו של אהרון חייכמן); מחוז חיפה (בפיקודו של בנימין זרעוני); מחוז הגליל (בפיקודו של משה מולדבסקי, שבחר בראש-פינה למקום מושבו); ומחוז המושבות, שהיה נתון לפיקודו של משה חסון.



בנימין זרעוני

בנימין זרעוני נולד ב-27 ביולי 1914 בפולין ועלה ארצה עם משפחתו בשנת 1925. בגיל 15 הצטרף לבית"ר וכעבור שנה השתתף בהפגנה הראשונה של "ברית הבריונים" נגד סגן שר המושבות הבריטי אדמונד שילס ונכלא בבית הסוהר ביפו. 43 בשנת 1931 הצטרף לאצ"ל, ועם פרוץ הפרעות, השתתף בפעולות תגמול נגד הפורעים הערבים. בין היתר, פיקד על קורס "סגנים" מרכזי של הארגון. בשנת 1938, נתמנה כאמור למפקד מחוז חיפה וכעבור שנה, כאשר היה חשש שהבולשת הבריטית בעקבותיו, הועבר לירושלים בתפקיד מפקד המחוז. בירושלים נאסר ולאחר שעונה במהלך החקירה - נמלט מבית-הסוהר והועבר לתל-אביב. לאחר מאסר המפקדה הראשית, ב-31 באוגוסט 1939, נתמנה לראש המפקדה החדשה. בשעת הפילוג של אברהם שטרן ("יאיר"), (ראה להלן) הצטרף ללח"י, וכעבור זמן קצר פרש מכל פעילות. בפברואר 1942 נעצר בידי הבריטים ונכלא, תחילה בארץ ולאחר מכן הועבר למחנה המעצר באפריקה, שם השתתף במספר בריחות מן המחנה. ב-12 ביולי 1948, לאחר צאת הבריטים את הארץ, שב עם אחרוני הגולים למדינת ישראל.

יוסף ברושי נתמנה לסגן מפקד המחוז, ועל תִפקודו כתב בנימין זרעוני: 44
יוסף היה קר מזג ושתקן מטבעו. כשקיבל פקודה כלשהי, ביצע אותה ככתבה וכלשונה, מבלי לסטות ימינה או שמאלה. במשך הזמן למדתי להכיר את ערכו הרב והוקרתיו מאוד. אישתו, רחל כהן, הייתה תימניה קטנה וחיננית, בעלת שתי עיניים שחורות שבערה בהן אש תמיד. גם היא הייתה מפקדת בארגון, והשניים היו יסוד מוצק של המחוז, עליהם אפשר היה לבנות הרבה.
בסוף שנת 1938 נאסרה רחל ושוחררה לאחר שישה חודשי מעצר. לאחר הפילוג של אברהם שטרן ("יאיר"), עבר יוסף ללח"י, נאסר בידי המשטרה הבריטית והיה עצור במשך 7 שנים, תחילה בארץ ולאחר מכן בגלות אפריקה. הייתה זו תקופה קשה מאוד לרחל, שנשארה עם תינוק, ללא עזרה וללא תמיכה.

כדי להגדיל את צוות המפקדים בחיפה, ערך זרעוני קורס "סגנים", הראשון מסוגו בעיר, ואף עמד בראשו. סגנו היה עוזי ילין, סטודנט בטכניון. בקורס השתתפו: צבי הדסי, אריה מהולל, מאיר כהן, יוסף חכים (אחיו של אליהו חכים שעלה לגרדום בקהיר לאחר ההתנקשות בלורד מוין), יעקב סובול, ד"ר שמואל צדיק, אברהם רוזנטל, יעקב גולדברג ואליעזר סטול. לאחר סיום הקורס, בחן דוד רזיאל את החניכים והעניק להם את התואר "סגן".
לאחר עלייתו של שלמה בן-יוסף לגרדום, הגיעו הכנות התגובה של האצ"ל לשיאן. מברק הפקודה של ז'בוטינסקי "אם סופי, השקיעו בעוצמה", הגיע ארצה בימים בהם חלה עלייה משמעותית של הרג יהודים בידי הכנופיות הערביות. בחודשים יוני-יולי 1938 נהרגו ברחבי הארץ 82 יהודים, והתגובה לא בוששה לבוא.
ב-4 ביולי 1938 פתח האצ"ל במתקפה רבת עוצמה במקומות שונים בארץ. בערים המעורבות (ירושלים, יפו וחיפה) הוחרדו השכונות הערביות מרעם יריות והתפוצצויות והערבים תושבי הספר הוכו בתדהמה. "בחיפה הוטמנו שני מוקשים אוטומטיים בשוק הירקות של העיר התחתית. הם הורדו לשוק ב-6 ביולי בידי משה, שהתחפש לסבל ערבי, והוצבו בשני מקומות מרוחקים זה מזה. המוקשים תוזמנו להתפוצץ בהפרש של חמש דקות בלבד זה מזה, והתוצאה הייתה 42 הרוגים ו-90 פצועים." 45
ב-25 ביולי 1938 התפוצץ מוקש נוסף באותו שוק ירקות בחיפה ולפי ההודעה הרשמית של הממשלה, נהרגו 35 ערבים ו-70 נפצעו.
בפעולת הסחה להטמנת המוקש בשוק הירקות, יצאה חולייה בת שני אנשים, אליהו רפופורט וצבי הדסי, למארב בשכונת הרצליה בהדר-הכרמל. הם היו אמורים לפגוע בערבי בסמוך לבניין בלתי גמור, והנה נקרה בדרכם אדם שחבש תרבוש לראשו ומאחר שחשבוהו לערבי, ירו בו ופצעוהו קשה. השניים נמלטו מן המקום בריצה. רפופורט מסר את אקדחו להדסי וזה העבירו לחברת הארגון שחיכתה בקרבת מקום. גפיר יהודי נקרה בדרכו של הדסי ובאיומי רובה עצר את מנוסתו. הדסי הוקף באנשים שחשדו בו שהוא ערבי שפגע ביהודי. רק לאחר שחזר על "קריאת שמע", עזבוהו לנפשו. רפופורט, שרץ לכיוון אחר, נפל ונפגע. עוברים ושבים התנפלו על רפופורט, ופעילי ההגנה שהגיעו למקום לקחו את הצעיר במכוניתם אל מקום מחבוא, שם הודיעו לו כי האיש שחבש תרבוש לראשו היה יהודי, שמת מפצעיו. לאחר שערכו חיפוש בביתו, חקרו אותו למעשיו באותו בוקר וביקשו לדעת מי היו מפקדיו. החוקרים איימו על רפופורט שבאם לא ישתף איתם פעולה - יסגירוהו לבולשת הבריטית.
כשנודע דבר חטיפתו של רפופורט, החליטה המפקדה הראשית של האצ"ל לעצור את אחד ממפקדי ההגנה ולהחזיק בו כבן-ערובה עד לשחרורו של אליהו רפופורט. ואכן ב-1 באוגוסט נחטף בתל-אביב זכריה קיקיון, ממפקדי ההגנה בעיר, ובהמשך לחטיפה נמסרה הודעה להגנה כי שחרורו מותנה בשחרור אליהו רפופורט. קיקיון הוחזק בבית באזור פתח-תקוה בתנאים נוחים, והוסבר לו כי חטיפתו נועדה לשחרר את רפופורט. קיקיון אף הורשה לשלוח מכתבים להוריו, וחלק מן המכתבים פורסמו לאחר מכן בעיתונות היומית. בינתיים הסגירה ההגנה את רפופורט לבולשת הבריטית, ולאצ"ל לא נותר אלא לשחרר את קיקיון.
צבי הדסי, שנאלץ לעזוב את חיפה, מצא מקלט בהרצליה. הוא ביקש להשתתף בחטיפה שנועדה לשחרר את רפפורט ואכן הוא שותף בשמירה על קיקיון.
את החקירה הראשונה עבר רפופורט במשטרת בת-גלים ולאחר מכן הועבר לבית-הסוהר המרכזי בירושלים, שם הוכנס לצינוק. החקירה התרכזה בהטמנת הפצצה הגדולה בשוק הערבי בחיפה וכן במסירת שמות של מפקדים באצ"ל. החקירות היו מלוות בעינויים קשים: מכות ובעיטות, הרעבה ושלילת שינה. לאחר ימים של חקירות, הוחזר רפופורט לחיפה. מאחר ולא היו נגדו כל הוכחות, אי אפשר היה להעמידו למשפט ולהאשימו ברצח או בהחזקת נשק חם. הוא נידון למעצר אדמיניסטרטיבי של שנה בכלא עכו.
רפופורט אומנם ניצל מעמוד התלייה, אולם העינויים ותנאי המעצר הקשים גרמו להידרדרות במצב בריאותו. מעכו נשלח למחנה המעצר בצריפין ובמזרע וכעבור שנתיים שוחרר. הוא המשיך בפעילות מחתרתית בשורות לח"י, נעצר שוב והיה בין 251 עצירים שנשלחו, באוקטובר 1944, לגלות באריתריאה שבאפריקה. כעבור שנתיים, כאשר חלה הרעה במצב בריאותו, שוחרר והוחזר ארצה. הוא נפטר בשנת 1947 בחיפה.
אליהו רפופורט היה איש האצ"ל הראשון שההגנה חטפה ולאחר מכן הסגירה לבולשת הבריטית.
לאחר החטיפה של רפופורט, פרסם האצ"ל כרוז בו נאמר, בין היתר: 46

[...] מפא"י מנסה, על-ידי שורה של פרובוקציות, להכניס את היישוב לתוך האסון האיום של מלחמת אזרחים בין יהודים.
[...] המחנה הלאומי לא ייתן את ידו ולא ייענה לפרובוקציה זו. שום יד של צעיר לאומי לא תתרומם נגד יהודי, יהיה אשר יהיה. כל מאמצינו קודש למלחמה באויבים החיצוניים [...]

באותם ימים שימש ישראל פריצקר ראש מחלקת המודיעין של האצ"ל בחיפה. באחת הפגישות סיפר לזרעוני כי סטודנט אחד שהצטרף לאחרונה לארגון, התוודה בפני חברו כי נתבקש על-ידי ההגנה למסור מידע על הנעשה באצ"ל. בשיחה עם פריצקר חזר הסטודנט על סיפורו והודיע כי מאחר והשתכנע בצדקת דרכו של האצ"ל, הוא מבקש לכפר על מעשיו והביע נכונות להפוך לסוכן כפול. כעבור זמן לא רב, נתבקש הסטודנט להעביר למפעיליו בהגנה את הידיעה שקצין-המבצעים של האצ"ל בחיפה הוא יוצא הצבא האוסטרי שהגיע ארצה בעלייה בלתי לגאלית ושמו הַנְס זילְבֶּרְגָבֶּה, שם שזרעוני בדה מלבו. לא עבר זמן רב עד שהבולשת הבריטית החלה בחיפושים אחר אותו זילברגבה. 47
כאמור, היה אליהו רביד האחראי על מחסני הנשק בחיפה, ואשתו מרים הייתה אף היא חברת אצ"ל פעילה. השניים הכירו עוד בבית"ר ריגה (לטביה). מרים עלתה ארצה בשנת 1933 וכעבור שנה הצטרף אליה אליהו, שלאחר נדודים רבים הגיע לבירות ומשם "הבריח" את הגבול והצטרף לפלוגת העבודה של בית"ר בראש-פינה. הם נִישאו בשנת 1935 ברמת-גן, שם הצטרפו לאצ"ל, וכעבור שנתיים נולד בנם הבכור יצחק. בשנת 1936 עברו לחיפה, ולמרות שהיו מטופלים בתינוק, המשיכו בפעילות מחתרתית אינטנסיבית, וביתם שימש מקום מפגש חם לחברי האצ"ל. מרים הייתה ערה לסכנת המאסר, שעלול היה להשאיר את הילד ללא טיפולה המסור של אמו, אולם גישתה הייתה כי: 48
אסור לחשוב ככה ולהפסיק את הפעילות בגלל הילד. הייתי בטוחה שהחברים ידאגו לו. ובכלל, אילו היינו חושבים על אשר עלול לקרות לנו כתוצאה מהפעילות בארגון - לא היינו עושים דבר.
מרים נשלחה לחודש ימים לקורס "סגנים" שהתקיים בקלמניה (שליד כפר-סבא). בתקופה זו טיפלה חמותה בתינוק. לאחר הקורס נתמנתה מרים למפקדת הבנות בחיפה.
אליהו רביד וסגנו ישעיהו צימרמן עבדו עבודה פיסית קשה כדי לחפור מחסנים מתחת למרצפות בבתים שונים. מלבד תפקידם באספקת נשק לפעולות, היה עליהם להוציא מדי ערב נשק לאימוני הקבוצות השונות, ולשוב ולאחסנו לאחר האימונים. 49
בשנת 1940, לאחר הפילוג של אברהם שטרן ("יאיר"), הצטרף אליהו רביד למחנהו של "יאיר". משפחת רביד עברה לתל-אביב, מאחר והמשטרה עלתה על עקבותיה בחיפה. כעבור זמן התאכזבו מ"יאיר" וחזרו לפעילות באצ"ל. בזמן "הסזון" (ראה להלן) היה אליהו רביד אחד החטופים הראשונים. הוא הועבר למערה בקיבוץ משמר-העמק ונחקר ארוכות. הוא נשאל על מקום מחסני הנשק וכן על שמות הפעילים בארגון. בדו"ח הש"י (שירות הידיעות של ההגנה) על חקירתו של אליהו רביד נאמר, בין היתר: 50
איני יכול להגיד מה היה תפקידי. אסור לי לספר, כי אם אספר, לא אוכל אחרי כן להרים ראש... איני מוכן למסור פרטים על כמות הנשק כי זו תהיה בגידה... התנועה שלי מאמינה בכוח מוסרי ואינני מוכן לאכזב אותה. מוטב שיהרגו אותי מאשר למסור סודות...
בתחילת שנת 1939 החליטה הממשלה הבריטית להיכנע לטרור הערבי ולצמצם את עליית היהודים לארץ-ישראל. בתגובה החליטה מפקדת האצ"ל להגביר את הפעולות נגד הערבים וזאת כדי ליצור לחץ על ממשלת בריטניה לשנות את מדיניותה הפרו-ערבית.

אירועי ה-27 בפברואר 1939
ב-27 בפברואר בשעות הבוקר המוקדמות נשמע פיצוץ אדיר שזיעזע את שכונותיה המזרחיות של חיפה.
היו אלה הדי התפוצצות של שני מוקשים בעיר התחתית שהניחו שני בחורים, האחד בן שבע-עשרה ואחיו המבוגר ממנו. מוקש אחד התפוצץ בשוק הערבי, שכבר שימש פעמיים קודם לכן מטרה נוחה, והאחר - בתחנת הרכבת המזרחית. לשני הבחורים, ילידי ירושלים, הייתה הערבית שפת אֵם, ומוצא משפחתם מאיספהן שבאירן תרם לגון פניהם הכהה. שניהם היו מחופשים לסבלים ואי אפשר היה להבחין בהם שאינם ערבים. האחד קיבל פקודה לסגת לכיוון הקריות ולעלות להדר הכרמל, ואילו הצעיר היה אמור לסגת מתחנת הרכבת לאורך החוף ומשם לעלות להדר הכרמל. את הצעיר - יעקב [סיקא אהרוני] - קיבלנו בנקודת המפגש, ואילו הבוגר [יוסף] לא הגיע. 51
על חטיפתו של יוסף אהרוני, מספר זרעוני:
"לאחר הנחת המוקש בשוק הערבי בעיר התחתית התבלבלתי," סיפר האח המבוגר. "השוק היה מלא ערבים, ידעתי שעוד מעט יתפוצץ המוקש והתחלתי לרוץ". בקרבת מקום עמדו נוטרים, שהוצבו שם כדי לשמור על השוק. הם עצרו את הבחור ושאלו אותו לפשר ריצתו. בינתיים התפוצץ המוקש והנוטרים החליטו להעביר את הבחור לידי ההגנה לחקירה נוספת.
ממשיך ומספר החטוף (יוסף אהרוני):
"הכניסו אותי למכונית והובילו אותי לחדר על הר הכרמל. הייתי שם זמן מה, עד שבאו שני אנשים לבושי חאקי והתחילו לחקור אותי. הם שאלו מי המפקד, איך שתלתי את המוקש, איך הורכב, מה הייתה התכולה ועוד. כשלא עניתי, התחילו להרביץ לי ואחר איימו עלי שימסרוני לבולשת הבריטית והם יתלו אותי לאחר משפט. עבר עוד כמה זמן, ואז נכנס מישהו ולחש לאחד החוקרים על האוזן, וזה אמר לי כי מאחר ולא נשברתי בחקירה, הוחלט לשחרר אותי. הם רחצו את פני, סרקו את שערות ראשי, קשרו את עיני והעבירו אותי במכונית להדר הכרמל, שם שחררו אותי".52
הסיבה לשחרור החטוף נעוצה בשיחה שקיים זרעוני מיד לאחר החטיפה עם יעקב דוסטרובסקי (דורי), מפקד ההגנה בחיפה. זרעוני איים שאם החטוף לא ישוחרר, יפעלו אנשי האצ"ל בחיפה בחומרה רבה נגד מפקדים בהגנה. 53
בירושלים נערכו מספר התקפות, שכללו יריות על אוטובוסים ערביים, וערבי אחד נהרג בשכונת מחנה יהודה. באותו בוקר הוטלה פצצה בשוק הירקות ברחוב דוד בעיר העתיקה: 3 ערבים נהרגו ו-6 נפצעו, 4 מהם קשה. למחרת היום גילה משמר של שוטרים בריטים בעיר העתיקה בירושלים פצצת שעון מוטמנת באחד מאשנבי האוורור של גג השוק ברחוב המלך דוד. גם בתל-אביב הותקפו ערבים ו-3 מהם נהרגו ביריות. כן הוטמנו מוקשים במקומות שונים בארץ ונגרמו אבדות לערבים.
התקפות "היום השחור" עוררו הדים נרחבים לא רק בקרב הערבים, אלא גם בחוגים מדיניים בבירה הבריטית. וכך כתב ז'בוטינסקי לרזיאל, ב-16 במרס 1939, לאחר ביצוע הפעולות:

אדוני הנכבד,
הנני מתכבד להודיע לאדוני כי המאורע שקרה כעין תשובה על הפגנות ה"ניצחון" של שונאי המדינה העברית, עשה רושם כביר וחיובי על כל החוגים בלי יוצא מן הכלל - הן היהודים והן הנוצרים - השפיע השפעה מכרעת על מהלך העניינים, ושם גבולות לכיוון האנטי-ציוני בחוגי הממשלה. 54

במכתב תשובה שמסר שליח לז'בוטינסקי ב-28 במרס כותב רזיאל:

[...] אין מלים בפי להביע את שמחתנו על הודעת אדוני בדבר ההד וההשפעה שהיו בחו"ל לפעולות בארץ. במידה מרובה כבר קיבלנו בזה שילומים על המצוקה והתלאות האופפות אותנו כיום ועל העינויים שאנשינו סובלים מידי הסרדיוטות 55 (פרטים יוכל אדוני לקבל בעל פה מאת המוכ"ז)... 56

מעניין לקרוא את ההערכה של הבולשת הבריטית לאירועי ה-27 בפברואר 1939: 57

מן הראוי לציין כי בעיתונות העברית וכן בהצהרות הרשמיות של הגופים היהודיים לא נשמע גינוי של ממש לפעולות התגובה של ה-27 בפברואר. נראה שההבלגה, שהייתה המדיניות הרשמית של המוסדות הלאומיים במשך כל ימי הפרעות, לא קיימת יותר...
ממקורות שונים, כולל חברים בכירים בארגון ההגנה, ניתן להסיק שפעולות הזוועה האחרונות נעשו אמנם על-ידי האצ"ל, אולם יש לצפות שיזכו לתמיכה אקטיבית מצד ההגנה...
אירועים הדומים לאלה שקרו ב-27 בפברואר צפויים לקרות שוב...

ההבדל העיקרי בין פעולות התגובה שקרו בשנה האחרונה לבין אלה הצפויים עתה הוא ביחס היישוב אליהם. בעוד שבעבר הפעולות האלה גונו על-ידי המוסדות הלאומיים, הרי שכיום הם זוכים לתמיכה רחבה בציבור ובמיוחד בקרב ארגון ההגנה...58

אמנם פעולות האצ"ל הפרו את שמחת הערבים, אבל לא שינו את המדיניות הבריטית לגבי ארץ-ישראל.

"הספר הלבן" או "מסמך פרלמנטרי 6019"

ב-17 במאי 1939, פירסמה הממשלה הבריטית "מסמך פרלמנטרי 6019" הידוע בשם "הספר הלבן". במסמך זה קובעת הממשלה הבריטית את היעד המדיני לגבי ארץ-ישראל, לפיו: 59
שאיפת ממשלת הוד מלכותו היא הקמת מדינה פלשתינית עצמאית תוך עשר שנים, שתעמוד בקשרי אמנה עם הממלכה המאוחדת, שיהא בהם כדי לספק באופן המניח את הדעת את הצרכים המסחריים והאסטרטגיים של שתי הארצות בעתיד.
כדי להבטיח את אופייה הערבי של המדינה הפלשתינית, תוגבל העלייה באופן שמספר היהודים בארץ-ישראל לא יעלה על שליש מכלל האוכלוסייה. תוך חמש שנים תותר עלייתם של 75,000 יהודים "אם ירשה זאת כושר הקליטה הכלכלי", ועם תום תקופה זו "לא תורשה כל עלייה נוספת, אלא אם כן יהיו ערביי ארץ-ישראל נכונים להשלים עימה". נוסף להגבלת העלייה, מטיל המסמך גם גזרות באשר לרכישת קרקעות על-ידי יהודים ברוב חלקי הארץ:
אין עתה באזורים מסוימים מקום להעברות נוספות של קרקע ערבית, ואילו באזורים אחרים יש הכרח להגביל העברות קרקע כאלה, כדי שעובדי-האדמה הערבים יוכלו לקיים בידיהם את רמת חייהם הנוכחית וכדי שלא תיווצר אוכלוסייה ערבית גדולה של מחוסרי קרקע.
הערבים דחו את "הספר הלבן" בטענה שהוא בלתי-מספיק, ופתחו במסע נרחב של אלימות נגד היישוב היהודי בארץ. ז'בוטינסקי היה נחוש בדעתו שיש לפעול נגד הערבים, גם אם הדבר מביא לפגיעה בחפים מפשע. על הבעיה המוסרית במלחמה זו כתב ז'בוטינסקי: 60
כל אחד מאתנו היה רוצה, שבמקרה שהכרח הוא להגיב, שתהיה זו הגבה ישירה נגד מרצחים. אולם אם תעז יחידה עברית לרדוף אחר כנופיה ערבית, יאסרו את חבריה, יפרקו מהם את הנשק ויעמידו אותם למשפט - ורבים מהם אף יועלו לגרדום. הבחירה אינה בין תגובה נגד המרצחים או נגד הציבור העוין בכלל: הבחירה היא בין שתי האפשרויות המעשיות - או תגובה נגד הציבור העוין בכללו, או אי-הגבה כוללת.
[...] כאשר מדובר במלחמה, אין מציגים שאלות מה "עדיף" - כן לירות או לא לירות. השאלה היחידה, שמותר להציגה במקרים כאלה היא הפוכה; מה "גרוע" יותר, להישחט ולהשתעבד ללא התנגדות, או להתנגד בכל האמצעים, אף האכזריים ביותר, מכיוון ש"עדיף" אינו קיים במקרה זה. כל הקשור במלחמה הוא "רע", ו"טוב" אינו קיים בכלל. עת יורה אתה לעבר חיילים זרים - אל תשקר לעצמך ואל תדמה בנפשך, שהנך יורה ב"אשמים".
[...] אילו היינו מתחילים לחשב מה עדיף, הרי החשבון הוא פשוט מאוד; ברצונך להיות "טוב", אנא, תרשה שיהרגו אותך ותוותר על הכול, אשר את ההגנה עליו שמת לך למטרה: בית, ארץ, חירות, תקווה ...

מעצרו של דוד רזיאל

ביום שישי, 19 במאי 1939, היה רזיאל בדרכו מתל-אביב לחיפה לפגישה שנועדה לו עם פנחס רוטנברג (מראשי היישוב). באותם ימים הציבו הבריטים מחסומים בדרכים, על-כן החליט רזיאל להשתמש בתחבורה אווירית. ב"שדה דב" שליד תל-אביב הוא עלה על מטוס שאמור היה להטיסו לחיפה. המטוס סטה מדרכו, ונסע לשדה התעופה לוד לחניית ביניים. כל הנוסעים ירדו מן המטוס והוכנסו לאולם ההמתנה, שם נתבקשו, כמקובל, להציג תעודה מזהה. כעבור כמה דקות, הופיעו שוטרים בריטים ועצרו את דוד רזיאל.
עם מעצרו של רזיאל, נתמנה חנוך קלעי, ממלא מקומו, לראש המפקדה. אברהם שטרן, ששהה אותה עת בפולין, נקרא חזרה ארצה והועמד בראש מחלקת ההסברה. יתר חברי המפקדה המשיכו לכהן בתפקידם ללא שינוי. בישיבה הראשונה של המפקדה בראשותו של קלעי, הוחלט לפתוח בחזית שנייה נגד השלטון הבריטי בארץ בתגובה לפרסום ה"ספר הלבן". לפי הנוהג שהיה קיים באצ"ל, לא קוימו התייעצויות עם המפקד שהיה נתון במעצר, ורזיאל לא שותף בהחלטות המפקדה הראשית.
הפעולות הראשונות נגד השלטון הבריטי בארץ נעשו בירושלים. ב-2 ביוני 1939 פוצצו לוחמי האצ"ל שלושה צמתים של קווי טלפון. קרוב ל-1750 טלפונים נותקו, ביניהם גם טלפונים ששימשו את הצבא והמשטרה. באותו יום גם התפוצץ מוקש ליד חומת העיר העתיקה וגרם למותם של חמישה ערבים ולפצועים רבים. בעקבות הפעולות בירושלים, פוצצו גם בתל-אביב צמתי טלפון וכן הותקף קו הרכבת המקשר את תל-אביב עם לוד.
בחיפה פקדו לוחמי האצ"ל ב-20 ביוני את שוק הירקות בחלק הערבי של העיר. אותו יום פוצצה יחידה אחרת של האצ"ל שני תאי טלפון ציבוריים ברחוב הרצל, בהדר הכרמל, ובערב פוצץ צומת הטלפונים הראשי בעיר. כעבור שלושה ימים התפוצצו 2 מוקשים מתחת רכבת שנסעה מחיפה לעכו.
את אשר אירע, מתאר עיתון "הארץ" מיום 30.6.1939:


מוקשים תחת הרכבת עכו-חיפה
לא נפגע איש

אתמול בבוקר, בשעה 6:15, התפוצץ מוקש מתחת רכבת נוסעים, שנסעה מעכו לחיפה והובילה פועלים לבתי המלאכה של הרכבת, למפעלי הנפט העיראקי ולבתי הזיקוק. הדבר קרה בעמק זבולון בין קריית חיים ובתי המלאכה של הרכבת. בהתפוצצות נהרס חלק מן המסילה, קטר ושלושה קרונות ירדו מן הפסים וניזוקו במקצת, אולם לא נפגע איש מן בנוסעים, שרובם היו ערבים ומקצתם יהודים. קול הנפץ נשמע בכל הקריות של עמק זבולון. המשטרה חשה למקום, ובשעת החקירה מצאה במרחק מה מן הרכבת מוקש נוסף שלא התפוצץ.

לאחר פעולות אלה הוחלט במפקדה הראשית שעל זרעוני לעזוב את חיפה, והוא נתמנה מפקד מחוז ירושלים. את מקומו כמפקד מחוז חיפה מילא זמן קצר דב רובינשטיין ולאחר מכן - אליהו כץ, שנשאר בתפקידו עד לפילוג של "יאיר" ביוני 1940.
בסוף יולי 1939 נעצרו בחיפה, לפי התקנות לשעת חירום, אהרון ברטלר (אחותו אלה ברטלר-רעיוני הייתה ציירת וקרובה לאצ"ל), אליהו רפופורט ואליהו שפאק. כן נעצרו ברחבי הארץ חשודים נוספים, ביניהם מיכאל שושני, צבי הדסי ואריה מהולל.


פיצוץ תאי טלפון


הפילוג של "יאיר" 61

ב-31 באוגוסט 1939 התכנסה מפקדת האצ"ל לישיבה מיוחדת בתל-אביב. בעיצומה של הישיבה נשמעו דפיקות בדלת ולתוך החדר פרצו בלשים ושוטרים. כל חברי המפקדה נעצרו (חנוך קלעי, אברהם שטרן ואהרון חייכמן. כן נעצרו חיים לובינסקי וישקה אליאב שלא נמנו עם המפקדה). העצורים הועברו תחילה לתחנת המשטרה ביפו ולאחר מכן - לבית-הסוהר המרכזי בירושלים. הם היו מנותקים מן העולם החיצון ולא ידעו כי למחרת מעצרם פרצה מלחמת-העולם השנייה, עם פלישת צבאות גרמניה לפולין.
רזיאל ראה בהיטלר, שחתר להשמדת היהודים, את האויב מספר אחת של עם-ישראל, ולכן החליט שיש לשתף פעולה עם הבריטים נגד האויב המשותף. עם פרוץ המלחמה כתב רזיאל ממקום מעצרו בצריפין מכתב אל מפקד הצבא הבריטי בארץ ואל מזכיר הממשלה והמפקד הכללי של המשטרה. במכתב הודיע רזיאל על נכונותו להפוגה והציע את עזרתו לבעלות-הברית במלחמתן בנאצים. במקביל, שלח רזיאל הוראה לבנימין זרעוני, שנתמנה מפקד הארגון לאחר מאסרו של קלעי, על פיה עליו לפרסם כרוז ובו הודעה על הפסקת פעולות האצ"ל. בעקבות פנייתו זו של רזיאל, הפיץ זרעוני ב-11 בספטמבר כרוז, שנאמר בו, בין השאר: 62

[...] כדי לא להפריע למהלך המלחמה נגד גרמניה וכדי להקדיש מקסימום של כוחות לעזרת אנגליה ובעלי בריתה, מחליט הארגון הצבאי הלאומי על הפסקת פעולותיו התוקפניות בארץ-ישראל, העלולות לפגוע בממשלה האנגלית ולסייע במידה כלשהי בידי אויבו הגדול ביותר של העם העברי בעולם - הנאציזם הגרמני ...

הכרוז מסתיים בהבעת האמונה שהמלחמה תיתן "לעם המעונה את הפיצוי האחד והיחיד המגיע לו - הקמת עצמאותו הממלכתית בגבולות ההיסטוריים של המולדת המשוחררת".
חברי המפקדה, שהועברו בינתיים מבית-הסוהר המרכזי בירושלים למחנה המעצר בצריפין, לא היו תמימי דעים עם רזיאל באשר למדיניותו ובמיוחד הביעו תמיהה על כי לא הציב תנאי כלשהו בתמורה לשיתוף הפעולה עם הבריטים. כן הייתה אי שביעות רצון מהתקרבותו היתרה לראשי המפלגה הרוויזיוניסטית, שאף הם היו עצורים בצריפין.
באמצע אוקטובר 1939, הובא רזיאל לירושלים לפגישה, בה השתתפו ראש הבולשת הבריטית (ג'יילס), סגן מזכיר הממשלה וכן פנחס רוטנברג (ששימש אותה עת כיושב ראש הוועד הלאומי). רזיאל חזר על הצהרתו, שעקב מצב החירום החליט הארגון להפסיק את כל הפעילות המלחמתית והעלה את הצעותיו לשיתוף פעולה עם הבריטים במלחמתם נגד הגרמנים. כן דרש לשחרר את כל חברי הארגון שהיו עצורים בידי הבריטים. למחרת היום שוחרר רזיאל מן המעצר והוטל עליו להתייצב אחת לשבוע במשרדו של ג'יילס בירושלים. עברו כשמונה חודשים מיום שחרורו של רזיאל, עד ששוחררו גם חבריו מן המעצר. מיד לאחר השחרור התקיימה בתל-אביב ישיבה של המפקדה, שהייתה סוערת מאוד. עיקר הוויכוח התנהל בין אברהם שטרן ("יאיר") לבין דוד רזיאל. המחלוקת ביניהם נסבה סביב שתי סוגיות עיקריות: האחת - שאלת מרות המפלגה. שטרן וחבריו טענו כי על הארגון להשתחרר מתלותו במפלגה הרוויזיוניסטית ולהחליט בעצמו על דרכו המדינית. לדעתם, ראשי התנועה הרוויזיוניסטית, בהיותם לגאליים וגלויים לשלטונות, מערערים את הקונספירציה (הסודיות) ומונעים את התפתחות המלחמה בשלטון הבריטי מתוך דאגתם לקיום המפלגה. לעומתם טען רזיאל כי המפלגה היא העורף הציבורי, ממנו שואבת המחתרת תמיכה מוסרית וכספית והיא משמשת מאגר לגיוס לוחמים להרחבת השורות. לדעת רזיאל, מנהיגי התנועה ובראשם זאב ז'בוטינסקי, מתווים את הדרך הפוליטית ועל האצ"ל לקבל את מרותם.
הסוגיה השנייה הייתה - שאלת הפסקת המלחמה בבריטים. שטרן טען, כי אין להפסיק את המלחמה בבריטים, אפילו הם נמצאים במצב מלחמה עם גרמניה. לדעתו, כל עוד הבריטים שולטים בארצנו, הם האויב מספר אחת שלנו ויש להילחם בהם עד לסילוקם מן הארץ. רזיאל טען לעומתו, כי הגרמנים הם האויב מספר אחת של עם ישראל, ואין להקשות על הבריטים כל עוד הם נלחמים בהיטלר. בעניין זה היה רזיאל תמים דעים עם ז'בוטינסקי, אשר למרות מדיניות ה"ספר הלבן", ראה בבריטים בני-ברית במלחמה בגרמניה. לשתי בעיות אלה יש להוסיף גם בעיות אישיות של אופי וסגנון, המוסיפות במקרים כאלה שמן על המדורה.
הפילוג היה בלתי נמנע, וב-17 ביולי 1940 פרש אברהם שטרן וייסד את ארגונו שנקרא בתחילה "הארגון הצבאי הלאומי בישראל" (לעומת "הארגון הצבאי הלאומי בארץ-ישראל" שבראשו עמד דוד רזיאל). מאוחר יותר הפך ארגונו של שטרן ל"לוחמי חירות ישראל" (לח"י). הפילוג השחית כל חלקה טובה בארגון והיה מלווה בהאשמות הדדיות. מפקדים וטוראים רבים פרשו מכל פעילות והמחתרת נחשפה לעיני ההגנה והבולשת הבריטית, שיכלה להשלים בנקל את רשימת השמות, הכתובות והתפקידים של פעילים רבים. גם מחסני הנשק עברו מיד ליד וחלקם אף נפלו לידי ההגנה.
בחיפה עברו רוב המפקדים אל מחנה "יאיר", והסניף הידלדל מאוד. יעקב מרידור נשלח להיות מפקד המחוז, ולאחר תקופה קצרה התבצע ארגון מחדש של האצ"ל בראשות דוד רזיאל, וירחמיאל הלוי נתמנה מפקד המחוז, שכלל גם את יישובי הגליל העליון.


ירחמיאל הלוי

ירחמיאל הלוי
נולד בברלין (גרמניה) בשנת 1913. בגיל צעיר הצטרף לבית"ר, ובשנת 1934 עלה ארצה. מיד עם בואו לארץ-ישראל, הצטרף לאצ"ל. בתקופת הפרעות השתתף בפעולות תגובה שונות, ובשנת 1938 נבחר להשתתף בקורס מפקדים שנערך בפולין בהדרכת מפקדים בכירים של הצבא הפולני. בשנת 1944 נעצר בידי הבריטים ונשלח למחנה המעצר באפריקה. חזר ארצה עם אחרוני הגולים ב-12 ביולי 1948, לאחר פינוי הבריטים מארץ-ישראל.
אחרי ירחמיאל הלוי, נשלח לפקד על סניף חיפה שלום ורד (ורנר) משוני.


שלום ורד (ורנר)

שלום ורד (ורנר)
נולד בפולין בשנת 1912 ובגיל 23 עלה ארצה והתגייס לפלוגת בית"ר, תחילה בהרצליה ולאחר-מכן בזיכרון יעקב. שנה לאחר עלייתו ארצה הצטרף לאצ"ל. לאחר מעצרו של ירחמיאל הלוי נשלח, כאמור, לפקד על מחוז חיפה, אולם כעבור זמן קצר הועבר לפקד על מחוז פתח-תקוה והדרום. באוקטובר 1944 נעצר בידי המשטרה הבריטית ונכלל בשילוח הראשון של 251 עצורים שהוגלו לאפריקה. שלום ורד הוחזר ארצה ממחנה המעצר בקניה ב-14 במאי 1947.

בזמן הפילוג שהה ז'בוטינסקי בארצות-הברית, שם ניסה לארגן גדודים עבריים שיילחמו בגרמנים במסגרת הצבא הבריטי. ז'בוטינסקי, שסבל שנים ממחלת לב, לא חסך מאמצים כדי להציל את יהדות אירופה מהקטסטרופה הממשמשת ובאה. כיבוש פולין בידי הגרמנים והרס הקהילה היהודית באירופה, שברו את ליבו וב-4 באוגוסט 1940, בזמן שהותו במחנה בית"ר ליד ניו-יורק, נפטר מהתקף לב. הידיעה על מות ז'בוטינסקי היכתה את עם ישראל ברחבי העולם בתדהמה, והאבל בארץ ובתפוצות היה כבד.

מאסר השלושים ושמונה

בעוד המשטרה משחררת את אסירי האצ"ל "הוותיקים", היא לא פסקה ממעצרים חדשים. כזה היה גורלם של 32 חניכי קורס "סגנים" שהתנהל במשמר-הירדן. היה זה הקורס הגדול ביותר מאז קיום הארגון, וביום השישי, ה-17 בנובמבר 1939, התקיימו הבחינות והקורס הסתיים רשמית. אלא שמפקד הקורס, שלמה פוזנר, החליט להקדיש את היום האחרון לאימונים חיים בחומר נפץ. בשבת לפנות בוקר יצאו הבוגרים, בליווי 4 נוטרים מזוינים ברובים, אל ההרים בקרבת המושבה. עם גמר האימונים חזרו למושבה, אולם בדרך נתקלו בשוטרים בריטיים שעצרו את כל הקבוצה. הסתבר כי השוטר הערבי שהיה במשטרת גשר בנות-יעקב שמע את היריות. הוא הודיע על כך לממונים עליו, ו-4 השוטרים שנשלחו לאזור לברר מה קרה, שמעו את קולות הנפץ וראו את ענני האבק שעלה מן ההתפוצצויות. הם הציבו מארב לא רחוק ממשמר-הירדן ועצרו את 32 החניכים, את המפקד וסגנו ובנוסף גם את ארבעת הנוטרים. הגברים נשלחו לכלא עכו ו-4 הבנות נשלחו לבית-הסוהר לנשים בבית-לחם. כעבור חודש ימים הועמדו למשפט צבאי והואשמו בהחזקת חומר נפץ שנמצא בקירבת מקום וכן בהחזקת אקדח ורובה שנמצאו בחצר הבית בו התגוררו הנאשמים. הדיון נמשך יומיים ובסיומו נשפטו 4 הבנות 63 לשנתיים מאסר, 6 מבין הבחורים נשפטו ל-5 שנים 64, והיתר - ל-10 שנות מאסר 65. הבנות נשלחו לבית-לחם והבנים נשלחו לכלא עכו ולאחר מכן הועברו למחנה המעצר במזרע, שם פגשו בחברי המפקדה ויתר העצירים שהועברו ממחנה המעצר בצריפין. ב-19 בינואר 1940 שוחררו הבנות, מאחר ומפקד הצבא לא אישר את פסק-דינן. הוא גם הקל בעונשם של הבחורים, אשר יצאו לחופשי לפני תום המועד שנגזר להם - כעבור שנה שוחררו 6 מצעירי הקורס והיתר שוחררו שנה לאחר מכן.66
ב-19 ביוני 1942, זמן לא רב לאחר שחרורו, נעצר וילי כץ יחד עם חברו בנימין עדות, לאחר שבחדרם המשותף נמצא נשק. וילי כץ נידון ל-15 שנות מאסר, אולם שוחרר מהכלא בשנת 1947. בנימין עדות נידון ל-10 שנות מאסר. השניים נכלאו בבית-הסוהר בעכו. בשנת 1946 הודיעו לעדות שהוחלט להפחית את עונשו ל-5 שנות מאסר בלבד. על שחרורו מספר עדות: 67
והנה הגיע תאריך שחרורי, 6 במרס 1946. נקראתי אל מנהל הכלא, שהעביר לי מכתב בסטנסיל חתום על-ידי הנציב העליון, ובו הוא מאחל לי לחזור לחיים שלווים בחוץ ולמלא את חובותיי האזרחיות. על כף היד אני מקבל הטבעת חותמת המעידה שאני משוחרר. אני עובר את השער הפנימי ועולה לגשר שמעל התעלה, והנה מולי מתייצבים קצין משטרה ולידו סמל, שלפי כל הסימנים המתינו לי. טרם הספקתי להגיע אליהם, אני שומע את הקצין מצווה על הסמל "כבלים"... אני מנסה להסביר לקצין שזה עתה שוחררתי, דבר שלא עשה עליו כל רושם. הוא הקריא לי פקודת מעצר חתומה על-ידי מפקד הצבא בארץ-ישראל ובה נאמר שלפי התקנות לשעת חירום משנת 1945 סעיף 111 יש בסמכותו לעצור כל אדם החשוד שבכוונתו לפגוע בביטחון המדינה. העלו אותי על טנדר ובלוויית משוריין משטרתי העבירו אותי למחנה המעצר לטרון. כעבור שנה הוגליתי, עם עוד 49 עצורים, לגלות בקניה.
בנימין עדות הוחזר ארצה עם אחרוני הגולים מקניה ב-12 ביולי 1948.
שלושה מבין אסירי ה-38: מאיר ראם, אריה פשדצקי ושמואל מייטין, שימשו לימים כמפקדי מחוז חיפה.

דרכו האחרונה של דוד רזיאל

לאחר הפילוג של "יאיר" היה תפקידה הראשון של המפקדה החדשה ליכוד השורות וארגון מחדש של הסניפים, אשר פעלו ללא יד מכוונת מן המרכז. במקביל, עסקו אריה פוסק ויצחק ברמן בהידוק הקשר עם המודיעין של הצבא הבריטי, במטרה למצוא דרכים לשיתוף פעולה בין הארגון לצבא.
באמצע שנת 1941 היו הבריטים במגננה. הצבא הגרמני התקדם בצפון אפריקה ואיים על מצרים; ממשלת "וישי" הצרפתית, שפעלה בחסות הגרמנים, החזיקה בסוריה ובלבנון והיוותה איום על ארץ-ישראל מצפון; בעיראק, מָרַד ראשיד עלי אל-כילאני והשתלט על שדות הנפט, שהיו חיוניים להמשך המלחמה. ואם לא די בזאת, הרי ב-2 במאי הפנה כילאני את המרד נגד הבריטים, שם מצור על שדה התעופה בחבנייה והחזיק באנשי השגרירות הבריטית בבגדאד כבני-ערובה.
בצר להם, פנו ראשי המודיעין הבריטי במצרים אל ברמן ושאלו אותו אם האצ"ל יוכל לשגר יחידה כדי לפוצץ את מכלי הדלק המזוקק בבגדאד, דלק שהיה חיוני לחיל-האוויר הגרמני. ברמן הביא את בקשת האנגלים בפני רזיאל, אשר השיב מיד בחיוב. הוא ארגן חוליה בת ארבעה אנשים והחליט לעמוד בראשה. כל ההפצרות של חבריו, שרזיאל עצמו לא ייקח חלק בפעולה, לא הועילו, וביום ראשון 17 במאי 1941 יצאו הארבעה לשדה התעופה הצבאי בתל-נוף. אל רזיאל התלוו יעקב מרידור, יעקב-סיקא אהרוני ויעקב תרזי (שני האחרונים לא ידעו את זהותו של רזיאל). בתל-נוף עלו הארבעה על מטוס תובלה של חיל האוויר הבריטי וכעבור מספר שעות נחתו בשדה התעופה בחבניה. לאחר הנחיתה הוסבר לרזיאל כי תכנית פיצוץ מכלי הדלק נדחתה ובמקומה הוטל על החוליה לבצע תפקידי מודיעין לקראת כיבוש פאלוג'ה (ששכנה בדרך לבגדאד). למחרת היום יצאו אנשי החוליה לשטח בלווית קצין בריטי והגיעו עד לנהר. היה עליהם לחצות את הנהר, אולם בסירה היחידה שעמדה לרשותם היה מקום רק לשני אנשים. רזיאל הטיל על מרידור ויעקב-סיקא אהרוני לחצות את הנהר, כדי למלא את המשימה שהוטלה עליהם, והוא עצמו, יחד עם תרזי והקצין הבריטי, עשו דרכם בחזרה אל המכונית. לפתע הגיח מטוס גרמני, ואחת הפצצות שהטיל פגעה במכונית. רזיאל והקצין הבריטי נהרגו במקום, נהג המכונית נפצע ותרזי, שהספיק לקפוץ - לא נפגע. בערב חזר מרידור מן המשימה ובשומעו את החדשות האיומות, עמד ליד הגופה ואמר:
"זהו המפקד הראשי של הארגון הצבאי הלאומי, דוד רזיאל, האלוף בן-ענת."
דבר מותו של רזיאל היכה בהלם את חברי האצ"ל וגרם למבוכה רבה. קשה היה להשלים עם אובדן המפקד, וחברים רבים לא הבינו לשם מה יצא רזיאל למשימה בעיראק, שבה מצא את מותו. דרכו של הארגון נעשתה מעורפלת ובלתי ברורה, והוויכוחים הפנימיים הלכו והחריפו. יעקב מרידור נבחר לעמוד בראש המפקדה ויחד עם חבריו חיפש דרכים להתגבר על המשבר שהארגון נקלע אליו. רק בחורף 1942, כשנה לאחר מותו של דוד רזיאל, החל הארגון להתאושש מן המכות שספג. באותם ימים החל המפנה בקרבות, שסימן את ניצחונן של בעלות-הברית על גרמניה. הידיעות על השמדת היהודים באירופה על-ידי הגרמנים הלכו ותכפו והיה ברור כי לא יהיה אפשר לשבת ללא מעש לאורך ימים. הוחל בארגון מחדש של השורות: נתקיימו קורסים למפקדים, כדי להכין סגל שיוכל לקלוט טירונים חדשים, והוחל בהוצאת קבע של עיתון המחתרת "חרות". הוגברה התעמולה בקרב הנוער, ונעשו מאמצים גדולים לרכישת נשק, כדי למלא מחדש את המחסנים שנתרוקנו במהלך הפילוג. נתרבו הקולות להפסקת שביתת הנשק, עליה הכריז האצ"ל בתחילת מלחמת-העולם ולהפסקת שיתוף הפעולה עם הצבא הבריטי. ב-17 ביוני 1943 פורסם בעיתון המחתרת של האצ"ל "חרות" על המפנה שחל ביחסים עם השלטונות הבריטיים: 68
בפרוץ המלחמה הכריז עם ישראל על לויאליות כלפי ממשלת בריטניה, כדי לעזור לה במיגור אויב העולם וישראל.
בריטניה הגדולה התכחשה לידידות זו.
עם ישראל לא הוכר כעם לוחם.
צבא עברי לא הוקם.
[...]
בעוד שנה תצטרך בריטניה להכריז, בהתאם לספר הלבן, על הקמת מלכות ערב בארץ-ישראל.
עם ישראל לא ישכח את הבגידה.
לאור הבגידה וסיוט הזוועה אין לעם ישראל מוצא אחר זולת מלחמת דמים...
חזית המלחמה של עם ישראל מופנית נגד הממשלה השליטה בכוח הכידונים והמרמה...

הערות:



1. ספר תולדות ההגנה, ב, עמוד 250.
2. פרטים על פרעות תרפ"ט ראה אצל יהודה לפידות, לידתה של מחתרת, עמוד 13.
3. ספר תולדות ההגנה, ב, עמוד 339.
4. מובא אצל מרדכי נאור ויוסי בן ארצי (עורכים), חיפה בהתפתחותה 1918 - 1948, עמוד 177.
5. שם, עמוד 181.
6. ספר תולדות ההגנה, ב, עמוד 242.
7. אניטה שפירא, ברל, עמוד 431.
8. דוד ניב, מערכות האצ"ל, א, עמוד 137 וכן ספר תולדות ההגנה, ב, עמוד 426.
9. השם "איטליה" ניתן לקורס על שום שנאסר על המשתתפים בו לגלות את מקום אימוניהם לחבריהם בהגנה, ולשאלות הסקרנים היו עונים דרך צחוק: "נסענו לאיטליה".
10. ספר תולדות ההגנה, ב, עמוד 257.
11. שם, ב, עמוד 427.
12. ספר תולדות ההגנה, ב, עמוד 580
13. שם, ב, עמוד 433.
14. שם, ב, עמוד 434.
15. עדות אליהו בן-גרא, ארכיון תולדות ההגנה, 57-63.
16. עדות אריה מהולל למחבר.
17. שם, שם.
18. דוד ניב, מערכות האצ"ל, א, עמוד 165..
19. עדות יעקב מרידור, מכון ליהדות זמננו.
20. עדות תהומי, מכון ליהדות זמננו.
21. עדות תהומי, מכון ז'בוטינסקי, פ - 8/1/232.
22. פרטים על הפילוג באצ"ל, ראה אצל יהודה לפידות: לידתה של מחתרת, עמוד 65.
23. דוד ניב, מערכות האצ"ל, א, עמוד 299.
24. הוא השתמש בביטוי ביידיש: נישט געשטויגען אונד נישט געפלויגען.
25. א.ז. רבינוביץ, עיתון "דבר" מיום 28.6.1936.
26. מצוטט אצל אניטה שפירא, חרב היונה, עמ' 320.
27. דוד ניב, מערכות האצ"ל, ב, עמוד 41.
28. שם, עמ' 72.
29. ראיון המחבר עם אריה מהולל.
30. בנימין זרעוני, גאון ונדיב ואכזר, עמוד 56.
31. על פלוגות העבודה של בית"ר, ראה ספרו של משה שטיין, "ביום שירות".
32. שם, שם.
33. דוד ניב, מערכות האצ"ל, א, עמוד 234.
34. על העלייה הבלתי לגאלית של שנות השלושים, ראה אצל יהודה לפידות, לידתה של מחתרת, עמוד 124 ואילך.
35. לפי עדותו של שמואל (שמוליק) קרושניבסקי, שהיה חבר בפלוגת העבודה בראש-פינה ושימש גם ממונה על מחסן הנשק, היו הרימונים ריקים מחומר נפץ ולכן לא התפוצץ הרימון שהשליך בן-יוסף. (ראיון של קרושניבסקי עם המחבר).
36. "הכד", תיק מס. 46 וכן אלפסי, אוסף מקורות ומסמכים, א, עמ' 136.
37. מכון ז'בוטינסקי, עצ/0/4
38. שם, שם.
39. צבי הדסי, עיתון "בעיר", בחיפה, 13.3.1998.
40. שכטמן, ז'בוטינסקי ג, עמ' 252.
41. יצחק אלפסי, אוסף מקורות ומסמכים, א, עמ' 138.
42. דוד ניב, מערכות האצ"ל, ב, עמ' 72.
43. על ההפגנה, ראה אצל יהודה לפידות, לידתה של מחתרת, עמוד 19.
44. בנימין זרעוני, גאון ונדיב ואכזר, עמוד 55.
45. שם, עמוד 61.
46. מכון ז'בוטינסקי, כ1/13/4. ראה גם אצל אלפסי, א, עמוד 273.
47. בנימין זרעוני, גאון ונדיב ואכזר, עמוד 63.
48. ראיון המחבר עם מרים רביד.
49. בנימין זרעוני, גאון ונדיב ואכזר, עמוד 55.
50. ארכיון תולדות ההגנה, 112/1117.
51. זרעוני, גאון ונדיב ואכזר, עמ' 70.
52. שם, עמ' 72.
53. שם, שם.
54. הכד, תיק מס. 15, מצוטט אצל אלפסי, א, עמ' 60.
55. סַרדיוט - שר צבא של היוונים או הרומאים, ובהשאלה, כינוי לקצין קשוח, חייל או שוטר רשע.
56. אלפסי, א, עמ' 64.
57. ארכיון ההגנה, הבולשת הבריטית תיק 50/2/G/S
58. את"ה, 47/78.
59. The Avalon Project at Yale Law School
60. שמואל כץ, ז'בו, עמוד 1123-1122
61. פרטים על הפילוג, ראה אצל יהודה לפידות: לידתה של מחתרת, עמוד 246.
62. יצחק אלפסי, אוסף מקורות ומסמכים, א, עמוד 354.
63. רות הלוי, רבקה ניימן, בלה עטרה וחוה קפקה.
64. יוסף זקצר, אריה תפרן, דניאל פרל, ישעיהו קליימן, מאיר ראם ופתחיה שטיינר-שמיר.
65. אורי אילייניק, משה ארטל, אריה ארזי, משה אריאל, אלכסנדר בלגור, שמעון בלייברג, יהודה בילו, בנימין גפנר, מאיר הולצמן, יצחק הורנשטיין, יואל זהבי, אברהם יעקבי, אהרון כהן, זאב (וילי) כץ, אלימלך לבל, שמואל מייטין, צבי מינצברג, זליג נוסבאום, יואל נפתלי, אברהם קיפר, יעקב קופרמינץ, לייב פשדצקי (מזלי), שלמה פוזנר, מרדכי מאיר, יוסף בוים, יחזקאל דיקרמן, שמואל קרושניבסקי ודב רפלוביץ.
66. ניב, ג, עמוד 24.
67. בנימין עדות, חומות עכו מספרות, עמוד 67.
68. האצ"ל, אוסף מקורות ומסמכים, כרך ב', עמוד 338.