אור החיים, דברים פרק ה


{א} ויקרא משה. אולי לפי שירשו כל הארצות ההם, היו ישראל מפוזרים בכל המקומות ההם, לזה הוצרך לקרות לכלן, או אפשר שעד עתה היה מדבר עם האנשים, וכשרצה לומר עשרת הדברות קרא גם לנשים והטף כמעמד הר סיני, כאומרו כל ישראל.

{ב} ה' אלהינו כרת וגו'. הנה לא ביאר משה מה ברית הוא זה, אם ברית שכרתו ישראל לקיים תורת ה', דכתיב (שמות כ''ד): הנה דם הברית אשר כרת ה' עמכם על כל הדברים, או ברית שכרת ה' לישראל שלא יחליפם באומה אחרת, דכתיב (שמות ל''ד): הנה אנכי כורת ברית נגד כל עמך וגו' ופירשו ז''ל שכרת להם ברית על זאת שלא תשרה שכינתו על האומות, והדעת מכרעת שעל ברית זה הוא אומר, והוא מה שרמז באומרו ה' אלהינו כרת עמנו פירוש על שיהיה אלהינו ולא לזולתינו, כרת עמנו ברית ועליו חוזר מאמר הברית הזאת שאמר אח''כ, וכפי זה כוונת המאמר לשבח ישראל, המושג מה' להם, ועיין בפס' שאחרי זה.

{ג} לא את אבתינו כרת וגו'. רש''י פירוש בלבד, וקשה אם לזה נתכוין הכתוב לא היה צריך לומר, שכבר אמר כרת עמנו. ולפי מה שפירשתי בפסוק ה' אלהינו וגו' שחוזר לברית שלא ישרה שכינתו על האומות, יתבאר על זה הדרך, לא את אבותינו כרת הברית כל עיקר, שלא מצינו שנשבע להאבות שלא ישרה שכינתו על אומה אחרת, וכפי זה לא הספיק במאמר כרת עמנו שיכול להתפרש גם עמהם ואינו לשלול האבות, לזה חזר לומר לא את אבותינו, והכונה בזה שזכו ישראל דברים שלא הובטחו בהם האבות.

כלנו חיים. קשה והלא כל אותן שכרת ה' עמהם הברית אינם חיים, שמתו במדבר. גם לא כל אותם שעמם היה מדבר היו אז, שהרי נולדו כמה וכמה בל''ח שנה שנתעכבו במדבר. ויש ליישב שאמר על החלק, אלא שהדבר דחוק. עוד מה בא ללמדנו בתיבת כלנו חיים, אין בה חידוש, ואולי יש לומר, שנתכוון לומר שכלם נשארו חיים, הגם שדבר ה' עמהם פנים בפנים וגו' מתוך האש ולא מת א' מהם, והוא מה שאמרו לבסוף מי כל בשר אשר שמע קול אלהים חיים מדבר מתוך האש כמונו ויחי, וכפי זה מאמר כלנו חיים נמשך עם מה שלאחריו ולא עם מה שלפניו.

{ה} אנכי וגו'. פירוש חלק דבר ה' עמכם פנים בפנים וחלק שהוא לבד מעשרת הדברים דברתי אני בשליחות, וטעם שלא דבר ה' עמכם הכל פנים בפנים כי יראתם וגו'.

ולא עליתם בהר לאמר.
פירוש ואסר לכם ה' עלות בהר בשביל לאמר אנכי ה' וגו'.

{יב} שמור את יום וגו'. רבותינו ז''ל אמרו (ר''ה כ''ז.)
זכור ושמור בדיבור אחד נאמרו.
ולדבריהם אפשר לומר, כי אומרו כאשר צוך, להעירם על שמור שנצטוו גם עליה מפי ה' יום המעמד, והכוונה בשמור אמרו ז''ל (מכילתא פסוק זכור) לשמור מלאחריו.

ויש לדעת למה לא נאמרה שם שמור עם זכור, ואולי שנתכוון להפרידם לבל יחשבו שמאמר 'שמור' הוא על זמן שבא עליו מאמר 'זכור', שהוא מלפניו, על זה הדרך שיזכור לשמור השבת. ובמה שהפרידם העיר, שהם ב' מצות:

אחת בהכנסה,
ואחת ביציאה.

ואולי כי לעולם לא אמר ה' אלא זכור, אלא שאחת נשמעת מחברתה למביני דעת, וכשאמר ה' 'זכור', נתכוון שיזכור בנתינת דעת עליו לבל יהיה לו שגיון בו. וממוצא דבר אתה למד, שגם על לאחריו הוא מצוה, והוא מה שפירש משה במה שאמר שמור, שגם הוא נכללת בזכור. וזה כתבתי בדרך אפשר.

{טו} וזכרת וגו'. הם דברי משה. והכוונה, כי יום השבת יש בו גם כן הערה לאדם לזכור יציאת מצרים, כשהוא שובת בלא שעבוד, ירגיש כי ה' הוא המניח לעמו מכל צריהם, ויתן לבו לקבל גזירות המוציא מעבדות. ורבותינו ז''ל אמרו (פסחים קי''ז:)
מכאן שצריך להזכיר בקידוש היום יציאת מצרים.
ואם תאמר, למה השמיט טעם השבת שאמר ה' בדברות ראשונים?

שהוא כי ששת ימים וגו', טעם זה הוא טעם המצוה מעיקרא לא טעם החיוב. ומשה אמר טעם חיוב אמונת טעם המצוה, על פי מה שאמרו רבותינו ז''ל וכתבנוהו במקום אחר. כי יציאת מצרים גלתה אמונת בריאת העולם (ש''ר י''ב) והוא מה שרשם באומרו וזכרת וגו' ויוציאך וגו' ביד חזקה ובזרוע נטויה ושם ראית כי הוא אדון הכל, ובזה יתאמת לך טעם האמור בדברות ראשונות כי ששת ימים וגו'.

{יט} את הדברים וגו'. ולא אמר כל, כי יש מהדברים האמורים שלא דברם ה', כגון מאמר כאשר צוך גם מאמר וזכרת.

{כד} ושמענו ועשינו. אומרו ושמענו, לפי שהם אמרו למשה להשיב לה' על מאמר בעבור ישמע העם בדברי עמך (שמות י''ט ט') שרצונם לשמוע מפי ה' ולא מפי תלמיד, לזה עתה חזרו ואמרו סתירה לדבריהם הראשונים ושמענו וגו'?

ואומרו ועשינו, קיימו וקבלו היהודים לעשות כל דבריו כאלו שמעו מפי השכינה.

{כה} הטיבו כל אשר דברו. פירוש שקבלו על עצמם לעשות דברי הנביא ולהצדיקו. ועל זה גמר אומר מי יתן והיה וגו', ואמרו ז''ל (ע''ז ה') ששגג משה שלא אמר לו תן אתה, שאלו היה אומר כן, לא היו מהרהרין אחר משה, לא בשלוח מרגלים ולא במחלוקת קרח.

{כו} ליראה אותי ולשמור וגו'. טעם שלא סמך לכלול השמירה בכלל מאמר ליראה, אולי כי לפי שמצד היראה יצא פרט א' רע, שזה היה סיבה שעשו ישראל את העגל, כשראו כי בושש משה נפל עליהם אימתה ופחד. כיון שאין משה שיהיה שליח לדבר עמהם ישוב ה' לדבר עמהם כבראשונה, לזה מהרו לעשות העגל לחושבם שיהיה לאמצעי וידבר אליהם את דברי ה'. ותמצא שאמרו ז''ל (תנחומא פ' תשא) שהעגל היה מדבר ממש וטעו בו לאמצעי, לזה דקדק ה' במאמרו ואמר ליראה אותי ולשמור מצותי שתהיה היראה להם גם כן לשמור ולא ישגו בהם מצד היראה.

למען ייטב וגו'. פירוש כי אומרו מי יתן וגו' לא לצד המועיל לאומרו אלא לאהבת הטוב להנאמר עליו.

{כח} ואתה פה וגו'. פירוש לפי שלא עשו ישראל למשה שליח לקבל פקודי ה' עד עתה, לזה ה' גמר בעדם וקבעו לשליח ואמר לו ואתה פה וגו' ואדברה אליך את כל המצוה וגו', ואולי שנתכוין לומר שבהגיע המצוה מה' למשה, כאילו נתקבלה לישראל שהרי עשאוהו שליח. וכדין שליח האשה לקבל קדושיה, שכיון שקבלם השליח כאילו באו ליד האשה כי ידו כידה, כמו כן כשיקבל משה המצוה, כאילו קבלוה ישראל, והוא אומרו ואדברה אליך ובהגיע הדבר אליך אתה תודיע להם ועשו אותה, והוא אומרו תלמדם ועשו.

{ל} בכל הדרך וגו' למען תחיון וטוב לכם והארכתם וגו'.
פירוש תחיון אריכות ימים בעולם הזה, ואומרו וטוב לכם טובת עולם הבא, ואומרו והארכתם וגו' שלא יגלו ישראל מעל הארץ לעולם, ולסברת רבי יעקב (קידושין ל''ט:) שאמר שכר מצוה בעולם הזה ליכא, נראה שיודה ר' יעקב במי שהוא צדיק גמור ושמר כל התורה שיזכה גם בעולם הזה, ולא אמר ר' יעקב אלא באדם שרובו זכיות, וכן תמצא שאמרו שם בקידושין, כשהקשה מאותה ברייתא שאמרה, כל מי שרובו זכיות מריעין לו וכו' והעמיד בש''ס כרבי יעקב:

וממנה יש לנו לדון ממה שאמר כל מי שרובו זכיות, הא למדת דוקא מי שיש בידו עבירות אלא שרבו זכיותיו, הוא שאומד עליו מריעין לו וכו', אבל מי שכולו זכיות, יודה כי יטיב לו ה' גם בעולם הזה, והוא מה שאומר בכל הדרך אשר צוה וגו' דקדק לומר בכל להעיר שמדבר במי ששומר הכל ולאיש כזה ישנו בעולם הבא כאומרו למען תחיון וטוב וגו', גם ישנו בעולם הזה והוא אומרו והארכתם ימים בארץ אשר תירשון ולא אמר והארכתם ימים סתם, שנפרש שנתכוין לעולם שכלו ארוך.

הפרק הבא    הפרק הקודם