חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

פנים חדשות - הסבר המושג

אדם חדש או צורה חדשה

צורה חדשה או אדם חדש. בדיני טומאה וטהרה, אם הכלי שינה את צורתו באופן מהותי, עד ש"פנים חדשות באו לכאן" - טומאתו הראשונית נמוגה.
בשבעת ימי המשתה – שבעת הימים הראשונים לאחר נישואים – מברכים בכל סעודה "שבע ברכות" המסמלות את השמחה של הזוג החדש. מברכים ברכה זו רק אם בית המשתתפים בסעודה יש אדם שלא השתתף בסעודות השמחה שלפני כן. אדם זה, קרוי "פנים חדשות" – כי הוא פנים חדשות בין השמחים בסעודה.


הערות לערך:
שם המעיר: שלומית ולר כהן
הערה: פנים חדשות הן מושג שמוזכר גם בהקשר של דיני אבל שמגיע בשבת לבית הכנסת ורואה מישהו שעדיין לא ביקר אותו

מתוך הרצאה של חיים באר בנושא עגנון וסיפור פשוט


שם המעיר: פנים חדשות בהקשר קניין
הערה: כשאדם קנה בית והתברר לו שהכותל רעוע, יכול לבטל מקח שכן רצה בית שלם. הנ"ל סובר, כי אדם קונה דבר שלם, ואם הכותל רעוע יכול לבטל מקח. מה ההבדל בין כותל רעוע לחלונות שבורים? ייתכן שיש מחלוקת בין הרא"ש להר"י מיגאש.
לפי הר"י מיגאש והרמב"ם בעקבותיו- כל מום מבטל את המקח,
ולפי הרא"ש- אם זה דבר שניתן לתיקון כמו חלונות שבורים, זה לא מבטל את המקח, לא ניתן לחזור. לרא"ש התברר שבזמן המקח הם לא ידעו שהבית לא טוב, שהחלונות והדלתות שבורים, ולכן התיקון על חשבון המוכר.
הרמ"א אומר כי אם אין אמת מים ליד הבית כמו שחשבו שיש, אז ניתן לתקן במחיר. הוא הבין שהקודמים שאינם חולקים אחד על השני, אלא יש הבדל בדוגמאותיהם – אם זה חלונות שבורים, ואפשר לתקן את החלונות, זה אותו בית שקניתי וזה מום עובר, אבל אם הכותל רעוע וצריך להחליף יסודות, זה בבחינת פנים חדשות באו לכאן. כלומר, ההבחנה נעוצה בשאלה, האם התיקון יחזיר המצב לקדמותו או התיקון יביא למשהו אחר, שונה ממה שקניתי.
אם מדובר במצב של כותל רעוע ויש להרוס ולעשות חדש- הרמ"א אומר כי המקח בטל.
אם ע"י התיקון פנים חדשות באו לכאן- המקח בטל. זהו שינוי גדול, שינוי רציני ולכן המתאנה יכול לחזור בו. אך אם השינוי הוא קטן, כגון החלפת חלונות- לא ניטה לבטל את המקח. לדברי המרצה, זוהי בדיוק ההבחנה בין אי התאמה קטנה לעומת אי התאמה בטיב או בתכונה (2 מול 3), כך הוא מעדיף להסתכל על זה.

מקור ההערה: הרב וד"ר איתמר ורהפטינג


יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן