חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

ליסבונה צדוק

קורבן ה"סזון"


בנוסף לעונשים גופניים וגירוש אנשי האצ"ל ממקום מגוריהם, נִתנה הוראה לאנשי ההגנה לפעול כדי לסכל את פעולות האצ"ל. הוראה זו הביאה לתקרית מעציבה, שעלתה בחייו של צדוק ליסבונה.

הפעילות הרבה של האצ"ל, וכן העובדה שרבים מאנשי הארגון נאלצו לעזוב את מקום מגוריהם, הצריכה מימון רב. בדיון במפקדת האצ"ל בחיפה עלה הרעיון להחרים כסף מבנק "ברקליס" בעיר, שכידוע היה בנק בריטי ולכן הפעולה לא תפגע במערכת הבנקאית של היישוב היהודי בארץ.

ב-4 באוגוסט 1947 יצאו שישה לוחמים במכונית, שחנתה בקרבת בנק ברקליס שברחוב הרצל בחיפה. עמרם (שנתמנה מפקד הפעולה) וחיה קנופ, נכנסו לחדר המנהל וביקשו ממנו, תוך איומים באקדח, שיפתח את הכספת. עמיאל ואריה ריכזו את הקהל ואת הפקידים באחת הפינות והחלו לאסוף את הכסף שנמצא בקופות. לפתע נפלט כדור מאחד האקדחים, ומפקד הפעולה פקד על נסיגה. אז קפץ אחד הפקידים, צדוק ליסבונה, שהיה מפקד בהגנה, ותפס בחיה קנופ שעברה על-ידו, ומנע ממנה להימלט מן המקום. חיה נאבקה עם ליסבונה, אולם לא הצליחה להיחלץ מידיו. גם צעקותיהם של פקידי הבנק לא שכנעו אותו לאפשר לחיה לצאת מהבנק. עמרם איים על ליסבונה באקדחו, דרש ממנו לשחרר את חיה וצעק לעברו: "זה כסף אנגלי, עזוב אותה". לאחר שגם יריית אזהרה לא הועילה, ירה עמרם בליסבונה, שנפל מתבוסס בדמו, וחיה הצטרפה אל חבריה שנכנסו למכונית ונמלטו מן המקום.

השלל לא היה גדול, רק 1,300 לא"י, אולם התוצאות היו חמורות. צדוק ליסבונה הפצוע הועבר לבית-החולים, אולם כעבור זמן מת מפצעיו.

על המקרה נכתב למחרת היום בעיתון דבר:
[...] בראות הקופאי צדוק ליסבונה את השודדים בורחים, רדף אחריהם בלי לשים לב לאזהרות חברים שיעצו לו שלא יסכן את עצמו ... ליסבונה היה אמיץ ובעל משמעת למופת. הוא ראה חובה למלא את דרישת המוסדות הלאומיים ולהתנגד לפורשים השודדים, ולא נרתע לסכן את חייו במילוי צו היישוב...


מקור הערך: פרופ' יהודה לפידות


הערות לערך:
שם המעיר: צור ליסבונה
הערה: צדוק ז"ל היה סבי, וחבל שלא זכה לראותני. במותו הותיר אישה ושני ילדים קטנים.
הצורה בה כתבתם את הערך, המציגה את אנשי אצ"ל כקדושים ואנשי מעלה - מקוממת, מעליבה ומרגיזה וגם לא נכונה הסטורית. דבר לא יסתיר את העובדה שיהודים, אנשי אצ"ל, ששדדו בנק, רצחו, בדם קר ובכוונה, יהודי כמותם, שעבד כקופאי באותו בנק. בעניין זה, אין קשר ללאומיות ולסזון, כפי שניסיתם להציג - אלא לעובדה שבוצע פשע, והיה אדם אמיץ שבכוונתו למנוע אותו פשע.
אנשי האצ"ל הם רוצחים, שרצחו איש מין היישוב, אב לילדים קטנים, על לא אוון בכפו- אלא רק משום תאוות הבצע שלהם. שום תיאור מיופייף, או מילים מעודנות, לא יסתירו את העובדה הזו.
אבקש לערוך מחדש את הערך ואת צורת הצגתו, תוך ציון העובדה המפורשת, כי סבי ז"ל נרצח בדם קר בידי אותו איש אצל: או, לחלופין, להוריד אותו לחלוטין.
מקור ההערה: ידע אישי.


שם המעיר: גיל
הערה: איך אתם לא מתביישים לקרוא לו "קרבן הסזון"? הוא היה קרבן האצ"ל, הרי זה ברור!
מה הקשר בכלל לסזון? איזה קשקוש! הוא עבד בסניף שנשדד!
בושה וחרפה שעדיין מכבסים מילים לשם מטרות פוליטיות. אולי תשנו כבר את הערך המיושן ולא תביישו את התנועה הרויזיוניסטית כולה?


שם המעיר: אהרן לוי
הערה: צער רב חשתי למקרא הדברים. ברם, אין סבור אני, כי מדובר ברצח בדם קר, שהרי פשיטא שבשוד בנק מדובר, וליסבונה ז"ל, איש ההגנה, נטל במודע סיכון עצום על עצמו מתוך תפיסה אידיאולוגית צרופה של התנגדות אידיאולוגית למאבק המזוין של האצ"ל בבריטים, כפי שהביאה באותו אירוע טרגי לכדי ביטוי קונקרטי, משמע: אני מחרף את נפשי מול איומי אקדח כדי לעצור יהודים אחרים למען ייתפסו, ייכלאו ואולי, בנסיבות מסויימות, אף יוצאו להורג.

אין להתחמק איפוא מן הקביעה, כי עם כל נהרות הצער האמיתי על מות בחור וטוב - סליחה על המליצה - אין מדובר ברצח בכוונה תחילה ובוודאי שאין מדובר בתאוות ממון.
מקור ההערה: דעה אישית


יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן