חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

תשרי

החודש הראשון בחודשי השנה העברית


חודש תשרי הוא החודש הראשון בשנה העברית שנמנית לבריאת העולם.
מחלוקת בין התנאים מתי נברא העולם: רבי אליעזר אומר בתשרי נברא העולם, ורבי יהושע אומר בניסן נברא העולם. אנו מתפללים לפי שיטתו של רבי אליעזר, שבתשרי נברא העולם, ועל כן כוללת תפילת ראש השנה את המשפט "זה היום תחלת מעשיך זכרון ליום ראשון" [ראש השנה כז, א].

חודש תשרי הוא החודש השביעי, וזה שמו בתורה: "החודש השביעי". מניין החודשים מתחיל בחודש ניסן, לפי האמור בפסוק: "החודש הזה לכם ראש חודשים, ראשון הוא לכם לחדשי השנה" [שמות יב,ב]. וכך נוצר מצב בו השנה מתחילה בחודש שמספרו הסודר הוא 7. בתנ"ך קרוי החודש 'ירח האיתנים', למשל בפסוק: "וַיִּקָּהֲלוּ אֶל-הַמֶּלֶךְ שְׁלֹמֹה, כָּל-אִישׁ יִשְׂרָאֵל, בְּיֶרַח הָאֵתָנִים, בֶּחָג, הוּא הַחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי" (מלכים א, ח, ב). חודש תשרי קיבל את שמו "תשרי" בגלות בבל, כפי ששאר החודשים קבלו את שמם בבבל.
חודש תשרי הוא תמיד חודש מלא - בן 30 ימים. ראש חודש תשרי, שהוא ראש השנה, יכול לחול רק בימים שני, שלישי, חמישי או שבת, לפי הכלל "לא אד"ו ראש", שפירושו: ראש השנה לא יחול בימים א', ד' או ו'.
חודש תשרי הוא סוף השנה החקלאית, ועל כן נקרא חג הסוכות גם "חג האסיף": "וחג האסיף בצאת השנה באספך את מעשיך מן השדה" (שמות כג,טז).

חודש תשרי הוא החודש העברי העמוס ביותר בחגים:
שני ימי ר"ה; צום גדליה; צום כיפור; שבעת ימי סוכות; הושענה רבא ביום השביעי של סוכות; חג שמיני עצרת – שהוא שמחת תורה בארץ ישראל. בחו"ל שמיני עצרת אינו כולל את שמחת תורה, ושמחת תורה חל ביום התשיעי, שהוא יום טוב שני של גליות.


יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן




ערכים קרובים
ראש השנה
יום הכיפורים
סוכות
שמיני עצרת