יחידות ההיקסוס והחבירו פרצו את גבולות מצרים
שפך הנילוס פתוח לפני הפולשים
לכיש, ו' באלול.
יחידות צבאיות חזקות של ההיקסוס והחבירו, שבסיסיהן במבצרי גרר ולכיש, התאחדו בבית עגלים ופלשו לאדמת מצרים. זוהי הפשיטה השלישית של כוחות אלה במשך עשר השנים האחרונות.
כוח המחץ של הצבאות הפולשים הוא רכב-הסוסים המלחמתי של ההיקסוסים – וכוח זה נתמך על ידי חיל-רגלים מובחר של החבירו הידועים כטובי החיילים השכירים בעולם. מול כוחות אלה לא יכלה לעמוד אפילו החומה הגדולה שהקימו מלכי השושלת המצרית השתים-עשרה שלפני כחמישים שנה. לאחר שנפרצה החומה הגדולה נפתח כל אזור פי-בסת (בובסטיט) הכולל את זרועות הנילוס בשפכו אל הים.
בראש יחידות החבירו עומדים שני המלכים בעל-הר ויעקב-הר. על הצבא הפולש כולו פקד שליטו.
קץ לשלטון העצמאי של מצרים?
פרשננו המדיני מוסיף:
הפלישה למצרים פותחת פרק מכריע בתולדות ההיקסוסים לפני חמש-עשרה שנה. לכתחילה הייתה מגמת פניהם לעמק הנילוס הפורה. במסע הראשון השתלטו על "מצרים זעירה", זו גבל אשר לחוף הים בצפון, ואשר הייתה קשורה במצרים יותר מכל עיר אחרת כארץ האמורי. אובדן גבל היה מכה כלכלית גדולה למצרים, שכן עיקר האספקה של עצים למצרים בא דרך נמל גבל, (ארזי הלבנון). המהומה הגדולה השוררת במצרים מאז קץ השושלת השתים עשרה סייעה כמובן בידי הפולשים. בינתיים הלכו ההיקסוסים ירד והלך דרומה. באין שלטון מרכזי בכנען, לא נאלצו להלחם עליה. שבטים חוריים ואמוריים וחבירו השלימו עמם. הם הקימו מבצרים אדירים בייחוד בדרום הארץ. החלק ההררי נשאר ברובו בידי האמורי.
עתה הגיע כנראה הקץ לשלטון העצמאי של מלכות מצרים האדירה לפנים. שיטת ההתגוננות שהיא נקטה בה בעשרות השנים האחרונות לא עמדה לה. מריבות מבפנים החלישו אותה עוד יותר. ואחרון אחרון: רכב הסוסים של ההיקסוסים.
מדוע קוראים להם היקסוס?
שבטי עמו אשר הגיעו לארצנו לפני חמש עשרה שנה והמסתערים היום על מצרים, קרויים בפי המצרים ובפי כל תושבי החוף מהיאור עד לגבל בשם "היקסוס". שם זה אשר תרגומו ללשוננו הוא {"מלכי הסוסים"} בא להם בגלל רכב הסוסים האבירים שהם משתמשים בו במלחמות. רכב זה הוא חידוש רב בדרכי המלחמה. עד היום לא עמד נגדו שום כוח בקרב פתוח. אין חייל, ואף לא חיילי חבירו הגיבורים, שלא יחת מפני הסתערות רכב כזה. מי ירצה להידרס תחת פרסות סוסים או גלגלי מרכבה דוהרת?
מסע ההיקסוסים מגיע מצרימה.