מאמרי אמונת עיתך - עלון מס' 3

לתוכן הגיליון

אדר- ניסן תשנ"ה

  

מעבדת מכון התורה והארץ

חרקים במוצרי מזון

 

     מימצאים אלו נאספו במשך חדשיים (טבת-שבט תשנ"ה). נערכו בדיקות רבות בירקות העלים, כדי להתרשם מן המציאות בשטח בחדשי החורף הקרים. השנה היו חדשיים אלו חמים יחסית, לאחר שחודש כסלו היה קר מאד. לכן קשה יהיה להסיק מכאן מסקנות לשנים אחרות.

    כמו כן נלקחו דגימות מירקות קפואים. כאן התברר שיש הבדלים משמעותיים בין המפעלים.

    משגיחי כשרות במפעלי מזון שלחו אלינו דגימות של חמרי גלם ומוצרים. בסקירה זו נביא גם את התוצאות של אותן בדיקות.

    כל הבדיקות נעשו בעין רגילה ובתנאי תאורה רגילים. חשוב להדגיש היטב, שלא ניתן להסיק מסקנות הלכתיות מן הבדיקות הללו, לפני שיצטבר מידע מספיק, ולפני שהמידע יעבור ניתוח מדעי והלכתי.

 

א. ירקות קפואים

 

לבבות ארטישוק: נלקחה דגימה מהמפעל לפני תהליך הייצור, ובה  7 לבבות. בכולם נמצאו פירורים בצבעים שונים. לא ברור אם הם הפרשות של חרקים, חרקים מפוררים או דברים אחרים. ביחידה אחת נמצאו 3 חרקים מתים בתחתית, בין הקשקשים. לאחר מכן נבדקה שקית של מוצר מוגמר ובה 7 לבבות. כולם נמצאו נקיים.

 

ברוקולי: נלקחה דגימה מתהליך הייצור במפעל.  נבדקו 21 תפרחות לפני השטיפה, ונמצאו 2 תריפסים מתים. לאחר סיום תהליך הייצור נבדקו 14 תפרחות, וכולן נמצאו נקיות.

 

נלקחו מוצרים מוגמרים ממפעלים אחרים. באחד מהם נבדקו 20 תפרחות ונמצאו מעט פירורים. במפעל שני נבדקה שקית (1 ק"ג) ובה 18 תפרחות. נמצאו 2 תפרחות נגועות. באחת מהן נמצאו 13 כנימות עלה. בשקית ממפעל שלישי (500 גר') נמצאו 8 תפרחות נגועות ועוד כנימות מפוזרות בשקית, בין התפרחות. בתפרחת אחת נמצאו 19 כנימות עלה!

 

כרוב ניצנים: נבדקו כ75- ראשי כרוב. נמצאו 4 ראשים נגועים, חרק אחד בכל ראש.

 

כרובית: נבדקה שקית אחת (400 גר'). לא נמצאו חרקים.

 

שעועית ירוקה: נבדקו 3 שקיות (בכל אחת 800 גר'). השעועית נמצאה נקיה לגמרי. באחת השקיות נמצאו נמצאו סימני כירסום ב-תרמילים, אך לא חרקים.

 

שעועית צהובה: נבדקה 2 שקיות (בכל אחת 900 גר'). בתוך אחד התרמילים נמצא עכביש מת, ובתוך תרמיל אחר נמצא זחל של פרודניה. ב28- תרמילים (מתוך 1,250) נמצאו סימני כירסום, המעידים על חרקים שהיו ואינם.

 

תירס: נבדקה שקית של קלחי תירס קפוא (גודל של 1/2 קלח רגיל) ובה 7 קלחים. כולם נמצאו נקיים. באותו מפעל נלקחה דגימה של גרגרי תירס בתפזור וגם היא נמצאה נקיה.

 

    ב. ירקות עלים (גידול רגיל, בשטח פתוח)

 

ארטישוק: נבדקו 7 ראשים וכולם נמצאו נגועים. בכל אחד מהם נמצאו 8 חרקים בממוצע (בעיקר כנימות עלה). החרקים נמצאו גם בעלים הפנימיים.

 

בצל ירוק: בחודש טבת נבדקו 19 ראשים. 11 מתוכם נמצאו נגועים בזחלים צעירים של תריפסים. בתחילת שבט נבדקו 17 יחידות. 15 מתוכן נמצאו נגועות. בכל אחת מהן נמצאו 3 חרקים. רוב החרקים נמצאו בתוך מינהרות בעלים הירוקים. לאחר שבוע נבדקה כמות נוספת של 33 יחידות. רק 7 מתוכן נמצאו נגועות, ובכל אחת מהן נמצא רק חרק אחד. החרקים נמצאו בחלקים שונים של הירק.

 

ברוקולי: עקרת בית קנתה ברוקולי שנראה לה נקי, בתחילת שבט. היא שלחה דגימה למעבדה לאחר שבדקה גם בעצמה, והברוקולי אכן נמצא נקי.

 

חסה: בחודש שבט נבדקו 8 ראשים. כולם נמצאו נגועים ב5-6- חרקים בממוצע בכל אחד. החרקים נמצאו גם בעלים היותר פנימיים.

בסוף טבת נערך ביקור לבדיקת מתקן תעשייתי מיוחד לשטיפת חסה לשם הכנת סלטים. נלקחו דגימות מכל שלבי העבודה:

בראש חסה שנפסלה ולא התקבלה, נמצאו 712 חרקים (!) ממינים שונים. בראש חסה שהתקבלה לשטיפה נמצאו 33 חרקים, בעיקר כנימות עלה. נבדקו 5 עלים חיצוניים שעברו את השטיפה הראשונה, אך נזרקו במהלך העבודה, נמצאו 23 חרקים.

נלקחה דגימה של חסה קצוצה לאחר השטיפה השניה אך לפני הייבוש (כ650-  גר'). נמצאו 8 חרקים חיים ועוד כ25- גופים שבלוליים בלתי מזוהים, נשלים וביצים. בשקית חסה מוכנה לשיווק (950 גר') נמצאו 11 כנימות מתות, 15 נשלים, ו12- גופים שבלוליים בלתי מזוהים.

 

כוסברה: בתחילת שבט נבדקו 3 חבילות (כ300- גר', כ400- ענפים) ובהם נמצאו 5 חרקים. לאחר שבועיים נבדקה עוד חבילה (כ185- ענפים) ובה נמצאו 15 חרקים (בעיקר כנימות עלה). לאחר שבוע נוסף נבדקו עוד 4 חבילות (כ400- גר', 630 ענפים) ונמצאו בהם 6 חרקים.

 

כרוב אדום: בתחילת שבט נבדקו 4 ראשים. 3 מהם היו נקיים, ואחד היה נגוע ב2- חרקים (זחלי תריפס) בעלים החיצוניים (1-3). לאחר שבוע נבדקו עוד 5 ראשים. 4 מהם היו נגועים בעלים החיצוניים, 3 חרקים בממוצע בכ"א. לאחר שבוע נוסף נבדקו עוד 4 ראשים. 3 היו נקיים ורק באחד מהם נמצאו שני חרקים מתים בעלה החיצוני.

 

כרוב לבן: בחודש טבת נבדקו 5 ראשים. כולם נמצאו נגועים בעלים החיצוניים, בעיקר תריפסים, 2-3 חרקים בממוצע בכל ראש. ב2- ראשים נמצאו חרקים מפוררים בעלים הפנימיים. בתחילת שבט נבדקו 5 ראשים, וכולם נמצאו נגועים. בכל אחד מהם נמצאו 7 חרקים בממוצע. רוב החרקים נמצאו בעלים החיצוניים, אבל נמצאו כמה חרקים וסימני כירסום בעלים היותר פנימיים (שיכבה 4-7). לאחר שבוע נבדקו עוד 5 ראשים ו4- מהם נמצאו נגועים ב2- חרקים בממוצע. הנגיעות נמצאה רק בעלים החיצוניים (1-3).

 

כרובית: בתחילת שבט נבדקו 3 ראשים, וכולם נמצאו נגועים. בכל אחד מהם נמצאו 4 חרקים. בנוסף

לכך, נמצאו חרקים על העלים החיצוניים העוטפים את התפרחת. לאחר שבוע נבדקו עוד 4 ראשים וגם הם נמצאו נגועים. אך בכל אחד מהם נמצאו רק 1-2 חרקים. לאחר עוד שבוע נבדקו עוד 4 ראשים וגם אז כולם נמצאו נגועים. בכל אחד מהם נמצאו 3 חרקים, בתפרחות ובעלים.

 

סלרי: בחודש טבת נבדקו 5 ראשים. כולם נמצאו נגועים (בעיקר אקריות), 7 חרקים בממוצע בכל ראש. בתחילת שבט נבדקו 4 ראשים. בכל אחד מהם נמצאו 1-2 חרקים. רוב החרקים נמצאו בקלחים החיצוניים, אבל חלק נמצאו בקלחים הפנימיים. לאחר שבועיים נבדקו עוד 5 ראשים. בכל אחד מהם נמצאו 3 חרקים. החרקים נמצאו בכל חלקי הסלרי.

 

פטרוזיליה: בחודש טבת נבדקו 4 חבילות (כ400- גר', שהם כ240- ענפים). נמצאו 40 חרקים, בעיקר כנימות עלה. בחודש שבט נבדקו 5 חבילות (כ500- גר', 360 ענפים). נמצאו 21 חרקים, בעיקר עכבישים וכנימות עלה.

 

שמיר: בחודש טבת נבדקו כ500- גר', (330 ענפים). נמצאו כ90-  חרקים, בעיקר זחלים של תריפסים. באמצע שבט נבדקו 2 חבילות (כ200- גר', 175 ענפים). נמצאו 26 חרקים, בעיקר זחלים בתוך מנהרות, וכנימות עלה. לאחר מספר ימים נבדקו עוד 5 חבילות (כ500-  גר', 580 ענפים) ונמצאו בהם רק 7 חרקים.

 

שומר: באמצע שבט נבדקו 5 ראשים. כולם היו נגועים (2 חרקים בכל ראש) עד השיכבה השישית. כמעט כל החרקים ירדו בשטיפה במים קרים.

 

תירס: נבדקו 7 קלחים. בשלושה מהם נמצאו חרקים בין הגרגרים (1-2 בכל קלח).

 

ג. קמח וקטניות

 

אפונה יבשה: נבדקה שקית אחת (1/2 ק"ג). נמצא חרק אחד בכל השקית.

 

אורז: נבדקה שקית אחת (1 ק"ג). נמצאו 3 חדקניות.

 

שומשום: נלקחו דגימות משלושה מפעלים. כל דגימה היתה כ500-  גר'. בשנים מהמקומות השומשום נמצא נקי לחלוטין. במקום אחד נמצאה בו חיפושית אחת גדולה.

 

קמח: באמצע טבת נלחקו דגימות של קמח משלושה מפעלי מזון (מאפיית לחם, מפעל מזון וקונדיטוריה). בדגימות של הקמח שלא עבר ניפוי - נמצאו עשרות חרקים בכל דגימה. הדגימות של הקמח המנופה עברו ניפוי בנפה של 80 מש. הקמח נמצא נקי.

    ד. ירקות מעובדים

כרובית: נבדקו 3 קופסאות שימורים של ירקות מעורבים מוחמצים, ובהם כרובית. על התוית נכתב שהכרובית גדלה ונקטפה בחדשי החורף הקרים (בשנה שעברה) והיא נקיה מחרקים. בבדיקה לא נמצאו חרקים!

 

תות שדה: ממפעל לריבות נלקחה דגימה של 250 גר' תות שדה שהוצא מהקפאה לקראת הכנת הריבה. התות נמצא נקי לגמרי.

 

חומוס: ממפעל לסלטים נלקחו דגימות (כ200- גר') של חומוס לאחר שריה ובדיקה מידגמית ע"י משגיח הכשרות. בחומוס המיועד לשיווק כשהוא טחון - נמצאו 2 גרגרים נגועים. החומוס המיועד לשיווק כשהוא מבושל ושלם - נמצא נקי.

 

כרוב אדום: ממפעל לסלטים נלקחה דגימה של כרוב לאחר בדיקה מידגמית ע"י המשגיח ושטיפה יסודית במפעל. הדגימה נמצאה נקיה.