מעבדת מכון התורה והארץ
חרקים בקטניות וגרעינים*
ללא סימן נגיעות |
נקי מחרקים |
נגיעות בחרקים |
סימני נגיעות |
מס' יחי' שנבדקו |
שם המוצר |
||
חמורה (5+) |
קלה (1-5) |
ללא חרקים |
עם חרקים |
||||
2 |
- |
2 |
4 |
1 |
5 |
7 |
אורז מלא |
- |
7 |
- |
- |
1 |
- |
7 |
אורז פרסי[1] |
1 |
4 |
- |
1 |
- |
- |
5 |
אורז לבן |
- |
9 |
- |
- |
- |
- |
9 |
אפונה |
2 |
8 |
- |
2 |
- |
- |
10 |
בורגול[2] |
3 |
7 |
5 |
4 |
- |
6 |
16 |
גריסים |
3 |
3 |
- |
3 |
- |
- |
6 |
חומוס |
- |
3 |
- |
3 |
3 |
3 |
6 |
חיטה[3] |
- |
- |
6 |
- |
- |
6 |
6 |
כוסמת[4] |
5 |
4 |
3 |
5 |
- |
3 |
12 |
עדשים אדומים |
- |
12 |
- |
- |
- |
- |
12 |
עדשים ירוקים[5] |
2 |
1 |
6 |
2 |
- |
6 |
9 |
פול |
- |
9 |
1 |
2 |
- |
3 |
12 |
פופ-קורן |
- |
3 |
- |
- |
- |
- |
3 |
פרג |
- |
2 |
- |
- |
- |
- |
2 |
קוואקר |
2 |
2 |
- |
4 |
- |
2 |
6 |
שומשום |
1 |
23 |
- |
1 |
1 |
- |
24 |
שעועית לבנה |
- |
3 |
- |
- |
- |
- |
3 |
שעועית אדומה |
חרקים במוצרי מזון שונים
1. ירקות עלים
ארטישוק: נבדקו 3 ראשים. בכל אחד מהם נמצאו 120 חרקים בממוצע, בנוסף לביצים, נשלים וחרקים מפוררים.
בצל ירוק: נבדק 20 ראשים. 11 נמצאו נגועים, ובכל אחד מהם 3-4 חרקים.
חסה: נבדקו 6 ראשים. בכל אחד מהם נמצאו 17-83 חרקים מסוגים שונים.
כרוב לבן: נבדקו 7 ראשים, ובכל אחד מהם נמצאו 40-50 חרקים. הנגיעות נמצאה עד שיכבה מס' 5.
כרוב אדום: נבדקו 2 ראשים. באחד מהם נמצאו 40 חרקים, ובשני - 250. הנגיעות הגיעה עד שיכבה מס' 8.
פטרוזיליה: נבדקו 6 אגדים. בכל אחד מהם נמצאו 6 חרקים בממוצע.
שמיר: נבדקו 4 אגדים. בכל אחד מהם נמצאו 70-80 חרקים בממוצע.
2. קמח לסוגיו
סובין: נבדקו 3 שקיות ונמצאו נקיות לגמרי.
קמח מלא: נבדקו 6 שקיות. בשתי שקיות נמצאו קורים. בשלוש נמצאו חורים ובשתים אחרות נמצאו חרקים מטיילים בחוץ. בניפוי בנפה של 40 מש נמצאו חרקים ב5- מבין השקיות ורק אחת נמצאה נקיה. בבדיקה שנערכה לאחר הניפוי לא נמצאו עוד חרקים.
3. תירס קלחים
במשך שנת תשנ"ה נבדקו 71 קלחים של תירס טרי. 41 מתוכם נמצאו נגועים בחרקים בין הגרגרים. בחורף ובאביב הנגיעות נמוכה יחסית (30% בערך), ואילו בקיץ היא הרבה יותר גבוהה (75% בערך). החרקים המצויים בין הגרגרים של התירס הם אותם חרקים המצויים בירקות העלים (בעיקר תריפסים וזחלי תריפס). החרקים ניזונים מן העלים ולא מן הגרגרים, ולכן העלים עצמם נגועים הרבה יותר.
במעבדה נערכה סידרה ממושכת של נסיונות בניקוי התירס. מספר נסיונות התבססו על ההנחה שהחרקים עוברים מהעלים אל בין הגרגרים במהלך הקילוף שלהם מפני שהם בורחים מן האור. לשם כך נעשו נסיונות לקלף את העלים בחושך, להקפיא את הקלחים (בבית) לפני הקילוף, לחמם מעט במיקרוגל או לבשל לפני הקילוף. בדיקה שנערכה לאחר ביצוע כל אחת מהפעולות הללו הראתה שיש בתירס חרקים רבים. נעשו נסיונות גם להבהב את התירס מעל האש, לגלגל אותו מעל מפזר חום או להסיר את השליש העליון. גם שיטות אלה הוכחו כבלתי יעילות. נעשה נסיון להשרות את התירס במי חומץ ואכן חלק מהחרקים יצאו, אבל לא כולם.
4. ירקות קפואים
נבדקו שקיות של: כרובית, שעועית ירוקה ושעועית צהובה - ונמצאו נקיות.
ברוקולי: נבדקו 2 שקיות: אחת נמצאה נקיה ובאחת נמצא חרק בודד.
כרוב ניצנים: נערכה בדיקה מידגמית של 15 ראשים. ב2- מהם נמצאו מעט פירורים שנראו כחרק שהתפרק, אבל לא נמצאו חרקים.
* סיכום בדיקות המעבדה בחדשים: סיון - תמוז תשנ"ה. אנו חוזרים ומדגישים שאין להסיק מסקנות הלכתיות מן המימצאים לפני שיצטברו מימצאים נוספים ויעברו ניתוח מדעי ופסיקה הלכתית מוסמכת.
[1] מספר היחידות שנבדקו כולל שקיות של אורז "פרסי מלא".
[2] בבורגול, מעט אבקה בתחתית השקית איננה סימן לנגיעות.
[3] בדקנו גם 1.5 ק"ג חיטה שנקנתה בתפזורת בשוק. בבדיקה החיצונית לא נראה דבר. בבדיקה השולחנית מצאנו 2 קבוצות של גרגרים מודבקות בקורים ובתוכן ביצים + חרק אחד יבש.
[4] בכל אחת מהשקיות הללו נמצאו כמה עשרות חרקים ממינים שונים ועשרות גרגרים נקובים. בכוסמת זו נעשה נסיון של ניקוי באמצעות הצפה במי מלח (5 כפות לליטר). כל הגרגרים הנקובים צפו למעלה, וכן רוב החרקים. אבל חרקים רבים נשארו בין הגרגרים.
[5] השקיות הנגועות נלקחו משקים שנמכרו בשוק בתפזורת. נמצאו שם כמה עשרות חרקים ולמעלה ממאה גרגרים נקובים.