.
מעבדת מכון התורה והארץ
חרקים במוצרי מזון שונים
1. ירקות עלים
חסה: נבדקו 15 ראשים. בדגימה אחת נמצאו 5-6 חרקים בממוצע בכל ראש, בדגימה השניה - 47, ובדגימה השלישית - 130.
כוסברה: נבדקו 3 אגדים. בכל אחד מהם נמצאו 47 חרקים בממוצע.
כרוב לבן: נבדקו 29 ראשים. בדגימה אחת 7 חרקים בממוצע בכל ראש (עד שיכבה 5). בגדיה השניה - 5-27 (עד שיכבה 7), בדגימה השלישית - 2-3 (עד שיכבה 3), ובדגימה הרביעית - 16 חרקים בממוצע (עד שיכבה 6). רק ראש אחד נמצא נקי לגמרי.
כרוב אדום: נבדקו 8 ראשים. בדגימה אחת נמצא כרוב אחד נקי, ובשאר נמצאו 5-6 חרקים בממוצע (עד שיכבה 2 בלבד). בדגימה השניה נמצאה נגיעות רבה מאד (כ-150 חרקים בכל ראש).
כרובית: נבדקו 5 ראשים. על העלים נמצאו בממוצע 22 חרקים, ובין התפרחות - 56 בכל ראש.
פטרוזיליה: נבדקו 5 אגדים. בדגימה אחת נמצאו 11 חרקים בממוצע בכל אגד, ובדגימה השניה - 4 חרקים בכל אגד.
שמיר: נבדקו 7 אגדים. בשתי דגימות נמצאו 2-3 חרקים בכל אגד, ובדגימה השלישית - 23 חרקים.
תירס קלחים: נבדקו 26 קלחים. בכולם נמצאו חרקים על העלים (7 בממוצע). 21 קלחים נמצאו נגועים בין הגרגרים (4 חרקים בממוצע בכל קלח).
נעשו נסיונות לניקוי התירס באמצעות השריה במי חומץ, מי מלח ומי סבון, וכן נבדקה השפעה של ריסוס לפני הקטיף. התברר שכל השיטות הללו אינן יעילות. לעומת זאת, התברר שפירור של הגרגרים ושטיפה - יעילים מאד.
2. קמח לסוגיו (ממפעלים שונים)
קמח לבן: נבדקו 18 שקיות. ב13- מהן נמצאו חרקים בפתח השקית. ב8- שקיות נמצאו חרקים במהלך הניפוי. 10 שקיות נמצאו נקיות בניפוי.
קמח מלא: נבדקו 9 שקיות. ב5- מהן נמצאו חרקים בפתח השקית. בניפוי, נמצאו 8 שקיות נגועות בחרקים ושקית אחת נקיה.
סולת: נבדקו 15 שקיות. ב8- מהן נמצאו חרקים בפתח השקית. בניפוי, נמצאו 4שקיות נגועות בחרקים, ואילו 11 שקיות נמצאו נקיות.
3. פירות וירקות מעובדים
זיתים ירוקים: נבדקו 13 קופסאות שימורים מחברות שונות. בחלק מהזיתים נמצאו כתמים שחורים ומנהרות, אך רק בזית אחד ניתן היה לזהות חרק. להשוואה, נבדקו 15 זיתים שגדלו בכפר דרום ללא טיפולי הדברה, ובהם נמצאו 8 חרקים.
כרוב ניצנים: נבדקו 3 שקיות גדולות (261 ראשים). נמצאו בהם 15 חרקים בלבד.
לבבות ארטישוק: נבדקו 5 קופסאות קטנות (4 לבבות בכל אחת). בתוצרת של מפעל אחד נמצאו 4 חרקים בכל קופסה, ובמפעל השני - 12 בכל קופסה. נבדקה קופסה גדולה (24 לבבות), ונמצאו בה כ50- חרקים.
מעבדת מכון התורה והארץ
חרקים בקטניות וגרעינים*
שקיות נגועות
|
שקיות נגועות ללא סימן |
סימני נגיעות |
מס' שקיות שנבדקו |
שקיות ללא חרקים |
שם המוצר |
|||
מעל 5 חרקים |
1-5 חרקים |
ללא חרקים |
עם חרקים |
|||||
1 |
4 |
4 |
- |
1 |
6 |
1 |
אורז מלא[1] |
|
1 |
2 |
1 |
- |
2 |
6 |
3 |
אורז פרסי[2] |
|
- |
2 |
2 |
1 |
- |
12 |
10 |
בורגול |
|
- |
3 |
- |
- |
- |
33 |
30 |
גראנולה |
|
3 |
4 |
4 |
- |
3 |
9 |
2 |
גריסים[3] |
|
- |
2 |
1 |
- |
1 |
9 |
7 |
חומוס |
|
5 |
1 |
2 |
3 |
4 |
12 |
6 |
חיטה |
|
10 |
- |
1 |
- |
9 |
10 |
- |
כוסמת[4] |
|
6 |
2 |
3 |
- |
5 |
10 |
2 |
עדשים אדומים |
|
- |
1 |
1 |
- |
- |
9 |
8 |
עדשים ירוקים |
|
- |
1 |
1 |
- |
- |
15 |
14 |
פופ-קורן[5] |
|
- |
4 |
2 |
- |
2 |
12 |
8 |
קוואקר |
|
- |
1 |
1 |
- |
- |
9 |
8 |
שומשום |
|
- |
1 |
1 |
- |
- |
18 |
17 |
שעועית לבנה[6] |
|
2 |
1 |
3 |
- |
- |
6 |
3 |
שעועית אדומה |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
* סיכום בדיקות המעבדה בחדשים: אב-אלול תשנ"ה, תשרי תשנ"ו. אנו חוזרים ומדגישים שאין להסיק מסקנות הלכתיות מן המימצאים לפני שיצטברו מימצאים נוספים ויעברו ניתוח מדעי ופסיקה הלכתית מוסמכת.
[1] זהו אורז "פרסי מלא".
[2] בנוסף לכך נבדקו 3 שקיות של אורז לבן "שלם", ונמצאו נגועות גם במבט חיצוני וגם בבדיקה השולחנית. אותו אורז נבדק לאחר שעבר תאריך התפוגה שלו. במקביל נבדקו 2 שקים של אורז (25 ק"ג). בכל אחד מהם נמצאו 8 חרקים.
[3] בשתי שקיות נראתה אבקה בתחתית, ובבדיקה נמצאו שם 70-100 חרקים חיים (חידקוניות ונוברי תבואה). נבדקו גם 2 שקים (10 ק"ג). אחד היה נגוע במידה חמורה, והשני במידה בינונית.
[4] בממוצע, נמצאו 17 חרקים בכל שקית.
[5] על כמה גרגרים נמצאו נקודות שחורות, והיה חשש שהן סימן לנגיעות. הגרגרים הללו הושארו במשך חדשיים בתנאים טובים להתפתחות חרקים, אך לא התפתח מהם כלום. התברר שרק בפול נכון לומר שנקודה שחורה היא סימן לנגיעות.
[6] נבדק גם שק אחד (10 ק"ג) ונמצא נקי לגמרי. במפעל אחד נמצא משלוח שלם - של שעועית בשקיות של 1 ק"ג - נגוע במידה חמורה.