מעבדת מכון התורה והארץ
חרקים במוצרי מזון שונים
הקדמה
*במשך השנה האחרונה פורסמו כאן מימצאים של המעבדה לחרקים במזון. אלו היו נתונים תקופתיים בלבד, ולכן רמת הדיוק שלהם היתה נמוכה. לאחר יותר משנה של פעילות במעבדה, נוצרה האפשרות להביא סיכומים שנתיים, שהם הרבה יותר מדוייקים. עם זאת חשוב להדגיש שעדיין יש הרבה מה לשפר ברמת הדיוק של הנתונים, במיוחד באותם מוצרים שבהם לא נבדקו כמויות גדולות. ולכן יש להיזהר מאד מלהסיק מכאן מסקנות במקרים גבוליים.
1. סיכום שנתי של מימצאים בקטניות
שקיות ללא חרקים |
שקיות נגועות |
מספר שקיות שנבדקו |
שם המוצר |
|
מעל 5 חרקים |
1-5 חרקים |
|||
8 שקיות |
3 שקיות |
11 שקיות |
22 שקיות |
אורז מלא |
33 |
3 |
4 |
40 |
אורז לבן* |
29 |
1 |
2 |
32 |
אורז פרסי |
23 |
- |
5 |
28 |
אפונה יבשה |
18 |
- |
3 |
24 |
בורגול |
46 |
- |
3 |
49 |
גראנולה |
9 |
14 |
8 |
31 |
גריסים |
24 |
1 |
8 |
33 |
חומוס |
19 |
8 |
8 |
35 |
חיטה |
- |
19 |
- |
19 |
כוסמת |
16 |
8 |
11 |
35 |
עדשים אדומים |
33 |
7 |
1 |
41 |
עדשים ירוקים |
- |
10 |
2 |
12 |
פול |
45 |
- |
7 |
52 |
פופ-קורן |
16 |
- |
4 |
20 |
קוואקר |
12 |
1 |
6 |
19 |
שומשום |
55 |
- |
3 |
58 |
שעועית לבנה |
7 |
5 |
4 |
16 |
שעועית אדומה |
2. סיכום שנתי של ממצאים בכרוב
כרוב לבן: במשך השנה נבדקו 109 ראשים. 80% מהם היו נגועים בחרקים. עיקר נגיעות נמצאה בעלים החיצוניים, כאשר ניתן לראות את הירידה בנגיעות ככל שמתקרבים אל החלק הפנימי. ב4- השכבות החיצוניות הנגיעות היא ברוב המקרים (+50%). בשכבות 5-7 נמצאה נגיעות בשיעור של 10-40%. ומשכבה 8 ואילך - הנגיעות נדירה. זה בסיכום שנתי. ניתן בהחלט לראות הבדלים עונתיים, כאשר עומק החדירה קטן יותר בחורף וגדול יותר באביב ובסתיו.
מספר החרקים הממוצע בכל ראש נגוע הוא: בחורף - 5 חרקים. באביב ובקיץ - 50 חרקים. בסתיו - 17 חרקים. חשוב להדגיש שמספר החרקים בראש כרוב נתון לשינויים גדולים מכרוב לכרוב ומשדה לשדה, ולכן המספרים הללו לא מדוייקים.
כרוב אדום: במשך השנה נבדקו 73 ראשי כרוב, ורובם נמצאו נגועים בחרקים (56%). הנגיעות יורדת ככל שמתקרבים אל לב הכרוב. ב3- השכבות החיצוניות הנגיעות היא מעל 50%. בשיכבה 4 הנגיעות ברמה גבולית (47%), אך הנגיעות הנדירה מתחילה רק מעלה מס' 9. ניתן לראות הבדלים בין עונות השנה כמו בכרוב הלבן.
מספר החרקים הממוצע בכל ראש נגוע הוא כדלקמן: בחורף - 2-3 חרקים. באביב ובקיץ: 85 חרקים. בסתיו - 13 חרקים בראש.
נראה לנו שהאמינות המדעית של הבדיקות בכרוב האדום - נמוכה מאשר בלבן.
בשני סוגי הכרוב, לאחר שמוצאים שלוש שכבות נקיות ברציפות, נדיר למצוא נגיעות.
3. סיכום שנתי של מימצאים בירקות עלים אחרים
ארטישוק: במשך כל השנה נמצאו 50 חרקים בממוצע בכל ראש.
חסה: בסתיו ובחורף נמצאו 15 חרקים בממוצע בכל ראש. בקיץ - 43 חרקים.
בצל ירוק: 60% מהיחידות שנבדקו נמצאו נגועות. בכל יחידה נגועה נמצאו 4-5 חרקים.
כוסברה: בחורף נמצאו בכל אגד 3-4 חרקים בממוצע.
כרובית: בחורף נמצאו 6 חרקים בראש בממוצע. באביב ובסתיו - 28 חרקים בראש.
גם בחדשי החורף הקרים ביותר, רוב מכריע של הראשים (כ70%-) נמצאו נגועים.
סלרי: בחורף נמצאו 10 חרקים בממוצע בכל בראש. בסתיו - למעלה מ50- חרקים.
פטרוזיליה: בכל אגד נמצאו 9 חרקים בממוצע.
שומר: 60% מהיחידות שנבדקו נמצאו נגועות. בכל יחידה נגועה נמצאו 2-3 חרקים.
שמיר: בחורף ובסתיו נמצאו בכל אגד למעלה מ20- חרקים.
4. פירות יבשים (סיכום בדיקות בחודשים: תשרי-חשוון תשנ"ו).
משמש: נבדקו 3 אריזות. בכל אחת מהן נמצאו 38 חרקים בממוצע (בעיקר כנימות מגן, ולא כפי שפורסם בטעות ב"אמונת עתיך" 2, שבעיה זו נדירה).
צימוקים: נבדקו 10 שקיות. 7 שקיות נמצאו נקיות. 3 שקיות נמצאו נגועות. בכל אחת מהם נמצאו 2 חרקים בממוצע.
שזיפים: נבדקו 5 שקיות. בפרי אחד (מתוך כל הכמות) נמצאו הפרשות. בפרי אחר נראה דבר בלתי מזוהה, וייתכן שהוא כנימת מגן.
תאנים: נבדקו 2 אריזות. בכל אחת מהן נמצאו 2-3 חרקים (אחד מהם - חרק מכונף גדול).
תמרים: נבדקו 8 אריזות. שתי שקיות נמצאו נקיות. בשקית אחת נמצאו הפרשות וסימני כירסום. 5 שקיות נמצאו נגועות בחרקים ובסימני חרקים (הפרשות, קורים). בכל אחת מהן (ע"ג הפירות או בתוכם) נמצאו 10 חרקים בממוצע (בעיקר זחלים).
* הכוונה לאורז לבן מסוגים שונים. האורז הפרסי הוא זן אחר של אורז, ורמת הנגיעות שלו נמוכה במידה בולטת. לכן התייחסנו אליו בנפרד.