אור החיים, שמות פרק לד


{ו} ה' ה' אל רחום. רבותינו ז''ל אמרו (ר''ה י''ז:)

כי ב' מדות אלו של רחמים:

אחת קודם שיחטא אדם

ואחת אחר שיחטא,

והרא''ש ז''ל הקשה: קודם שיחטא למה צריך רחמים?

ותירץ: כי צריך רחמים לצד כי ה' יודע שעתיד לחטוא.


או מדבר הכתוב בחושב בעבודה זרה ואליו יקרא קודם שיחטא, פירוש קודם שיעבור, ואין דבריו ראשונים ואחרונים מובנים לי, כי אם יבא ה' להעניש על מה שעתיד, נאמר לפניו גם כן למה בראת אותו, כיון שאתה יודע שיחטא וידין אותו על העתיד, כי קודם לידתו וקודם חטאו, ישוה בהם המשפט. ואפילו סמוך למעשה החטא, והבן.

ומה שכתב בחושב בעבודה זרה ועדיין לא עשה, קשה, כי זה יקרא אחר מעשה, כי הגם שלא עבד חטא המחשבה נתפס עליו, ואני אומר שיצטרך לרחמים אפילו קודם שיחטא, אם אין לו זכות שהוא קיום מצות עשה ליהנות מהם, הוא האדון יחון אותו ברחמים. והנה לפניך מקרא (דברים י''א י''ג) והיה אם שמוע תשמעו וגו' ונתתי מטר וגו', הרי שבשכר מעשה הטוב יבא הטוב ואם היה אדם אנוס ולא למד וכו' אין לו לא שכר ולא עונש ובמה ירוחם?

לזה אמר ה' קודם שיחטא והוא חידוש, ועוד אפילו הִתְעִיב מעשיו ועבר על מצות לא תעשה, יתנהג עמו ברחמים.

עוד ירצה להודיע כי כשיטיב ה' ברחמיו לאיש הגם שיחטא, לא יפחות מטובו דבר, ותהיה המדה שהיה בה קודם, מתנהגת גם אחר שחטא. לזה אמר רחמים שקודם שיחטא, להשוות להם רחמים שיהיו אחר שיחטא, ובזה נחה דעתי, בראות כי לא ישתנה טוב הרשעים ולא כלום כי כן היא המדה.

{ט} ילך וגו' כי עם וגו'. קשה, כי בדברי ה' (ל''ג ג') נאמר לו לא אעלה בקרבך כי עם קשה עורף, אם כן כי טעם עם קשה עורף הוא ימנע עלות ה' בקרבם ואיך נותן משה הטעם עצמו כדי שיעלה?!

עוד קשה, למה הוצדך לשאול דבר שכבר נתרצה לו ה' , כששאל ממנו ללכת עמהם, והשיבו (ל''ג י''ז) גם את הדבר הזה וגו' אעשה?

אכן יתבאר הענין בדקדוק.

עוד למה אמר משה כאן שם אדנות, ותגדל הקושיא למה שפרשתי למעלה, כי לא חפץ משה אלא בבחינת הרחמים?

ואולי כי כשגילה ה' למשה מדותיו יתברך, וראה הפלגתם השכיל, כי אם יתנהג ה' עם ישראל במדות אלו בלא דין כל עיקר, כמו ששאל קודם העברת הטוב לפניו, לא יוכלו עמוד בדרך ישר לפני ה', כי עם קשה עורף הוא, לזה חזר בו ושאל שאלה, שהוא לצד כבוד המלך לבל יסובב טובו, לזלזל במצותיו יתברך. כי בהסתלק מהרשעים בחינת הדין כל עיקר, יהיו פוקרים, לזה אמר ילך נא אדני שהיא בחינת הדין, ושאל מדה שהיה צריך לה כאומרו וסלחת לעוננו ומדה זו אינה בבחינת אדנות. וכן הוא אומר (לעיל כ''ג כ''א) כי לא ישא לפשעכם אלא במדת הרחמים, נמצאת אומר כי יחפוץ משה ברחמים ודין, כי טובים השנים מן האחד.

ונחלתנו. פירוש שלא יחליפם באומה אחרת, אלא יהיו לו נחלת עולם.

{יא} שמר לך. צריך לדעת מה ישמור בזה, ואם ישמור הדברים כדברי ראב''ע, לא היה צריך להזהירו על מצוה בפרטות מכל מצות התורה. ופשיטא, שלא יכבוש הנאמר לו בנבואה. ואולי, כי לצד שעבדו ישראל את ע''ז, לזה מתחכם ה' לרפא שברם, במה שיצוררו את עובדי ע''ז, ויקוו לאבדם ולהרחיקם בל קרוב אליהם, על ידי זה יתכפר עונם ותתרצה תשובתם. והגם שעדיין לא הגיעו לארץ, יועיל החפץ והרצון בזה לכפרה על הדבר, והוא אומרו שמר לך פירוש על דרך אומרו (בראשית ל''ז י''א) ואביו שמר את הדבר, שיהיו משמרים מתי יבא עת לעשות כל הכתוב להתעיב אותו, דבר שבו נכשלו.

או יאמר כי מקודם שעשו את העגל, לא צוה ה' כל ההרחקה מהאומות והתעבתם, ולצד שקדם מעשה הרע הוסיף ה' להם מצוה זו כדין הרחקת הנכשל בעבירה, שצריך להגדיר עצמו בגדר חדש, והוא אומרו שמר לך, פירוש מצוה זו למה שאליך באה?

לצד מה שעשית את העגל.

או אפשר כי קודם מעשה העגל לא היה ה' מצוה על הדבר האמור בענין, כי תכף היה ה' גורש מפניהם כל יושבי הארץ, ואין מקום למצוה ולא היה בית מיחוש לחית הארץ.

או לצד אימתם של ישראל שהיה נפסק מהם יצר הרע וחית השדה תעבדם.

או לצד כי ירבו עד מאד ומלאו הארץ, ואחר העגל בטל הענין והוצרכו לצוות לזה, והוא אומרו שמר לך.

ובדרך רמז אפשר שתיבת לך חוזרת אל משה ורמז לו, כי מה שאומר לו הנני גורש מפניך וגו', אינו לזמן המזדמן אלא לזמן רחוק, והוא מאמרם ז''ל (במ''ר פי''ט) משה שגאל אותנו הוא יגאל אותנו לעתיד לבא. ועל אותו זמן הוא אומר שמר לך.

ותדע כי לא נתקיימו דברי ה' שאמר כאן למשה הנני גורש מפניך וגו', לזה אמר שמר לך, לאחרית הימים את אשר אנכי מצוך היום.

{טו} פן תכרות וגו'. פירוש הגם שבשעה כריתת ברית יקבלו עליהם ז' מצות, אף על פי כן לא תכרות, והטעם כי וזנו פירוש יושבי הארץ אחרי אלהיהם כי אין אמונה בהם, כגלוי ליודע נסתרות, וזבחו לאלהיהם וקרא לך וגו' ואמרו במס' ע''ז (ח'.)

כי משעת קריאה מעלה עליו הכתוב כאילו אכל.

ואומרו מזבחו כתב רמב''ם בהלכות שחיטה (פ''ד) שבא לאסור שחיטת גוי ממה שהזכירם באיסורי גוים, הא למדת שבחינת הזביחה לבד יתעב ה', הגם שאין בה אחד מפסולי שחיטה.

{יח} את חג המצות תשמור. טעם מצוה זו כאן, לציון כי הן אלה תיקוני החטא שקודם, כאומרם ז''ל (זוהר ח''ב מ'.)

כי החמץ הוא בחינת אל אחר,

ולזה צוה ה' ביתר שאת לשמור את הדבר, וצוה כאן על כללות המועדים. אולי, כי לצד שנאמר בעגל (לעיל ל''ב ד') אלה אלהיך אשר העלוך וגו' וכל המועדים תלויים ביציאת מצרים, לזה חזר ה' על הדברים כדי שיקבלו עליהם הפרטים, שיש נגדיות להם במשמעות מאמר הכפירה, וזה אחד מפרטי התשובה הצריכין. והזכיר שמירת שבת לפי שהם עבדו ע''ז שהיא שקולה כנגד כל התורה כולה, לזה אמר ה' מצות שבת שהיא גם כן שקול כנגד כל התורה, שבזה יתוקן המעוות, ועיין מה שכתבתי בתחילת פרשת ויקהל.

{כד} אוריש גוים מפניך. דקדק לומר מפניך, פירוש לבל תצטער בראייתם על דרך מאמרם ז''ל (גיטין נ''ו:) במעשה רבי יוחנן בן זכאי עם אספסינוס, הבטיח ה' כי לא יראו לפנינו כל עיקר.

והרחבתי וגו'. על דרך אומרו (ירמי' ג') ארץ צבי, ואמרו ז''ל (גיטין נ''ז.) כעור של צבי זה וכו'.

{כח} לחם לא אכל וגו'. הוצרך לפרט לחם ומים ולא הספיק לומר לא אכל ולא שתה, לדייק בדבריו בא, כי דווקא לחם ומים הוא שלא אכל ושתה אבל אכילה אחרת ושתיה אחרת אכל ושתה, כאומרו (תהלים מ') ותורתך בתוך מעי, גם נמשלה למים (תענית ז'.), ואם היה אומר לא אכל ולא שתה יש במשמע כל מין אכילה ושתיה.

{כט} ויהי ברדת וגו'. אמר ויהי לשון צער, לרמוז מה שנכוו כל הצדיקים שבמחנה ישראל ממעלת משה אשר ענתה בפניו, דכתיב: וירא אהרן וכל בני ישראל את משה והנה קרן וגו'.

ברדת משה מהר וגו'.
לא נודע גזרת הכתוב איה מקומה, עוד צריך לדעת למה כפל לומר ברדתו מן ההר, ולא הספיק במה שאמר בסמוך ברדת משה וגו'?

עוד צריך לדעת לאיזה ענין הודיע הכתוב שלילת ידיעת משה, בדבר קודם שיודיענו תחילה ענין קירון פנים שישנו?

עוד צריך לדעת מי הודיעו למשה, כיון שלא ידע מעצמו ואם הודיעוהו למה לא הודיע הכתוב סדר ההודעה?

אכן יתבאר הענין לפי מה שהודיע הכתוב אחר זה, כי נתן משה מסוה על פניו בתמידות, זולת בעת לימודו, אם כן יאמר האומר למה לא נתן משה מסוה על פניו ברדתו מן ההר בזמן שלא היה מלמד את ישראל תורה?

לזה אמר הכתוב ומשה לא ידע, זה היה סיבה שלא נתן על פניו מסוה קודם וראהו אהרן וישראל והנה קרן עור פניו.

ועדיין יקשה על זה איך יהיה הדבר שלא ירגיש בעל חי בדבר נוסף בפניו, ובפרט קירון פנים? לזה הקדים הכתוב לומר הסיבה שמנעה ממנה הידיעה, ואמר ברדת משה מהר, פירוש כי בהיותו בהר לו יהיה שירגיש בהוד פניו, יתלה הדבר כי יבהיקו פניו מאור פני אל המדבר עמו, וברדתו מן ההר נסתלק תלית הרגשת אור פניו.

ועדיין תקשה למה לא הרגיש במשך ירידתו?

לזה אמר ושני לוחות העדות ביד משה ברדתו מן ההר, פירוש בכל משך רדתו מן ההר, ולזה היה תולה כי מה שהיה מרגיש בפניו, היה מאור הלחות אל מול פניו יאירו, ולא ידע כי קירון פנים היה קבוע בו בעור פניו, והוא אומרו לא ידע כי קרן עור פניו, פירוש ידע בקירון פנים אבל לא חשב שהיה אור קבוע בעור פניו, והיה תולה בלוחות שבידו וזה היה סיבה שלא עשה מסוה וראהו אהרן, וכפי זה גזרת הכתוב היא וירא אהרן וגו', כי זולת כל הכתוב לא היו רואים אהרן וישראל קירון פנים קודם שיקראם, שהיה שם מסוה כאשר עשה אחר כך, כשהניח מידו הלוחות, ולא נשאר במה לתלות מעצמו, הרגיש מתת אלהים כי קרן עור פניו ונתן המסוה תכף בסוד (משלי כ''ה) כבוד אלהים הסתר דבר.

ובמדרש (שמו''ר פמ''ז)

ר' יהודה בר נחמן אמר כשכתב משה התורה נשתייר בקולמוס קמעא והעבירו על ראשו ומשם נעשה קרני הוד עד כאן.

ודבריהם ז''ל סתומים וחתומים, ואולי שיכוונו לומר, כי מצינו שמדת הענוה למעלה מכל, כאומרם ז''ל (שהש''ר פ''א) מה שעשתה חכמה עטרה לראשה שהוא היראה, דכתיב (תהלים קי''א) ראשית חכמה יראת ה' עשתה ענוה עקב לסנדלה, דכתיב (משלי כ''ב) עקב ענוה יראת ה', ומצינו שהעידה התורה על משה (במדבר י''ב ג') שעניו מאוד מכל האדם, וכשאמר ה' לכתוב הדברים, מצינו לו שלא כתב עניו אלא ענו חסרה יו''ד ואף זה מן הענוה, ובשכר זה זכה לקרני הוד, כי הפליא ברצונו יתברך גם ה' הפליא חסדו לו בשנותו מכל האדם, והוא מה שרמז רבי יהודה באומרו נשתייר בקולמוס קמעא והוא אות יו''ד, שהיה צריך לכתוב ולא כתב לרוב ענותו וממנה זכה כנזכר.

{לה} וראו בני ישראל וגו'. צריך לדעת לאיזה ענין חזר הכתוב להודיע זה?

ואולי כי ישמיענו שהוצרכו ישראל לראות הדבר פעמים אחרים. להצדיק, כי קרן עור פניו, לצד שהיה מיחוש, שהאור הלז היה לצד עכבתו את ה' נוצצו אורות בפניו, ובהאריך הזמן, יחזור הדבר לכמות שהיה, לזה היו מסתכלים בפניו בכל עת להצדיק כי קרן וגו'.

ואולי כי חזרה עטרה ליושנה, בבחינת פניו, על דרך אומרם ז''ל (ב''ר פ''ב) בספרו של רבי מאיר כתוב כתנות אור, כמו כן משה נעשה עור פניו אור.

עוד ירצה כי הגם שעשה משה המסוה לא דנו מפני זה לאסור לראות פניו בזמן שאין מסוה, אלא וראו בני ישראל את פני משה והדבר מובן, כי לא בדרך איסור היו רואים ממה שלא הקפיד עליהם, וחפץ ה' לראות באור החיים.

חסלת פרשת כי תשא

הפרק הבא    הפרק הקודם