אור החיים, שמות פרק לח


פרשת פקודי


{כא} אלה פקודי וגו'. אומרו אלה לפסול כל מנינים שבעולם, כי כל מה שימנה אדם מקנינים המדומים, אין מניינו מנין, ושמו מורה עליו מה אתה מונה. אבל מנין זה עומד לעולם, והטעם להיות מנין המשכן המופלא, אשר שכן שם אלהי עולם ה'.

עוד ירצה על דרך אומרם ז''ל (ב''מ מ''ב.)

אין ברכה שורה לא בדבר הספור ולא בדבר המנוי.

וכאן אמר אלה פקודי פירוש לאלה יש מנין ואין הקפדה כי מנין זה אדרבא מניינו תביא הברכה, כי כל פרט שירבה במספר תגדיל הזכות ותסובב הברכה למרבה, והטעם להיותו של המשכן.

עוד ירמוז באומרו אלה, על דרך אומרם ז''ל (ויק''ר פכ''א)

אם עשית חבילות וכו' עשה כנגדן חבילות של מצות,

כי צריך האדם לתקן החטא בדוגמא, והנה ישראל חטאו ואמרו (לעיל ל''ב ד') אלה אלהיך, לזה באה אלה, זאת בבחינת הזכות לכפרת עון זה. ותמצא כי אמרו (רבה) העדות שעדות הוא להם שנתכפר עון העגל. וכשתדקדק תמצא כי כל פרטי עון העגל, בא כנגדן במשכן. הם התאוו תאוה (ל''ב א') אלהים אשר ילכו לפניהם, הנה הנם הכינו מקום לה' אלהים אמת להיות לפניהם, הם בנו מזבח והעלו עולות (שם ו') הנה הנם הכינו מזבח להעלות עולות ושלמים לה'. הם נתנו זהבם הנה הנם נתנו זהבם , וכל כלי חמדתם לה', הם פרקו נזמיהם הנה הנם הביאו האנשים על הנשים, לא נזם לבד, אלא כל עדים מעליהם וכל כלי חמדה, וכמו שפירשנו בפרשת ויקהל (ל''ה כ''ב) הם עשו ממונים עליו לעשותו, הנה הנם פקדו בצלאל לעשות וכו', אמרו אלה אלהיך הנה אלה פקודי לכפרה.

עוד ירצה על זה הדרך להיות שמשה עשה המספר לישראל המובא בית ה', לזה באה התורה והצדיקתו, ואמרה אלה פקודי וגו', פירוש על דרך אומרו (ויקרא כ''ג ב') אלה הם מועדי, מה הוא המספר שה' מצדיק אשר פוקד על פי משה, דקדק לומר על פי משה ולא אמר אשר פקד משה, הטעם כי לא היה הזולת עמו להצטדק, אלא מפיו אנו חיין, שכן כתיב (ל''ו ג') ויקחו מלפני משה שהוא לבדו לקח הכל, וטעמו של משה שהביא עצמו לידי חשד, אולי שלא עלה בדעתו חשד זה להשמר ממנו, כי איך יחשדו אותו וה' מדבר עמו בכל עת, אם ח''ו ימצא בו עול ימאסנו אלוה היודע נסתרות, ואין צריך לומר שלא ידבר אתו עוד אלהים.

או דקדק מאמר ה' שאמר לו (ריש פ' תרומה) דבר אל בני ישראל ויקחו לי וגו' כמו שפירשנוה במקומה, כי צוה לו להיות הוא גזבר לבדו, וישרים דרכי ה' וצדיקים ילכו בם אף על פי שפושעים יכשלו בם.



עוד ירצה על זה הדרך אלה פקודי המשכן ומי יצדיק שכן הוא ולא יותר, לזה אמר משכן העדות פירוש המשכן הוא יעיד על הדבר, על דרך אומרם ז''ל (שמו''ר פנ''ב) בפסוק:

ויקם משה את המשכן - שלא היה אחד מישראל יכול להעמידו, וזה לשונם:

כמה חכמים היו שם ולא היו יכולין להקים את המשכן וכו' ולא היו יודעים לישב אותו, כל אחד נטל מלאכתו והלך אצל משה וכו' ושרתה רוח הקודש על משה והקים את המשכן ע''כ.

זה הוא עדותו היותו נקי כפים שאין חמס בכפיו שאין הקב''ה עושה נס לעושי עול, ובפרט במקום עצמו, שנעשה בו העול ח''ו. ואם תאמר ומה עדות הוא זו?

יש לתלות כי לצד כי משה היה גבור חיל, גבורתו עמדה לו שהעמידו, מה שלא היה כח כמו כן בזולתו, לזה גמר אומר עבודת הלוים ביד איתמר וגו', פירוש הלא תמצא שעבודת הלוים שהיא ביד איתמר היא קרשי המשכן ובריחיו ועמודיו ואדניו והם המורידים אותו בנסעם ומקימין אותו בחנותם, דכתיב בפרשת במדבר (א' נ''א) ובחנות המשכן יקימו אותו הלוים, הרי שהלוים היו מפרקין ומקימין אותו, אם כן לא מניעת הכח היא הסיבה; וכפי זה הרווחנו כוונת אומרו עבודת הלוים וגו' ביד איתמר שאין ידוע מה בא ללמד, ומה שייכות למאמר זה כאן, ולמה לא אמר אלא איתמר ולא אלעזר הגדול?

ולדרכינו יבא על נכון, ועדיין יש לתלות לצד החכמה, כי משה חכם וחריף היה, וידע להקימו ולעולם לא נעשו מעשה נסים, לזה אמר ובצלאל בן אורי וגו' עשה את כל אשר צוה ה', ואמרו ז''ל שאפילו דברים שלא אמר לו משה הסכימה דעתו, ואתו אהליאב וגו' חרש וגו', ואף על פי כן לא עמדה לו חכמתו, וכאומרם במדרש (שמו''ר פנ''ב) שגם אומנות האומנים לא הועילה, וכפי זה הרווחנו כוונת הכתוב, בהודעת מעשה בצלאל, אחר שכבר ידענו זה פעמים ושלש בפרשת ויקהל, אלא בא לחזק עדות נס המשכן. לומר הא למדת שאין זה אלא נס. וזו הוא עדות המשכן על פקודיו. ולדרך זה אומרו אשר פוקד על פי משה לומר שעל זה באה העדות להסיר החשד ממנו.

עוד ירצה על דרך אומרם ז''ל (שם פנ''א) שהמשכן היה כפרה על מעשה העגל.

עוד אמרו בחולין (ה'.) כי שקולה עבודה זרה ככל התורה כולה, והוא אומרו אלה פקודי פירוש על דרך שתרגם אונקלוס (ויקרא כ''ז ל''ד):

אלה המצות אלין פקודיא,

המצות שתלוים במשכן משכן העדות אשר פוקד וגו' פירוש כל המצות שבתורה שנצטווה משה, כולם ישנם במצות המשכן, ובזה יכפר המשכן על העגל, ששקול כנגד כל התורה.

ואולי שנתכוון לרמוז הענין בחשבון פקודי המשכן שעולה תרי''ה והם תרי''ג מצות וב' הלוחות, ומעתה אלה תשכחנה כי נתקן בפקודי המשכן, ואומרו עבודת הלוים בא לשמור את הדבר, לבל תאמר כיון שנתכפר עון העגל אשר הוא יסובב הסרת עבודה מהבכורות, כמאמרם ז''ל (במ''ר פי''ב) אם כן תחזור העטרה ליושנה ויעבדו הבכורות עבודת המשכן, לזה אמר סמוך לדבר עבודת הלוים פירוש עבודה זו, אינה אלא ללוים, כאן כלל כל שבט לוי בין הכהנים בין הלוים, כי גם הכהנים יקראו לוים, דכתיב (דברים כ''ז ט') והכהנים הלוים, ואומרו ביד איתמר וגו', פירוש לא מבעיא עבודות המעולות של הכהנים, ולא מבעיא עבודות הלוים המעולות של בני קהת ובני גרשון, אלא אפילו עבודה הקלה של הלוים ביד איתמר, שהם הקרשים והאדנים הדבר במקומו עומד, ומזה אתה למד, כי לא נמחק עון העגל מחק שאין רשומו ניכר, והעד הנאמן (לעיל ל''ב ל''ד) וביום פקדי וגו'.

עוד ירמוז באומרו פקודי המשכן לשון מינוי, על דרך אומרו (במדבר ד' ט''ז) ופקודת אלעזר שהוא לשון מינוי על הדבר, והודיע הכתוב כל מינויי המשכן:

מהם ממונים על המשכן עצמו להתקיים או להתבטל ח''ו,

ומהם על עבודתו,

ומהם על עובדיו,

ומהם על מלאכתו,

והתחיל
במינוי קיום המשכן ואמר משכן העדות, פירוש פקודת המשכן הוא העדות שהיא התורה, כי כל זמן שישראל עוסקים בתורה ומקיימין מצותיה - יתקיים המשכן וזולת זה - אין משכן, והוא אומרם ז''ל (במד''ר ל''ב) בפסוק (תהלים ע''ח) אוהל שכן באדם וכי באדם שכן אהלו?!

אלא באמצעות אדם, אם יכינו לבם ללמוד תורה ולקיים מצותיה, ולאו דוקא עדות הכתובה בלוחות ובספר כתובה אלא אשר פוקד על פי משה, פירוש תורה שבעל פה שנמסרה למשה לפה ולא לכותבה.

ב' יכוין על פקודת משה שפקיד הוא בדבר זה, לצוות משפטיו ודיניו של משכן.

מינוי ג' הם העובדים במשכן עבודת הלוים, פירוש הם ממונים על עבודת המשכן,

מינוי ד' הם אהרן ובניו ושלשתם רמזם הכתוב איתמר ואהרן, הרי נאמרו בפירוש ואלעזר רמזו באומרו בן אהרן כי אני יודע כי איתמר בנו של אהרן הוא?!

אלא לרמוז על אלעזר, ואולי שלא הזכירה התורה אהרן כל עיקר במינוי המשכן אלא בניו, ואומרו בן אהרן הכהן, יכוין אל אלעזר ולא הזכיר אהרן לצד שעדיין חסר תיקון מעשה העגל שעשה, כי אחרי כן מתו ב' בניו, והביא כפרתו ביום ח' למילואים, אשר על כן לא הזכיר פקודתו אלא הזכיר שמו עם בנו.

מינוי ה' הוא העושה מלאכת המשכן והוא שאמר ובצלאל וגו' עשה וגו' ואתו אהליאב וגו', נמצאת אומר שהממונים בפרט זה של המשכן הם ה':

א' התורה היא מושלת על קיומו, אם יתקיים אם לאו,

ב' משה ממונה על מצותו באיזה אופן יעשה ויתנהג,

ג' הלוים לעבוד לפרוק ולטעון וכו',

ד' הכהנים לעבוד העבודות ולהתמנות על הלוים בעבודתם,

ה' ובצלאל ואהליאב על המלאכה ועל אלה אמר אלה פקודי המשכן.



{כד} כל הזהב העשוי וגו'. צריך לדעת גזירת הכתוב איה מקומה, ואם אומרו תשע ועשרים ככר אם כן למה חזר לומר ויהי זהב וגו', ואולי כי גזירת הכתוב הוא בכל מלאכת הקודש וכוונת הכתוב היא לומר, שכל הזהב העשוי למלאכה, לא נחסר ולא נפשע ולא נגנב ממנו דבר, אלא הכל נכנס בכל מלאכת הקודש, ובזה הוציא האומנים העושים במלאכה מהחשד.

עוד ירצה להודיע נסים שנעשו בזהב המשכן, כי דבר ידוע הוא, כי בעשות האדם כלי מזהב, או משאר המתכות, על כל פנים יתמעט משיעור משקל הזהב שנעשה ממנו הכלי, ולא יעמוד הכלי במשקל הראשון, לצד ההתחלקות ופעולות המלאכותיו. ומה גם כשיהיה במלאכה ריבוי התחלקות וחלקים דקים. פשיטא, שיתמעט באמצעות כן, ועוד בהכין האדם מעשה המלאכה כמו שתאמר שתי וערב לארוג בגד פתילי זהב לעשות מהם המלאכה, מן הנמנע שידקדק במוכן לא פחות ולא יותר, וכאן הודיע הכתוב שנעשה נס, שכל הזהב העשוי למלאכה היה בכל מלאכת הקודש, מאומרו כל הודיעך. שלא נתמעט מאמצעות המלאכה כנזכר, ומאומרו העשוי רשם גם כן, שכל המוכן למלאכה לא נותר ממנו דבר לבטלה, והכל נכנס בכל מלאכת הקודש.

ודקדק לומר בכל ולא אמר במלאכת הקודש נתכוין לומר גם כן שהספיק העשוי לכל, וזה הוא עיקר הנס, שזולת זה אין נס, במה שלא הותיר, כי אפשר ששיער שיעור שודאי לא יותיר, ולא הוכר הנס, אלא באמצעות שלא הותיר ולא החסיר.

{כח} ואת האלף ושבע וגו'. פירוש הנשארים, ורבותינו ז''ל אמרו (שמו''ר פנ''א) ששכחם וכשזכר אותם אמר ואת האלף וגו', הם ממה שעשה ווים וגו'. והנה להסוברים מהחכמים (ראב''ע) כי לא היה כסף בנדבת המשכן זולת מחצית השקל, יתבאר אומרו ואת האלף, על זה הדרך לפי שמצינו שצוה ה' בתרומת הכסף מחצית השקל, ובכל מלאכת המשכן לא מצינו שצוה ה' מעשה כסף, זולת האדנים והווין וחשוקיהם, וביאר באדנים שצריך ככר לאדן, והווין לא הודיע ה' שיעורן ושיעור חשוקיהן, לזה נתחכם בצלאל וחלק הנשאר מהאדנים ועשאן ווין, שהגם שלא צוה ה' שיעורן ממה שנתן שיעור לאדנים, השכילו כי הווין וחשוקיהם יהיו מהנשאר, ולזה אמר ואת האלף וגו' עשה ווין פירוש שחלק הסך לווין. ואין הכי נמי, אם היה נשאר יותר או פחות היה מחלק הנשאר, ואם היה אומר הכתוב ויעש ווין וגו' יהיה נשמע כי נאמר מפי אל עליון שיעור זה, ולא כן הוא, אלא מכללן של דברים הבין כנזכר.

ודעתי אינה כסברא זו, כי ודאי, כי כסף אחר היה בתרומת המשכן, מלבד הבקע לגלגולת. כי מקרא מלא דבר הכתוב בויקהל (ל''ה כ''ד) כל מרים תרומת כסף ונחושת ובפסוק זה לא יצדיקו דברי ראב''ע שיישב בפסוק (כ''ה ג') וזאת התרומה והמשכיל יבין.

ויתבאר אומרו ואת האלף על דרך מה שפירשנו בפסוק (כ''ד) כל הזהב וגו', פירוש שלא נחסר באמצעות ההתכה ופרטי המלאכה שהגם שעשה כמה פרטי מלאכה במעשה, כמה ווין וחשוקיהן, אף על פי כן המספר עצמו בשלימות היה בווין, ולא נחסר ממנו כלום, והוא אומרו ואת האלף וגו' עשה ווין, והבן.

הפרק הבא    הפרק הקודם