אור החיים, במדבר פרק כא


{א} וילחם בישראל. טעם אומרו בישראל ולא אמר עם ישראל?

וכמו שאמר בפרשת בשלח ויבא עמלק וילחם עם ישראל, נתכוון לומר כי הם היו סיבה למלחמה זו לצד חטאם, גם מה שאמר בסמוך וישב ממנו שבי פירוש ממנו היה הסובב לשבות שביו, והחטא הוא, שהם היו סיבה להעדר הצדיק מחמת מי מריבה, דכתיב (תהלים ק''ו) ויקציפו על מי מריבה וירע למשה בעבורם, ולא למשה בלבד אלא גם לאהרן כמובן, מהענין אלא שמזכיר משה שהוא העיקר.

וישב ממנו שבי וגו'. יש להעיר למה לא חרדו ישראל בראותם שעם אחד לקח מישראל שבי, ויאמרו אם עם אחד עשה בהם פרץ, מה יעשו בכניסתם לארץ?!

וכמו שמצינו שנתרגש יהושע כשהכו אנשי העי גבור אחד מישראל כאמור שם (יהושע ז'), והגם כי אחר כך נתעצמו בתפלה ונתנו ה' בידם, סוף כל סוף לא מצינו שנתרגשו מקודם, ונראה על פי דבריהם (במד''ר כאן) שאמרו, שעם זה עמלק היה, והגם שהכתוב קראו כנעני הוא לצד שבא במלבוש כנעני, ולזה כשהתפללו ישראל שיתנהו בידם לא אמרו תתן את הכנעני הזה, מעתה לצד שלא היה מז' אומות שנתן להם ה' לא נתרגשו, בראותו נוצח במלחמה. שהרי אין להם ממנו כלום.

עוד נראה שלא נתרגשו אלא אז, כשנכנסו לארץ שהגיע זמן ששלם עון האמורי, מה שאין כן, קודם שנכנסו לארץ, שאפשר שעדיין לא שלם עונו, כדי שיתנהו ביד ישראל, ורז''ל דרשו בזה הרבה דרשות.

{ב} אם נתן תתן כפל לומר נתן תתן, לצד שלא היו יודעים איזה עם הוא, לזה אמרו אם נתון פירוש אם הוא בכלל הז' אומות הנתונים מה טוב, ואם לאו תתן, ורז''ל אמרו (מדרש לקח טוב כאן):
נתון הכנעני תתן השביה.
{ה} וידבר העם באלהים ובמשה. הגם שיודעים שכל הנהגתם היא על פי ה', ואין משה עושה דבר מדעתו, אף על פי כן התרעמו עליו שהסכים על דעת קונו, ולא הפיל תחינתו לפניו, להביאם דרך נכון למועדי רגל, ונראה כי דבריהם כאן לא היו לעשות גזירה עליהם, כדרך שאמרו במרגלים (יד ג') למה ה' וגו' נתנה ראש ונשובה מצרימה, אלא כמי שמתרעם על חבירו אשר לא טוב עשה, וזה יקרא מדברי לשון הרע, ולזה שלח ה' בהם נחשים מדה כנגד מדה כאומרם ז''ל (תענית ח.) שאלו לנחש וכו'.

ונפשנו קצה וגו'. אולי שהרגישו לצד הסיבוב של ארץ אדום, וקצרה נפשם בדרך, חשבו כי זה נסבב לצד היות מזונם מהמן ולא מהלחם, והטעם כי מטבע הולכי דרכים, לאכול דבר שהוא קצת קשה להתעכל, כי באמצעות ההליכה ממהר להתעכל, וכל שנתעכל צריכין למזון פעם אחרת, ולזה כשהם אוכלים לחם, הם מתחזקים והולכים בכח מה שאין כן באכילת המן, שהוא דבר רוחני ותכף מתעכל וזה יסובב, שיהיה להם טורח הדרך, כי הבטן ריקנית, ולזה הקדים הכתוב ואמר לסבוב את ארץ אדום וגו' וזה סיבה להרגשת העם שדברו ואמרו אין לחם וגו', ונפשנו קצה בלחם הקלוקל, פירוש שמתקלקל תכף ומיד, ואינו שוהה להתעכל. ורז''ל אמרו (במד''ר כאן) כי המדברים היו שיירי העם שנגזרה עליהם גזירה למות במדבר, שלא היה להם נחת רוח במדבר והיו קצים בחייהם מה שאין כן הנכנסים שהיה להם נחת רוח במדבר.

{ו} את הנחשים השרפים. נראה כי לצד שישראל דברו במשה, והוסיפו לחטוא לדבר באלהים, שלח ה' בהם מה שנולדו מחטאם, כי כבר כתבנו במקומת אחרים כי מהעבירה יוצא מזיק, ובזה תעמוד על אמיתת מאמרם ז''ל (תענית שם) שאמרו:
שאלו לנחש ארי דורס ואוכל וכו' אתה מה הנאה יש לך?

והשיב: אמרו לבעל הלשון, עד כאן,
פירוש תשובתו כי יש מין עבירה שממנה יצא מין נזק שבו, וכאן נולדו מחטאתם ב' דברים:

נחש,

ושרף,


נחש - שיש בו שנים ממית אדם ושורף הנפש, וישלחם ה' בם כאומרו וישלח ה' בעם את הנחשים השרפים, ואמר וישלח על דרך אומרו (איוב ח') וישלחם ביד פשעם, הנחשים הם כנגד מה שדברו במשה, שכל המדבר לשון הרע בחברו, ומכל שכן ברבו נחש מכישו, והשרפים הם כנגד מה שדברו באלהים.

שוב ראיתי במדרש (רבה כאן) וזה לשונם:
השרפים שהם שורפים הנפש עד כאן.
וזה מכוון לדברינו.

{ז} התפלל וגו' ויסר וגו'. פירוש התפלל למחול החטא, והנה ישתנה מחילת החטא, קודם שיצא המחבל לאחר שיצא, שאז הגם שנמחל החטא, צריך זכות להסיר המזיק, וכמאמרם ז''ל (שבת לב.) וזה לשונם:
לעולם יבקש אדם רחמים קודם שיחלה שאם יחלה אומרים לו הבא זכות והפטר.
לזה נתחכמו דור דעה ואמרו כנגד מה שצריך זכות להצלתם מהנחשים, ויסר פירוש שיתפלל גם כן לה' בזכותו של משה להסיר וגו'.

את הנחש. נתכוונו לומר, שיסיר אפילו היזק הקטן, שהיא עקיצה ההורגת, ואם היו אומרים את השרף או נחש השרף, היה נשמע שעל פרט נחש שהוא שורף את הנפש הוא שמקפידים. אבל אם ימות כדרך העולם, אינם מבקשים ממנו?

תלמוד לומר: את הנחש אפילו פרט הנחש, שהוא העונש המכוון, כנגד מה שדברו במשה. גם דקדקו לומר לשון יחיד, שלא ישאר אפילו נחש אחד. כי אחד יכול להמית כמה וכמה.

{ח} עשה לך שרף. אמר תיבת לך, רז''ל אמרו (ילקוט ע''ז מד.) וזה לשונם:
הרי הוא אומר לך משלך ואין אדם אוסר דבר שאינו שלו עד כאן.
פירוש כיון שעשאו משה, אינו נאסר כשיעבדוהו דורות הבאים. וענין זה, אנו למדין אותו ממה שאנו רואים אחר האמת. אבל דוחק לומר, שה' אמר לו כך לעשותו משלו, כדי שלא יאסר בעבודת דורות הבאים, וצריך לדעת למה צוה ה' כן?

עוד יש להעיר למה ה' אמר לו שרף ובמעשה משה קורא אותו נחש?

עוד יש לדעת טעם ענין זה שצוה ה' לעשות נחש ולהסתכל בו, מה יועיל הסתכלות בנחש לרפאות הנשיכה?

ורז''ל אמרו (ר''ה כט.):
כל זמן שישראל מסתכלין כלפי מעלה וכו', עד כאן.
ואם היתה הכוונה בזה להסתכל כלפי מעלה לבד, יותר היה ראוי להסתכל בשמים, ואז תהיה הכוונה ניכרת לעושיה ביותר, מהסתכלות בנחש.

ונראה לפי מה שפירשתי שהענישם ה' בנחשים השרפים כנגד ב' עונות שעשו:

שדברו באלהים,

ובמשה,

לזה באה התשובה מה' ואמר לו עשה לך שרף ב' פרטי החטא שהם שדברו בה' ודברו במשה, כנגד מה שדברו במשה אמר עשה לך פירוש כנגד דבר הנוגע לך,

וכנגד פרט החטא שדברו בה' אמר שרף פירוש בדמות שרף,

כי צורך היה בדבר שיהיה בו היכר לב' דברים שהם לשון הרע שדברו באלהים וגם מה שדברו במשה מטעם אשר אבאר.

ונתחכם משה לעשות היכר למין חטא שדברו בו, שהוא בחינת הנחש, במה שעשאו מן הנחושת, כי זולת זה, אין בדמיון השרף היכר לב' פרטי החטא, והוא מה שאמר ויעש משה נחש, פירוש, פרט זה של נחש, שהוא היכר פרט החטא שדברו בו, עשאו לשרף מנחושת, ולא מדבר אחר. נמצא דוגמת הנחש הוא כנגד היכר השרף, שהרי הוא דומה לו בדמותו, והמין שממנו נעשה, שהוא הנחושת, הוא כנגד היכר פרט הנחש שממנו הוא.

וטעם כל המעשה נראה בהעיר עוד, למה לא הועילה תפלתו של משה להסיר הנחשים השרפים, ולא יהיה נושך, להצטרך לרפואתו?

אלא ודאי זה יגיד כי בעל המשפט בחן, שלא עשו תשובה המספקת להם, והגם שאמרו חטאנו כי דברנו בה' ובך העיקר חסר והוא העזיבה, ולא מצאנו שאמרו לא נשוב עוד לדבר הרע הזה, ולזה לא הוסר הנגע, לזה נתחכם הבורא ונתיעץ לתקנם על זה הדרך, כי מי שתקן עצמו כראוי, הנה הוא ניצול, ולא ישכנו נחש. ומי שלא נתקן כמצטרך, ישכנו נחש לעוררו בתשובה, וצוה עליו להביט אל נחש וגו' ובזה יתקן עצמו ושב ורפא לו.

והבטתם
לנחש תרמוז לז' דברים:

הא' תשובת הגדר על זה הדרך, הנה מי גורם לנחש לנשוך, הוא חטא בני אדם, דכתיב (קהלת י') אם ישוך הנחש בלא לחש וכשאין לחש, יעשה הנחש דומם כנחש, אשר אליו יביטו כשינשכם נחש, וזו היא הערת הבטתם בנחש הדומם, לומר אל זה אביט, לעשות כמעשהו לידום מלדבר עוד, ובזה עושים עזיבת החטא.

ב') להכיר חטאם על דרך אומרו בזוהר (תיקונים י''ג) על ההוא חויא דמקננא במגדלא שהוא ס''מ, הנמשל לנחש, שפיתה תחילה לאדם, והוא מה שמעיר נחש במקום גבוה. שיכירו, שהם סיבה במה שדברו לשון הרע להכניס נחש במקום גבוה, גם שעשו מעשה נחש, שהוא לשון הרע במקום עליון, שדברו באלהים, גם יש הערה שדברו במשה, בראותם מין מחצב, שממנו נעשה הנחש.

ג') להעירם מה יקרו דברים גבוהים מדברים ארציים, כי נחש שלמטה ממית, ונחש עליון מחיה, ובזה ירגישו את אשר דברו רעה על המן, שבא מן השמים, שהוא לחם הקלוקל, ובוחרים בלחם אשר תוציא הארץ, שעליהם נאמר (ישעי' ה'): הוי אומרים על הטוב רע ועל הרע טוב.

ד') להעירם בתשובה מה שהתרעמו, למה הביאם ה' דרך המדבר, שאין שם סיפוק. ולא הביאם דרך מקום אשר רגיל היות שם בר ולחם?

כי ה' חפץ שעיניהם יהיו תלויות לאלהים יושב בשמים, על מחיתם, ועל כל צורכיהם באין מבטח זולתו. מהטעם עצמו שלא הסיר הנחשים והניחם לנושכם, ויהיו מתרפאים כשיסתכלו כלפי מעלה לאביהם שבשמים, והוא מאמרם ז''ל (ר''ה כ''ט.) אלא שלא פירשו ההערה שבדבר, שהיא תשובה לדברי לשון הרע שדברו, למה הביאם אל המדבר?

שה' חפץ בזה כדי שיהיה לבם תמיד באין הפסק קרוב לה', כבן המצפה לשלחן אביו ערב ובקר, ובכל עת וזמן, ואם היה מביאם דרך ישוב לא היתה להם הדביקות בתמידות, כשיהיה מזומן לפניהם סיפוקם, ומה מאוד יסובב דבר זה הרחקת הלב מהכרת השגחת הבורא ויראת רוממותו.

ה') להשיבם על מה שנכלל בתרעומת שאמרו למה הביאם דרך מדבר, שכוונתם היא שאין סומכין על הנס, מטעם שאין הנס מתמיד. וצא ולמד ממה שאומרים הכופרים בפלאי ה' שמבקשים חכמות כוזבים להכחיש בנס, ולעשות הדבר דרך טבע שיהיה המעשה ההוא באותו זמן, וכל השתנות טבעיות לא יתמיד. ואפשר ששורש לענה זה, היה בלב המדברים תועה, לזה צוה ה' לעשות נס קבוע כאומרם ז''ל (במד''ר פי''ט) שזרק משה הנחש השמימה ועמד באויר, ושם קנה מקומו באין סומך והיה כל הנשוך יביט אליו, ויכיר בהכחשת דעת טועה, שהיתה לו מקודם, ויאמין כי ה' אשר הביאם , עשה יעשה נסים בהתמדה, עד גדר שישמשו הנסים, כטבע הרגיל, והיה המדבר כישוב לכל הצורך.

ו') להראותם כח התשובה על דרך אומרם ז''ל (יומא פו:) שבעלי תשובה נעשים להם העבירות זכיות, כי לא לבד מחילת החטא, אלא אדרבה יעמוד לו זכות. והוא מה שהעיר בהבטה אל נחש הנחושת, לומר שהנחש נשך, והוא עצמו כשהוא בבחינת השתיקה, פירוש שלא ידבר עוד, הגם שכבר דיבר, כי כל מין הנחש ידבר לשון הרע, אף על פי כן הוא עצמו מחיה, ונהפך מרעה לטובה.

ז') כי חפץ ה' שיכירו בניסי אל בדרך פרט, שכל אחד מהנשוכים יביט למעלה, ויכיר בניסו. ובזה יצדיקו השגחה הפרטית.

והיה כל הנשוך. אמר והיה לשון שמחה על הנשיכה, לצד התועליות הנמשכות מהבטת אל נחש הנחושת בז' דברים אשר יכיר בהם בעל הנס כמו שכתבנו, ואמר כל הנשוך פירוש אפילו שכבר היה נשוך קודם מעשה נחש הנחושת, ואומרו וחי בתוספות וא''ו להעיר גם על חיות הנפש כשיכיר בנס ופרטים הרמוזים יצדיק עצמו ויחיה חיות הגוף וחיות הנפש.

{יב} משם נסעו וגו'. יש להעיר למה שינה במסע זה ושלאחריו לומר בדרך זה משם וגו', ולא אמר כדרך שאמר במקרא שלפניו ושלפני פניו ויסעו וגו' ויסעו וגו'?

ואולי כי ב' מסעות אלו של נחל זרד ושל נחל ארנון נסעו מעצמן, ולא על פי העננים כסדר הרגיל, ולזה שינה הכתוב ואמר משם נסעו פירוש מעצמן.

וראיתי להוכיח כפירושינו זה, ממה שאמר הכתוב בפרשת דברים (דברים ב) עתה קומו ועברו לכם את נחל זרד וכתיב (שם) קומו סעו ועברו את נחל ארנון, הדברים יגידו שלא נסעו על פי הענן, שאם היה על פי הענן, מה מקום לדברי משה, הלא כשהענן נוסע יסעו ולא היה צורך לומר להם קומו ועברו?

והגם שאמר הכתוב (לעיל ט כ') על פי ה' יחנו ועל פי ה' יסעו, זה היה בכל המסעות חוץ מאלו. והטעם אפשר שב' המסעות הללו היו אחר שמת אהרן ונסתלקו ענני כבוד, והגם שאמרו ז''ל (תענית ט.) שחזרו בזכותו של משה, אולי שהענן שהיו נוסעים וחונים על פיו, נשאר מסולק בזמן שנסעו ב' מסעות הנזכרים.

{יד} על כן יאמר וגו'. רז''ל דרשו ב' דרשות בכתוב:
א' (קידושין ל:) שהכתוב מדבר במלחמתה של תורה, שהיא מלחמת ה', שהגם שנעשים שונאים זה לזה בהלכה, נעשים אוהבים לבסוף, והוא מאמר את והב בסופה.

ב'
(ברכות נד.) כי ב' אנשים מצורעים היו בישראל אחד שמו את ואחד שמו והב והיו מהלכים בסוף המחנה לצד היותם מצורעים, והיו מודיעים הנס שהיו עושים פגיעת ההרים וכו' עד כאן.
ונראה לפרש הכתוב בדרך פשט, כי כיון שהזכיר ארנון גבול מואב ואמר עליה כי ארנון גבול מואב פירוש ואין להם בו לישראל חלק, לזה גמר אומר על כן יאמר בספר פירוש בספר אשר לפני ה' בענין המלחמות אשר ינחיל לעמים, ומוציא מזה ונותן לזה, ושם גם כן יאמר אשר ינחיל ה' את ישראל מהאומות כאשר הבטיח להאבות, ואמר יאמר כי שם בספר יאמר על גבול זה, שיתנו לישראל בסופה, ולא בזמן ההוא, אלא בבא משיחנו אז ינחילנו ה', מואב וגבולו. שהוא אחד מהג' הנשארים לנו לנחול אותם שהם הקיני והקניזי והקדמוני, ופירוש תיבת והב מתפרש בב' דרכים:

הא' לשון אהבה על זה הדרך כי ה' אהב לתתה בסוף ולא עתה, או לשון נתינה על דרך (דניאל ב') יהב חכמתא לחכימין ומצינו שהכתוב ידבר לפעמים תיבה בלשון תרגום, כמו (בראשית כא) מי מלל לאברהם, ואתה מרבבות קודש (דברים לג).

ואומרו ואת הנחלים וגו' פירוש בא לסדר הגבול של מואב, שכתוב בספר מלחמות ה' שעתיד ה' לתת לנו ואמר ואת הנחלים של ארנון גם כן בכלל הניתן לישראל, גם אשד הנחלים אשר נטה וגו'.

{יז} אז ישיר ישראל וגו'.
צריך לרעת שירה זו מה טיבה?

גם למה לא אמרו שירה על המן, כמו שאמרו שירה על המים?

גם כל הפרשה צריכה ביאור, ואפשר כי שירה זו על התורה אמרוה. ובזה גם כן לא נקרא תגר על הדור ההוא, למה לא שוררו שירה חדשה, כשנתנה להם תורה מורשה, אשר לה נאוה תהלה?!

כי ודאי היא זאת שירת התורה שנקראת באר מים, נקראת באר על שם המקור שהיא שכינה עליונה שנקראת באר, גם (מים) לפי שהתורה נמשלה למים, ואומרו עלי באר לשון עליה, כי לא על באר שלמטה הם אומרים אלא על באר עלי פירוש עליון, ענו לה על דרך אומרו (שמות טו) ותען להם מרים שהוא דרך השיר.

{יח} ואמרו חפרוה שרים וגו' יתבאר על פי דבריהם (ב''ר ס''ד) שאמרו כי באמצעות עסק התורה מתקנים מקור עליון שנקרא באר, והתיקון הוא כפי בחינת מעלת העוסקים בתורה. הצדיקים הראשונים שהיו במדרגה גדולה הם שחפרו את הבאר ועשאוה לשתות ממנה, והם האבות, בסוד (בראשית כט) והאבן גדולה על פי הבאר ויגל את האבן וישק את הצאן, ומאז היתה ראויה התורה לינתן לישראל. ועודנה לא היתה, בבחינת ההשגה לשתות ממנה, עד שכרוה נדיבי העם הם משה אשר הורידה לנו. ועמדו אחריו מקבלים ממנו, זקנים ונביאים ואנשי כנסת הגדולה ופירשוה וגילו מצפוניה. והוא אומרו כרוה נדיבי העם, כי תורה שבכתב בלא תורה שבעל פה אין אדם יכול לשתות ממימיה, ואומרו במחוקק במשענותם הוא מה שהוסיפו לחדש בתורה חכמי הדורות, ואין זה אלא כחוקק בה חקיקה, ואינו כמדת הראשונים שחפרו וכרו, וגם זה אינו אלא במשענותם של ראשונים שכל דקדוק ודקדוק שידקדק בתורה, צריך לפרשו על פי דבריהם, וכל דבר שלא יהיה מיוסד על פי דברי הקדמונים אין לסמוך עליו.

ואומרו וממדבר מתנה פירוש מה שזכו נוחליה לא זכו אלא לצד שהיו מחשיבין עצמן כמדבר, וכמו שפירשנו בפסוק (שמות יט ב) ויחנו במדבר שהתורה אינה נקנית אלא באמצעות הענוה והשפלות.

ואומרו וממתנה נחליאל שבאמצעות התורה שניתנה לנו נחל אותנו אל, דכתיב (דברים לב) יעקב חבל נחלתו. גם ירצה שנחלנו אל להיות מיוחד לנו לאלוה, דכתיב (תהלים קלה) כי יעקב בחר לו יה, גם שכן בתוכנו ועזב מדור עליון.

ואומרו ומנחליאל במות פירוש ומאמצעות דבר זה שנחלנו אל במות נעשינו במדריגה עליונה על המלאכים שבחר בנו ה' יותר מהם.

ואומרו ומבמות הגיא אשר וגו' יתבאר על פי מה שקדם לנו שעיקר תכלית שכר האדם במצותיו ואושריו אינם אלא בעולם העליון, אבל בעולם הזה, אינו מקום השגת אושר הרוחני.

ומעתה
הכרח הוא להסתלק האדם מן העולם הזה להשתלם גמוליו כיד ה' הטובה, ומה שאנו רואים שהמיתה נסבבה על חטא האדם, שזה יגיד שזולת זה היה האדם חי תמיד. ותאמר אם כן יהיה האדם חסר גמולו הטוב, לזה אמרו בעלי הסוד, כי זולת החטא, היה האדם עולה לרקיע ודר בעליה ובחצר, וזה לך האות אליהו הנביא, שעלה השמימה להשתלם גמולו, ולא טעם טעם מיתה. והגוף הן אמת, שאינו יכול לעמוד בעליה העליונה, הגם שנזדכך הגוף ועמד בגדר רוחני, אף על פי כן בערך רוחניות עליון יחשב לגשם, אלא שאמרו ז''ל (זוח''א רט.) במעשה אליהו ז''ל כי בהגיעו לגלגל חמה שם נפשט מגופו, והניח אותו בגלגל חמה. וכשהוא יורד למטה לובשו ויורד בו.

ואמרו ז''ל עוד, שכשנתן ה' תורה לישראל בהר סיני, נעשו ישראל בני חורין מהמיתה, וחזרו להיות כאדם קודם שחטא, דכתיב: חרות על הלוחות ואמרו ז''ל (שמו''ר פ' מ''א):
אל תקרי חָרוּת אלא חֵירוּת, חירות ממלאך המות.
וכיון שכן, בעת הגיע תכלית שלימותם, היו עולים גוף ונפש, ופושטים גופם בגלגל חמה כאליהו, והוא מאמר הכתוב כאן ומבמות הגיא פירוש ממדריגה העליונה שהשגנו באמצעות התורה, יש עוד השגה אחרת, מצד דבר זה שהוא הגיא, שהיא ירידת גשמנו בגיא שהיא הקבר, אשר בשדה מואב, שהארץ תקרא שדה, ואומרו מואב שבראה אב העולם.

או ירמוז להאשה שנקראת גם כן שדה כאמור בדבריהם (זוח''א לו:) והכוונה היא על זה הדרך, הגיא אשר בא מפאת האשה שהיא חוה, שבאה מאב כל הנבראים, שלקחה ה' מצלעותיו, ואין אשה בעולם שבאה כדרך זה מצלעות האדם, כי אם זאת, והיא היתה סיבת המות, להפיל העצמות בגיא. מעתה מאמצעות השגת התורה, יחזור הדבר לקדמותו קודם שחטאה חוה, ויהיה הגוף כמו שהיה בגיא למעלה, ואין אני יודע גדר מקום זה, שהוא אומר ראש הפסגה, שאמרנו במקום גלגל חמה. והוא אומרו ראש הפסגה שמא הוא למעלה במקום הנשמות, לזה אמר ונשקפה וגו' על פני העולם הזה, שהוא נקרא ישימון לשון שממה, שעתיד להיות שמם.

או נקרא כן, לפי ששולט בו יצר הרע השומם את הנבראים, ואי זה מקום שהוא נשקף על פנים של עולם הזה?

הוא גלגל חמה, שם יונח מה שהיה ראוי להיות בגיא, ונמצא כי באמצעות תועליות התורה כמצטרך יושג להנחיל הנפש והגוף בחיים.

חסלת פרשת חקת

הפרק הבא    הפרק הקודם