ב"ה
בית הדין האזורי אשדוד
| ||||
בפני כבוד הדיינים: | ||||
הרב מיכאל צדוק הרב אריאל שוויצר הרב אלימלך וסרמן |
אב בית דין דיין דיין |
תיק מספר: | 7081/12 | |
תאריך: |
ז באדר ב התשע"ו
17.03.2016 | |||
תובע |
פלוני
בא כוח התובע עו"ד שירה קופמן, עו"ד לילך זריהן | |||
נתבעת |
פלוני
בא כוח הנתבעת עו"ד עדיאל מליץ | |||
הנדון: | הוצאת קטינה מישראל ואימוצה שלא כדין | |||
נושא הדיון: | חטיפת קטינה מישראל ואימוצה שלא כדין |
האם הגישה ערעור שבו תבעת לבטל את פסק הדין של בית הדין האזורי מאחר שהבת עברה אימוץ בארה"ב ולפי זה אביה המאמץ הוא מר ג' ל'.לאחר שהערעור בעניין סמכות ביה"ד האזורי נדחה, מפנה ביה"ד האזורי את הצדדים ביום ח' בתשרי תשע"ה (2.10.2014) לתסקיר עו"ס ביחידת הסיוע של ביה"ד. שם עולה הניכור ההורי וההסתה המכוונת של הבת על ידי האם נגד האב. ואכן, במשך כל אותה תקופה שבה הבת שוהה בארץ, האם עושה הכול כדי שהאב לא יראה את בתו ולו לרגע קט. היא מסכלת פגישות עם יועצים מקצועיים, מסיתה את הילדה, ואף מבקשת משמורות זמניות מטעם הרווחה, הכול תחת אצטלה של דאגה לשלום הבת.
ביה"ד בדק את הערעור והגיע למסקנה שאי אפשר לקבל את הערעור מכמה נימוקים:
הנימוק הראשון: הבקשה הוגשה הרבה לאחר תום המועד שלפי תקנות הדיון אפשר להגיש ערעור.
הנימוק השני: המערערת לא צירפה לכתב הערעור ולא לאחר מכן העתק נאמן למקור של פסק הדין שעליו היא מבססת את ערעורה, של ביהמ"ש בארה"ב הקובע אימוץ לטענתה, בצירוף אימות קונסולרי, או בצירוף תרגום מאומת כחוק בדרישות פקודת הראיות (נוסח חדש) תשל"א 1971.
הנימוק השלישי: מסגרת הערעור דנן הוא על החלטת ביה"ד כי הסמכות בענייני המשמורת והסדרי ראייה היא לו ולא לבהמ"ש לעניני משפחה, ואילו תוכנו של הערעור אינו על כך, אלא על שאלת הפורום הנאות ועל הסמכות הבין-לאומית בעקבות החלטת ביהמ"ש שבארה"ב, לטענתה, ואשר מדבריה עולה כי החלטה זו ניתנה לאחר שביה"ד נתן את החלטתו נשואת הערעור, וממילא שאלה זו לא הובאה לפני ביה"ד האזורי ולא נדונה בהחלטתו זו.
לכן אי אפשר לערער בנושא שלא נידון בבית הדין האזורי.
מכל הנימוקים האלו ביה"ד דוחה את הערעור
ניתן היום י"ב אלול התשע"ד (07.09.2014).
ב"כ האם כפר בסמכות ביה"ד לדון בנושא הסדרי הראייה בין האב הביולוגי לבין הקטינה. ב"כ האם טען כי בהתאם לדיני המשפט הבין-לאומי הפרטי, ביה"ד הרבני מחויב לפעול ע"פ פסיקת ביהמ"ש בארה"ב שהוציא צו אימוץ לקטינה לטובת בעלה החדש של אימה של הקטינה ושלל את זכויותיו של אביה הביולוגי של הקטינה, החלטה שאומצה ע"י משרד הפנים ואף שינה את שמה של הקטינה על פיה. על כן, לדבריהם, על ביה"ד הרבני לבטל את צו עיכוב היציאה שהוצא כנגד הקטינה שלא בסמכות.ח. המשך הניסיונות להפגיש את הבת עם אביה
ב"כ האב טענה מנגד, כי ביה"ד הרבני מוסמך לדון בנושא משמורת הקטינה והסדרי ראייה משני טעמים. ראשית, ביה"ד הרבני דן בנושא הנ"ל לפני ביהמ"ש בארה"ב, ועל ביהמ"ש בארה"ב היה להימנע מלדון בנושא שנדון בערכאה שיפוטית במדינה אחרת וניתנו בו כבר החלטות בנדון. יתרה מכך, בביה"ד הרבני שני הצדדים הופיעו ברוב הדיונים, ובדיונים שלא הופיעו היתה האם מיוצגת ע"י ב"כ כדין, וההחלטות ניתנו לאחר שמיעת דברי שני הצדדים. אולם בפני ביהמ"ש בארה"ב האב לא הופיע ואף לא היה מיוצג, וזאת מחמת העלויות הרבות הכרוכות בהליך המשפטי בארה"ב שהאב לא היה יכול לשאת בהן, ולמעשה לא נתנו לו את "יומו" בביהמ"ש ולא נשמעו טענותיו, בניגוד עקרונות הצד הטבעי, ולכן אין כל תוקף לפסק האימוץ של ביהמ"ש בארה"ב שניתן במעמד צד אחד.
שנית, האם הופיעה בדיונים בפני ביה"ד הרבני ובנוכחות ב"כ, וטענה לגופו של עניין ואף התחייבה (בהצהרת התחייבות שהצהירה האשה בכתב לפני ביה"ד, בדיון שהתקיים בתאריך א' בסיון תשע"ד (30.5.2014) שורות 85-80) לקיים את החלטות ביה"ד הרבני בעניין הסדרי הראייה בין האב הביולוגי לקטינה, וביה"ד נתן תוקף להצהרה הנ"ל. בכך למעשה הסמיכה האשה וב"כ את ביה"ד הרבני לדון בנושא. יתרה מכך, בדיון שהתקיים בפני ביה"ד הרבני בתאריך כ"ה באב תשע"ד (21.8.2014) הופיע ב"כ האם לדיון וטען בשם האם כי היא עומדת בהתחייבויותיה לקיום הסדרי ראייה בין האב הביולוגי לקטינה, וב"כ האם אף הוסיף ואמר כי הוא רואה את החשיבות בקיום הסדרי ראייה בין האב הביולוגי לבתו. דיון זה התקיים בביה"ד הרבני שלושה חודשים לאחר מתן צו האימוץ לבעלה החדש של האם. במהלך אותו דיון לא העלה ב"כ האם אף לא בדל של טענה לחוסר סמכות של ביה"ד הרבני לדון בנושא. לא רק שיש בכך להקנות כדי סמכות לביה"ד הרבני לדון בעניין, אלא שישנו חוסר תום לב בטענתם עתה לחוסר סמכות.
בדיון הציע בית הדין את המתווה הבא:לאור ההחלטה הנ"ל נעשות הפעולות הבאות: ביה"ד ממנה לקטינה כאפוטרופוס לדין את עו"ד ליאת וינקלר, מזמן חוות דעת היועץ המשפטי לממשלה, ומאריך את צו עיכוב היציאה נגד הבת. כמו כן, מפנה ביה"ד את הצדדים בהמלצת עו"ס גב' סימון בוזנח לייעוץ מקצועי במכון ש.ל.ם. ביום ה' במרחשוון תשע"ה (29.10.2014) מחליט היועץ המשפטי לממשלה על מינוי אפוטרופוס לדין לקטינה.
א. מאחר ומרכזו של הנדון אמור להיות שאלת טובתה של הקטינה, על כל המורכבות שבעניין – לכן מן הראוי שביה"ד, בעזרת יחידת הסיוע, ימנה מומחה מטעם בית הדין אשר יבחן את העניין ויגיש אליו חוו"ד דעת בנדון.
ב. מאחר והצדדים חלוקים בדעתם מהי טובת הקטינה, על כן מן הראוי שביה"ד, באמצעות הסיוע המשפטי, ימנה לקטינה אפוטרופוס לדין שייצג אותה בפני ביה"ד.
ג. מאחר ובמקרה דנן מעורב גם מרכיב של המשפט הבין-לאומי הפרטי ביחס שבין ערכאות השיפוט במדינת ישראל לערכאות השיפוט שבארה"ב – מן הראוי שיתייצב לדיון זה ב"כ היועץ המשפטי לממשלה.
ד. עד לבירור הסוגיה המשפטית יוארך צו עיכוב היציאה כנגד הקטינה, וזאת עד לדיון הקרוב שיתקיים בין הצדדים לפני חודש דצמבר הקרוב. החודש בו אמורה הקטינה לשוב לארה"ב. בתקופה הנ"ל יבצעו כל הגורמים המוזכרים בסעיפים א – ג, את המוטל עליהם.
הצדדים הסכימו למתווה הנ"ל למעט הארכת תוקף צו עיכוב היציאה כנגד הקטינה.
ב"כ האב דרשה להאריך את צו עיכוב היציאה כנגד הבת, אחרת לא תהיה כל אפשרות ליישם את החלטות ביה"ד, וכפי שהוכח בעבר שהאם הפרה את החלטות ביה"ד בכל הנוגע להסדרי הראייה ומנעה מהקטינה לבוא לארץ ישראל. ב"כ האם דרש לבטל את צו עיכוב היציאה כנגד הבת משני נימוקים: האחד, חוסר סמכות כנ"ל, והשני, אמצעי זה של הוצאת צו עיכוב יציאה כנגד הבת עשוי לחבל ברצון הבת לקיום הסדרי ראייה בין האב לקטינה.
לאור הנ"ל מחליט בית הדין:
א. על יחידת הסיוע של ביה"ד הרבני להמליץ לבית הדין בדחיפות, עד יום שלישי י"ג בתשרי תשע"ה (7.10.2014) בשעה 12:00, על מומחה מקצועי שיבחן את טובת הקטינה ויגיש לביה"ד הרבני חו"ד בנדון תוך 30 יום מהיום. ימי הפגרה יבוא במניין הימים.
ב. ביה"ד פונה לסיוע המשפטי בבקשה למנות לקטינה בהקדם האפשרי אפוטרופוס לדין אשר ייצג אותה בפני ביה"ד. האפוטרופוס לדין יקבל הרשאת עיון בתיקי בית הדין. האפוטרופוס לדין ייפגש עם הקטינה ועם כל הנוגעים בדבר בהתאם לשיקול דעתו, יקבל מהם את כל החומר הרלבנטי, ויגבש דעה עצמאית כאפוטרופוס על הקטינה.
ג. ביה"ד מזמן את ב"כ היועץ המשפטי לממשלה לדיון הקרוב שיתקיים בין הצדדים, להביע את עמדתו המשפטית בסוגיה.
ד. ביה"ד מאריך את צו עיכוב היציאה כנגד הקטינה עד לתחילת חודש דצמבר הקרוב, לפני התאריך בו אמורה הקטינה לשוב לארה"ב.
ה. על המזכירות לקבוע מועד לדיון בפני הרכב הדיינים הנוכחי, באמצע חודש נובמבר הקרוב.
ו. על המזכירות לשלוח לגופים הנזכרים כל חומר רלוונטי מהתיק אשר נצרך לשם עבודתם.
ז. בהוצאות המומחה מטעם בית הדין יישאו שני הצדדים בשווה.
ח. בהמשך להחלטת ביה"ד מיום ה' באלול תשע"ד (31.8.2014), וכפי שחזר והבהיר זאת בדיון לב"כ האישה, ביה"ד חוזר ומודיע כי כדי שיוכל להתייחס אל המסמך שצרפו האישה וב"כ כפסק דין של מדינת חוץ, עליהם להמציא בפני ביה"ד אישור קונסולרי ותעודת אפוסטיל משלטונות ארה"ב המאשרים את תוקפו של פסק הדין. אם הדבר לא ייעשה עד למועד הדיון הבא, לא יוכל בית הדין להתייחס אל המסמך כתעודה ציבורית וכפסק דין של מדינת חוץ.
לאחר שעבר זמן תגובת ב"כ האשה בהתאם להחלטת ביה"ד מתאריך ד' במרחשוון תשע"ה (28.10.2014), נכון להיום עדיין לא הגיעה התגובה. ביה"ד מחליט כדלהלן:האם ממנה את עו"ד בניאן לב"כ לייצג את הבת, במקביל ולאחר שכבר מונתה אפוטרופוסית לדין לקטינה מטעם המדינה. האם מסכלת כל אפשרות למפגש הבת עם האפוטרופוסית שמונתה לה בדרכים עקלקלות ומגוונות. גם בפגישה שהתקיימה סוף סוף עם האפוטרופוסית ניכרת טביעת אצבעה של האם בסיכול פגישה עניינית. כפי שאפשר לראות בתגובת האפוטרופוס דלהלן:
א. אם האם לא תעביר את חלקה בתשלום למומחה כנדרש תוך שבוע ימים מהיום, בית הדין ישית כנגדה קנס של 500 ₪.
ב. אם האם תמשיך בהתעלמותה מהוראות בית הדין, ישקול בית הדין לנקוט כנגדה סנקציות נוספות על פי כל האמצעים הניתנים בידו לפי חוק. כמו כן, כדי למנוע מהאם לחמוק מביצוע את ההחלטות השיפוטיות של בית הדין, מוציא בית הדין כנגד האישה צו עיכוב יציאה מהארץ, תוקפו של הצו יהיה עד למועד הדיון הצפוי לצדדים בתאריך 24.11.2014.
בדיון הקרוב ידרוש ביה"ד הסברים מהאם על התנהלותה, ולאחריו ישקול את הארכת הצו של עיכוב היציאה עד להשלמת ההליך שהתווה ביה"ד בהחלטות ביה"ד מתאריכים י"ב בתשרי תשע"ה (6.10.2014) ו כ"א בתשרי תשע"ה (15.10.2014), אם ביה"ד ייווכח שהאם מעכבת את ביצוע ההליך.
3. יובהר כי הח"מ הבהירה לסב שנכח באותה העת בדירה כי ככל שהאם מעוניינת לשוחח עם הח"מ, הינה מוזמנת לעשות זאת. מכתב המזמין את הצדדים לשוחח עם הח"מ נשלח בדואר אל הצדדים. האם לא יצרה כל קשר עם הח"מ.ביום י"ב במרחשוון תשע"ה (5.11.2014) מחליט בית הדין כדלהלן (נצטט ההחלטות הרלוונטיות):
4. ביום כ"ג במרחשוון תשע"ה (16.11.2014) נפגשה הח"מ עם האב. האב הביע תסכול גדול מכך שאינו יכול לקיים קשר של "אב ובת" עם הקטינה. לטענתו מאז שהאם לקחה את הקטינה לחו"ל ללא רשותו, מסכלת כל קשר בינו לבין הקטינה. האב ציין כי הוא אוהב את בתו ומתקשה לשאת בהתנהלות האם אשר מביאה לנתק מוחלט בינו לבין הקטינה לרבות הליך אימוצה על ידי אביה החורג בחו"ל, שלא על דעתו.
1. סעיפים א' עד ד' לתגובת האם מקומם במסגרת תגובת הצדדים לחו"ד אשר יגיש בבוא העת המומחה מטעם בית הדין אחר שיסיים את מלאכתו. בכל מקרה אין בטענות השונות שמעלה האם כדי להתעלם מהחלטות בית הדין ולהודיע לו כי היא "אינה מסכימה להחלטת ביה"ד שבנדון".ט. החלטת היועהמ"ש בדבר חוקיות האימוץ בחו"ל ובנוגע לסמכות ביה"ד
4. בית הדין מבהיר בזאת לאם, אם עד כה הדבר לא היה מובהר לה, כי אחר שנקבע בהחלטה ארוכה ומנומקת מיום 26.6.2013 כי הסמכות השיפוטית בנושאי המשמורת והסדרי הראייה נתונה לבית הדין, ואף האם עצמה חזרה והודתה בסמכות זו בתגובתה לביה"ד דלעיל, הרי שכל עוד לא נשתנתה החלטה שיפוטית זו, הרי היא במקומה עומדת.
5. כמו כן, כל עוד לא ניתן פסק דין בארץ המכיר בתוקפו של פסק דין ממדינת-חוץ, הרי שאין בכוחו להשפיע על מצבו המשפטי של אבי הקטינה בארץ, ואף אם פסק הדין ממדינת-חוץ יוכר בארץ, ספק רב אם יש בכוחו לשלול את אבהותו מאביה הביולוגי והחוקי של הקטינה.
לאור האמור לעיל, בית הדין דוחה את בקשותיה של האם, ובית הדין חוזר ומתרה באם להישמע להחלטותיו כערכאה שיפוטית מוסמכת.
18. במקרה דנן, יש לבחון האם מן הדין ומן הצדק כי בית הדין יכיר באופן אינצידנטאלי בצו האימוץ אשר ניתן בארצות הברית, וניתן לבחון זאת בהתאם לס' 6 לחוק אכיפת פסקי חוץ וזה לשונו:ומסכמת ב"כ היועץ המשפטי:
הגנה מפני אכיפה
6. (א) פסק-חוץ לא יוכרז אכיף אם הוכח לבית המשפט אחד מאלה:
(1) הפסק הושג במרמה;
(2) האפשרות שניתנה לנתבע לטעון טענותיו ולהביא ראיותיו לפני מתן הפסק לא היתה, לדעת בית המשפט, סבירה;
(3) הפסק ניתן על ידי בית משפט שלא היה מוסמך לתתו על-פי כללי המשפט הבין-לאומי הפרטי החלים בישראל;
(4) הפסק נוגד פסק דין אחר שניתן באותו עניין בין אותם בעלי דין ושעודנו בר-תוקף;
(5) בעת הגשת התביעה בבית המשפט במדינה הזרה היה משפט תלוי ועומד, באותו עניין ובין אותם בעלי דין, בפני בית משפט או בית דין בישראל.
(ב) לעניין סעיף קטן (א) (3), לא יראו אדם כמי שהסכים לסמכותו של בית משפט שנתן נגדו פסק חוץ (להלן – חייב בדין) בשל כך בלבד שהתייצב בפני אותו בית המשפט, בין על תנאי ובין ללא תנאי, וטען בדבר אחת או יותר מאלה:
(1) כפירה בסמכותו של בית המשפט או מחאה נגדה;
(2) ביטול ההליך או עיכובו לצורך העברת הסכסוך לבוררות או להכרעת בית משפט במדינה אחרת;
(3) שחרור נכסיו שנתפסו או צפויים להיתפס, או הגנה עליהם.
(ג) אין נפקא מינה אם בנוסף לטענות כאמור בסעיף קטן (ב) טען החייב בדין טענות לגופו של הסכסוך או שהשתתף בהליך בכל דרך אחרת, ובלבד שעשה כן לפני שניתנה החלטתו הסופית של אותו בית המשפט לעניין הסמכות.
19. במקרה שלפנינו נראה כי חלים מרבית תתי הסעיפים שבסעיף 6 (א) לעיל, ובכלל זה אי ניתוק הקשר המשפטי בין הקטינה לבין התובע במדינת ישראל, וניהול הליכים מקבילים ע"י המשיבה 1 הן בישראל והן בארה"ב בעניינה של הקטינה, היינו: ההליכים בפני בית הדין הנכבד בעניין משמורת והסדרי ראייה וההליכים המתנהלים בפני בית המשפט לענייני משפחה בעניין מזונות ותביעת נזיקין והליך אימוץ בארה"ב.
20. כאמור לא נותק במדינת ישראל הקשר המשפטי בין הקטינה לתובע וגם לו היתה הקטינה מוכרזת כבת – אימוץ ביחס לתובע על ידי בית משפט במדינת ישראל, דבר שכאמור לא אירע, הרי שגם אז התנאים הנדרשים להכרה בצו האימוץ של מדינת חוץ, כגון זה המוזכר בסעיף 28לו (א) לחוק אימוץ ילדים, תשמ"א – 1981, במקרה שלפנינו לא התקיימו.
21. יוער כי לפי דיני מדינת ישראל, טובת הקטינה בפני עצמה אינה יכולה להוות עילת אימוץ ואינה יכולה להוביל להכרזת קטינה כבת אימוץ, אלא אך ורק התנאים הקבועים בס' 13 לחוק אימוץ ילדים תשמ"א – 1981.
22. נוסף על כל האמור לעיל, פסק הדין שהוגש לבית הדין הנכבד לא נתמך בתצהיר מטעם מומחה משפטי. ככל ידוע הוא כי הוכחת דין זר עליה להיעשות בידי מומחה מתאים (ר' רע"א 3924/01 Hess Form Licht Company נ' הנדסת חשמל כללית בע"מ (לא פורסם), וכן רע"א 8887/04 ענוגה קושניצקי נ' הארגון למימוש האמנה לביטחון סוציאלי ישראלי מערב גרמניה (14.6.2005) (פורסם בנבו). נוכח זאת, לבית הדין הנכבד ולתובע ולמשיב 2 אין כל אפשרות לדעת האם פסק – הדין בארצות הברית ניתן בסמכות והאם הוגש אם לאו ערעור על פסק הדין (ר' לעניין ע"מ 637/04 פלונית נ' פלוני (27.7.2006) (פורסם בנבו) וכן זה ת"א (מחוזי ת"א) 22673-07-10LLC Nader & Sons ואח' נ' Homayon Antony Namvar, (5.5.2011). (פורסם בנבו) ).
23. נוכח האמור לעיל, נראה כי אין ליתן הכרה בפסק הדין מארצות הברית שלפנינו גם לא אגב אורחא בדיון שמתנהל כעת בפני בית הדין הנכבד העניין משמורת והסדרי ראייה של הקטינה.
24. אי לכך, עמדתינו כי סמכות בית הדין הנכבד לדון בעניין משמורת והסדרי ראייה של הצדדים ביחס לקטינה עומדת בעינה כפי שנקבע בהחלטת בית הדין הנכבד מיום 26/6/13 וכפי שהתקבל על ידי הצדדים באופן של הגשת בקשות והופעות בפני בית הדין. מי מהצדדים לא העלו את עניין חוסר הסמכות בפני בית הדין הנכבד עד לדיון האחרון ביום 2/10/14 כאשר טענה זו הועלתה לראשונה על ידי המשיבה 1.
25. בהתאם להחלטת בית הדין הנכבד מיום 5/10/14 "מרכזו של הנדון אמור להיות טובתה של הקטינה" לכן מונה מומחה מטעם מכון "שלם" ליתן חוות דעתו. לפי עדכון שהתקבל בתאריך 2/11/14 המשיבה 1 איננה משתפת פעולה עם האבחון. כמו כן על פי מכתב יחידת סיוע מיום 30/9/14 מדובר במקרה מורכב מאוד ונוכח סירוב הקטינה לא היה ניתן להתקדם לצורך חידוש הקשר בין הקטינה לתובע.
26. בשלב זה נראה כי לא מונחת בפני ביה"ד חוות דעת מקצועית בעניינה של הקטינה. בנסיבות אלו, אף שאין לתקנה 258לג2 לתקנות סדר הדין האזרחי תשמ"ד – 1984 תחולה ישירה בבית הדין הרבני, נראה שבנסיבות העניין יש לשקול ללמוד ממנה בדרך של היקש ולפעול בהתאם לנאמר בה:
" (...) ייתן לילד הזדמנות להביע את רגשותיו, דעותיו ורצונותיו בעניין הנדון לפניו (להלן – שמיעת הילד) וייתן להם משקל ראוי בהחלטתו, בהתאם לגילו ולמידת בגרותו של הילד, אלא אם כן החליט בית המשפט, מנימוקים מיוחדים שיירשמו, שהילד לא יישמע, לאחר ששוכנע כי מימוש זכותו של הילד להישמע יגרום לילד פגיעה העולה על הפגיעה שתיגרם לו משלילתה".
ייתכן כי יש מקום כי הקטינה תשמע על ידי בית הדין הנכבד ו/או באמצעות ו/או בליווי יחידת הסיוע וזאת בהתאם לתקנות הנ"ל.
לאור האמור, שעה שבישראל לא נעשה כל הליך של הכרזת הקטינה בת אימוץ ביחס לתובע, אביה הביולוגי, אזרח ותושב ישראל, הרי שהתובע הוא אביה של הקטינה לפי דיני מדינת ישראל.לאור דברי ב"כ היועמ"ש לממשלה שב ביה"ד ומחליט ביום 24.11.14:
כמו כן כפי שמפורט לעיל, אין אפשרות להכיר בפסק הדין מארצות הברית הנותן צו אימוץ, שכן מדובר בפסק דין בענייני סטאטוס. הכרה כאמור אפשרית רק אם בית הדין יסבור כי מן הדין ומן הצדק להכיר בפסק הדין מארצות הברית כאגב אורחא לדיון הנידון בפניו בעניין משמורת והסדרי ראייה. בעניין זה, המשיב 2 יטען כי חלים הסייגים המנויים בס' 6 לחוק אכיפת פסקי-חוץ ולכן נראה כי אין מקום להכיר בפסק הדין מארצות הברית גם לא אגב אורחא. כמובן שכל הדיון חייב להתבסס על עקרונות טובת הקטינה מושא בקשה זו, אך כאמור, "טובת הקטינה" אינה עילת אימוץ בפני עצמה.
בית הדין קנה סמכות לדון בענייני משמורת והסדרי ראייה בין הצדדים ביחס לקטינה כבר בהחלטתו מיום 26/6/13 והצדדים קיבלו סמכות זו בהמשך ניהול ההליך ולכן אין כל סיבה כי ההליך לא ימשיך להתנהל בפני בית הדין הנכבד וזאת על אף צו האימוץ מארה"ב אשר כאמור לא ניתן להכיר בו בכלל כפסק חוץ בעניין סטאטוס ובפרט כאגב אורחא לצורך הדיון בפנינו.
נוסף, נראה כי יש חשיבות בקבלת חוות דעתו של מכון "שלם" ועמדת האפוטרופא לדין לאחר שפגשה את הקטינה. כמו כן, בית הדין הנכבד מתבקש לשקול מתן הזדמנות לקטינה שהינה בת 13 להביע את רגשותיה ורצונותיה בין בפני בית הדין הנכבד בעצמו ו/או באמצעות וליווי יחידת הסיוע.
מרים בראון, עו"ד
ב"כ היועץ המשפטי לממשלה
לאחר שמיעת דברי ב"כ הצדדים וכן ב"כ היועמ"ש לממשלה והעיון בחומר שבתיק כולל חוו"ד שניתנה מטעם ב"כ היועמ"ש לממשלה בהודעתה מתאריך 19.11.14, ובהמשך להחלטות ביה"ד מתאריכים, 27.06.13, ומ – 06.10.14, ביה"ד מחליט:בהתאם לכך, ולאור סירובה של האם לטיפול מקצועי, ובהמלצת האפוטרופוס לדין, מחליט ביה"ד על הארכת צו עיכוב היציאה נגד הקטינה, על מקום לימודים זמני לבת בארץ, ועל מינוי ד"ר ווייל לטיפול בהסדרי ראיית האב את בתו. האם פונה לרווחה למינוי משמורת זמנית. הרווחה מצידה פונה לאפוטרופוס לדין ומגלה את הקשיים אותם מערימה האם. ב-23.12.14 מודיעה האפוטרופוסית לדין:
הסמכות לדון במשמורת הילדה ובהסדרי הראייה נתונה לביה"ד הרבני.
1. מנהלת אגף הרווחה יצרה קשר עם הח"מ ביום 22.12.14 וציינה כי אין זה בסמכותה לשלב הקטינה במסגרת, ציינה כי האם הגיעה אל משרדה וכי בכוונתה לעלות על מטוס ולחזור לארה"ב עם הקטינה. ציינה (אף בכעס) כי לא מבינה את החלטת ביה"ד וכי אין בידה לסייע.
2. מבוקש להבהיר כי הנתבעת אינה משתפת פעולה עם הח"מ ומסרבת לאפשר לקטינה לשתף פעולה עם הח"מ.
3. בעניין זה יובהר כי הנתבעת מכשילה כל אפשרות לקשר עם בין הח"מ לקטינה והעדר שת"פ מקשה מאוד על קידום ההליך.
4. לידיעת ביה"ד בנכבד.
לאחר שמיעת דברי האב וב"כ ובהעדר האם, ביה"ד מחליט כדלהלן:תגובת האם מיום 3.5.15 להחלטה הנ"ל היא הגשת תביעה נזיקית נגד האב ובית הדין הרבני ל F.B.I, לא פחות. ביום 15.6.15 מורה ביה"ד למשרד הפנים להחזיר את רישום פרטי הבת לקדמותו.
א. ביה"ד מורה בצו למנהל נתב"ג ולמשטרת נתב"ג להעביר לביה"ד תוך 30 יום את תצלומי האירוע המתעדים את יציאתה של הבת א' (ע') ל' ת.ז.... מהארץ בניגוד לחוק.
ב. מחייבים את האם בקנס של 50,000 ₪ לטובת אוצר המדינה בגין הפרות האם את החלטות בית הדין ובגין ביזיון בית הדין.
ג. מחייבים את האם בסך של 1000 ₪ בכל חודש החל מהתאריך 1/5/15 לטובת אוצר המדינה, עד להשבתה של הבת א' (ע') ל' ת.ז.... לארץ.
הנדון: תגובת המשטרה
סימוכין: תיק פלא 26589/2015
1. משטרת חיפה מבקשת להודיע לבית המשפט הנכבד כי בתאריך 19.05.2015 התייצב מר ש' א' ת.ז.... וקיבל לידיו חומר חקירה מהתיק שבנדון שכלל העתקת הדיסק עם תמונות ועדויות שנמסרו בתיק.
2. בתיק החקירה מצוי מזכר שמהותו דו"ח צפיה שנערך ע"י רס"ב רמי יובוב ממשטרת נתב"ג בתאריך 15.01.2015, אשר מפרט כי בתאריך ביצע תחקור מצלמות רשות שדות התעופה הכוללות תיעוד של תאריך 01.01.2015. השוטר מציין בדו"ח הצפיה כי הבחין בדמויות של האם (גרושתו של המבקש) וילדיה נמצאים בקו הבידוק בשדה התעופה. כ"כ צוין בדו"ח המדובר כי הבחין במצלמת הקונקטור שנמצא אחרי גייט פס בבתו של המבקש – ב' ל', עוברת את גייט פס לבד ללא משפחתה בשעה 08:01 וכי הבחין באם ושלושת הילדים האחרים יורדים באותו הקונקטור בשעה 08:34 ושהמשפחה טסה בטיסת סנדורLY 5063
3. לא מצוי בידי משטרת חיפה דיסק המתעד את המתואר בדו"ח הצפיה כמפורט מעלה.
בכבוד רב
רפ"ק סטריזבסקי אלכסנדר עו"ד
קצין פיקוח ובקרה במשרד חקירות
ומודיעין חיפה
אין המבקש חולק על כך, לאחר שהוזמן ע"י בית-הדין הרבני הוא נענה להזמנה, הופיע בפני בית-הדין ונטל חלק בדיונים אשר לפניו. התנהגותו זו כמוה כהסכמה לשיפוטו של בית הדין הרבני, ולפיכך היה בית-הדין מוסמך להיזקק לבקשת המשיבה... הואיל ועניין החזקת ילד הנהו עניין המעמד האישי אשר בית הדין הרבני רשאי לפסוק בו בהסכמת הצדדים.וכן בדברי בג"ץ 283/72 הרצל בוארון נ' בית-הדין הרבני האזורי, תל-אביב-יפו, פ"מ כו (2) 727:
אמנם הסכים העותר לשיפוטו של בית-הדין הרבני בתביעה הראשונה של המשיבה כי הרי הוא הופיע בפני בית-הדין וטען והודה בפניו. אבל שיפוטו של בית-הדין בהסכמת בעלי-הדין, לפי סעיף 9 של חוק שיפוט בתי-דין רבניים (נישואין וגירושין), תשי"ג-1953, מוגבל לאותם ענינים של המעמד האישי המנויים בסימן 51 של דבר-המלך במועצתו.במקרה שלפנינו ניתן להיווכח כי כמעט לאורך כל הדרך, מתקופת הגירושין ועד לעת האחרונה, שיתפה האם פעולה עם ההליכים השונים שהתנהלו בין הצדדים בביה"ד הרבני, הן בכתבי הטענות שהגישה לבית הדין והן בהצגת עמדותיה בפני בית הדין, אם בעצמה ואם על ידי באי כוחה. החל בבקשות ההדדיות שהוגשו בשנת 2005 אל בית הדין והדיון שנערך בעקבותיהן, עובר דרך התביעות שהגישו הצדדים בשנת 2010 ודרך התביעה שהגיש הבעל בשנת 2012, וכלה בתגובת האם מיום 14.7.13.
41....אתה תדבר בשמה והיא מסכימה ושלחה אותך לכך?כאמור, מאותו דיון ואילך משתפת האם פעולה באופן מלא עם דיוני בית הדין, בין בעצמה ובין באמצעות בא כוחה, ויעידו על כך הבקשות וההודעות הרבות שהגישה האישה מאז לבית הדין. החל בהודעתה כי היא מוכנה שאביה ייצג אותה בדיון בבית הדין שעסק בהתוויית הסדרי הראייה של הבת, והמשך בהודעתה לבית הדין כי לחלק מההסכמות שסוכמו בבית הדין היא מסכימה ולחלק היא מתנגדת. כל אותה העת האם מגיבה לגופן של טענות האב נגדה, ומציעה דרכים למימון הגעתה של הבת לביקור. בכל ההליכים הללו לא הועלתה ולו פעם אחת התנגדות האישה לסמכות בית הדין לדון בעניין.
42. האם – כן היא יודעת ושלחה אותי לדבר בשמה.
43. ביה"ד לאב – וגם ידעה ממה שדובר בדיון הקודם...
44. האב – כן, ואמרה לי שרוצה מאוד להגיע לדיון אבל...
"ולעניין הערבויות, מאחר שכל ההליך התנהל בפני ביה"ד באם תרצה לצאת אנו נגיש בקשה לביה"ד וביה"ד יאשר" (שורה 33-32 לפרוטוקול).ובהמשך:
"ולכן חשוב לנו שביה"ד ימנה פקידת סעד לפני שתגיע הילדה לארץ אלא אם כן ביה"ד חושב על מתווה אחר. ולגבי נושא הערבות, כפי שביה"ד הציע הוא יחויב ברגע שתגיע לארץ להחזיר אותה" (שורה 39-38 לפרוטוקול).בסיום הדיון אף חתמה האם בפני בית הדין על הצהרה שבה היא מתחייבת כי:
"אדאג לקיים את החלטות ביה"ד בענייני הסדרי ראייה ובמידה... אני מודעת לכך שהדבר עלול לגרום להעברת המשמורת של הילדה ע' א' לידי האב".גם לאחר הוצאת צו האימוץ בחו"ל התקיימו דיונים והמשיכו לזרום בקשות מצד האם. לדוגמה, בדיון ב-21.8.13, כשלושה חדשים לאחר מתן צו האימוץ, נקבעו הסדרי ראייה, ולא עלתה במהלכו שום טענה מצד ב"כ האם על חוסר סמכות. מכל הנ"ל עולה כי יש חוסר תום לב בטענת האם לאחר מכן לחוסר סמכות של בית הדין.
3. עמדתנו היא כי החלטה הנ"ל של מדינת קנזס חסרה נפקות לפי דיני מדינת ישראל וכי יש לראות בתובע, אביה הביולוגי של הקטינה – כאבי הקטינה.יב. קביעה – הוצאת הקטינה מהארץ על ידי האם שלא כדין
"האם לא ביזתה את החלטת ביה"ד, אלא ביה"ד הוא שביזה את החלטות ביהמ"ש בארה"ב ואת הדין הבין-לאומי והצדק הטבעי כאשר פגע בהומוגניות המשפחה וניסה לפרקה. האם לא תשלם שום קנס על הצלתה המופלאה של בתה מיד שוביה, ומודה לא-ל פודה שבויים שהיה בעזרתה, וחילץ את הילדה מציפורני האב הביולוגי אשר קיבל סיוע מביה"ד הרבני. לאם אין רכוש ונכסים בישראל או בארה"ב, ואין דרך לממשלת ישראל לשדוד ממנה בכפיה ולו פרוטה שחוקה".אין דבר רחוק מהמציאות יותר מתיאור זה, המציג את מלחמתו של האזרח הקטן העומד לבדו מול גורמים מוסדיים רבי השפעה ויכול להם.
"אין להם יותר שמץ לגיטימציה בעיני, אני לא קוראת יותר את ההחלטות שלהם. שיתדיינו בינם לבין עצמם ושיחליטו בינם לבין עצמם מה שהם רוצים. שיבושם להם, זה לא מעניין אותי".ולסיום, בכתבה המופיעה ברשת "מורנינג סאן" ביום 2.2.15 נכתב כך:
"כך או כך אני את חלקי עשיתי מעל ומעבר. השקעתי אלפי דולרים ויותר מדי זמן יקר כדי לשתף פעולה ויותר מזה אני לא משתתפת. שיחליטו מה שהם רוצים".
"אל תבזבז עליהם עוד זמן. הם יכולים לתת כל פסק דין שהם רוצים נגדי ויהיה לו את הערך של הנייר שעליו הוא הודפס".
"בראיון טלפוני ביום שני, ד' ל' אמרה כי היא הצליחה בעצמה למקם את א' בטיסה חזרה לארה"ב: הצלחתי באורח נס להוציא אותה משדה התעופה המאובטח ביותר בעולם מבלי שאף אחד יראה אותה... ד' אמרה שברור לה שבדרך בה הוציאה את א' היא הפרה את החוק הישראלי ולא תוכל לשוב יותר לישראל, אך לאחר השהיה הארוכה והמתישה לא אכפת לה... ישראל היא שהפרה את החוק לא אנחנו..."בפייסבוק מיום 26.1.16 כותבת האשה:
"א' מעולם לא היתה נעדרת ומעולם לא עזבתי בלעדיה, גילינו שהחבר'ה הרעים עוקבים אחרי הפייסבוק שלי אז שתלנו מספר שקרים",ובמכתב לביה"ד הרבני מיום 3.5.15 כותבת האשה:
"ובימים אלו אני עמלה על הגשת תביעה אזרחית בגין נזקים ועגמת נפש שנגרמו... כתוצאה מפעולותיהם העברייניות של האב הביולוגי וביה"ד הרבני."דברים אלו הם בגדר הודאת בעל דין מפיו ומפי כתבו, והם מאששים יותר מכל את הקביעה בדבר השתתפותה הפעילה של האם בהוצאת הילדה מהארץ בניגוד לחוק ולהחלטות שיפוטיות כמפורט לעיל.
"הרשויות השיפוטיות או המנהליות של מדינה מתקשרת רשאיות, לפני הוצאת צו להחזרת הילד, לדרוש שהמבקש ישיג מרשויות המדינה שבה נמצא מקום מגוריו הרגיל של הילד החלטה, או קביעה אחרת, שהרחקתו או אי החזרתו נעשתה שלא כדין כמשמעותן בסעיף 3 לאמנה, במידה שניתן להשיג החלטה או קביעה כאמור באותה מדינה. הרשויות המרכזיות של המדינות המתקשרות יסייעו עד כמה שאפשר למבקשים להשיג החלטה או קביעה כאמור."אם כן, על פי הוראת סעיף 15 לאמנה, בית-המשפט בארה"ב יכול לפנות אל משפט ישראל בשאלה אם הקטינה הורחקה שלא-כדין מישראל, ומשפט ישראל אמור להשיב על השאלה.
הרב מיכאל צדוק – אב"ד | הרב אלימלך וסרמן | הרב אריאל שוייצר |