ב"ה
בית הדין האזורי אשקלון
| ||||
בפני כבוד הדיינים: | ||||
הרב גודיס דניאל הרב שלמה צרור הרב מאיר כהנא |
דיין דיין אב בית דין |
תיק מספר: | 1056071/12 | |
תאריך: |
כ באייר התשפ"ד
28/05/2024 | |||
תובעת |
פלונית
בא כוח התובעת עו"ד אירית ג'ולי אליה (שר) | |||
נתבע |
פלוני
| |||
הנדון: | כפיה בקרובי משפחה המסעיים לעיגון – שיטת מהרשד"ם – תנאי בגט שליחות בין כתיבה למסירה | |||
נושא הדיון: | כפיה בקרובי משפחה המסעיים לעיגון - שיטת מהרשד''''ם - תנאי בגט שליחות בין כתיבה למסירה |
הרב מאיר כהנא – אב"ד | הרב שלמה צרור | הרב גודיס דניאל |
"לגופה של תביעת הגירושין, האשה דיברה בסערת רגשות גדולה וטענה שבעלה חולה במחלת נפש, שהיא לא ידעה ממנה לפני הנישואין, ומיד לאחר הנישואין התחילו הבעיות, הם פנו ליעוץ נישואין אולם זה לא עזר, ואז היא הבחינה שהתנהגותו חורגת מהרגיל, בעלה היה מכה אותה, פעם אף קנה סכין ואיים על חייה, פעם שם את "הפאה הנכרית" שלה בתנור והיא נשרפה, פעם קרע לה את המטפחת, והיו לילות שלמים שהיה מטריד אותה ולא היה מניח לה לישון, והיא הייתה מגיעה לעבודה מותשת כולה, והיא מלאת פחד לחיות עמו. בזמן האחרון הוחמר מצבו והיא חוששת לחייה ומבקשת להתגרש מידית.בדיון שהתקיים בתאריך ד' טבת תשע"ו (16.12.15) הופיעה האשה וב"כ, הבעל לא הופיע.
ביה"ד הכניס לדיון את אבי הבעל ואת הורי האשה, כדי להבין יותר טוב את המצב, לפי ראות עיניהם.
אבי הבעל אמר שהוא התמחה בטיפול תומך באנשים הסובלים מבעיות נפש, וזאת בגלל שהתנסה בכך במשפחתו. ומציע לקחת את בנו (הבעל) לטיפול שיבריא אותו. הוא הודה שלא גילה לאשה על כך שבנו חולה במחלת נפש ולוקח תרופות, וזאת בגלל שהתרופות איזנו אותו והוא התנהג כרגיל. לדבריו הוא התייעץ על כך (אומנם בצורה עקיפה ע"י שליח) עם סמכות תורנית, ונאמר לו שהוא לא חייב לגלות זאת.
ב"כ הבעל אמר שהם אינם מתכוונים ח"ו לעגן את האשה, ואם היא עומדת על כך להתגרש הבעל ייתן את הגט, והם יסייעו לה בכך. אולם הם מבקשים לתת אורכה לבעל לעבור טפול, כדי לאזן את מצבו הבריאותי, כדי שיהיה כשיר לתת את הגט, או לחילופין אפשר שהאשה תראה שמצבו השתנה, ותסכים לקבלו לשלום בית, ולשם כך הם מבקשים לאפשר לבעל לצאת לחו"ל ל[...] מקום מגורי הוריו, כדי שהוא יקבל שם את הטפול הרפואי, וזאת הואיל ושם יש להם בטוח רפואי חינם. ולאחר תקופה של כחצי שנה הם יחזרו לארץ. אבי הבעל אמר שהוא מוכן לערוב לחזרתו של בנו (הבעל) לארץ ע"י שיעבוד הדירה שלו למטרה זו.
האשה השיבה, שהיא אינה מוכנה לקבל בקשת ב"כ הבעל לתת לו אורכה להתרפא, מפני כל מה שהיא עברה עמו עד היום, היא מואסת בו, וגם היא מפחדת לחיות עמו בכפיפה אחת. מה עוד שהיא קראה ובדקה שמחלה זו יכולה לפרוץ עוד פעם, והיא עברה מספיק פחדים גדולים אתו, ואינה מסוגלת לעבור ניסיונות קשים כאלה עוד פעם.
לאור תשובת ב"כ הבעל ואביו, שאם האשה עומדת על כך שהיא רוצה להתגרש, הם יסייעו למתן הגט, אפשר שמתייתר הצורך בפס"ד בענין זה. אולם למען הסר ספק ביה"ד מבהיר את ההלכה במקרה כזה.
ולאחר שמיעת האשה וב"כ הבעל ואבי הבעל, ולאחר עיון במסמך הרפואי המבהיר את מצבו הבריאותי של הבעל, ביה"ד פוסק שהבעל חייב לתת גט פיטורין לאשתו.
וזאת מהנימוקים הבאים:
א. הבעל לצערנו חולה במחלת נפש, שללא כל ספק קשה לאשה לחיות עם בעל כזה. אומנם הרפואה התפתחה מאד בתחום מחלות הנפש, ויש תרופות המאזנות את החולה, ומאפשרות לו תפקוד סביר, אולם עדין התרופות אינן מרפאות את שורש המחלה, והיא נחשבת למחלה חשוכת מרפא, שיכולה להתפרץ בכל עת ובכל שעה, ובפועל האשה שלפנינו שרויה בפחד מתמיד מזה. לפי תיאור העובדות שהיא מספרת, המצב הגיע לחומרה כזאת, שכיום היא לא יכולה לגור עמו, מפני שאז היא נמצאת בסכנת חיים. בהתאם לכך ביה"ד הוציא צו הרחקה כנגד הבעל, (שניתן בהסכמה לנוכח המצב כיום), ובודאי שבמצב כזה, היא לא חייבת להמשיך לחיות עמו ולהיות נשואה לו. ונראה שמחלה זו, על כל תופעותיה והשלכותיה, היא חמורה יותר מהמומים הפיזיים המוזכרים המשנה כתובות (עז.) שעליהם כופין לגרש, ונפסק בשו"ע (אה"ע סי' קנד סע' א): "אלו שכופין אותם להוציא וליתן כתובה: מי שנולד לו ריח הפה או ריח החוטם, וכו'", וק"ו מחלת נפש כזאת.
ב. האשה אמרה שהיא לא ידעה ממחלת בעלה לפני הנישואין, ולא ספרו לה את הדבר ויש כאן מקח טעות, כאמור לעיל אבי הבעל הודה שלא גילה זאת לאשה ולמשפחתה, (יוער בזה, לא מקובל עלינו שמותר להעלים מידע כזה, במקרה שהחולה מאוזן בתרופות), ולכן יש לאשה טענת מקח טעות, ואם כי קשה להתיר את הנישואין הללו בגלל טענת "מקח טעות", והדבר טעון עיון רב להתיר מסיבה זאת בגלל חומרת אשת איש, אבל קרוב לומר שיש כאן ספק מקח טעות, שמעמיד את חלות הקידושין בספק, ובמקום ספק בקידושין כופין לגרש. כפי שכתב המאירי ומהר"ח אור זרוע בשם רבינו מאיר הספרדי. ובשו"ת אור גדול (סי' ה) כ' שד' המהר"ח אור זרוע הם יסוד גדול לדינא.
ג. האשה טוענת שבעלה מאוס עליה בגלל התנהגותו החריגה והמסוכנת, ויש לה בודאי "טענה מבוררת" שמאוס עליה, ואע"פ שבטענת "מאיס עלי" אין כופין לגרש, כשיטת ר"ת, אבל נפסק שאם הבעל עשה שלא כהוגן ולא גילה לה דברים מלפני הנישואין, כופין אותו לגרש, כפי שכותב הרמ"א בשו"ע (אה"ע סי' עז) וז"ל: "ואם עשה שלא כהוגן שקדשה ברמאות ובתחבולות, כופין אותו לגרש (הרא"ש כלל ל"ה)."
לאור כל זאת:
א. מכל הנימוקים הללו פוסק ביה"ד שהבעל חייב לגרש.
ב. ביה"ד קובע מועד נוסף לדיון ביום רביעי ד' טבת תשע"ו (16/12/15)."
"לדברי האשה וב"כ הבעל נמלט לחו"ל, למרות שהוצא צו עיכוב יציאה מן הארץ, בזהות בדויה [...] האישה וב"כ ימציאו הוכחות על מקום המצאו וכתובתו של הבעל, ולאחר מכן בית הדין ייתן את החלטתו על המשך הטיפול בתיק זה."בהחלטה נוספת [החתומה בתאריך כ"ג בטבת תשע"ו (4.1.2016)] ביה"ד העביר את התיק לטיפול הרב מימון, מנהל אגף עגונות בהנהלת בתי הדין, לסייע להשגת גט מהבעל.
"ב"כ האשה: הבעיה היא שהאבא של הבעל הוא המעכב, לפי הידוע לנו הבעל מסתובב בתוך הקהילה של [חסידות ...] ב[א']. לפי מה שנראה שהוא מסוגל לתת גט. והבעל יהיה מוכן לתת את הגט. ברגע שיגיע אנחנו נודיע לביה"ד ותזמינו אותנו מהר.בהחלטה בעקבות הדיון נכתב:
ביה"ד לב"כ האשה: ברגע שיגיע תודיעו לנו ונזמין דחוף."
"האשה אמרה שהיא מצפה לגירושין ומבקשת מביה"ד לפנות אל הבעל לסדור גט שליחות.בתאריך א' חשון תשע"ז (2.11.2016) הופיעה האשה ואמרה שהיא במו"מ עם הבעל דרך הרב ארנטרוי. ביה"ד ערך בירור שמות, כדי שעם השגת הסכמות בין הצדדים ניתן יהיה לסדר גט שליחות. ההסכמות לא הושגו, והגט לא סודר.
א. ביה"ד מורה לבעל להשיב לביה"ד בנושא זה תוך 20 יום.
ב. ביה"ד מבקש מהרב מימון מנהל מחלקת עגונות, ובסיוע הרב אשר ארנטרוי שהתחיל בטיפול בנושא זה ליצור קשר עם הבעל, ולדווח לביה"ד."
"ביום כ"ה בכסלו תשע"ו (7.12.2015) חייב ביה"ד את הבעל לתת גט לאשתו. פסק הדין כולל נימוקים לחיוב בגט. מאז ועד היום לא הופיע הבעל לדיון ולא שלח גט לאשתו. בפסק הדין הוצגו נימוקי החיוב לגט.בתאריך כ"ג אדר ב' תשע"ט (12.3.2019) נתקבלה הודעה מטו"ר משה מיטלמן שהוא נשכר על ידי סבתו של הבעל לענין ביטול צו עיכוב יציאה שיצא כנגדה על ידי בית הדין, ואינו מייצג בתיק של הבעל ורק נתבקש מאבי הבעל לעזור במו"מ מול האשה להגיע להסכם כולל.
הדיון היום נקבע לעניין כפיית הבעל לקיום פסק הדין הנ"ל, בדרכים הקבועות בדיני התורה ובדרכים הקבועות בחוק בתי דין רבניים (קיום פסקי דין של גירושין), התשנ"ה-1995. בכלל זה הטלת הרחקות דרבנו תם על פי דיני התורה, הבאים לידי ביטוי בין השאר באמצעות צווי הגבלה המפורטים בסעיף 2.(א) לחוק הנ"ל. הבעל לא הופיע לדיון.
לאחר שמיעת טיעוני האשה וב"כ, ולאחר עיון בפסק הדין הנ"ל ובהחלטות שניתנו מאז ועד היום, ביה"ד קובע כי יש בנימוקי החיוב בפסק הדין הנ"ל כדי לכפות על הבעל את מתן הגט, בכל דרכי הכפייה על פי דיני התורה. עם זאת, ביה"ד רואה לנכון להתקדם בדרכי הכפייה על פי ההדרגה הקבועה בחוק הנ"ל. לפיכך ביה"ד קובע כדלהלן:
א. ביה"ד מטיל על הבעל הרחקות דרבנו תם, וגוזר על כל ישראל שלא לעשות לו שום טובה, או לישא וליתן עמו, (רמ"א בשו"ע אה"ע סי' קנד סע' כא) ושלא לארחו, להאכילו, להשקותו, ללוותו ולבקרו בחלותו (ר"ת בספר הישר חלק השו"ת סי' כד), ושלא לצרפו למניין ושלא להעלותו לתורה בבית הכנסת, ולא לצרפו לזימון בסעודה (מהריב"ל בתשובה ח"ב סי' יח).
ב. ביה"ד מתיר לאשה ולב"כ להעביר פסק דין זה לכל קהילה אשר אפשר שהבעל מתגורר בה, ואף להפיץ פסק דין לציבור הרחב בכל דרך, לפי הצורך.
ג. ביה"ד מטיל על הבעל את ההגבלות המנויות בסעיפים 2.(א)(1) עד 2.(א)(6) בחוק הנ"ל. מזכיר ההרכב יכין צווים מתאימים לחתימת ביה"ד, לפי הצורך.
ד. ביה"ד קובע מועד לדיון בכפיית הבעל לגט באמצעות צו מאסר כאמור בסעיף 3 בחוק הנ"ל. בנוסף ידון ביה"ד בדיון זה ביישום סעיפים 2.(ב) ו-2א. בחוק הנ"ל.
ה. ביה"ד מורה לב"כ האשה להמציא לביה"ד רשימת עדים אפשריים, אשר יש להם מידע, להערכתה, באשר למקום הימצאו של הבעל, או באשר לגורמים שישפיעו עליו לציית לפסק הדין ולתת לאשתו גט לאלתר.
הרשימה תכלול פירוט באשר לכל מן העדים, מהו הקשר שלו לנתבע, ומהו המידע המצוי ברשותו. ברשימה תוכל ב"כ הנתבעת לכלול גורמים בעלי השפעה בחסידות [...], בכירים ככל שיהיו.
[יצוין כי בית דין צדק [...], המזוהה עם חסידות [...], קבע ביום י"ט בתמוז תשע"ח, כי הבעל אינו מוכן לתת גט ללא כל סיבה מוצדקת, שלא כדת של תורה, ולפיכך דינו כמסרב לדין תורה על כל המשתמע מכך, כמבואר בחו"מ סי' כ"ו, עד שישוב בתשובה ויתן ג"פ כפי שנפסק.]"
"לאחר עיון בבקשותיה של ב"כ התובעת, ולאחר עיון בהודעת מחלקת העגונות בהנהלת בתי הדין הרבניים בדבר ייפוי כוח שקיבל טו"ר הרב משה מיטלמן לייצג את הנתבע במשא ומתן בפני הרב אשר ארנטרוי ממחלקת העגונות בהנהלת בתי הדין הרבניים, הכולל הבהרה בדבר העדר תוקף הייצוג בפני ביה"ד הרבני, ביה"ד קובע כדלהלן:בתאריך 13.5.2019 התקיים בפני אב"ד במשך שעות ארוכות מו"מ בין האשה וב"כ לבין ב"כ הבעל משה מיטלמן, שבסופו ניתנה החלטה כדלהלן:
א. חובתו של הבעל, הן על פי דיני התורה והן על פי חוקי מדינת ישראל, להתייצב בפני ביה"ד לדיון. שיטת העבודה, של מינוי מייצג למו"מ תוך אי מתן סמכות לייצג בפני ביה"ד, מצטיירת לכאורה כסרבנות דין חמורה. ביה"ד מתרה בנתבע, כי המשך התנהלות זו עלול לפעול כנגדו בהמשך ההליך, ולהביא לחיובו בהוצאות ובקנסות, וכן במתן החלטות נגדו על פי דיני התורה כפי הפסיקה באשר לאדם המסרב להופיע לדין.
ב. עם זאת, הואיל וייתכן שיש בכך פתח להשגת הגט הנדרש, ביה"ד מזמין לדיון הקרוב את הטוען הרבני הנ"ל, וכן את הרב אשר ארנטרוי הנ"ל. מובהר כי הטוען הרבני מוזמן לעדות בפני ביה"ד, וחובתו להתייצב ככל עד. בדיון יידרש הטוען הרבני למסור פרטים הקשורים לסירובו של הבעל לתת גט לאשתו, ולסירובו של הבעל להתייצב בפני ביה"ד או לשלוח מייצג רשמי מטעמו.
ביה"ד מבהיר כי טענה בדבר חסיון של עורך דין כלפי לקוחו אינה מתירה לטוען הרבני שלא להתייצב לדיון. יתר על כן, כלל לא ברור שטענה כזו יכולה להישמע, בשעה שאשה כלואה בעגינותה. יש מקום לדמות מקרה כזה, למצב שבו אדם חטף אדם אחר וכלא אותו. האם יעלה על הדעת שהגורמים האמונים על שחרור החטוף, יימנעו מלפעול בכל הכלים העומדים לרשותם, ויאפשרו לחוטף להסתתר מאחורי חיסיון של יחסי עו"ד ולקוח? כך גם במקרה של סרבנות מתמשכת, אין מדובר רק בהליך משפטי של תביעה אזרחית או פלילית, אלא, לכאורה, במניעת עוול מתמשך, בהצלת אשה הכלואה בידיו של אדם אחר.
בנוסף על מתן העדות יאפשר ביה"ד לצדדים לקיים מו"מ התואם את ייפוי הכוח של הטוען הרבני, וזאת בפני ביה"ד, באופן שיאפשר לביה"ד ללמוד באופן ישיר על עמדות הצדדים."
"ביה"ד שוחח באריכות עם ב"כ הצדדים ועם התובעת, והציע להם הצעה להסכם כולל בעניינים שנותרו במחלוקת. ביה"ד קובע כדלהלן:בתאריך 21.5.2019 התקיים דיון ארוך בניסיון להגיע להסכם כולל בין הצדדים. בסופו ניתנה החלטה כדלהלן:
א. ב"כ הנתבע יודיע לביה"ד תוך 3 ימים אם הוא מסכים להצעת ביה"ד.
ב. ביה"ד קובע מועד לדיון ליום ט"ז באייר תשע"ט (21.5.19) בשעה 10:15, להשלמת ההסכם ולאישורו.
ג. במקביל, למקרה שלא תתקבל תשובה חיובית עד המועד הנ"ל, ביה"ד קובע כדלהלן:
1. ביה"ד פונה כבר עתה אל מחלקת העגונות בהנהלת בתי הדין הרבניים, למצוא את מספרי הדרכונים של אבי הבעל ושל שני העדים הנזכרים בהחלטת ביה"ד מיום 1.4.19. מחלקת העגונות תעדכן את ביה"ד עד יום 16.5.19, אם השיגה את המידע הדרוש או לא. בהתאם יחליט ביה"ד באיזה אופן להוציא את הפסיקתאות ואת הזימונים. ב"כ התובעת תעמוד בקשר ישיר על מנהל מחלקת העגונות לצורך זה.
2. בהחלטת ביה"ד מיום 14.3.19 קבע ביה"ד כי ניתן לכפות על הבעל את מתן הגט, בכל דרכי הכפייה על פי דיני התורה. כאמור בסעיף ד' בהחלטה הנ"ל, ביה"ד קובע מועד לדיון ליום 27.6.19 בשעה 10:00, בכפיית הבעל לגט באמצעות צו מאסר כאמור בסעיף 3 בחוק בתי דין רבניים (קיום פסקי דין של גירושין) תשנ"ה-1995 סעיף 3. בנוסף ידון ביה"ד בדיון זה ביישום סעיפים 2.(ב) ו-2א. בחוק הנ"ל."
"התקיים דיון ארוך בניסיון להביא את הצדדים להסכמות.הדיון ליום 29.5.20219 נדחה לתאריך 6.6.2019, ואז התקיים דיון נוסף במשך שעות ארוכות בפני האב"ד, בכדי להגיע להסכם כולל בין הצדדים. בהחלטה מתאריך 11.6.2019, לאחר הסכמה בסיסית בין הצדדים, נכתב שעל ב"כ הבעל להכין הסכם כולל לפי הסכמות שהושגו בדיון, ולהעבירם לב"כ האשה להארות והערות. בית הדין המליץ לצדדים להמשיך להידבר ביניהם בכתיבת ההסכם הכולל. נקבע מועד לדיון בתאריך 16.6.19.
לעת עתה נראה כי על אף המחלוקות הקשות בין הצדדים, הושגו הסכמות בכל הסוגיות השנויות במחלוקת, וניתן לנסח הסכם בהתאם.
ב"כ הנתבע הציג טיוטת הסכם לביה"ד וב"כ התובעת. ביה"ד העיר כמה הערות על ניסוח ההסכם, וב"כ הנתבע הסכים לתקן את ההסכם בהתאם. ב"כ התובעת הציגה לביה"ד 20 הערות נוספות על הנוסח המוצע. ביה"ד מספר את ההערות, והורה לסרוק לתיק ביה"ד את הטיוטה. מובהר כי לעת עתה הטיוטה אינה מחייבת צד כלשהו, והיא לצורכי מו"מ בלבד. אלא שבנסיבות הקשות של תיק זה, ניאותו ב"כ הצדדים לשתף את ביה"ד בתמונה המלאה.
ביה"ד קובע כדלהלן:
א. ביה"ד קובע מועד נוסף לדיון עם ב"כ הצדדים בתאריך 29.5.19 בשעה 10:00, לצורך השלמת ההסכם וחתימתו.
ב. ביה"ד קורא לב"כ הצדדים לנסות ולהגיע לנוסח מוסכם בהידברות ישירה ביניהם טרם המועד הנ"ל.
ג. לצורך ייעול השלמת ההסכם, במקרה של אי הגעה לנוסח מוסכם, ימקדו ב"כ הצדדים לביה"ד את הנקודות שנותרו פתוחות, ע"י הכנת שני מסמכים מקבילים, תוך הדגשת החלק שאינו מוסכם.
ד. למען הסר ספק, בהעדר החלטה אחרת, יתקיים הדיון הקבוע ליום 27.6.19 במועדו.
ה. כאמור בהחלטה מיום 20.5.19 סעיף ב', אם לא יושג הסכם, יידרש טו"ר מיטלמן למסור עדות בפני ביה"ד."
"ביה"ד לעד: אנחנו רוצים שתעזור לנו כדי להגיע ולפתור את הבעיות. אין לנו שום בעיה נגדך, על פי הדין וההלכה אתה חייב לומר רק את האמת.בהמשך הפרוטוקול (שורות 39-42):
ביה"ד: מה שמך?
ת. [מ'...] אני גר ברחוב [...] ב[...] זה שייך לחסידות [...] אני עובד בתלמוד תורה כמלמד של כיתה א'.
ביה"ד: מתי אתם נוסעים להורים?
ת. מידי שנה לפסח אני היחיד בארץ יש לי עוד אח הוא בישיבה ב[...] ב[י'] לא יודע איפה זה. לא הייתי אצלו אף פעם הוא בישיבה גדולה.
ביה"ד: כמה זמן אתם נמצאים שם כשאתם נוסעים?
ת. כמה שבועות, אולי שבועיים."
"ביה"ד: מה אתה חושב שאתה יכול לעזור לנו לפתור את הבעיה של האח [פלוני]?בהמשך הפרוטוקול (שורות 72-101):
ת. אני לא מבין למה הזמינו אותי אין לי קשר לתיק הזה.
ביה"ד: לא דיברת איתו?
ת. דיברתי איתו אבל אני לא מעורב בתיק."
"ב"כ האישה: מה שימך באנגלית?בהמשך הפרוטוקול (שורות 149-172):
ת. [מ'...] אני בן [...] הכתובת שלי [...] אני גר בארץ 7 שנים.
ביה"ד: אתה מחזיק בדרכון ישראלי?
ת. כן וגם [א'] אין לי דרכון נוסף ולא [...].
ביה"ד: ביום שאח שלך יצא מהארץ היית בארץ?
ת. לא יודע מתי הוא יצא.
ב"כ האישה: בחודש דצמבר 2015.
ת. נסעתי ל[...].
ב"כ האישה: ביחד עם אח שלך?
ת. לא.
ביה"ד: לאן נסעת והאם זה היה עם אח שלך?
ת. לא היה עם אח שלי, לא זוכר מתי בדיוק יצאתי.
ב"כ האישה: הדרכון של אח שלך נמצא אצלי יש לי חשש שהוא יצא עם הדרכון שלך ל[...] השאלה האם נתת את הדרכון שלך לאח שלך כדי שייצא מהארץ?
ת. לא.
ביה"ד: יצאת מהארץ בדצמבר 2015?
ת. כן.
ביה"ד: למה נסעת?
ת. לחזק את ההורים על התיק שהיה שם.
ב"כ האישה: אבל אמרת שאתה לא מתערב בתיק הזה?
ת. נכון נסעתי לחזק את אימא שלי אני לא מתערב בתיק הזה.
ב"כ האישה: מתי הנפקת דרכון ישראלי?
ת. לפני שנה וחצי כשעשיתי עליה לפני כשנה וחצי לא זוכר.
ב"כ האישה: אני מבקשת שתציג מסמך של היציאה שלך מישראל ל[...] ואת התאריך שהנפקת את הדרכון הישראלי.
ביה"ד: הוא יצא בחנוכה תשע"ה נרות חנוכה הדלקת פה או שם?
ת. הדלקתי פה זה לא היה בחנוכה.
ביה"ד: חנוכה יצא מה-6 עד ה-14 חנוכה עשית בארץ אז יצאת מה-15 בדצמבר עשרה בטבת היית שם?
ת. כן, הייתי שם כחודש וכמה."
"ביה"ד: חשוב להבהיר לך את מעמדך, אתה לא נאשם, מבחינת החוק עֵד שנמצא בבית הדין חייב לומר את כל הידוע לו. לעד אין זכות שתיקה. מי ששומר על זכות השתיקה יש לו קנס גבוה על פי סעיף 5 לחוק כפיית סדר דין. האם נתת את הדרכון שלך כדי שיברח?בית הדין הפסיק את הדיון לתת לעד לשוחח עם אביו.
ת. כן.
ב"כ האישה: אנחנו לא בחקירה פלילית ככל שתיתן לנו יותר פרטים אנחנו מבינים שאתה איש בעל משפחה אין לנו מטרה לפגוע בך אבל אנחנו רוצים לקבל תשובות כדי לעזור לנו לקבל את הגט, אז אתה היית בארץ?
ת. כן
ב"כ האישה: הוא יצא עם אבא שלך?
ת. לא.
ב"כ האישה: הוא יצא מהארץ לבד? כי הוא לא מרגיש בסדר ולא יכול לנסוע לבד. מי יצא עם אח שלך מהארץ? הוא יצא עם הדרכון שלך כי הוא דומה לך והוא נסע עם הדרכון שלך וזה הצליח מי נסע איתו?
ת. הוא נסע לבד.
ביה"ד: הוא עלה לטיסה לבד?
ת. שותק.
ביה"ד: נסעת איתו לשדה תעופה?
ת. כן, ועד הביקורת דרכונים אני הייתי שם והוא נכנס משם הלאה.
ב"כ האישה: מי עלה איתו לטיסה?
ת. מה זה חשוב.
ביה"ד: המצב הוא, שיש כאן אישה עגונה, ויש פס"ד של ביה"ד של [...] על כתב סירוב כנגד הבעל. ביה"ד כותב בצורה מפורשת, אין שום סיבה שהאח יסרב לתת את הגט, אם יש לו על מה לדון שיבוא לדין, אין מקרה אחד של צד שיצאו מפה נפסדים, אין מצב שהבעל יחזיק את אשתו, אנחנו רוצים שלגברת יהיה גט, אנחנו מוכנים לתת לך 10 דקות להרים טלפון לאבא, להסביר את המצב כרגע יכול להיות שאתה מסתבך כאן בצורה פלילית, תבהיר לו שהכול נסגר ומפה ממשיכים הלאה."
ב"כ האישה: הלכת איתו לשדה התעופה?במהלך הדיון העד ניסה לדבריו ליצור קשר עם אביו ולא הצליח, אולם יצר קשר עם העסקנים ב[...] בשעה 14:00. לדברי העד העסקן אמר לו שהוא דיבר עם האב והוא הסכים שהבעל ייתן גט, ומשום כך בית הדין כתב החלטה עבור הרב [ש'] שליט"א מבית הדין [...], שבו נכתבו שמות גיטין של הבעל והאשה ושליח שני.
ת. לא.
ביה"ד: שכחת את מה שאמרת קודם? הכרטיס נסיעה יצא על שם [מ'] והוא התחזה אמרת שאתה נסעת איתם לשדה התעופה בביקורת המזוודות אתה הופעת ואז לאיזור הביטחון [פלוני'] החליף אותך והמשיך את המסלול הלאה האם זה שקר או לא?
ת. שקר.
ביה"ד: אתה טוען ש[פלוני] מה עשה?
ת. הוא היה אצלי בבית ולקח [את הדרכון].
ביה"ד: באיזה יום ואיזה שעה?
ת. לא זוכר.
ביה"ד: לא זוכר כלום?
ת. לא זוכר.
ביה"ד: אתה משתף פעולה או לא?
ת. אני יכול לשתף עם מה שאני יודע אני לא זוכר.
ביה"ד: מה קרה כשהוא הגיע לבית שלך?
ת. הוא היה אצלי ולקח את זה.
ביה"ד: מאיפה? הדרכון הרי לא נמצא על השולחן בסלון, איך הוא ידע איפה הדרכון נמצא?
ת. אין לי תשובה, אתם זוכרים מה שהיה לפני 3 שנים.
ביה"ד: הוא לא הגיע לדרכון כי הוא ניחש איפה הוא.
ב"כ האישה: אבא שלך יצא עם [פלוני] כי הוא לא יכול לנסוע לבד.
ת. הוא לא נסע.
ב"כ האישה: מי נסע עם [פלוני]. סבתא שלך?
ת. שותק.
ב"כ האישה: אין לו זכות השתיקה כדי שישמור עליה.
ת. לא יודע."
"לאחר שמיעת דברי העד ולאמר [צ"ל ולאחר] שבית הדין שוחח טלפונית בהסכמת ב"כ התובעת אם [צ"ל עם] גורמים שונים ממשפחתו של הנתבע, הואיל והנתבע עומד בסירובו להופיע לפני בית הדין או לסדר גט שליחות ממקום מושבו ב[א'] והואיל בנסיבות אלו יש להמשיך את הדיון עד למיצוי האפשרות להשגת גט שליחות ולקבלת מידע נוסף מהעד ובהתחשב בכך שלפנינו אשה עגונה כבר ארבע שנים לאחר שבעלה הנתבע ברח מן הארץ נגד צו עיכוב יציאה מן הארץ שניתן בבית הדין הרבני והואיל ומעדותו של העד עולה כי הוא היה שותף לכאורה בהפרת צו זו בית הדין קובע כדלהלן:לאחר החלטה זו ביקש העד לפנים משורת הדין לנסות בשנית ליצור קשר עם אביו ולדבר על ליבו ולשכנעו שהבעל ייתן גט. למרות השעה המאוחרת ודלתי בית הדין היו אמורים להיסגר מ"מ בשל המצב העדין ביקש בית הדין ממחלקת ביטחון שעל ידי הנהלת בתי הדין אישור מיוחד להשאיר את בית הדין פתוח עד לסיום הדיון. כאן יש לציין את אנשי הביטחון שנשארו שעות רבות מעל שעות העבודה הרגילות, עד שעת לילה מאוחרת, כדי שנוכל לסיים את הטיפול על הצד היותר טוב.
א. הדיון ימשך ביום (ראשון) [צ"ל שישי] בשעה 9:00.
ב. בית הדין מורה להנהלת בתי הדין להערך לדיון זה על כל המשמעויות הכרוכות בכך.
ג. בית הדין מוציא צו מעצר ללא שחרור לעד עד ליום (ראשון) [צ"ל שישי] לצורך המשך הדיון.
ד. יצויין כי ההערכות הנדרשת בסעיף ב' הינה מתוך התחשבותו של בית הדין בעֵד אשר בדרך הטבע היה אמור לשהות במעצר עד יום ראשון מתוך ראית (את) מכלול השיקולים והאיזון בין זכויותיו של העד אל מול הצורך לשחרור האישה מכבלי עגינותה הורה בית הדין על דיון למחר כאמור לעיל".
"לאור דיווח שהתקבל מבית הדין [...] כי הם נערכים לסדר גט שליחות בית הדין עושה הפסקה בדיון כאן.בשעה 18:40 התקבלה הודעה מ[...] כי הבעל ניגש כעת לבית הדין [...] להכנת גט שליחות כדין.
אם יתברר כי סידור הגט לא הושלם יימשך מיד הדיון בבית דין זה מן הנקודה שבה הופסק.
אם תתקבל הודעה בדבר השלמה של סידור הגט ומסירת הגט והרשאות לידי השליח כדין, יורה בית הדין על סיום הדיון עם כל הכרוך בכך."
"בהמשך להחלטות ביה"ד מהיום, בסיוע מחלקת העגונות בהנהלת בתי הדין הרבניים, נוצר קשר טלפוני בין הרה"ג [...] מביה"ד ב[...], לבין הדיין הח"מ [האב"ד]. הרב הנ"ל ביקש הבהרה באשר למצב הסכם הגירושין בין הצדדים.בשעה 23:35 בית הדין קיבל הודעה ממזכיר בית הדין ב[...] כי הסתיימו כתיבת הגט וההרשאות כדין.
ביה"ד הבהיר לו כי אין הסכם, הואיל ולא הושגו הסכמות בין הצדדים בעת שביה"ד עסק בנסיון להגיע להסכם, ועתה אין ביה"ד עוסק בכך.
יצוין כי ביה"ד בהרכבו הקודם חייב את הבעל במתן גט כבר לפני שנים, וביה"ד בהרכבו הנוכחי פסק כי ניתן לכפות את הבעל לתת גט בכל דרכי הכפייה על פי דיני התורה.
אף על פי כן ביקש הרה"ג [ש'] הנ"ל מביה"ד ב[...] כי ביה"ד יפעל לשכנע את האשה בבואה לקבל את הגט, לחתום על ההסכם ללא הסעיף שהיה שנוי במחלוקת בין הצדדים.
לפיכך ביה"ד קובע כדלהלן:
במועד מסירת הגט, יפעל ביה"ד כפי כוחו לשכנע את האשה לחתום על ההסכם ללא הפרט השנוי במחלוקת [עניין הערבות או העיקול על הדירה], וזאת לצורך סיום הסכסוך בין הצדדים ויציאה לדרך חדשה.
למען הסר ספק, ביה"ד מבהיר כדלהלן:
* אין בקביעה זו משום הבעת עמדה לגופם של סעיפי ההסכם, אם יבוא הדבר לידי דיון בפני ביה"ד.
* האשה אינה חייבת לחתום על ההסכם. זכותו של כל אחד מן הצדדים לעמוד בדין אם ירצה בכך.
* למותר לציין כי אין באמור בהחלטה זו כל קשר לחיוב הבעל בגט, ובוודאי שאין בכך התנייה או הסתייגות מחיובו של הבעל במתן הגט."
"לאחר שנתקבל דיווח טלפוני מביה"ד ב[...] בדבר השלמת הכנת הגט וההרשאות, ביה"ד קובע כי הדיון שנקבע להיום מסתיים בזאת, ועל כן העד, [מ'] ת"ז [...], יכול ללכת לדרכו.ביום סידור הגט, טרם מסירתו, נתקבלה הודעה מאת הרה"ג [ש'] שליט"א (בתיק 12/), שתוכנה ומשמעותה ההלכתית יובהרו להלן.
פקודת המעצר שניתנה בהחלטת ביה"ד מהיום – מבוטלת."
"ביה"ד ערך מסירת גט שליחות כדת משה וישראל.טענה בדבר הטלת תנאי על ידי הבעל ב[...] בין כתיבת הגט למסירתו
בכך מגיעה אל סיומה פרשה ממושכת של סרבנות גט וסרבנות דין.
כאמור בהחלטה מ-אור לכ"ה בסיוון (27.6.19, כ"ד בסיוון ב[א']) [מס' החלטה בתיק ביה"ד: 80, נחתמה בשעה 20:51 לפי שעון ישראל], הסביר ביה"ד לתובעת את החשיבות ואת הצורך בחתימה על הסכם אשר יסיים את המחלוקות בין הצדדים, והודיע לה כי הנתבע מצדו חתם על טיוטת ההסכם שהוצעה בעבר בין הצדדים, ללא דרישה לערבות או להטלת עיקול על הדירה.
ב"כ (הנתבעת) [התובעת] הודיעה כי (הנתבעת) [התובעת] נרגשת מכדי לחתום היום על הסכם כלשהו, וביקשה ארכה של שבעה ימים להשיב לביה"ד.
בנוסף חזרה ב"כ (הנתבעת) [התובעת] על עמדתה, כי ההסכם שהוצע (לנתבעת) [לתובעת] בעבר אינו הסכם טוב (לנתבעת) [לתובעת], והיה בו משום ניצול מצבה של התובעת, כמסורבת גט שבעלה בחו"ל והוא מסרב להופיע לדין או לשלוח מישהו מטעמו לייצגו באופן רשמי. מובן שבנסיבות כאלה, לטענתה, היתה התובעת עלולה לוותר על זכויות המגיעות לה לפי דיני התורה. עם זאת הודיעה ב"כ (הנתבעת) [התובעת] כי פניה של התובעת לשלום, ועל כן היא נכונה להגיע להסכם עם הנתבע על כל העניינים שבמחלוקת. לצורך ניסוח תשובתה של התובעת, ביקשה באת כוחה, כאמור, שבעה ימים.
לפיכך ביה"ד קובע כדלהלן:
א. (הנתבעת) [התובעת] תודיע לביה"ד תוך שבעה ימים אם היא מסכימה לאחת [או יותר] מהצעות ביה"ד דלהלן:
1. חתימה על ההסכם בנוסח שהוצע בעבר, תוך השמטת כל ענייני העיקול והערבות.
2. הצעת הסכם אחר מצד התובעת. ב"כ התובעת תצרף להודעתה הצעת הסכם.
3. הודעה כי היא נכונה לחתום בפני ביה"ד על הסכמה, שכל העניינים שבין הצדדים יידונו בבית הדין הרבני אשקלון, ואין לצדדים כל תביעה בערכאה אחרת. [למעט הוצל"פ למימוש פסקי הדין של ביה"ד, או ביה"ד הרבני הגדול במקרה של ערעור.]
ב. בנוסף תודיע ב"כ (הנתבעת) [התובעת] אם היא מבקשת לקבוע מועד לדיון בתביעותיה לחלוקת רכוש ולכתובה, או שהיא מבקשת להקפיא או לסגור אותם.
ג. לעת עתה אין ביה"ד נותן בידי הצדדים מסמך "מעשה בית דין". ביה"ד שוקל כתיבת פסק דין מנומק באשר להליך סידור הגט בתיק זה, על מכלול היבטיו ההלכתיים. למען הסר ספק, אין בכך משום עיכוב הלכתי כלשהו, אלא עיכוב מינהלי בלבד.
ד. ביה"ד משאיר את כל התיקים פתוחים למשך 14 יום מחתימת החלטה זו, וכל הצווים שניתנו בהם עומדים בתוקפם לעת עתה. כך גם צו עיכוב היציאה מן הארץ שניתן בתיק 1228564/1. לאחר קבלת תגובת ב"כ (הנתבעת) [התובעת] כאמור בסעיף א' לעיל, ישקול ביה"ד סגירת התיקים וביטול הצווים.
מזכיר ההרכב ישלח העתק החלטה זו אל הרה"ג [ש'] שליט"א מ"בית דין צדק [...]" ב[...], לידי כב' הראב"ד הרה"ג [ד'] שליט"א."
"כבוד הרה"ג מו"ה מאיר כהנא שליט"א אב"ד באשקלוןבתאריך ה' תמוז תשע"ט (8.7.2019) ניתנה החלטה לאחר שהתקבלה עדות כדלהלן:
נתבקשתי ע"י הראב"ד דפה הגאון רבי [ד'] שליט"א להודיעכם, שאתמול בלילה בא האברך [פלוני] לביתו עם שני אברכים והג"ר [ד'] מיד סגר אזניו ושלחם מביתו.
וכן באו לכותב השורות אבל לא נתתי להם ליכנס בביתי.
והיום שמע הג"ר [ד'] מאברך בשם אחד האברכים הנ"ל ש[פלוני] עשה התרת נדרים ועשה תנאי בהגט בפני עדים, ובאמת לכאורה אין ממש בדבר זה אבל למיחש מבעי, ע"כ מבקש הג"ר [ד'] שליט"א ליתן הגט ולאחר נתינתה הוא יזמין את העדים לברר בדיוק מה היה, ונברר ביחד עם מעלת כת"ר אם יש בעיה בזה, ובנתיים לא ליתן ליד האשה תעודת היתר נישואין עד שיתברר הדבר.
בכל הכבוד
ידידכם הק' [ש'] אבדק"ק [...]."
"בשתי שיחות טלפון שהתקיימו אמש בשעות 23:00 עד 23:45 [שעון ישראל] בין הח"מ לבין דייני ביה"ד "בית דין צדק [...]" ב[...], הראב"ד הרה"ג [ד'] שליט"א, וחברי ההרכב הרה"ג [ש'] שליט"א והרה"ג [...] שליט"א, עלו העובדות הבאות:בסופו של דבר נשלח גט שליחות נוסף מ[...], על ידי שליח הולכה בלבד, כנהוג. בתאריך ח' תמוז תשע"ט (11.7.2019) נמסר גט שליחות שנית כדת וכדין, ונמסר מעב"ד לידי האשה כנהוג.
1. בפני ביה"ד ב[...] הופיעו שני עדים כשרים, והעידו כי הבעל הודיע להם לאחר שליחת הגט וטרם מסירתו, כי הוא אינו מבטל את הגט, אך הוא מטיל תנאי, כי הגט לא יימסר לידי האשה לפני שתחתום על הסכם הגירושין.
2. מעשה זה מעורר סימני שאלה באשר לכשרותו של הגט שנמסר לאשה, שכן יש לחשוש שיש בכך משום ביטול שליחותו של השליח, ואין כאן המקום להאריך בכך.
3. ביה"ד ב[...] וביה"ד הח"מ רואים בחומרה מעשה זה של הבעל. אם אמנם נפגעה השליחות, הרי שבמעשה זה עבר הבעל על שבועה דאורייתא שנשבע בפני ביה"ד ב[...]. בכך מגיעה סרבנותו של הבעל, לשיאים חדשים. אחר ארבע שנים של סרבנות גט וסרבנות דין, הוא מוסיף לחטוא, עובר על שבועתו ומבזה את בית הדין שבפניו ערך סידור גט שליחות ובפניו נשבע.
4. ביה"ד ב[...] פנה אל אביו של הבעל והעמיד אותו על חומרת הדבר.
אביו של הבעל התנצל בפני ביה"ד ב[...], והודיע כי בנו יבוא לביה"ד לסדר גט נוסף בכל עת שיתבקש, ללא תנאי.
5. ביה"ד הח"מ ביקש מביה"ד ב[...] לסדר הפעם גט על ידי שליח קבלה [ובנוסף גם שליח הולכה כמבואר בספר "קב נקי" ובאחרונים נוספים]. ביה"ד ב[...] ניאות לפעול כך בנדון דידן, על אף שבדרך כלל אין הם נוהגים לסדר גט עם שליח קבלה, וזאת בהתחשב בנסיבות המיוחדות בנדון דידן.
6. ביה"ד ב[...] ביקש לבחון את האפשרות לסדר גט ישירות מיד הבעל ליד האשה, אם תיאות האשה לבוא ל[...] ולקבל את גטה. בכך יתאפשר להם לשמור על מנהגם ולהימנע ככל האפשר מסידור גט ע"י שליח קבלה. אבי הבעל הודיע כי הוא מוכן לשלם את כל עלות נסיעתה של האשה ל[...] וחזרתה לישראל.
7. ביה"ד הח"מ שאל מה יקרה את האשה תטרח ותבוא ל[...], ואז ישוב הבעל ויסרב ליתן לה את הגט, או ידרוש ממנה לחתום על מסמך כלשהו טרם קבלת הגט. ביה"ד ב[...] השיב כי אבי הבעל ערב לכך שבנו ייתן את הגט, ואם האשה תבוא והבעל לא ייתן לה את הגט, ישלם אבי הבעל לאשה סכום של 20,000 [מט"ח].
8. ביה"ד ב[...] חזר וביקש שהאשה תחתום על מסמך המודיע כי היא מסכימה לדון בכל תביעותיה בפני ביה"ד באשקלון בלבד. ביה"ד הח"מ שאל האם הבעל, אשר לא התייצב בפני ביה"ד ולא מינה מורשה מטעמו, יסכים לחתום בעצמו על מסמך כזה. ביה"ד ב[...] השיב כי על פי דברי האב, הבעל יסכים לכך. ביה"ד הח"מ הבהיר לביה"ד ב[...], כי האשה וב"כ הודיעו בפירוש במעמד קבלת הגט הראשון, שאין פניה למלחמה, ועל כן אם יחדול הבעל מסרבנותו, וישתף פעולה עם כל ההליכים בביה"ד אשקלון, לא יהיה לה כל צורך בערכאות אחרות כלשהן.
לאור כל האמור ביה"ד קובע כדלהלן:
א. האשה תודיע לביה"ד בהקדם האפשרי, אם היא תיאות לנסוע ל[...] על חשבון אבי הבעל, ולקבל את גטה ישירות מידי בעלה. אם תהיה תשובתה חיובית, יקשר ביה"ד בין ב"כ האשה ובין ביה"ד ב[...] לתיאום הפרטים. ב[...] לא תתבקש האשה לחתום על מסמך כלשהו, אלא לקבל את גטה בלבד.
ב. אם לא תיאות האשה לנסוע ל[...], יקבע ביה"ד מועד לסידור גט שליחות באמצעות שליח קבלה. מזכיר ההרכב יתאם את המועד טלפונית עם ב"כ האשה ועם ביה"ד ב[...] [ביה"ד ב[...] לא יוכל לפני יום ד' הקרוב, ז' בתמוז תשע"ט].
ג. ביה"ד פונה לב"כ האשה, להחתים את האשה [באפשרות א', טרם יציאתה ל[...], תוך שליחת העתק לביה"ד, מאושר בחתימת עורכת דינה, ובאפשרות ב' בפני ביה"ד ביום סידור הגט,] על מסמך בנוסח דלהלן:
האשה מודיעה בזאת לביה"ד, כי אם ייאות הבעל לחדול מסרבנותו, ליתן לה את גטה לאלתר, לקבל את סמכותו של ביה"ד הרבני האזורי באשקלון, ולמנות מורשה מטעמו אשר יתייצב לדיונים במועדם, הרי האשה מסכימה בזאת אף היא, שכל תביעותיה נגד הבעל יידונו אך ורק בבית הדין הרבני אשקלון [או בהוצל"פ למימוש פסקי הדין, או בביה"ד הגדול במקרה של ערעור] ולא בכל ערכאה אחרת.
מזכיר ההרכב ייצור קשר טלפוני עם ב"כ האשה לצורך תיאום יישומה המעשי של החלטה זו.
מזכיר ההרכב ישלח העתק החלטה זו אל ביה"ד "בית דין צדק [...]" ב[...]."
"א. הבעל לצערנו חולה במחלת נפש1, שללא כל ספק קשה לאשה לחיות עם בעל כזה ... ובודאי שבמצב כזה, היא לא חייבת להמשיך לחיות עמו ולהיות נשואה לו. ונראה שמחלה זו, על כל תופעותיה והשלכותיה, היא חמורה יותר מהמומים הפיזיים המוזכרים המשנה כתובות (דף עז עמוד א) שעליהם כופין לגרש, ונפסק בשו"ע (אבן העזר הלכות גיטין סימן קנד סעיף א) "אלו שכופין אותם להוציא וליתן כתובה: מי שנולד לו ריח הפה או ריח החוטם, וכו'", וק"ו מחלת נפש כזאת.מבואר מדברי בית הדין ג' סיבות לחייב את הבעל בגט:
ב. האשה אמרה שהיא לא ידעה ממחלת בעלה לפני הנישואין, ולא ספרו לה את הדבר ויש כאן מקח טעות, כאמור לעיל אבי הבעל הודה שלא גילה זאת לאשה ולמשפחתה, (יוער בזה, לא מקובל עלינו שמותר להעלים מידע כזה, במקרה שהחולה מאוזן בתרופות), ולכן יש לאשה טענת מקח טעות, ואם כי קשה להתיר את הנישואין הללו בגלל טענת "מקח טעות", והדבר טעון עיון רב להתיר מסיבה זאת בגלל חומרת אשת איש, אבל קרוב לומר שיש כאן ספק מקח טעות, שמעמיד את חלות הקידושין בספק, ובמקום ספק בקידושין כופין לגרש. כפי שכתב המאירי ומהר"ח אור זרוע בשם רבינו מאיר הספרדי. ובשו"ת אור גדול (סי' ה) כ' שד' המהר"ח אור זרוע הם יסוד גדול לדינא.
ג. האשה טוענת שבעלה מאוס עליה בגלל התנהגותו החריגה והמסוכנת, ויש לה בודאי "טענה מבוררת" שמאוס עליה. ואע"פ שבטענת "מאיס עלי" אין כופין לגרש כשיטת ר"ת, אבל נפסק שאם הבעל עשה שלא כהוגן ולא גילה לה דברים מלפני הנישואין, כופין אותו לגרש, כפי שכותב הרמ"א בשו"ע (אבן העזר הלכות כתובות סימן עז) וז"ל: "ואם עשה שלא כהוגן שקדשה ברמאות ובתחבולות, כופין אותו לגרש (הרא"ש כלל ל"ה)."
"לאחר שמיעת טיעוני האשה וב"כ, ולאחר עיון בפסק הדין הנ"ל ובהחלטות שניתנו מאז ועד היום, ביה"ד קובע כי יש בנימוקי החיוב בפסק הדין הנ"ל כדי לכפות על הבעל את מתן הגט, בכל דרכי הכפייה על פי דיני התורה. עם זאת, ביה"ד רואה לנכון להתקדם בדרכי הכפייה על פי ההדרגה הקבועה בחוק הנ"ל. לפיכך ביה"ד קובע כדלהלן:מבואר שביה"ד הורה על כפייה אולם בהדרגה, דהיינו הרחקות דר"ת ומגבלות נוספות. אולם, כפייה במאסר עדיין לא נפסקה על הבעל, וביה"ד קבע מועד לדיון (לתאריך 27.6.2019) לכפיית הבעל בגט באמצעות מאסר.
א. ביה"ד מטיל על הבעל הרחקות דרבנו תם, וגוזר על כל ישראל שלא לעשות לו שום טובה, או לישא וליתן עמו, (רמ"א בשו"ע אה"ע סימן קנד סעיף כא) ושלא לארחו, להאכילו, להשקותו, ללוותו ולבקרו בחלותו (ר"ת בספר הישר חלק השו"ת סימן כד), ושלא לצרפו למניין ושלא להעלותו לתורה בבית הכנסת, ולא לצרפו לזימון בסעודה (מהריב"ל בתשובה חלק ב סימן יח).
ב. ביה"ד מתיר לאשה ולב"כ להעביר פסק דין זה לכל קהילה אשר אפשר שהבעל מתגורר בה, ואף להפיץ פסק דין לציבור הרחב בכל דרך, לפי הצורך.
ג. ביה"ד מטיל על הבעל את ההגבלות המנויות בסעיפים 2.(א)(1) עד 2.(א)(6) בחוק הנ"ל. מזכיר ההרכב יכין צווים מתאימים לחתימת ביה"ד, לפי הצורך.
ד. ביה"ד קובע מועד לדיון בכפיית הבעל לגט באמצעות צו מאסר כאמור בסעיף 3 בחוק הנ"ל. בנוסף ידון ביה"ד בדיון זה ביישום סעיפים 2.(ב) ו-2א. בחוק הנ"ל."
"ואלו שכופין אותו להוציא: מוכה שחין, ובעל פוליפוס, והמקמץ, והמצרף נחושת, והבורסי, בין שהיו עד שלא נישאו ובין משנישאו נולדו."וכן פסק בשו"ע (אה"ע סי' קנד סעי' א), וז"ל:
"אלו שכופין אותם להוציא וליתן כתובה: מי שנולד לו ריח הפה או ריח החוטם וכו'."יש לדון על מום של חולי הנפש האם זהו מום שכופין עליו או לא, ובפשטות לא גרע מום זה מכל המומים שהוזכרו במשנה. אולם, מאידך גיסא, מצינו למרן השו"ע (אה"ע סי' קנד סעי' ה) שפסק בשם תשובת הרא"ש (כלל מג סי' ג), וז"ל:
"איש המשתטה מידי יום יום, ואומרת אשתו אבי מחמת דחקו השיאני לו וסבורה הייתי לקבל ואי אפשי כי הוא מטורף ויראה אני פן יהרגני בכעסו, אין כופין אותו לגרש, שאין כופין אלא באותם שאמרו חכמים."מבואר מדברי הרא"ש שכיון שלא מצינו שחז"ל כללו את השוטה בתוך אותן המומים שכופין עליהם להוציא, על כן אין כופין אותו לגרש. וא"כ לכאו' ה"ה בחולה במחלת נפש, אף שיש בכך איום על חייה של האשה, אין כופין אותו לגרש, מחמת שאין הוא נכלל במומין הכתובים במשנה.
"והא דכתב הרא"ש ז"ל בתשובה כלל מ"ג וכו', תשובה זו לא פליגא אתשובתו שבכלל מ"ב דהכא לא הוי מחמת חולי אלא שאומרת שהוא מטורף וטפשות רבה עליו ורגזן וראובן משיב שאינו מטורף רק שאינו בקי בטיב העולם ודבר זה אפילו כפי דברי האשה לא חשיב מום אלא תרבות רעה וחסרון דעת."וכן מבואר בדברי המהרח"ש בתשובה (סי' לג ד"ה איברא) שכתב, וז"ל:
"בשוטה גמור אף על גב דעתים חלים מ"מ כשהוא שוטה גמור מתגרה עמה ואינה יכולה לסבול כלל, בכי הא כופין אותו כשהוא חלים וכו', ואין סתירה לזה ממה שכתב הרא"ש בתשובותיו [כלל מג סי' ג] הביאה הטור אבן העזר בסימן קנ"ד באיש המשתטה מידי יום יום, ואומרת אשתו אבי עני הוא ומחמת דוחקו השיאני וכו' ואי איפשי לקבל כי הוא מטורף וכו', עד אין כופין אותו לגרש שאין כופין אלא באותן שאמרו חכמים שכופין וכו' אלא תפייסנו שיגרש או תקבלנו ותזון מנכסיו ע"כ. דהתם ודאי לאו בשוטה גמור קאמר אלא באיש כעסן ורגזן ויש לו קצת טירוף ומשתטה אך אינו שוטה גמור, ובזה שייך לומר תפייסנו או תקבלנו, אבל בשוטה גמור לא שייך פיוס ולא שייך לומר שתקבלנו ואינה יכולה לסבול כלל, כדאמרינן בריש פרק חרש [יבמות קיב ע"ב] דלהכי לא תקנו רבנן נישואין בשוטה ושוטה, דלא קיימא תקנתא דרבנן שפגיעתו רעה ואין אדם יכול לסבול לדור עם נחש בכפיפה אחת. וראיה לזה דבמה שכתב הרא"ש בתשובה הקודמת גבי נכפה שהוא מום גדול וכופין אותו וכו' כתוב שם מרב שקיים סברת הרא"ש, וכתב טעמא שאין מום גדול מנכפת שהרי מדמה בפרק האומנים [ב"מ פ ע"א] נכפה לשוטה, משמע דפשיטא ליה דשוטה מום גדול יותר מנכפה, ולרבותא קאמר שנכפה מדמה הגמרא לשוטה וכו' ולהכי כופין אותו להוציא."מבואר מדבריו, דהרא"ש גבי איש המשתטה לא מיירי בשוטה גמור, אלא באיש רגזן שמחמת כעסו מגיע לידי טירוף ושטות, אבל ודאי שבשוטה גמור כייפינן ליה לגרש כשהוא חלים, וממילא דברי הרא"ש גבי נכפה אינם סותרים, כיון שנכפה דומה הוא לשוטה גמור דכייפינן לגרש.
"ועיין בטור אה"ע סי' קנ"ד שהביא תשובת הרא"ש באיש המשתטה מדי יום ויום ואומרת אשתו אבי עני הוא ומחמת דוחקו השיאני לו וסבורה הייתי לקבל וא"א לקבל כי הוא מטורף ויראה אני פן יהרגני בכעסו אין כופין אותו לגרש שאין כופין אלא באותם שאמרו חכמים שכופין ואיפסק כן בש"ע שם סעי' ה'. ולכאורה סותר להא שבארתי דשטות הוא מום גדול שכופין להוציא.החת"ס בתשובה ח"ב (חאה"ע סי' ב ד"ה ובהא) הביא ביאור זה והוסיף עליו, וז"ל:
אבל פשוט שהם איירו רק באיש פקח שהוא כעסן מצד מדתו הרעה, ולשון המשתטה מדי יום ויום שכתבו הוא רק שמכעסו עושה מעשה שוטה ומטורף, ולכן אין לומר עליו שאין דר עם נחש בכפיפה דכיון שהוא פקח אפשר לה לראות שלא יבא לכלל כעס אך שהוא טרחא גדולה לפניה להזהר בזה, ולכן כיון שלא מצינו שכופין בכה"ג שהוא רק טרחא גדולה סובר שאין כופין לגרש אלא צריכה לפייסו לגרש או תקבלנו ותזון מנכסיו. אבל כשהוא שוטה שעליו נאמר אין אדם דר עם נחש בכפיפה משום שאין שייך ליזהר ואין שייך לפייסו כיון שעושה שלא בדעת, ודאי יודו שכופין אם אך יכול ליתן גט כגון כשעתים חלים."
"ובהא מיירי תשו' הרא"ש שבטור א"ע סי' קנ"ד סעיף ז' שהיה הבעל משתטה בכל יום ויראה שיהרגה בכעסו, ובגוף התשובה שהיה נושך ובועט ומכה, ופסק שיפייסנו לגרש ופסק כן בש"ע. ומעלתו נתקשה בזה איך יגרש להרמב"ם. וכבר קדמו הרח"ש בקושיה זו בסי' ל"ג, וכתב דהתם ודאי לאו בשוטה גמור אלא באיש כעסן ורגזן ויש לו קצת טירוף ומשתטה אך אינו שוטה גמור וכו' ע"ש. ועדיין לא הועיל כלום, דהמעיין בפנים בתשובת הרא"ש יראה שהיתה יראה שאם תמתין ישתטה לגמרי ולא יכול לפוטרה עוד, משמע שגם עתה היה לו התחלת טירוף. אבל הענין כמ"ש שהיה כעסו ניכר מחמת עצבון רוח וכדומה אלו בעלי מרה שחורה, וכשמוסיף והולך סופן להשתטות לגמרי בכל דבריהם, אך עתה כל זמן שאינו שוטה בכל דבריו - נהי בשעת כעסו ובאותו הענין שמשתטה בו נידון כשוטה, מ"מ במה ששואלים אותו ומשיב כהוגן ה"ל כפקח."והיינו שהחת"ס נקט כביאור המהרח"ש ודעימיה דהרא"ש מיירי ברגזן ולא בשוטה גמור, אלא שהוסיף החת"ס שבשעת כעסו דינו כשוטה, אלא שאינו כשוטה בכל דבריו.
"ולפני זה אקדים לבאר דבר, והוא, כי מתוך דברי תשובות הרא"ש הנ"ל שהשיב בפשיטות לכוף את האיש בנכפה אנו למדים ביאור לדברי תשובה אחרת שברא"ש, והיא בכלל מ"ג סי' ג' וז"ל התשובה: ומה שהיא טוענת שבעלה מטורף וטפשות מתוספת עליו מדי יום יום ושואלת שיגרשוה טרף יטרף ותהי' עגונה לעולם וגם שמא תלד בנים ולא יוכל לזונה ואבי' היה עני ומחמת דחקו השיאה לו וכסבורה היתה יכולה לקבל כי הוא מטורף לגמרי ויראה פן יהרגנה בכעסו כי כאשר מגזים עושה מכה והורג וזורק ובועט ונושך, וראובן משיב הכרת בו מקודם לכן וסברה וקביל גם אינו בקי בטיב העולם ולא יגרשך אלא אם תחזירי הספרים או כסף ערכם והוא יגרשך, איני רואה מתוך טענות דברים שיהיה ראוי לכופו עליהם לגרש כי אין להוסיף על מה שמנו חז"ל בפ' המדיר ואלו שכופין להוציא מוכה שחין ובעל פוליפיס והמקמץ והמצרף נחושת ובורסקי, ועוד שנינו התם האיש שנולד בו מומין אין כופין אותו להוציא לכן אין כופין לגרש אך תפייסנו לגרש או תקבלנו ותזון מנכסיו עכ"ל. ויוצא לכאורה מדברי תשובה זאת של הרא"ש דס"ל בהדיא דגם במטורף לגמרי אשר האשה יראה שיהרגנה ג"כ אין כופין את הבעל לגרשנה ומטעמא דאין להוסיף על מה שמנו חז"ל.לדברי הציץ אליעזר אין צורך להגיע לביאורו של החת"ס דבשעת כעסו דינו כשוטה גמור, אלא הרא"ש מיירי כשאשתו של המשתטה חושבת שהוא שוטה גמור לפי דמיונה, אולם הוא אינו כן. ברם, מי שהוא שוטה גמור אליבא דכו"ע, ודאי דס"ל לרא"ש דכייפינן לגרש.
אך לפענ"ד נראה דמכיון שראינו שהרא"ש בתשובה אחרת הנ"ל השיב כן בפשיטות לכוף בנכפה אף על פי שלא נמנה בין המומין בפ' המדיר, ומטעמא שהסבירו חכמי דורו בתשובה שם דזה שלא מנו אותו חכמים לפי שכל שכן הוא ולא הוצרכו למנותו, א"כ בעל כרחינו אנו למדין שהמדובר בדברי תשובות הרא"ש בכאן הוא לא במי שמתברר שהוא מטורף ממש ויש לו חולי הטירוף, אלא במי שהוא אוילי וכעסן ורק לפי דמיונה של האשה הוא מטורף ממש ולכן יראה מתוך כך פן יהרגנה בכעסו בראותה לפי דמיונה שטפשות מתוספת עליו מדי יום יום, והרי זה בדומה למה שמצינו בכזאת בשו"ת נודע ביהודה מהדו"ת חאה"ע סי' ק"ד שהבעל לפי דמיונו נתן לאשתו דין נכפית, והגאון בעל נו"ב ז"ל השיב נגד זה בחריפות על חלומותיו ועל דבריו של בעל זה עיין שם. והדברים מוכחים גם מדברי הרא"ש עצמו בכאן, הן ממה שכותב שראובן השיב אינו מטורף אך אינו בקי בטיב העולם, והן ממ"ש שהאשה בעצמה עם טענתה שהוא מטורף הוסיפה לטעון גם בלשון כי טפשות מתוספת עליו מדי יום יום לכן שואלת שיגרשנה טרם יטרף ודברים אלה מוכיחים שלאמיתו של דבר היה הבעל הזה רק רגזן וכעסן ולכן היה מכה אותה ובועט בה, וגם היה טיפש שלא ידע בטיב העולם ומתוך כך שיערה האשה בדעתה מבלי שישאלו על כך את פי הרופאים המומחים, כי מטורף גמור הוא ויראה לכן פן יהרגנה בכעסו, וכן כי טפשות מתוספת עליו מדי יום ויום ויראה לכן פן יטרף ממש ותשאר עגונה לעולם, וא"כ משום כך השיב הרא"ש בזה שפיר דמשום טפשות ואוילות וכעס ורגזנות אין לנו לכוף את הבעל לגרש, ושבכגון דא אין לנו ללמוד מהמומין שנמנו בפ' המדיר שכופין בהן לגרש, ושאין להוסיף מום כזה על המומים שמנו חז"ל. אבל משא"כ במי שנתברר שהוא שוטה ממש אשר מחלה טירוף ממשית קוננת בו בכל כגון דא נראה ברור שלא גרע זה מדין הנכפה שהשיב הרא"ש בתשובה האחרת בפשיטות דיש לכופו לגרש, וה"ה נמי בשוטה שיש לכופו לגרש בעת חלימותו.
והתבוננתי דגם המהרח"ש בתשובה שם מבאר כעיקרו של דבר זה, דדברי הרא"ש בתשובה הנ"ז ודאי לא בשוטה גמור קאמר אלא באיש כעסן ורגזן ויש לו קצת טירוף ומשתטה אך אינו שוטה גמור, ובזה שייך לומר תפייסנו או תקבלנו, אבל בשוטה גמור לא שייך פיוס ולא שייך לומר שתקבלנו ואינה יכולה לסבול כלל עיין שם.
ואמנם בשו"ת חתם סופר חאה"ע ח"ב סי' ב' משיג על המהרח"ש בזה וכותב דעדיין לא הועיל כלום דהמעיין בפנים בתשובת הרא"ש יראה שהיתה יראה שאם תמתין ישתטה לגמרי ולא יכול לפוטרה עוד משמע שגם עתה הי' לו התחלת טירוף, ולכן מבאר הח"ס בכוונת דברי הרא"ש דמיירי בהיה מוכה בחולי האנדגריפי וכדומה שהי' כעסו ניכר מחמת עצבון רוח וכדומה אלו בעלי מרה שחורה וכשמוסיף והולך סופן להשתטות לגמרי בכל דבריהם אך עתה כ"ז שאינו שוטה בכל דבריו נהי בשעת כעסו ובאותו הענין שמשתטה בו נידון כשוטה מ"מ במה ששואלים אותו ומשיב כהוגן הו"ל כפקח כיון דידענו שהוא אנדגריפי עיין שם.
אבל לפי דברינו האמורים נלפענ"ד דקושית הח"ס על המהרח"ש יורדת ואין כל הוכחה מגוף דברי הרא"ש שגם עתה כבר לבעל התחלת טירוף אלא מיירי בטיפש ורגזן והאשה לפי דמיונה דנה שהוא נגוע בחולי של טירוף ממשי ולכן יראה לשמא ישתטה לגמרי, ואדרבה יש הוכחה מגוף דברי הרא"ש דמיירי בכך, מלבד מה שמוכח זה גם מדברי הרא"ש בתשובה האחרת ממה שהשיב בפשיטות לכוף בנכפה והכל כנ"ל, ולכן שפיר מסוגל הוא גם לפוטרה בג"פ ואין כל קושיא על זה שהשיב הרא"ש שיפייסנה לגרש.
ועוד זאת דגם לפי אוקימתת הח"ס יש ג"כ מקום לחלק ולומר דזה הכל אמור במי שעוד לא השתטה לגמרי והתחיל בו לע"ע רק עצבון רוח וכדומה אלו בעלי מרה שחורה ועד כעת עוד לא התברר כלל שהיה כבר אי פעם מסוכן מחמת חליו ויש רק פחד לפן ישתטה לגמרי כדרכם של כאלה כשמוסיפים והולכים, ולכן השיב הרא"ש דבכזה אין לכוף לגרש, אבל משא"כ במי שהיה לו כבר התקפה של שגעון גמור, באופן שמסוכן לסביבותיו, ועל אחת כמה זה לא פחות מפעמיים כבנידוננו, בכל כגון דא י"ל דגם הח"ס יודה, עכ"פ בדעת הרא"ש, דיש לכופו לגרש בעת חלימותו, וכאמור זהו הכל אפילו אליבא דהח"ס, אבל בעצם פירוש דברי הרא"ש נלפענ"ד כדברי המהרח"ש דלא מיירי כלל בשוטה של ממש, וכדברינו האמורים.
גם המהרי"ט בתשובתו שם בד"ה והא שכתב הרא"ש, מבאר בהדיא דתשובה זו של הרא"ש לא פליגא אתשובתו שבכלל מ"ב דהכי לא הוי מחמת חולי אלא שאומרת שהוא מטורף וטפשות רבה עליו ורגזן, וראובן משיב שאינו מטורף רק שאינו בקי בטיב העולם ודבר זה אפילו כפי דברי האשה לא חשיב מום אלא תרבות רעה וחסרון דעת ע"ש, ובכלל דבריו דברינו.
מהאמור אנו למדים ביאור לדין הנפסק בזה באה"ע סי' קנ"ד סעי' ה' וז"ל: איש המשתטה מדי יום יום ואומרת אשתו אבי מחמת דחקו השיאני לו וסבורה הייתי לקבל ואי אפשי כי הוא מטורף ויראה אני פן יהרגני בכעסו אין כופין אותו לגרש שאין כופין אלא באותם שאמרו חכמים עכ"ל. ולהאמור ברור הדבר שהמדובר בשו"ע לא בשוטה ממש כי אם באיש מחוסר תרבות אוילי ורגזן, כי דברי שו"ע אלה מקורם מדברי הרא"ש הנ"ל, וכפי שנתברר מוכח בהדיא דדברי הרא"ש אמורים בכגון זה ולא בשוטה גמור.
וכך מצאתי בספר תפארת יעקב על אה"ע שכותב דהמחבר קיצר בלשון הרא"ש דשם מבואר דמכחישין אותה שאינו כ"כ משתטה רק מבוהל קצת וכעסן וזה דרך הרבה בנ"א ובזה שפיר כתב הרא"ש דאינו מום מדלא נזכר במשנה, אבל המשתטה ממש כמו שוטה רק דעתים חלים ויכול לגרש בהא ודאי איך יעלה על הדעת שאין זה מום, ועוד דהא בלי ספק מבל עי"ז מעונתה כשהוא משתגע א"כ איך יעלה על הדעת דאין זה מום ופשיטא דכ"ש הוא ממומין הנ"ל עכ"ל עיין שם, הרי בכנ"ל."
"ועיין סעי' ג' בהג"ה. אלא דכאן י"ל כיון שידעה, אלא אמרה סבורה הייתי לקבל כמ"ש בסעי' א'."מבואר מדברי הגר"א שהטעם שהרא"ש והשו"ע פסקו בסעי' ה' גבי שוטה דאין כופין, הוא משום דמיירי כשידעה, שהרי אמרה "אבי מחמת דחקו השיאני לו וסבורה הייתי לקבל ואי אפשי כי הוא מטורף", וכבר נתבאר ברמ"א בסעי' א' שאם היא ידעה מהמום קודם שנישאת אין כופין להוציא דסברה וקבלה, משא"כ בתשובת הרשב"א שהביא הרמ"א בסעי' ג' דמיירי שלא ידעה מהמום קודם הנישואין, דבכה"ג כופין להוציא, וה"ה במום של איש המשתטה מידי יום אם לא ידעה ממום זה קודם הנישואין כופין להוציא.
"והיינו שהגר"א מפרש דהא דאין כופין במשתטה הוא רק דומיא דעובדא דהרא"ש, ז"א שהאשה ידעה משטותו ויש לומר שסברה וקיבלה, אבל במקום שלא ידעה מלפני הנישואין על מום זה משמע שיש בטענתה ממש וכופין אותו.דהיינו שברא"ש ישנם ב' טעמים לפסק זה, האחד הוא משום דסברה וקיבלה, והשני הוא משום שאין כופין אלא במומים שאמרו חכמים, ובשלמא הרא"ש במעשה שהובא לפניו כתב שני טעמים אלו, אבל מרן השו"ע הרי בא להשמעינו את הדין, והיה לו לכתוב רק שאין כופין אלא במומים שהזכירו חכמים, ומדוע הביא את טעמו הנוסף של הרא"ש, ובע"כ לומר כמ"ש הגר"א דאתא לאשמועינן דבסברה וקיבלה אין כופין על מום זה.
וצ"ל לפי' הגר"א בזה שנתן הרא"ש הטעם אין כופין אלא באלו שמנו חכמים ולא סגי ליה בטעם דסברה וקיבלה, משום דבמומין גמורים ס"ל להרא"ש דיכולה לומר סבורה הייתי שאוכל לקבל, אבל אלו המומין שאינם שנויים אף על פי כשלא הכירה בהם יש בהם משום טענת מומין, מ"מ בהכירה בהם אינה יכולה לומר סבורה הייתי.
והנה פירוש זה של הגר"א נראה מוכרע מלשונו של המחבר, דאי נימא שהטעם שאין כופין במשתטה יום יום הוא משום שאין זה מהמומין שכופין עליהם, א"כ מיותר הוא לגמרי כל החלק של הסיפור שהביא טענת האשה שאבי מחמת דוחקו השיאני וסבורה הייתי לקבל וא"א לקבל, דהא העיקר תלוי אם מום זה כופין עליו או לא ולדעתו שאין זה מום אין כופין אפילו בדלא ידעה, הניחא להרא"ש בתשובה הביא המעשה כמו שהיה אבל המחבר לא היה צריך להביא חלק זה מהסיפור.
הרי שמוכח שהמחבר סובר שמחמת סברה וקיבלה אין כופין על מום זה של משתטה וכו', עכ"פ לדעת הגר"א יוצא דאפילו בבאה בטענת נשתטה ויראה לנפשה, אם לא הכירה במומו, טענתה טענה ועליו לגרשה. ולפ"ז במקרה דנן שלא גילה לה על התקפותיו העצבניות ואין כאן סברה וקיבלה, שפיר יכולה לטעון שהיא מפחדת ממנו ועליו לגרשה."
"ולכאורה דברי הגר"א תמוהים, דהרי הרא"ש כתב הטעם דאין כופין כי אין להוסיף על מה שמנו חז"ל, ולפי דברי הגר"א הטעם הוא מפני שסברה וקיבלה מה שלא כתב הרא"ש. ויותר מזה שהרי מה שפסק הרמ"א בסעיף א' שאם ידעה בהן אין כופין להוציא דסברה וקבלה, זוהי דעת הרמ"ה שהובא בטור, והטור חולק ע"ז דאין אומרים סברה וקבלה רק אם התנה בתחילה, דאז סברה וקיבלה ואינה יכולה לומר סבורה הייתי שאני יכולה לקבל, ולפי"ד הגר"א נמצא דדעת הרא"ש הוא כדעת הרמ"ה, ונמצא דהטור חולק על דעת אביו הרא"ש ואיך לא הביא דעת אביו [...]מבואר מדבריהם דבעינן לשני הטעמים שהובאו ברא"ש, דבמומים גדולים שלא הוזכרו במשנה רק אם לא ידעה מהם קודם הנישואין כופין אותו לגרש, משא"כ בידעה קודם הנישואין שאין כופין אותו לגרש ובזה דיבר הרא"ש וזו כוונת הגר"א. וע"ש עוד במה שכתבו ליישב ע"פ זה את הסתירה בתשובות הרא"ש הנ"ל.
ולכן היה נראה לפרש דברי הרא"ש אחרת, ובפרט לאחר הדקדוק בלשונו שאינה מובנת, שכתב שם: איני רואה מתוך טענותיהם דברים שיהיה ראוי לכופו עליהם לגרש, כי אין להוסיף על מה שמנו חז"ל וכו'.
הרי דברי הרא"ש במשמעותם השטחית, אינם מובנים, שהלא טענות הצדדים היו אם יש בו מום של שוטה ואם אמרינן סברה וקיבלה, וע"ז לא השיב הרא"ש כלום, אלא השיב דאפילו אם יש בו מום של שוטה אין לכוף, וא"כ מה פירוש הדברים: שאיני רואה [עמוד 220] מתוך טענותם דברים שיהיה בהם לכוף, והלוא הטענות היו טענות אחרות, והתשובה היא לא ממין הטענה. ובאם הרא"ש מתייחס לטענותיהם, הוי ליה להזכיר מחלוקת ר' מאיר וחכמים אם אמרינן הייתי יכולה לקבל, אבל הרי הרא"ש כתב שבכלל אין לכוף, ומה לו להזכיר טענותיהם, ורישא לאו סיפא וסיפא לאו רישא, והלא היה לרא"ש להשיב בקיצור כי אין להוסיף על מה שמנו חז"ל.
לכן נראה דזה ברור כי ישנם מומים גדולים לבד המומים השנויים במשנתנו דאין דעת בני אדם סובלת אותם, דעיקר הקובע במומים הוא הסכמת העולם ובני אדם מה נקרא מום גדול ומה נקרא מום קטן, ולכן בודאי בנולדו מומים דלפי דעת בני אדם והסכמתם הוא מום גדול [...] ועל זה לא יחלוק אדם שאין לכוף לגרש [היינו שלא יחלוק אדם לומר שאין לכוף – ש.צ.] מאחר שאין דעת בני אדם סובלת מומים אלו. אכן מה שכתב הרא"ש דאין להוסיף על מה שמנו חז"ל הוא רק בהיו בו קודם נישואין.
והסבר הדברים בזה הוא, דבשאר מומים שלא מנו חז"ל אף על גב דהם גדולים ואין דעת בני אדם סובלתם, אבל אצל אדם שידע ממום זה לפני הנישואין ובכל זאת סבר וקיבל, הרי אנו רואים שלגבי אדם זה אין מום זה נחשב למום גדול שהרי סבור וקיבל, ואף שעכשיו אין ברצונו לקבל, מ"מ אין זה אצלו מום גדול ומאוס כל כך ודינו כשאר מומים. אבל במה שקבעו חז"ל כי הוא מום גדול דאין דעת בני אדם סובלתם ביותר, בזה אפילו אם ידע מקודם הוא נחשב מום גדול, דאין זה תלוי בדעתו וכבר שיערו חז"ל שאין הדעת סובלתם.
לפי זה היה נראה דאפילו לדעת הטור דבידעה לא אמרינן סברה וקיבלה ויכולה לטעון שסבורה היתה שיכולה לקבל, זה רק במומים שקבעו חז"ל, אבל בשאר מומים גדולים מודה הטור להרמ"ה שסובר בידעה וסברה וקיבלה דעכ"פ ראינו שהסכימה בתחילה ואצלה לא נחשב למום גדול, ואפילו עכשיו שאין ברצונה לקבל, מ"מ לא חשיב המום להיות מום גדול אלא כשאר מומים שאין כופים ...
ובזה נבוא לבאר דברי הרא"ש שכותב שאיני רואה מתוך טענות הדברים, כי מתוך טענותם אם סברה וקיבלה או לא, עכ"פ מתבאר שידעה מהמום הזה, וע"ז כתב הרא"ש שאין לכוף בידעה אלא באותם מומים שמנו חז"ל, והוסיף הרא"ש עוד שהרי שנינו האיש שנולדו בו מומין אין כופין אותו להוציא, דהיינו במומים קטנים, ומאחר שידעה מקודם אעפ"י שעכשיו אין ברצונה לקבל, עכ"פ לא הוי אלא מום קטן שאין לכוף ולגרש, וכמו שהוכחנו מדברי הגמרא, ולפי"ז יוצא דהרא"ש ס"ל כדעת הטור דבידעה במומין שקבעו חז"ל לא אמרינן סברה וקיבלה, אבל בשאר מומים גדולים, אם ידעה אמרינן סברה וקיבלה, וגם הטור מודה בזה וכנ"ל ...
וצדקו איפוא דברי הגר"א כי כל הטעם שאין כופים הוא שסברה וקיבלה מאחר דמום שוטה לא נמנה במשנה."
"אמנם נראה דבנדון דידן לא שייך כלל לדון לכופו לגרש משום שעשה שלא כהוגן, דזה שייך רק אם הבעל הוא בר דעת ואחראי למעשיו, וכיון שקידשה ברמאות ועשה שלא כהוגן, ובנכל ובתרמית פתיה, גם אנו נעשה בו שלא כהוגן, כמ"ש ביבמות ק"י ע"א, ועל זה כתב הרא"ש נהי דקדושין לא נפקיע מ"מ יש לכופו לגרש. אבל אם הבעל בעצמו אינו בר דעת כלל לעשות שלא כהוגן, אלא שאביו ומשפחתו של הבעל עשו שלא כהוגן, למה נכוף את הבעל לגרש, הרי הוא בעצמו לא עשה שום דבר שלא כהוגן."ושמא יש לומר דה"ה בנידו"ד, שהרי הוריו של הבעל הם אלו שהעלימו את דבר מחלתו של הבעל מהאשה, וכפי הנראה שהבעל לא היה בר הכי כל הצורך כדי להבין את מצבו ולגלות לאשה. ועוד, שהרי לטענתם התייעצו עם סמכות הלכתית על כך, וקבלו היתר לפעול כן. ומאידך יש לומר שמצבו של הבעל לא היה כל כך נורא עד שאין הוא מבין שהוא חולה, וא"כ גם עליו היה מוטל להודיע למשודכתו טרם נישואיהם את דבר מחלתו, ומכל מקום מדי ספיקא לא יצאנו.
"האשה: הוא קנה סכין ואיים עלי בסכין לרצוח אותי.ועוד שם (שורות 68-73) בזה"ל:
ב"כ הבעל: אף אחד לא יתמוך בזה שהאשה תעבור אלימות."
"ביה"ד לב"כ הבעל: יש כאן צילום של הסכין היא מפחדת.מבואר מדברי האשה שבעלה איים עליה בסכין לרוצחה, ואף ב"כ הבעל וכן אביו של הבעל לא ניסו להכחיש מאורע זה (הבעל לא נכח בדיון2). ולכאו' הרי אין אדם דר עם נחש בכפיפה אחת, ואם האשה מרגישה מאוימת ע"י הבעל בטענה מבוררת, יש לכפות את הבעל לגרשה.
ב"כ הבעל: אנחנו מסכימים שיוצא צו הרחקה נגדו.
אבא של הבעל: אני לא יודע ממקרה הסכין אני מצטער. אם היא מפחדת למה נתנה לו להיות השבוע ביבי סיטר."
"בעל משפט צדק ח"א סימן נ"ט כתב, דאפילו רודף אחריה בסכין להכותה אין כופין אותו לגרש, ואפילו לומר לו שחייב להוציא."מבואר מדברי המשפט צדק, דאף היכא שרדף אחרי האשה בסכין להכותה נפש, אין לכפות את הבעל לגרשה. ודברי הרב משפט צדק הובאו בספרי הפוסקים בשתיקה, עיין בס' משחא דרבותא ח"א (חאה"ע סי' קנד דף קמד. ד"ה ואגב באתי) ובשו"ת שואל ונשאל ח"א (חאה"ע סי' יד) וח"ב (חאה"ע סי' נה אות ו) וח"ד (חאה"ע סי' יד ד"ה תשובה) ובעוד פוסקים.
"הרי דהעלה הרב משפט צדק מעיקרא דכיון דעביד מיהא דרודפה בסכין הוי גרע טובא מנידון הרא"ש (כלל מ"ג סי' ג') והיה לו לכופו לגרשה, הגם ששוב מסיק הרב משפט צדק שם דמאחר שלא הכה אותה אלא רק רודפה, עביד איניש דגזים ולא עביד, הנה כל זה רק לפני נידונו של הרב משפט צדק שם, שהיה רודף אחריה בסכין רק כדי להפחידה, משא"כ הכא בנ"ד דגזים ועביד וזרק הסכין מתוך ידו אדעתא שיגיע אליה, וכבר הגיע אליה, אלא שבדרך נס היתה הצלתה, היכי יצוייר שלא יעלה מורא ופחד בלבבה, ולהתקרב אצלו ולהתייחד עמו בבית אחד, דבכה"ג ודאי שיש לה רשות למרוד בו ויש צד לכופו לגרשה, ולפחות תשב בבית אביה ותיזון ממון הבעל, וככה יעשה לו."מבואר מדבריו שהבין בדעת הרב משפט צדק דדוקא היכא שהבעל רק איים על האשה אך לא עשה מעשה ולא נשקפת סכנה לחייה, הוא דאין לכופו לגרשה, משא"כ היכא שנראה שהבעל מתכוין להפיק את זממו שיש לכופו לגרשה.
"ואשכחנא דרך אחרת לכוף את הבעל מצד אחר במה שהיא מתיראה לשבת אתו יחדיו, כי פעם אחת איימה באקדח והיא המתינה עד שישן והוציאה הכדורים מהאקדח. וגם הוא הודה על שהראה לה האקדח רק שאמר שהיה דרך שחוק.וכ"כ בשו"ת ויאמר יצחק למהר"י וואליד זלה"ה ח"א (סי' קלה דף קל"ו ע"ב) אודות בעל שהכה את אשתו מכות נמרצות וניסה לפגוע בחייה ולא עלתה בידו, שאחר שהביא את דברי הרב משפט צדק, כתב וזה תורף דבריו:
ולכאורה היה נראה שאינה זוכה בטענה זו ע"פ מ"ש הרא"ש בתשו' כלל מ"ג סי' ג' והביאה הטור באה"ע ופסקה הש"ע בסי' קנ"ד באיש המשתטה יום יום ואומרת אשתו כי הוא מטורף ויראה אני פן יהרגני בכעסו דאין כופין אותו לגרש שאין כופין אלא באותם שאמרו חכמים ע"כ. גם הרב משפט צדק ח"א סי' ט"ן הו"ד בכנה"ג הגהב"י ס"ק מ"ט כתב דאפי' רודף אחריה בסכין להכותה אין כופין אותו לגרש ואפי' לומר לו שחייב להוציא וכו' (ואינו מצוי אצלי ס' משפט צדק ח"א לראות שרשן של דברים) וה"ה ה"ן.
אבל נראה דשנין דא מן דא, דבנ"ד אנן קחזינן דהוציא מחשבתו לפועל מה שהיה אומר שהטוב שיהרגו שניהם, וכבר בקש להרג את עצמו אלא שלא עלה בידו, וכמו שהעיד הרופא שמצאו כאיש נדהם ואחר שתי שעות שנתיישב מעט ושאל לו על מה עשה ככה, והוא השיב דלמה לו חיים, ותהלות לא-ל שלא היה שם האשה, ואסון זה גרם לו כי דעתו בל עמו.
וכיוצא בזה כתבו הרב מטה לחם בסוס"י ח', והרב כוכב מיעקב אה"ע סי' ט"ו בנדון כזה דשאני נדון הרב משפט צדק דעביד אניש דגזים ולא עביד, משא"כ הכא דזרק סכין מתוך ידו אדעתא שיגיע אליה וכבר הגיע אליה, אלא דבדרך נס היתה ההצלה, איך אשר לא תעלה לה מורא ופחד להתקרב אצלו עי"ד כי קרוב הוא לנ"ד."
"ואף לסברת הפוס' שאין כופין לגרש במכה את אשתו, כאן מודים דרבנן כיון שהבעל היה אומר לה שיהרגנה או יעשה לה מום כדי שלא תהיה ראויה לאיש, והוציא מחשבתו הרעה לפועל, ועשה את אשר זמם במכת מות, וגם העיז פניו ואמר לעדים שעשה כן כדי להורגה אלא שלא עלה בידו והוא מצטער על כך, ודאי דבכה"ג כו"ע מודו שיש לכפותו לגרש."זאת ועוד שבנידו"ד שהבעל חולה ב[מחלת נפש], הרי יש חשש ממשי לסכנת חיי הסובבים אותו, וכמו שכתב הציץ אליעזר ח"ו (סי' מב, קונ' אורחות המשפטים פ"א) אודות חולה [...], וז"ל:
"אבל לכגון נידוננו שהשאלה היא לענין עתים חלים ועתים שוטה. - אם כי לא בזמנים קבועים וגם לא במקרים תכופים, - וסוג המחלה נקבעה למסוכנת אשר בעת שתוקפת אותו עלול לסכן כל הנמצאים במחיצתו בניגוד לחולה הנכפה שנחלקו דעות הרופאים אם היא מסוכנת ומסכנת ורופאי זמנינו בדעה שאינה מסכנת כדמובא בשו"ת חתם סופר חאה"ע ח"א סי' קט"ז ובפ"ת אה"ע סי' ע"ז סק"ח ע"ש, וגם נקבעה למשלחה וחוזרת, בכל כגון דא נראה דיש לנו הרבה ללמוד מכל הנ"ל מתוך דימוי מילתא למילתא לכופו בעת חלימותו ולומר שבכגון זה שנשתנה לגריעותא גם המפקפקים גבי נכפה יודו מיהת שבכגון זה שפיר יש לחייבו ולכופו בעת חלימותו לנתינת ג"פ לאשתו באופן שאין פלוגתא בזה."וכבר כתב בשו"ת שער אשר (קובו, ח"א סי' מ"ה ד"ה באופן) דהיכא דאיכא חשש סכנה לא חיישינן למיעוט פוסקים המחמירין בכפיית הגט. ע"ש.
"ואמרתי אני בלבי שאין ספק שאפילו שאותם שאמרו חכמים במשנה בפ' המדיר ואלו שכופין מוכה שחין וכו', שלא אמרו שכופין אותו לגרש אלא אם אינו רוצה לגרש כלל, אבל אם ירצה לגרש אלא שרוצה להטיל אי זה תנאי בגט, בזה ודאי לא אמרו שכופין לגרש בלא תנאי, ומי שיכוף בדרך זה כמעט הייתי אומר שחזר ונפל במכשול הכפיה, אלא שעד עתה לא מצאתי מקום להתלות, ובחפשי בדין התנאי, מצאתי בב"י א"ה סי' קמ"ג לשון אחד, נ"ל להעתיקו הנה, כי נראה לע"ד מסכים לדברי וכו', וז"ל מצאתי בס"ה דינים שכתב בסוף ספר חזה התנופה, אע"פ שנותן גט לאשתו על מנת שלא תלכי לבית אביך שהגט כשר והתנאי קיים, אין לשום אדם שישתדל בגט שיתן בתנאי כזה, כי אין ספק שלא יתקיים התנאי זה, שאי אפשר שתעמוד על נפשה מלכת לבית אביה, ונמצא גט בטל ובניה ממזרים למפרע, אם המגרש הזה מאלו שכופין לגרש ולא רצה לגרש רק בתנאי זה, אין שומעין לו וכופין לגרש בלא תנאי זה, עכ"ל, ראיתי וישמח לבי, שהרי כל המעיין יראה שקל להבין מתוך זה הלשון שנתבררה כוונתו, שהנה כתב שני פעמים מלת זה, והיה ראוי שיאמר רק בתנאי ותו לא, אלא ודאי דוקא תנאי זה שכמעט נמנע מלהתקיים הוא דקאמר שכופין לגרש בלא זה, הא תנאי אחר שנקל לקיים, אין ספק שהכופה לגרש בלא תנאי, מרבה ממזרים לדידן דקיימ"ל דאין כופין אפי' במאיס עלי, וה"ה והוא הטעם לדידן דקיימ"ל דאין כופין לחלוץ, דלא כפינן ליה אם ירצה לחלוץ כאשר יהיה בטוח שלא תנשא יבמתו זאת לאותו פ', וא"כ הנראה לע"ד שאין ראוי לכופו, אפי' להתרחק ממנו כנז"ל אם ירצה לחלוץ ע"ד הנז'. בוחן לבבות וכליות יודע כי דברים אלו אצלי כנתינתן מסיני, אין בהם נפתל ועקש כפי מה שהשיגה ידי בראשונה ובאחרונה."מקור דבריו כמו שהביא מספר חזה התנופה, ועל כן יש להקדים בתחילה את דברי ספר חזה התנופה המובאים בב"י (אה"ע סי' קמג) ומתוכם נלמד את הגדר האמיתי בנידון. וז"ל הב"י שם (אה"ע סי' קמג עמ' ד"ש – הוצ' מכון ירושלים – תשנ"ט):
"מצאתי בס"ה דינים שכתבם בסוף ספר חזה התנופה, אע"פ שנותן גט לאשתו על מנת שלא תלכי לבית אביך שהגט כשר והתנאי קיים, אין לשום אדם להשתדל בגט שינתן בתנאי כזה כי אין ספק שלא יתקיים התנאי הזה שאי אפשר שתעמוד על נפשה מלכת לבית אביה ונמצא הגט בטל ובניה ממזרים למפרע, ואם המגרש הזה מאלו שכופין לגרש ולא רצה לגרש רק בתנאי זה, אין שומעין לו וכופין לגרש בלא תנאי זה."וכך פסק מרן בשו"ע (אה"ע סי' קמג סעי' כא) כלשון הזה.
"אלו שכופין אותו להוציא וליתן כתובה וכו', נ"ב, והיינו כשאינו רוצה לגרש כלל אבל אם רוצה לגרש בתנאי אין כופין, רשד"ם חא"ה סוף סי' מ"א."וע"ע מ"ש מהריק"ש בספרו ערך לחם (סי' קמג סעי' כא) על מש"כ מרן (שם),
"ועיין לעיל דין י"ו, ונ"ל דלא שבקינן מאי דקאמר הרשב"א בהדיא משום דיוקא, דאפשר דלרווחא דמילתא קאמר, א"נ כך היה המעשה שהשיב עליו ולא תידוק מיניה, ועיין סי' קנ"ד."וכתב עוד בערך לחם (סי' קנד סעי' ב), וז"ל:
"רצה להטיל תנאי בגט אין שומעין לו כלל ורשד"ם חילק בתנאים סי' מא, ולראשונים ז"ל שומעין."וכ"כ בשו"ת מהרש"ם (ח"ה סי' ס' [עמ' סו ע"ב ט"א]).
"כתב הרשב"א בתשובה, כל מי שכופין אותו לגרש מן הדין, אינו רשאי להתנות על מנת שלא תנשאי לפלוני."ומסתימת דברי הרשב"א משמע שאינו רשאי להתנות שום תנאי, וזה סותר דברי המהרשד"ם. אולם אם כן הדברים, מדוע הב"י – שהביא בעצמו בסי' קמג את דברי החזה התנופה ופסקו להלכה, והביא גם את דברי הרשב"א – לא ציין שחולקים בדבר? ומשמע שהב"י הבין שאין מחלוקת ביניהם, והדבר צריך בירור.
"וכל זה הוא להלכה, אבל לענין הנדון כבר כתבתי שהגט אינו גט. מכל מקום הכריחוהו לכתוב גט אחר ולא יטיל בו שום תנאי, לפי שמן הדין אפילו לא כתב לה גט הראשון אין לו להתנות עליה, לפי שהוא בעצמו שויה אנפשיה חתיכא דאיסורא שהוא אומר שקנא לה ונסתרה, אם כן אסורה היא עליו וחייב לגרשה, וכל שחייב לגרשה אינו [יכול] להתנות עליה אפילו ברצונה, שאם כן מה הועילו חכמים ז"ל בתקנתם לא יתקיים התנאי ויתבטלו הגירושין."וע"ע מש"כ בשו"ת התשב"ץ (ח"ד טור א סי' ו [עמ' ו ט"א – מכון ירושלים]), וז"ל:
"ואחר אשר האיש הזה הוא חייב להוציאה לאשה הזאת מצד הדין מכל הטעמים הנזכר, אינו יכול להתנות עליה בגרושיה בשום תנאי אלא ברצונה, דכיון שהדין נותן לגרש למה יכריחה להתנות עליה בשום תנאי, יקוב הדין את ההר ויגרש כפי הדין."מוכח מדברי הרשב"ש כל שמחוייב לגרש אינו רשאי להתנות כלל, כמאמרו "יקוב הדין את ההר", וכך פירשו בהרבה פסקי דין הרבניים: פסק ע"ח, ופסק פ"ד במאגר המקוון, שורת הדין (חט"ז עמ' קנה), משכיל לדוד (ח"ב סי' כב), ועוד בהרבה פס"ד.
"כל שהוא חיוב להוציאה אינו רשאי להתנות עליה שלא תנשא לכל מי שתרצה, וכל מי שגרש כן כופין אותו שיחזור ויגרש בגט גמור בלי תנאי."ג. ביאורים בשיטת מהרשד"ם
"ומכיון שבידי הבעל להתנות את נתינת הגט בסכום כסף שהוא רוצה לקבל עבורו, א"כ לכאורה הכסף שקיבל זכה בהם מן הדין. ואין בידה להוציא ממנו. אך א"כ צריך ביאור הסוגיא ביבמות דף קו גם אם לא נתנה לו הכסף ורק הבטיחה לו לתת למה יכולה לומר לו משטה אני בך. וע"כ צ"ל דאין לבעל שום זכות לדרוש כסף עבור נתינת הגט. ומן הדין עליו לפטור אותה בלי כל תשלום, ורק מתוך חומר הכפיה אמרינן שאין בית הדין כופין אותו אם בידי האשה לקיים תנאו, תדע שהרי מסיק הרשד"ם "הא תנאי אחר שנקל לקיים אין ספק שהכופה לגרש בלא תנאי מרבה ממזרים לדידין דקי"ל דאין כופין אפי' במאיס עלי", ולכן נ"פ דאם מסרה מודעא על ויתורה יכולה לטעון משטה אני בך עבדה ליה. וזכאית לגבות ממנו את החוב. וע' שו"ת אור גדול סי' י"ז ובהגהה שם.ומסקנתם שם בסעיף ג':
אולם במקרה דנן אמנם לפי טענות האשה שהבעל עזב אותה והלך לארץ אחרת והיא היתה מוכנה להמשיך לחיות אתו, והוא אשר שלח לה את הגט האזרחי בניגוד לרצונה, הרי לפי דבריה חייב היה בעל לגרש אותה, אבל אין בפנינו פסק דין מבית דין ע"ז שכנים דבריה ושהבעל היה חייב לגרשה מן הדין והיו כופין אותו לפטור אותה בגט. לכן אין האשה יכולה לגבות את החוב מן המשיב כל עוד וכבוד בית הדין האזורי לא יחליט בדבר חיובו של המשיב במתן גט, אם היה מן הכופין להוציא."
"ג. לקבוע מה היה דינו של המשיב אם היה מן הכופין להוציא."הרי שמפורש בפסק שאם נפסק עליו שחייב לתת גט וכופין אותו, שאינו רשאי להתנות לוותר על חוב מזונות או על כתובתה.
"שאלה באחד שנתן גט ע"י שליח וקודם נתינת הגט נתפשר שיתנו לו חפצים ידועים וכן עשו והשלישו החפצים ולאחר נתינת הגט בלקחו החפצים ראה שרימו אותו בחפץ אחד [...] כשמגרש אדם אשתו אין מן הסברא כלל שיגרש אותה בשביל שנותנים לו ממון, ומי ראה כזאת, אלא שבודאי בלא"ה היה מן ההכרח לגרשה יהיה מאיזה טעם שיהיה, רק מה שיוכל להוציא ממון עושה כל התחבולות שיוכל לומר שאינו רוצה לגרש, אבל אנן סהדי שלא בשביל זה הוא מגרש ולכן כיון שהוא מגרש אף אם יגלה דעתו ואומדנא שבשביל זה הוא מגרש כיון שנותן גט ע"כ גומר ומגרש בלא שום פקפוק..."וגם אם נאמר שגט דינו כמקח וממכר והתשלום שהתחייבה האשה לשלם זה עבור הגט עצמו, וכמו בקידושין שאם נתקדשה לו במנה וחסר דינר אין הקידושין חלים ה"ה גם בגט, ועיין בס' עין יצחק (אה"ע סי' מ) שכך סובר, מ"מ כתבו בפד"ר (שם):
"אך גם לדעת הגאון בעין יצחק, אם הבעל הוא מאלה שכופין אותו להוציא מכיון שהוא מחוייב עפ"י דין לגרשה, אין זה מיקרי מחיר הגט שהרי הוא מחוייב לגרשה בחנם."הראת לדעת שדעת הגרי"ש אלישיב זצ"ל היכא שיש פסק דין של כפיה הרי אינו רשאי להתנות, ואפי' אם התנה כן והאשה כתבה מודעה כדין שהוויתור הוא באונס, רשאית לתבוע את כל חובותיו כלפיה. ולפי"ז אפשר לומר שמה שכתב בקובץ תשובות שנביא להלן, הוא מפני שעדיין לא פסקו שמחוייב בגט ושיש לכפות לתת גט, לכך כתב שיש לחוש לדברי המהרשד"ם.
"אמנם בניד"ד נראה פשוט דליכא שום אומדנא דדוקא אדעתא דהכי גירש, משום שהם היו מחויבים עפ"י דין לגרשה, וא"כ איך נימא אומדנא דלולא זה ודאי לא היה מגרש, כיון דהיו מחוייבים עפ"י דין אף לולא זה [...] ועוד היה נראה דאף עפ"י דין היו יכולים להוציא מידו החפצים לאחר הגט, דהנה עפ"י הדין הוא גט המעושה כדין וכופין אותו להוציא וליתן כתובה, וא"כ אף שמחלה לו הכתובה עכ"ז מחילתה הוא עפ"י אונס בכדי שיגרשה, וא"כ מחילתה הויא כתליוה ויהיב דאף בלא מודעה המחילה בטילה, וא"כ לאחר הגירושין אם היתה תובעתו לתת לה הכתובה היה חייב מדינא לתת לה דמחילתה אינו כלום."וראה שם שהוסיף שאפילו אם נתנה לו – רשאית לתבוע חזרה, וראה בהערה שם מה שהקשה מחליצה, ומה שחילק בין חליצה לגט. מ"מ מוכח שכל שהוא מהכופין, אין לו להתנות שום תנאי.
"לכן בתנאים של "שב ואל תעשה" שקיומם דורש התנהגות יום יומית עקבית לפי התנאי, יש סבירות מאד גבוהה שאפילו אשה שומרת מצוות תכשל בהם, ולו בחדרי חדרים. ראשית משום שהתנאי עצמו אינו בגדר אסור או מצוה. שנית משום שהאשה תתקומם בנפשה שבעלה השנוא עליה בלאו הכי קושר אותה גם אחרי הגט לאופני התנהגות שונים. המגבלות שהיא נדרשת לעמוד בהן הן מיוחדות רק לה ולא לכל הנשים. במציאות של ימינו יש חשש שרוב הנשים יתקוממו בתוכן פנימה נגד ההגבלות גם אם השלימו עמן באופן פורמלי.שיטתם היא שיש לחלק בין תנאי ב"שב ואל תעשה" שאין לקבל, ובין תנאי ב"קום ועשה" שיש לקבל. ובנוגע לתנאים של דרישות כספיות, כל דרישה כספית שהאשה אינה חייבת בה מפחיתה את הכסף שהיא מקבלת מכתובתה, ולכן אין לבעל המחויב בגט זכות לגרום ע"י תנאיו לפחות מכתובתה. במקרים שהדרישה הכספית אינה מפחיתה מערך הכתובה המגיע לאשה (כגון שאין לאשה זכות כתובה מאיזו סיבה שתהיה), אזי יש להבחין בין דרישה כספית מתמשכת, שיש לדמותה לתנאי מתמשך של "שב ואל תעשה", לבין דרישה חד פעמית. וגם בדרישה חד פעמית יש פעמים שהדרישה כ"כ מקוממת שהאשה לא מסוגלת נפשית לקיימה, ואז ביה"ד לא יאשר את התנאי.
בתנאים של "קום ועשה" שקיומן נעשה ע"י פעולה חד פעמית, קל יותר לכל אשה לגייס את כוחותיה פעם אחת, אפילו אם זה נעשה בהתרסה ובשנאה, ולכן יש מקום לקבל תנאי זה.
בתנאים של דרישות כספיות, כתבנו בגוף הפס"ד שכל דרישה כספית שהאשה אינה חייבת בה מפחיתה את הכסף שהיא מקבלת מכתובתה, ולכן אין לבעל המחויב בגט זכות לגרום ע"י תנאיו לפחות מכתובתה. במקרים שהדרישה הכספית אינה מפחיתה מערך הכתובה המגיע לאשה (כגון שאין לאשה זכות כתובה מאיזו סיבה שתהיה), אזי יש להבחין בין דרישה כספית מתמשכת, שיש לדמותה לתנאי מתמשך של "שב ואל תעשה". לבין דרישה חד פעמית. גם בדרישה חד פעמית יש פעמים שהדרישה כ"כ מקוממת שהאשה לא מסוגלת נפשית לקיימה, ואז ביה"ד לא יאשר את התנאי."
"שהרי כל אלו הכופין שבסוף המדיר אין כל אשמה תלויה בבעל, ואין הוא אשם שנהיה בעל פוליפוס או מוכה שחין, וכמו"כ הרי האשה לא מעונינת בו כלל, וסבר המהרשד"ם שכל סיבת החיוב במקרים אלו נובע מעיגון האשה, ולא מחמת חיובי בעל לאשה [שהרי אין היא מעונינת בו ולא רובצת עליו אשמה], ולכן סבר המהרשד"ם אם כל חיוב הגט נובע מתביעת האשה שאין רצונה להיות עגונה, אם כן במקום שיש ביכולתה לקיים בנקל את תביעתו של הבעל, לא נחשבת האשה כעגונה, היות וביכולתה לפתור את עגינותה ע"י שתעשה את בקשת הבעל."כלומר שאם הבעל איננו אשם בסיבה שמחמתה כופין אותו לגרש, וכגון שנעשה בעל מום שהסיבה שכופין אותו היא כדי שלא לעגן את האשה, א"כ במקום שיש ביכולתה לקיים בנקל את תביעתו של הבעל אין היא נחשבת לעגונה, ובמקום שאין זה בנקל אין להתיר לבעל להטיל תנאי בגט. אבל במקום שהבעל אשם בסיבה שמחמתה כופין אותו לגרש, אין להתיר לו להטיל תנאי בכל גוונא.
"מי שחייב ליתן גט יש לו ליתן גט, גם אם יש לו תביעות כספיות, ואין להנציח העגינות בגין דרישותיו, על כן יש לקבל הערעור ולדון להחזיר חיוב הגט, ואח"כ לידון בשאלות הנלוות."5. שיטת הרב שרמן שליט"א (שם) כל היכא שהאשה אינה יכולה לבצע את התנאי אין לקבלו, וז"ל:
"שגם בחיוב שכבר חל על האשה ע"פ דין אם אין היא יכולה לקיימו בפועל לא מתקבל התנאי שמעלה הבעל, ש[לא] יתן את הגט שהוא חייב ליתן לאשתו כל עוד שלא מקיימת אותו, ק"ו שתנאי נוסף שמעלה הבעל, שבזה דיבר המהרשד"ם שאין לקבלו כאשר אין התנאי ניתן לביצוע ע"י האשה וממילא אין לראות באשה כמעגנת עצמה אלא שהבעל הוא שמעגנה שאינו נותן לה גט שחויב בו."היוצא מדבריו שאם היה מדובר במהלך הדיונים בבית המשפט לפני פסק דין שלהם ולפני גביה, ששם האשה יכולה לבטל את הדיונים בבית המשפט ולחזור לבית הדין, אכן אין לחייב את הבעל בגט עד שתחזור לבית דין.
"הרי מפורש מדברי מהרשד"ם ומהרש"ם כדברינו דהיכא דמרוצה לגרש אלא שרוצה להטיל תנאי בגירושין ובידה לקיים התנאי לא מקרי אינו רוצה ליתן גט ואי אפשר לכופו, ופשוט וברור דלמחול הכתובה שכתב לה ועל כל פנים תוספת כתובה הוא תנאי שיש בידה לקיים, ואילו היה מבקש ממנה ש"תתן" לו סך כסף כשיעור תוספת כתובה וכיוצא בזה, זה יתכן שהוא תנאי שאין בידה לקיים, שאם אין לה אז אין לה, אבל כיון שהתנאי הוא ש"תוותר" על התוספת כתובה שכתב לה, וזה בידה לקיים בנקל, אם כן בידו להתנות ואי אפשר לכופו. ומהרשד"ם כתב ומי שיכוף בדרך זה כמעט הייתי אומר שחזר ונפל במכשול הכפיה."לדבריו של ה"משנה הלכות", נראה דלא רק שויתור על כתובה ותוספת כתובה הוא תנאי שיכולה לקיים, גם אפשרי שהיא תתן לו כסף אלא רק הצריך שיהיה בידה ליתן לו. דהמשנה הלכות לא חילק בין "קום ועשה" לבין "שב ואל תעשה" וכמו שכתבו בשורת הדין ח"י ,אלא חילק בין מקרה שיש באפשרותה לקיים את התנאי לבין מקרה שאין באפשרותה לקיים .
"ואף לדברי המהרשד"ם סי' מ"א שכתב בכל מה דאמרו דכופין לגרש דיכול לגרשה על תנאי שבידה ויכולה לקיים ע"ש. היינו בתנאי שביכולתה לקיים משא"כ בנ"ד שהטיל עליה שתטלטל את עצמה ממקום מולדתה ובית אביה ומגורה למקום אחר דזה הוי כמו גלות דודאי על תנאי קשה כזה אין יכול מן הדין לגרשה ולהטיל עליה ענין קשה כזה."מבואר בדבריו כיון שזה מקום מולדתה, משמע בלאו הכי אם זה לא מקום מולדתה אלא דרה שם כי מצא חן בעיניה המקום חשיב כתנאי שנקל לקיים.
"מתני'. גט מעושה בישראל כשר ובעובדי כוכבים פסול."ובגמ' (שם):
"אמר ר"נ אמר שמואל גט המעושה בישראל כדין כשר שלא כדין פסול ופוסל."ופי' רש"י:
"פסול – להתירה לינשא. ופוסל – מן הכהונה משום ריח הגט."ובכדי לבאר זאת עלינו להביא את דברי הגמ' בבא בתרא (דף מז ע"ב – מח ע"א):
"אמר רב הונא תליוהו וזבין זביניה זביני, מ"ט כל דמזבין איניש אי לאו דאניס לא הוה מזבין ואפילו הכי זביניה זביני. ודילמא שאני אונסא דנפשיה מאונסא דאחריני [...] יקריב אותו מלמד שכופין אותו [...] ודילמא שאני התם דניחא ליה דתיהוי ליה כפרה. אלא מסיפא וכן אתה אומר בגיטי נשים כופין אותו עד שיאמר רוצה אני, ודלמא שאני התם דמצוה לשמוע דברי חכמים. אלא סברא הוא, אגב אונסיה גמר ומקנה. מותיב רב יהודה גט המועשה בישראל כשר בעכו"ם פסול ובעכו"ם חובטין אותו ואומרין לו עשה מה שישראל אומר לך, ואמאי התם נמי נימא אגב אונסיה גמר ומגרש. הא איתמא עלה אמר רב משרשיא דבר תורה אפילו בעכו"ם כשר, ומה טעם אמרו בעכו"ם פסול כדי שלא תהא כל אחת ואחת הולכת ותולה עצמה ביד עכו"ם ומפקעת עצמה מידי בעלה."ומסיק:
"מודה שמואל היכא דיהב זוזי [...] תליהו וזבין – זביניה זביני", אך תליהו ויהיב לא הוי מתנה."והקשו בתוס' (ד"ה אילימא) והרמב"ן (ד"ה גט) למאי דמסיק דרב הונא הוי זביניה היכא דיהיב זוזי, אולם אי לא יהיב זוזי חשיב כתליוהו ויהיב [כלומר מתנה] ולא מהני, א"כ אמאי בגט כדין כופין, הא אינו מקבל כלום בנתינת הגט וחשיב כתליהו ויהיב דלאו זביניה, ואמאי אמרי' בגיטין גט מעושה בישראל כדין כשר?
"וכן אתה מוצא בגיטי נשים ושחרורי עבדים כופין אותו עד שיאמר רוצה אני. ואמאי הא בלביה לא ניחא ליה, אלא לאו משום דאמרינן דברים שבלב אינן דברים, ודלמא שאני התם משום דמצוה לשמוע דברי חכמים."והקשה הרשב"א (ד"ה ודילמא) דגמ' הכא לא ס"ל כהא דבבא בתרא, דהא בבא בתרא מבואר דגט המעושה כשר מהטעם דאמר רב הונא תליוהו וזבין הוי זביני כיון שאגב אונסיה וזוזי גמר ומקני, ואם כן אנו תולים שבאמת נתרצה, ממילא אין אפילו דברים שבלב. ואילו מדברי הגמ' בקידושין שרצתה להוכיח מגט המעושה שדברים שבלב אינם דברים, מבואר דסברת רב הונא לא שייכת בגט המעושה, שהרי לפי דברי רב הונא אין כאן אפי' דברים שבלב דלא ניחא ליה. ואין לומר שהגמ' בקידושין פליג על רב הונא דהא קיי"ל כרב הונא.
"דהא לא מפסיד מידי, דומיא דזביני שמקבל דמי שדהו, דכיון שאשתו שונאתו ובלא גט נמי לא תעמוד אצלו וגט זה אינו אלא להתירה לאחרים, לא מפסיד כלום."הר"ן בחידושיו לב"ב (מז ע"ב ד"ה אמר) פירש הטעם שגט מעושה כדין כשר, וז"ל:
"דבישראל כשר משום מצוה לשמוע דברי חכמים דהוה ליה כדמי, אבל בגוים דליתיה לההוא טעמא פסול מן הדין."הרמב"ם (גירושין פ"ב ה"כ) פירש הטעם שגט המעושה כדין כשר, וז"ל:
"שאין אומרים אנוס אלא למי שנלחץ ונדחק לעשות דבר שאינו מחויב מן התורה לעשותו, כגון מי שהוכה עד שמכר או נתן אבל מי שתקפו יצרו הרע לבטל מצוה או לעשות עבירה והוכה עד שעשה דבר שחייב לעשותו או עד שנתרחק מדבר שאסור לעשותו אין זה אנוס ממנו אלא הוא אנס עצמו בדעתו הרעה, לפיכך זה שאינו רוצה לגרש מאחר שהוא רוצה להיות מישראל רוצה הוא לעשות כל המצוות ולהתרחק מן העבירות ויצרו הוא שתקפו וכיון שהוכה עד שתשש יצרו ואמר רוצה אני, כבר גירש לרצונו."וביאר הרב המגיד שזה פירוש הרמב"ם לנאמר בגמ' מצוה לשמוע דברי חכמים.
"אין מצב שהבעל יחזיק את אשתו, אנחנו רוצים שלגברת יהיה גט. אנחנו מוכנים לתת לך 10 דקות להרים טלפון לאבא להסביר את המצב. כרגע יכול להיות שאתה מסתבך כאן בצורה פלילית, תבהיר לו שהכול נסגר ומפה ממשיכים הלאה."אחיו של הבעל ניסה ליצור קשר ללא הצלחה יתירה, ומחמת כן ניתנה החלטה להשאירו במעצר עד מיצוי האפשרות להשגת גט שליחות. לאחר מכן נשאר אחיו של הבעל בבית הדין וניסה ליצור קשר עם קרוביו בשנית ולהסביר להם את המצב, וכשקרובי הבעל הבינו שכלתה אליהם הרעה, מיהר הבעל אל בית הדין ב[...] ושלח לאשה גט. נמצא שהגט נשלח מחמת הכפייה שכפו את אחיו של הבעל, ויש לדון האם זה נחשב לכפייה או לאו.
"אבל נראה ברור, שמה שעיכבו האב מלצאת משם אינה כפייה לגבי בן. חדא, שאפילו היו חובטין לאב עד שיגרש בנו לא הוי עישוי, שאפילו היה בנו שרחמי האב על הבן לא מיקרי עישוי, וכל שכן דכפיית אביו שאינה עישוי לבן שאין רחמי הבן על האב, ומחתרת יוכיח."וכתב עוד בהמשך התשובה (שם, עמ' יא):
"עוד יש אונס אחר, ולא מצינו לו דומה בגמרא, והוא שאנסו את אחרים כדין או שלא כדין בגוף או בממון, ואומרים להם בפירוש שאונס זה לא יסלקוהו עד שיגרש פלוני, אפילו אותו פלוני לא היה דינו לגרש. אני אומר שאין זה בכלל אונסין, אפילו הוציאו להריגה לבנו שרחמיו עליו אם הוא לא יגרש אשתו, וגרשה להציל בנו, כיון שלא מסר מודעא אין זה הגט מעושה כלל, שאין העשוי אלא בגופו, ועור בעד עור וכל אשר לאיש יתן בעד נפשו."מבואר בדבריו שכל זמן שהעישוי לא בגופו או ממונו של המגרש לא חשיב עישוי, והגט כשר. ואפי' אם הוציאו את בנו להריגה אם לא יגרש את אשתו, אין זה גט מעושה.
"כל שנאנס בגופו בהכאות והיינו רובייהו דכפיות ועשויין ואונסין ותליות הנזכרים במשנה ובגמרא וכל שכן כשיש חשש מיתה, ואפילו לא נאנס עדיין לא בגופו ולא בממונו אלא כל שבידו לעשות וכמו שכתבתי למעלה, ואפילו לא היה האונס לו בעצמו אלא לשארו הקרוב אליו כגון אביו ואמו ואחיו ואחותו וכן אשתו דאשתו כגופו, שכן כתב הרשב"א בתשובה על שנשאל באדם אחד ששדך אשה אחת וחלתה אחותו ואמרה שלא תאכל עד שישבע לה שלא ישאנה ונשבע ואחר כך מתה אחותו אם מותר לישא אותה, והשיב שהנדר הזה בטל מעיקרו ואינו נדר כלל לפי שזה אנוס היה בעיקר הנדר כיון שהיתה אחותו חולה חולי כבד ונשבעה שלא תאכל עד שידור ויאסור ואין לך אונס גדול מזה לאחיה ושלא יסתפק אדם לומר שאין אונס אלא אונס המגיעו בגופו או בממונו של נודר ממש שאין לך חביב על אדם כהצלת נפש אחיו ואחותו, ויקר פדיון נפשם בעיניו. ובהדיא תנן נדרי אונסין כיצד הדירו חבירו שיאכל אצלו וחלה הוא או שחלה בנו וכו' הרי כל אלו נדרי אונסים ע"כ. ולפיכך אני אומר שאף שאר קרובים במשמע ומקרא מלא הוא וחרפה לא נשא על קרובו. אלא שגדר הקרובים הללו, אם קרובי פסולי עדות או הקרובים שבפרשת כהנים שהכהן מטמא להם בלבד, והדבר צריך לי תלמוד עד יבוא ויורה צדק."מבואר מדברי הרשב"ש שאף אם כפו את אחיו או אחותו של המגרש הרי זה נחשב לכפייה, והביא לכך ראיה מדברי הרשב"א בתשובה, ודלא כהרשב"ץ שכתב שכל שלא כפו את המגרש עצמו אין זה נחשב לכפייה.
"והוא שדעתי נוטה שהנדר הזה בטל מעיקרו ושאינו נדר כלל ויאסור, ואין לך אונס גדול מזה לאחיה. ואיני רואה שיספק אדם לומר שאין אונס אלא שמגיע לגופו או לממונו של נודר ממש, שאין לך חביב על אדם כהצלת אחיו ואחותו ויקר פדיון נפשם בעיניו. ובהדיא תנינא נדרי אונסים כיצד הדירו חבירו שיאכל אצלו וחלה הוא או שחלה בנו או שעכבו נהר הרי אלו נדרי אונסים."3וכן מבואר בשו"ת רבינו בצלאל אשכנזי (סי' ט"ו) שכתב, וז"ל:
"ואם ישימו בנו במאסר או יוציאוהו להריגה כדי שיגרש האב את אשתו מסתברא דהוי עישוי טפי מאונס ממון דהוי אונסא וכדכתיבנא, ולא דוקא בנו דעדיפא מגופיה אלא אפילו אביו או אחיו [...] ואם אנסו אחרים כגון בנו או אביו או אחיו שלא כדין כדי שיגרש הוא לדעת הרשב"ץ ז"ל אין זה גט מעושה עד שימסור מודעא, ולא נהירא דהך הוי עישוי טפי מממונא."ובכנה"ג (אה"ע הגב"י סי' קלד אות נא) הביא את דבריו, והביא עוד פוס' שדנו בדברי הרשב"ץ, ע"ש.
"הכלל העולה כי יש פנים לכאן ולכאן, כי מצד אחד יראה להקל, ולא מבעיא כשיהיה האונס באחד מן הקרובים, אלא אפי' כשיהיה האונס באביו, דאם באנו להחמיר באביו משום דדרך הבן לרחם על אביו, גם כן דרך האח לרחם על אחיו ואח לצרה יולד ודרך האח לרחם על בנו, ובאותו מעשה שהיה במונישטירי"י קודם ששמו לבעל אחותו בסוהר היו נודרים לו בכפלים ממה שנתנו לו בסוף ולא רצה לשמוע, ומי יוכל לשער ולעמוד על אלו הדברים. ואם באת לומר דאין לו אלא אביו ובנו השנויים במשנה דנדרי אונסין דכתבינן לעיל, אין הנדון דומה לראיה, דהתם הוי טעמא דאביו משום דחייב לשמשו אבל בנדון דידן אם באנו להקל באחים אם כן נקל גם באב דגם האחים הם ראשון בראשון כמו האב והבן. ומצד אחר נראה להחמיר ולומר דאפילו שיהיה הקרוב רחוק, כיון דחזיה שמחמת האונס הבא לאותו הקרוב גמר לגרש ונכמרו רחמיו על אותו הקרוב, הרי הגט הוא מעושה ואנוס הוא על נתינתו, ומה שלבי חושב ודעתי גומר דהיכא דליכא אלא חדא לטיבותא או שנתנו לו מעות כדי לגרש או שהאונס לא היה בעצמו של המגרש אית לן לדון ולהחמיר ולמימר דהגט הוי מעושה, אבל היכא דאיכא תרתי לטיבותא שנתנו לו מעות כדי לגרש והאונס לא היה בעצמו של המגרש אלא באביו או בבנו או באחים, איכא פנים להחמיר ואיכא פנים להקל, ונפשי יודעת מאד כי שמה ישבו כסאות למשפט ויש כמה חכמים יודעי דעת ומורי הוראה ולהם המשפט והם יבחרו ולא אני, ותו לא מידי."נמצא שדין זה לא יצא מידי פלוגתא, אם כפיית אחיו של הבעל נחשבת לכפיה לעניין גט מעושה או לאו.
"וגם אני אומר דראוי עליו ועל עזרו קללה נמרצת עד שישוב הוא וכל עוזריו, כאשר חכמים הגידו עון עקבותיו יסובבוהו ונווסרו כל האנשים ולא יעשו כזאת בישראל, ועל עוזריו אני אומר דקטיר קא חזינן הכא, כלומר קשר רשעים אני רואה, ואורו ארור יושביה כי לא באו לעזרת ה' לעזרת ה' בגיבורים, ואמר עולא בפ' שבועת העדות בת' שיפורי שמתי ברק למרוז ומרוז גברא רבה לפי שלא בא לעזרת ה' שמתיה ברק."ועוד הביא מדברי שו"ת בנימין זאב (סי' ת') שכתב על אלמנה שעשתה שלא כדין ויש נשים שסייעו בידה, בזה"ל:
"ע"כ אני אומר דראוי עליה ועל עוזריה קללה נמרצת עד אשר תשובי היא וכל עוזריה, כאשר חכמים יגידו ועון עקבותיה יסובבוה ונוסרו כל הנשים ולא תעשנה כזאת בישראל, ועל עוזריה אני אומר דקטיר קא חזינא הכא, כלומר קשר של רשעים אני רואה שלא היה ראוי לכך כדאמר רב יוסף ביבמות פרק הע"י. ואורו ארור יושביה כי לא באו בעזרת ה' לעזרת ה' בגבורים, ואמר עולא בשבועות פ' שבועת העדות בד' מאות שיפורי שמתיה ברק למרוז ומרוז גברה רבה הוה, ובשביל שלא בא לעזרת ה' שמתיה ברק וברק נביא היה כדמתרגמינן ברק נבייא ה'."ועוד הביא מדברי המהרשד"ם (חיו"ד סי' ק) שכתב על המסייעים למחרף ותומכים בו, שלא חירפו בעצמם אלא רק סייעוהו, וז"ל:
"גם שאר האנשים אשר נתחברו עם האיש אשר העיז כנז', לא היו מדברים דברי חרוף וגדוף אלא שסמכו וסייעו למחרף הנז', היו חייבים עונש כמוהו שכבר אמרו חז"ל שהנטפל לעושה עבירה הרי הוא כאלו עשאה, וכמ"ש חז"ל על פסוק יען לא האמנתם יען לא האמנת היה ל"ל אהרן מה חטא מכאן שהנטפל לעוברי עבירה כעוברי עבירה."ועוד הביא המהר"ח פלאג'י מדברי המהריק"ש, וז"ל:
"גם הרב מוהריק"ש בתשו' בס' אהלי יעקב סס"י ק"ב הביא ראיות דהעוזר למי שהתריס נגד התורה ונגד הב"ד והחכמים כי הוא ראוי לעונש כי לאו עכברא גנב אלא חורא גנב. ונראה כי אפי' למ"ש בגמ' אם לאו עכברא חורא מאין, זהו בחור שהוא דומם ואינו מתנועע ואינו עושה פעולותיו כלל, משא"כ באדם שמחזיק ביד הסרבן כדי שלא יהיה ציית דינא, כי אם לא היה הוא מחזיקו לא היה לו מצח להרים ראש ולהעיז פניו כ"כ, א"כ הוי הכל שנעשה ע"י החורא ולאו עכברא גנב וזה פשוט."ועוד הביא מדברי הריטב"א בחידושיו למו"ק (טז.) שכתב שיש רשות ביד בי"ד לקנוס את כל המסייעים ביד המנודה, וז"ל:
"דאכיל ושתי בהדיה ויתיב בד' אמות דידיה. פי' כל זה אסור לעשותו עם המנודה ואסור להצטוות לו, ומיהו מאן דעבד הכי אינו מנודה אלא אם כן פירשו בדבר, וקמ"ל שיש רשות ביד ב"ד להחמיר בנידויו הן בגופו הן בממונו הן להאריך זמן נידויו ולקנוס כל הנטפלים לו ועוזריו."ושם הביא מדברי מהר"ש קלעי זלה"ה תלמידו של המהרשד"ם בספרו שו"ת משפטי שמואל (סי' נט) שפסק כדברי הריטב"א, ושכ"כ בשו"ת התשב"ץ ח"ב (סי' כ) ובשו"ת מטה יהודה (בסוף הספר בהשמטות ליו"ד סי' ו) ועוד פוסקים, שהמסייע למנודה הרי הוא גם בכלל הנידוי. ע"ש.
"ודע דאפילו באותן שכופין אותו להוציא כגון מי שרוצה לעגן אשתו כמבואר (בסי' קנ"ד), מ"מ אם הוא כגוונא דאתא לפני כת"ר שהמגורשת אינה כאן רק שצריך לעשות שליח להולכה לגרשה אין יכולין לכופו לעשות שליח, דנהי דמחויב לגרשה מ"מ אינו מחויב לגרשה ע"י שליח ותבא אליו ויגרשה, ועשיית השליחות באונס לאו כלום הוא אם לא שיאמר בפירוש שעל עשיית השליחות אינו מקפיד, אבל בלא"ה לא.מבואר מדברי העונג יו"ט שאף אם כופין כדין את הבעל לגרש, מ"מ אין אנו יכולים לכופו לעשות שליח כיון שהוא יכול גם לגרשה בעצמו ולא ע"י שליח או ע"י שליח אחר ולאו דוקא ע"י שליח זה, א"כ שוב אין אנו יכולים לכופו למנות שליח שהוא אינו מחויב למנותו, וא"כ בנ"ד כיון שהבעל היה בחו"ל והגט ניתן ע"י שליח, אי נימא שכפיית האח הוי כפיה לבעל א"כ הרי א"א לכפותו על השליחות ונמצא הגט בטל.
ויש להביא דוגמא לזה ממ"ש התוס' בהא דאמרינן בזבחים (דף ג') אשה מסתמא לאו לגירושין עומדת, דאפילו אם זינתה מ"מ לאו להתגרש בגט זה עומדת עי"ש. אלמא דאף דהא דמחויבת להתגרש עושה הכתיבה לשמה אף בסתמא, מ"מ כיון דמצי לגרש בגט אחר אינו חל על כתיבה זו לשמה דנימא סתמא כלשמה דמי, וה"נ דכוותה דאע"ג דהחיוב שמחויב לגרשה עוקר דין אונס מהגירושין, מ"מ כיון דיכול לגרש בעצמו או ע"י שליח אחר לא חייל דין רצון על עשיית השליחות, דהא יכול לגרשה ע"י שליח ומיקרי עשיית השליחות באונס.
ואף לפי מה שהסברנו דברי הר"מ ז"ל דהטעם בגט מעושה ע"י ישראל כדין משום דכיון שאינו יכול להפיק זממו למנוע מלגרשה גמר ומגרש, וא"כ אפשר לאמר גם בזה כיון דמחויב לגרשה ואינו יכול למנוע עצמו מזה מחמת כפייתינו גמר ומתרצה גם על עיקר הגט גם על עשיית השליחות, מ"מ הא כתב הר"מ ז"ל שם דלהכי לא מקרי אונס דכל מה שאדם מחויב לעשות אין זה אונס, וכאן נהי דמחויב לגרשה מ"מ אינו מחויב לעשות שליח כן נראה לי."
"ויעויין בספר כפיה בגט דף ס"ח שכתב דאפשר דכל דינו של העונג יום טוב דוקא בנידון שלו שבתחילה האשה סירבה לחיות עמו ואח"כ נתחדש סיבה מחודשת לכפות את הבעל כשכבר לא היה עימה, אזי י"ל שהדין שתבוא אצלו, אבל היכא שכבר היה הדין כפיה כשהיה עימה ואח"כ הלך ממנה שלא כדין, אי נמי שנעשה בר כפיה מכוח עצם ההליכה שהיתה שלא כדין, בזה שפיר י"ל שמודה העונג יום טוב שחייב לחזר אחריה ושפיר כופין גם על עצם מינוי השליחות, ונשאר שם בצ"ע.וכן הגר"צ אלגרבלי כתב שם בזה"ל:
ולפיכך לאחר העיון על אף שנראה להלכה שיש לכופו ליתן גט וכמ"ש לעיל, אך למעשה עדיין חיישינן מחמת שיטת העונג יום טוב וכן מחמת חומר הדבר לכוף בגט, ולפיכך למעשה קשה לנו לפסוק כפיה בפועל, ואנו פוסקים זאת להלכה ולא למעשה וכמו שנתבאר בארוכה."
"ולכן עקרונית יש לכפות את הבעל לגט מאחר ולא רוצה שלום בית ולא גירושין רק בהטלת תנאים. אולם למעשה בהתחשב בעונג יום טוב שציטט עמיתי הרה"ג יעקב אליעזרוב, אין לכפותו אא"כ יצטרף לביה"ד בית דין חשוב."פס"ד זה נשלח ע"י הר' שמעון יעקבי הי"ו להגאון בעל המשנה הלכות זצ"ל, והוא השיבו בתשובה שנדפסה בשו"ת משנה הלכות חי"ז (סו"ס פב) בזה"ל:
"ובפסק הנ"ל של הב"ד לאחר האריכות סיימו דהגם שבנידון זה היה נראה להלכה שכופין אותו ליתן גט ללא תנאים אלו האמורים לעיל, אך למעשה צ"ע עדיין מטעם העונג יום טוב סי' קס"ח דבמקום שהגט צריך לבא ע"י שליח אין יכולין לכופו לעשות שליח, דנהי דמחוייב לגרשה מ"מ אינו מחויב לגרשה ע"י שליח ותבא אליו ויגרשה ועשיית השליחות באונס לאו כלום הוא, והגם שהביאו דברי המחבר כפי' בגט שרצה לחדש דכה"ג יכולין לכופו גם על מינוי השליחות מ"מ לא סמכו עליו ולמעשה לא רצו לכופו משום שיטת העונג יום טוב דשליח א"א למנות בכפיה. ובזה צדקו דבריהם שאין לעשות שליח ע"י כפיה, וכמו שאין כופין לאדם לקבל שליחות כן א"א לכוף לעשות שליח ואין שליחות אלא על הכוונה לחודה."ב. החולקים על העונג יו"ט
"ובאמת נראה דודאי מדינא לא חיישינן לביטול כל זמן שאינו מבורר בפנינו, דהא ביטול בינו לבין עצמו ודאי דלא מהני כדמוכח בהשולח כו', אלא שיש לחוש שמא ביטל בפני עדים, וא"כ ה"ל כההיא דקדושין עדים בצד אסתן ותאסר כו'.מבואר מדבריו דהגט מקושר ס"ל שגט שנעשה בכפייה ונשלח ע"י שליח הולכה, אינה מגורשת אפי' בדיעבד כיון דחיישינן שמא הבעל ביטל את הגט בפני שני עדים, כדעת העונג יו"ט.
מיהו נראה דכל זה במגרש מרצונו, אבל אם גירש ע"י כפיה כמו שהוא לדעת רוב פוסקים (ע' לקמן סי' קנ"ד ס"א ומ"ש שם), או אפי' למי שמחמיר שאין כופין וכפוהו ע"י עצות מרחוק דהיינו שישלח לה מזונותיה או מכח הכתובה וכדומה, מאחר שאינו מגרש ברצון, אפי' תהא הכפיה כדין, בכה"ג ע"י שליח להולכה לחוד ודאי לא מיגרשה אפילו בדיעבד."
"לענ"ד דוחק לומר דלא משכחת ע"י שליח בגירושין בע"כ. כדמוכח בירושלמי פ"ד ה"ב במשנה דבראשונה היה משנה שמו ושמה. התקין ר"ג לכתוב איש פלוני וכל שום שיש לו כו'. ואמרינן בירושלמי שם דמתניתין מיירי במגרש בע"כ ע"ש. והר"נ שם כתב דמיירי בכותב הגט ושולחו ממקום כתיבה למקום נתינה כו'. אלמא דגם במגרש בע"כ יכול לשלוח ע"י שליח ולא חיישינן לביטול שליחות [...] ודוחק לומר דמיירי דהביאו הבעל בעצמו להגט ממקום כתיבה למקום נתינה, דא"כ הוי ליה מוקדם. ובודאי פשטות הלשון דמיירי בשולחו ע"י שלוחו, ואפ"ה מוקי בירושלמי להמשנה הנ"ל במגרש בע"כ, אלמא דמוכח דגם בע"כ לא חיישינן לביטול שליחות, וברור בעז"ה."מבואר מדבריו, דהירושלמי בגיטין על המשנה שהתקין ר"ג לכתוב איש פלוני וכל שום שיש לו, כתב דמתני' מיירי במגרש בעל כורחו, ומוכח דאע"פ שהמשנה דברה בגט שליחות, דמיירי שיש לו שני שמות אחד במקום כתיבה ואחד במקום נתינה והוא שולח ממקום כתיבה למקום נתינה, מ"מ מהני אע"פ שנעשה בע"כ של הבעל, ומוכח דלא כהגט מקושר שכתב דלא מהני כפייה בגט שליחות והגט בטל אפי' בדיעבד.
"מתני' במגרש בעל כורחו. כלומר בעל כרחה וחששו שלא תשנה שמה בשם אחרת ולא בשבילה נכתב הגט ומה דאמר ר' אילי מרצונה ואין חוששין שתשנה. אי נמי בעל כורחו ממש ובהני גיטין שכופין אותו וחששו שלא ישנה הוא שמה."ולביאורו הראשון של הפני משה דמיירי בעל כורחה ולא בעל כורחו, אין ראיה לדברי העין יצחק, מ"מ רוב הפוסקים נקטו כביאורו השני של הפני משה דהירושלמי מיירי בגט שליחות בעל כורחו של הבעל, דהנה כ"כ ר"ת בספר הישר (תשובה כו), וז"ל:
"אמנם תקנת ר"ג לא היתה אלא באותו ענין שמצינו, שמפרש שהיה הבעל הולך למדינת הים והיו מזקיקין את הבעל לגרש בע"כ לפי שלא היה רוצה לחזור אל אשתו והיה משנה שמו, בהאי ודאי תקן מה שתקן דחייש ללעז כיון דשני מקומות הן ובע"כ הוא, אבל במגרש במקומו וברצונו לא תקן בו כלל. ראיה לדבר מגמרא דבני מערבא דאשכחן בה הכי. ומתניתין דקתני וכל שם שיש לו, במגרש בעל כרחו או במגרש במקומות אחרים והיכי שמכריחין אותו לגרש, ופן יאמר היום ומחר מחמת כעסו אין זה שמי אלא זה שמי לפיכך הוזקק לפרש ולכתוב כל שמותיו, שלא יוציא לעז על גיטא."וכ"כ הקרבן העדה (שם), וז"ל:
"מתני' במגרש בע"כ. באלו שכופין אותו להוציא כדתנן פ' המדיר, הלכך לא החמירו חכמים וסגי בכתיבת וכל שם שיש לו, ור' אילא איירי במגרש ברצונו צריך שיחקרו היטב אחר שם האיש."וכ"כ הרידב"ז (שם, וכפל דבריו בירושלמי בב"ב פ"י ה"ד), וז"ל:
"ומשני מתניתא במגרש בע"כ מה דאמר ר' אילא במגרש ברצונו, פי' דלעולם לא חיישינן הא דשינה שמו למען לגרש את אשת שמעון, ז"א דהא לכשיבאו העדים ויעידו. אך באותן שכופין אותן להוציא והוא אינו רוצה לגרש וב"ד כופין אותו על כורחו, משנה שמו כדי שלא יועיל הגט. אבל במגרש ברצונו כל עיקר שמשנה שמו משום שרוצה לגרש אשת שמעון בזה לא חיישינן."נמצא דמדברי הירושלמי לביאורם של ר"ת הקרבן העדה והרידב"ז, מוכח דניתן לגרש ע"י גט שליחות גם בע"כ של בעל, ודלא כהגט מקושר שכתב דחיישינן שמא הבעל יבטל.
"מי שהניח אשתו עגונה והלך לעיר אחרת למדינת הים, אם הבית דין שבאותה העיר יכולים לכופו לתת גט זמן לאשתו מדינאאעפ"י שהיא לא תבעתו בגט, או אינן רשאין בכך כיון שלא תבעתו. ונפקא לן מינה שאם אינן יכולים לכפותו מן הדין וכפאוהו הוה ליה גט מעושה בישראל שלא כדין דאמרינן בפרק המגרש דפסול ופוסל, ואם רשאים בכך הוה ליה גט מעושה בישראל כדין וכשר. ונראה לי שרשאים הם הבית דין בכך אעפ"י שלא תבעתו, שהרי כל ישראל הם בעלי דינים מחמת עגון."
"כל המעיין בלשונו של הרשב"ש בתחילת תשובתו בסי' מ"ו שם יראה שנשאל "במי שהניח אשתו עגונה והלך למדינת הים", כלומר שהנידון שם היה שיש מרחק רב בין הבעל לאשתו, ויש להניח שאם יתנה שתבוא היא למקומו היא תסרב לכך מחמת המרחק הגדול וההוצאות הגדולות שאין בידה לשלמם ותתעגן זמן רב, ואף אם גם לאחר זמן רב תכנע לדרישתו אך כבר נתבאר לעיל דעיגון לזמן אף הוא נחשב לעיגון, ואין באפשרותו של הבעל לעגנה אף עיגון זמני כשהוא בר כפיה, ומשו"ה ס"ל לרשב"ש דכופין אותו לגרש ע"י שליח.מבואר מדבריו, דהעונג יו"ט מיירי רק היכא דהבעל והאשה נמצאים בקרבת מקום ואין בכך עיגון אפילו זמני אם האשה תטרח ותגיע אליו ותקבל ממנו את הגט, משא"כ היכא שהבעל והאשה נמצאים במרחק רב זה מזה, דאיכא עיגון אפילו זמני, יש לכופו לגרש ע"י שליח. וא"כ הכא נמי בנידו"ד, דהבעל ב[...] והאשה בארץ ישראל, והגם שבזמנינו שיירות מצויות בתוך כמה שעות להגיע ל[...] מארץ ישראל וא"כ נחשיב כקרבת מקום, אולם בנדון זה א"א לומר כן חדא, דיש לאשה ילדים קטנים ועליה לדאוג לכל מחסורם אע"פ שזה יכול להיות נסיעה קצרה מ"מ לדאוג לשהיית הקטינים במקום אחר ולהחסיר ממקום הלימודים ודאי שקשה הו. ותו, במקרה דנן הצד השני נהג באשה שלא כהוגן ואין לאשה את הכוחות הנפשיים להיות באותו מקום, ותחשוש שמא ילחצו עליה בנושאים שונים, לפיכך חשיב כמקום רחוק ושפיר יש לכופו לגרש ע"י שליח.
ואף דיש צורך ברצון הבעל במינוי השליחות, ומינוי באונס לאו מינוי הוא, אבל מאחר דמהני כפיה לעצם הגירושין אף דבעינן לרצון הבעל לגרש, והוא ע"פ מה שכתב הרמב"ם בפ"כ מהל' גירושין ה"ב דכל אחד רוצה להיות מישראל ולקיים מצוות חכמים ולאחר שתשש יצרו כמר ומגרש, ה"ה לגבי מינוי השליח לגרש במקום עיגון, נחשב מינוי השליחות כחלק ממצוות הגירושין, ואף לגבי מינוי השליח אמרינן את סברת הרמב"ם דמאחר שאין כל אפשרות במצב הנוכחי (כשיש מרחק רב ביניהם והאשה מתעגנת) לגרשה אלא ע"י שליח, על כן פשיטא דאף מינוי השליח בע"כ נחשב כמינוי מרצון משום דאף בכה"ג איכא מצוה לשמוע דברי חכמים, שהרי חכמים צוו לכופו כדי להתירה מעיגונה, ואין אפשרות להתירה מעיגונה אלא ע"י גט שליחות הנעשה ע"י מינוי שליח, וסברת הרשב"ש סברא אלימתא, שהרי פשיטא שאין לומר שחז"ל תיקנו דין כפיה למנוע עיגון כששניהם מתגוררים במקום קרוב בלבד, אך כשהאשה מתגוררת במרחק רב מבעלה, תשאר עגונה זמן רב, ומשו"ה ס"ל לרשב"ש דכופין בכה"ג לגרש ע"י שליח.
מאידך גיסא, מדברי העונג יו"ט שם משמע להדיא דעסקינן כשהבעל והאשה נמצאים במדינה אחת וקרובים זה לזה וכו', ובכה"ג שנמצאים בקרבת מקום ומעשים בכל יום שהאשה נוסעת מעיר לעיר לקבל את גיטה מבעלה ולא תתעגן בשום אופן אם תסע למקומו לקבל את הגט, על כן בכה"ג ס"ל לעונג יו"ט דאין כופין לגרש ע"י שליח משום שעיקר דין כפיה נאמר על עצם הגירושין דבלא הכפיה תשאר עגונה ועל כן תקנו לכופו לגרשה, אולם פשיטא דבמקום קרוב שיכולה להגיע למקומו ללא טרחה מרובה לא תקנו לכופו ע"י שליח."
"מי ששלח גט לאשתו וחזר ובטלו בפני שנים אחרים וכן מי שמסר מודעא על הגט מכין אותו מכת מרדות מפני שגורם להיות ממזרים. שהרי יגיע גט לידה ותנשא בו ואחר זמן יצאו העדים שבטל בפניהם או שמסר מודעא בפניהם קודם שיכתוב הגט ונמצא הולד ממזר."מבואר בדבריו שככל שעושה הבעל פעולה לביטול הגט בכל צורה שתהא הרי שמכין אותו מכת מרדות, ואם היתה יד ישראל תקיפה היה ראוי לעונשו בכל החומר הראוי, לא רק על משך העיגון שגרם לאשה, אלא גם לאחר שצוה לכתוב הגט ושלח שליח הלך הבעל ועשה תנאי הרי שיש לבית הדין להכותו מכת מרדות, והיה מן הראוי לקונסו קנס כבד על כך. וצריך לידע שכל אלו שעזרו לו, הן מבני המשפחה הקרובה או יועצים למיניהם, שבעצתם נגרם צער אדיר לאשה, יש להם לבקש את מחילתה.
3. ביה"ד ב[...] וביה"ד הח"מ רואים בחומרה מעשה זה של הבעל. אם אמנם נפגעה השליחות, הרי שבמעשה זה עבר הבעל על שבועה דאורייתא שנשבע בפני ביה"ד ב[...]. בכך מגיעה סרבנותו של הבעל, לשיאים חדשים. אחר ארבע שנים של סרבנות גט וסרבנות דין, הוא מוסיף לחטוא, עובר על שבועתו ומבזה את בית הדין שבפניו ערך סידור גט שליחות ובפניו נשבע.ב. הצעת דברי הגמרא והאופנים השונים לבארה
"השולח גט לאשתו והגיע בשליח או ששלח אחריו שליח ואמר לו גט שנתתי לך בטל הוא הרי זה בטל [...] בראשונה היה עושה ב"ד ממקום אחר ומבטלו, התקין רבן גמליאל הזקן שלא יהו עושין כן במפני תיקון העולם."ועוד שם בגמ' (לג.):
"ת"ר בטלו מבוטל דברי רבי. רשב"ג אומר אינו יכול לא לבטלו ולא להוסיף על תנאו שא"כ מה כח בית דין יפה."ולהלכה נפסק כדעת רבי, דאע"ג דלכתחילה אין לבטל שלא בפני השליח, מ"מ אם עבר ובטלו בפני שנים הרי הוא מבוטל. וכ"פ השו"ע (אה"ע סי' קמא סעי' ס).
"כבר ביארנו שאף לאחר התקנה כל שבטלו בפני שנים הרי הוא מבוטל, וכן הדין אם רצה להוסיף על תנאו שהוא רשאי."מבואר מדברי המאירי שאין לחלק בזה בין ביטול הגט לבין הטלת תנאי בגט, דלכתחילה אין לבטל או להטיל תנאי בגט אלא רק בפני השליח, אולם בדיעבד אם עבר וביטל או הוסיף תנאי בגט הרי זה מהני.
"ומה שהבאת מההיא דפרק השולח בטלו מבוטל דברי רבי ורשב"ג אומר אינו יכול לבטלו ולא להוסיף על תנאו. ודקדקת מכלל דרבי סבר דיכול להוסיף על תנאו לבטל הראשון ולקיים האחרון, דאף להוסיף על תנאו פליג והוי כמבטל הראשון ומקיים האחרון שמוסיף. דומיא דסיפא דברייתא דאמר לה בפני שנים ע"מ שתתני לי מאתים זוז וחזר ואמר לה בפני שנים ע"מ שתתני לי שלש מאות זוז, גם זה לא שייך לא למגרש על תנאי ובטל תנאו ולא דמי לההיא דמי שאחזו. דר' ורשב"ג איירי בעוד שהגט ביד שלוחו והוי כאלו הוא עדיין ביד הבעל ומילתא דפשיטא היא שיכול לעשות מה שלבו חפץ [...] וכל זמן שהוא ביד השליח אין לו לבטלו ולא להוסיף על תנאו מפני תקנת חכמים ואם בטלו או הוסיף על תנאו מה שעשה עשוי."וכן מבואר מדברי המהרי"ק בתשובה (סי' קס) שכתב, וז"ל:
"על דבר שליח הגט שאומר שעל תנאי נמסר לו הגט אשר בידו - כל כי האי גוונא שליח נאמן, ואעפ"י שהעדים מעידים שלא בתנאי מסרו לו, נאמן לומר שאח"כ הטיל בו התנאי."ומכך שהשליח נאמן לומר שהבעל הטיל בגט תנאי לאחר שמסרו לידו, שמע מינה שהבעל יכול להטיל תנאי בגט לאחר שמסרו ליד השליח.
"ודע אם נתן אדם לאשתו גט על זמן או גט על תנאי והגיע לידה אם אמר לה כשיגמר תנאי פלוני או כשיגיע זמן פלוני הרי את מגורשת מעכשיו אינו יכול לבטלו אחר שהגיע הגט לידה, ואם לא אמר מעכשיו יכול לבטלו ואפי' שהוא בידה אחר שנשאר לו בו שום סרך והוא יכול להוסיף על תנאו כמו שיתבאר."ובחידושי הגאון רבי נחום פרצוביץ זצ"ל (שם, אות לא) כתב לדייק מדברי הרמב"ם דס"ל דלדעת רבי אין הוא יכול להטיל תנאי בגט לאחר שנמסר לשליח, אלא רק לבטל בלבד, שאחר שהביא את דברי הרמב"ם בפיה"מ כתב, וז"ל:
"ומשמע מדבריו דהך דינא דאינו יכול להוסיף על תנאו, לא איירי בשלח שליח לגרש, אלא כשגירשה לאחר ל' או בתנאי דאם וחזר בו קודם שיחול הגט, דקודם תקנת ר"ג היה הבעל יכול לחזור בו או להוסיף על תנאו ובזה התקין ר"ג הזקן שלא יוכל לחזור בו או להוסיף על תנאו בתוך ל'.מבואר מדבריו דס"ל בדעת הרמב"ם דהאי דינא אם הבעל יכול להטיל תנאי בגט לאחר שנמסר ליד השליח, כלל לא קשור למח' רבי ורשב"ג, והאי דינא דאמר רשב"ג שאינו יכול להוסיף על תנאו, הוא לעניין אם נתן גט על תנאי – שכעת אינו יכול לחזור בו או להוסיף על התנאי, אבל כאשר שלח גט ללא תנאי, להטיל תנאי חדש לא יתכן אלא רק לבטל את גוף השליחות.
ולהאי פירושא לא מצינו כלל להאי יסוד דהמשלח מצי להטיל תנאי בגירושין בלא לבטל את השליחות, ויתכן דהרמב"ם פליג אהך דינא וס"ל דכל היכא שהבעל שלחו לגרשה בלא תנאי מצי השליח לגרשה בסתמא כנגד דעת הבעל ואין הבעל יכול להטיל תנאי בגירושין בלא לבטל את השליחות, וצ"ע בזה."
"רשב"ג אומר וכו' ולא להוסיף על תנאו. עפירש"י. תמוה לי מאי בעי בזה, דבזה ליכא פלוגתא. ואי נימא דסבירא ליה דלרבי יכול להוסיף, חדא דתמיהה גדולה בשלמא בטוליה בטיל דיוכל לגרוע כח הגט, אבל לעשות תנאי שלא כתוב בגט בפני ב"ד זה תמוה. ותו דנפקא מינה גדולה לרבי דסבירא לן כוותיה דכשר בדיעבד אם הוסיף בב"ד, וזה לא מצאתי בשום פוסק וצ"ע.מבואר מדבריו דלשיטת רבי, אחר שהגט נמסר ליד השליח הבעל רק יכול לבטלו, אבל להוסיף על תנאו או להטיל בו תנאי כיון שהתנאי לא נכתב בגט בפני בי"ד, והגט כבר נמסר ליד השליח, אין הוא יכול להוסיף תנאי בגט, ובזה מיירי רשב"ג כשאמר "ולא להוסיף על תנאו" (בשונה מהבנת הגר"נ פרצוביץ ברמב"ם) ודין זה הוא לכו"ע.
ונראה לי בזה בפירוש הגמרא בשני אופנים. חדא דבאמת לא פליג בזה רבי ארשב"ג, דתרוויהו ס"ל דאין יכול להוסיף, ורשב"ג נקט ההוספה לומר כשם שמודית שלא יוכל להוסיף כך לא יוכל לבטל [...] וניחא הכל. אלא דיש לדקדק דהוה ליה לינקוט איפכא לא להוסיף ולא לבטל, דהיינו לא זו אף זו, דללישנא דידן הוי זו ואין צריך לומר זו.
[ב'] או דבאמת רבי חולק ארשב"ג, וס"ל דיכול להוסיף דזה כמו זה הוא משום תקנת עגונות או תקנת ממזרים, ואי לא חיישינן בהא בדיעבד גם בהא לא חיישינן.
והראשון נראה לי, משום דלא מצינו דין זה בפוסקים אע"פ דקי"ל כרבי דבטלו מבוטל."
"אך באמת נראה לי דאחר שמסר ליד השליח ללא תנאי, אף אם אח"כ אומר כדרך תנאי שתתן לו ר' זוז וכדומה, צריך לומר בפירוש שאם לא תתן לא תהיה מגורשת או שאר לשון ביטול, אבל אם אינו אומר כן להדיא שיהיה בטל אם לא תתן, אף שאמר שתתן ר' זוז לא נתבטל הגט אף אם לא נתנה, דכיון דצריך לומר לשון ביטול כשמבטל הגט לגמרי, ה"ה אם הוא רוצה לבטל כשלא תתן צריך לומר לשון ביטול באם לא תתן, דמה לי בטלו כולו מה לי בטלו פלגא, דאף שמשמע מדבריו כן שאינו רוצה שתתגרש אם לא תתן, מ"מ זה לא הוי רק גילוי דעת בגיטא דלא כלום הוא, דבעינן שיאמר בפירוש כן שאם לא תתן לא תתגרש, ודבר זה נראה ברור מסברא.מבואר מדברי השו"ת שם אריה דס"ל דהן אמנם דבכל תנאי שמתנה הבעל בנתינת הגט בלשון ע"מ אינו צריך שיאמר שאם התנאי לא יתקיים הגט יהיה בטל או לשון דומה לזו, מ"מ כשמתנה הבעל תנאי בגט לאחר שמסרו לשליח, כיון שהאפשרות היחידה לשנות את הגט לאחר שנמסר לשליח היא ע"י ביטול הגט וכדעת רבי דבטלו מבוטל, א"כ בעינן כשמתנה שיתנה בלשון של "ואם לאו הגט יהיה בטל", ואם לא התנה בלשון זו לא מהני.
וכן נראה ממה דאיתא בגיטין ר"פ השולח במשנה, בראשונה היה עושה ב"ד ממוקם אחר ומבטלו התקין ר"ג הזקן שלא יהיו עושין כן מפני תיקון העולם. ובגמ' שם דף ל"ג ת"ר בטלו מבוטל דברי רבי, רשב"ג אומר אינו יכול לבטלו ולא להוסיף על תנאו שא"כ מה כח בי"ד יפה, והרי ר"ג הזקן לא תיקן רק שלא לבטל, ומנא ליה לרשב"ג להוסיף שגם אינו יכול להוסיף תנאי לתקנת ר"ג. אלא ודאי דגם תנאי הוי כביטול, דהרי מבטל כשלא תקיים התנאי, וה"ה לענין גילוי דעת אף שאומר בדרך תנאי הוי ביטול אם לא תקיים, וצריך לומר לשון ביטול דוקא שאם לא תקיים יהיה בטל, כך נראה ברור."
"וזה איזה שבועות השבתי לעיר טולשין בענין כזה, ושם בארתי באריכות, אשר תנאי שרוצה להטיל בגט אחר שנעשה שליח בלא תנאי, יש לו דין ביטול ממש, דאם לא תקיים התנאי יהיה בטל הגט או השליחות, ומה לי בטלו כולו ומה לי בטלו פלגא, ואם אומר אח"כ לשליח על מנת שתתן לי ר' זוז וכדומה, צריך לומר בפירוש שאם לא תתן לא תהיה מגורשת, או שאר לשון ביטול, אבל אם אינו אומר כן להדיא שיהיה בטל אם לא תתן, אף שאומר על מנת שתתן לי ר' זוז לא נתבטל הגט אף אם לא נתנה, דצריך לומר בזה לשון ביטול, והארכתי בזה לתרץ דברי הרא"ש והט"ז שהבאתי למעלה, וגם הבאתי ראיה ממה שכתבו ג"כ הפוסקים דמשביעים את הבעל שלא יבטל הגט והשליחות, ולמה לא ישביעו אותו ג"כ שלא יטיל תנאי בגט, דהרי יכול להטיל תנאי שתתן לו תרקבי דדינרי ויתבטל הגט, אלא ודאי דתנאי הוי כביטול דאם לא תקיים התנאי יתבטל הגט, וא"כ הוא ממילא בכלל השבועה שלא יבטל, וא"כ כשמתנה צריך לומר לשון ביטול שאם לא תתן לא תתגרש [...]מבואר בדבריו דמלבד דכפל דבריו הראשונים שאחר שנמסר הגט ליד השליח אין הבעל יכול להטיל תנאי בגט אא"כ יטיל בלשון "ואם לאו הגט בטל", הוסיף על דברות ראשונות וכתב שאף אם הבעל יאמר בלשון זו "ואם לאו הגט בטל" יש לומר דלא מהני, וזאת מכיון שהיות וכבר עשה שליח הוי מעשה קודם לתנאי, והתנאי בטל ומעשה קיים, ואין תקנה אא"כ יבטל את השליחות ושוב ימסור לשליח על תנאי את הגט, דבכה"ג הוי תנאי קודם למעשה.
עוד נ"ל לפמ"ש מקודם דכיון דכבר נעשה שליח כשמתנה אח"כ איזה תנאי בעינן משפטי התנאים, דאע"ג דבשליח לא בעי' משפטי התנאים הוא רק משום דלא נעשה שליח רק בתנאי זה, וזה לא שייך כשכבר נעשה שליח, ולפי"ז נראה לי דאפילו התנה תנאי כפול ג"כ לא מהני אם התנה עם השליח כן אחר שנעשה שליח מקודם בסתם. דהרי א' ממשפטי התנאים הוא דבעינן שיהיה התנאי קודם למעשה. ובזה הא הוי המעשה דעשאו שליח קודם לתנאי זה שאומר לו אח"כ, וא"כ התנאי בטל והמעשה קיים, ואפי' לפ"ד הפוסקים דלחומרא לא בעינן משפטי התנאים כדאיתא בסי' לח ס"ד מ"מ הרי כתב שם הב"ש דתנאי קודם למעשה לכו"ע בעינן ע"ש. וא"כ בתנאי שמטיל בשליחות אחר שנעשה שליח בסתם הוי מעשה קודם לתנאי דמעשה השליחות היה מקודם ואח"כ התנה את התנאי, לכך אפי' אם אמר אם לא תתן ר' זוז לא תהיה שליח ואם תתן תהיה מגורשת לא מהני דהא קדם המעשה שהוא השליחות, דהא התנאי הוא בהשליחות וכבר קדם המעשה שעשאו שליח, נמצא התנאי בטל [...] רק דכ"ז בדרך תנאי בלבד, אבל יכול לבטל מקודם השליחות לגמרי ואח"כ להתנות התנאי ולעשותו שליח מחדש על התנאי [...] אבל כל זמן שלא ביטלו א"י להתנות עם השליח אח"כ שום תנאי [...] וא"ש ג"כ לפ"ז מה שכתבו הפוסקים להשביעו שלא יבטל, ולמה לא ישביעו אותו ג"כ שלא יטיל שום תנאי, דתנאי אינו מועיל כשלא מבטל מקודם כמו שכתבתי דהוי מעשה קודם לתנאי, והרי משביעים אותו שלא יבטל וממילא אינו יכול להטיל תנאי, ואתי שפיר."
"ועתה נדון מענין התנאי, והוא ששמעתי שהרב פלוני דודה של המגורשת יצא בכוחא דהיתרא לומר שאין תנאי כזה מבטל את הגט, וסמך בכל כוחו על דברי תשובת שם אריה בסי' ק' וק"ג שהעתיק לי רב אחד וז"ל אף דקי"ל דלחומרא לא בעינן משפטי התנאי וגם קי"ל דע"י שליח לא בעינן משפטי התנאי, עם כל זה אם כשמסר ליד השליח לא הזכיר שום תנאי, רק אחר זמן קודם שמסר השליח הגט ליד האשה התנה איזה תנאי, צריך לומר בפירוש שבאם לאו אינה מגורשת, דתנאי לחוד אינו מבטל. ועוד שהוא מעשה קודם לתנאי דלא כמשפטי התנאי. ע"כ.מבואר מדבריו דאין לסמוך על דברי השו"ת שם אריה, וזאת מחמת שבדברי הגמ' בפשטות לדעת רבי אם יכול לבטלו ודאי שגם יכול להוסיף על תנאו שהוא ביטול מצד אחד, וכן מבואר להדיא בדברי הרא"ש. ומה שכתב השם אריה דהוי מעשה קודם לתנאי, אין זה נכון כיון שכל עוד שהגט ביד השליח לא נגמר המעשה והוי תנאי קודם למעשה.
ואנכי בעניי אומר אם כדבריו כן הוא, נסתרו דבריו מש"ס ופוסקים, דהנה איתא בגיטין דף ל"ב ע"א ת"ר בטלו מבוטל דברי רבי רשב"ג אומר אינו יכול לבטלו ולא להוסיף על תנאו, מכלל דרבי פליג נמי בהא דיכול להוסיף על תנאו, וכן הוא מבואר בתשובת הרא"ש כלל מ"ו סי' ב'.
ולמה לא הזכירו רבי בפירוש שיכול להוסיף על תנאו, הוא משום דאתיא במכש"כ, מדיכול לבטלו כ"ש דיכול להוסיף על תנאו דבזה אינו מבטלו בפירוש כי אם מכלל לאו אתה שומע הן, וגם כי מבטלו אינו רק מצד אחד אם אינו יקיים תנאו כמובן. הלא מבואר דתנאי לחוד מבטל הגט ואינו צריך לבטלו בפירוש דלא כהנ"ל.
וכן לענין מעשה קודם לתנאי אם כוונתו למעשה השליחות. הלא כל זמן שלא נגמר מעשה השליחות לא חשוב מעשה כדאיתא בגמ' דף ס"ג ע"ב דע"כ לא מיבעי התם אלא בסופר ועדים אבל שליח ודאי לא נגמר שליחותו עד דלמטא גיטא לידה וכן מבואר שם כשכתבו גיטא מעליא ואבד עי"ש. וכן מבואר בתשו' הרא"ש הנ"ל להדיא וז"ל בעוד שהגט ביד שלוחו הוי כאלו הגט עדיין ביד הבעל ומילתא דפשיטא הוא שיכול לעשות מה שלבו החפץ עי"ש. ואין לחלק בין מוסיף על תנאי לעושה תנאי מחדש דהלא מפורש שם בתשו' הרא"ש הנ"ל דהוי כמבטל הראשון ומקיים האחרון שמוסיף [...] ועתה תחזה כמה בטילים דברי המתיר שסמך על משענת קנה רצוץ ואין להאריך עוד בזה."
"ת"ר בטלו מבוטל דברי רבי רשב"ג אומר אינו יכול לבטלו ולא להוסיף על תנאו שא"כ מה כח בי"ד יפה וכו', ושם פסק רב נחמן הלכה כרבי. ע"ש. משמע דגם בהא דיכול להוסיף על תנאו שלא בפני השליח ג"כ פליג רבי, וס"ל דמהני והלכה כמותו."מבואר מדבריו דס"ל בדעת רבי שהבעל יכול להוסיף על תנאו לאחר שמסר את הגט ליד השליח, כמו שיכול לבטלו.
"ועוד יש כאן ביטול מצד הבעל המשלח, שהרי אמר בפני העדים שאינו רוצה שתתגרש בגט זה לגמרי רק בתנאי שלא תנשא עד זמן פלוני, והשליח שינה מדבריו, שהרי אמר בפירוש בעת נתינת הגט שתהיה מגורשת מעכשיו ומותרת לכל אדם, וא"כ הרי שינה השליח ממה שהיה בדעת הבעל ולא עשה שליחותו, וא"כ ממילא בטל השליחות [...]מבואר מדבריו, שהוקשה לו היאך ניתן להתנות תנאי שלא בפני השליח, הרי השליח לא יודע מהתנאי ומוסר את הגט לאשה ללא התנאי ושליחותו בטילה מצד המשלח כיון שהבעל לא רצה שיגרשה ללא תנאי ולא קיים שליחותו כראוי – וזה אף לדעת רבי. משום הכי כתב הגרי"א חבר לבאר את דברי הגמ' באופן אחר, ולדבריו מאי דקאמר רשב"ג שאינו יכול להוסיף על תנאו ורבי פליג עליה שיכול להוסיף על תנאו, הוא רק באופן שכבר התנה תנאי אחד בתחילה וכעת הוא מתנה תנאי אחר, דבכה"ג הבחירה היא בידי האשה לקיים איזה תנאי משני התנאים שהתנה, ובכה"ג דעת רשב"ג שאינו יכול להוסיף על תנאו משום מה כח ב"ד יפה ודעת רבי שיכול להוסיף על תנאו [והביאור הוא שכיון שהתנאי הראשון שהתנה עודנו קיים, אף אם השליח לא יודע מהתנאי השני אין שליחותו בטלה כיון שהוא עדיין התנה בדיוק כרצון הבעל, אלא שהבעל נתן לאשה אפשרות אחרת לקיים תנאי אחר ולקבל את הגט], אבל להתנות תנאי חדש שלא ידע ממנו השליח – בזה הגט בטל אף לדעת רבי.
אך מה שיש להקשות על זה מהא דפרק השולח שהבאתי למעלה דפליגי רבי ורשב"ג בבטלו שלא בפני השליח, דרבי ס"ל אם ביטלו מבוטל ורשב"ג אומר אינו יכול לבטלו ולא להוסיף בו תנאי [כן הוא במקור – ש.צ.] דא"כ מה כח בי"ד יפה, הרי דאם לא בשביל טעם זה, היה יכול להוסיף התנאי מה שלא אמר לשליח כלל, וא"כ הרי יש כאן ביטול השליחות מצד התנאי החדש שלא ידע השליח ולא נתנו על תנאי זה וכמ"ש, וא"כ לרבי דפליג על רשב"ג ס"ל ג"כ דיכול להוסיף על תנאו, ומאי דנקיט רק ביטלו מבוטל לרבותא נקט דאפי' לגמרי יכול לבטלו שלא בפניו.
וסבור הייתי לפרש דמ"ש להוסיף על תנאו הוא ע"ד מ"ש בפרק מי שאחזו (גיטין עו.) ת"ר אמר לה בפני שנים הרי זה גיטך ע"מ שתשמשי את אבא וכו' וחזר ואמר לה על מנת שתתני לי מאתים זוז וכו', רצתה משמשתו רצתה נותנת לו מאתים זוז וכו'. והיינו שתנאי הראשון לא נתבטל כלל, ואדרבא הברירה בידה לקיים איזה תנאי שתרצה וזה יקרא בגדר תוספת תנאי ולא ביטול תנאי הראשון, ועל זה אמר ג"כ רשב"ג דאין יכול להוסיף על תנאי בכה"ג משמסר לשליח וכבר הלך מאתו.
ואע"פ דבכה"ג לא שייך תקנת עגונות ולא תקנת ממזרים כדקאמר התם, דהא גם אם תקיים את התנאי הראשון תהיה מגורשת, מ"מ לא חילקו חכמים בתקנתם כמו שתקנו שאין יכול לבטל את הגט שלא בפני השליח מפני תיקון העולם, לא פלוג במילתייהו ואמרו שכל שלא בפני השליח אינו יכול לחדש בגט שום דבר, דאי לא הא לא קיימא הא, ובאמת אם עשה תנאי אחר אין בזה כלום."
"ולכן נלענ"ד דכאן לא נפ"מ מיד בזה שהוא בטעות כיון שהמשלח עושה כן בכוונה ואצלו אינו בטעות וקיי"ל שלוחו של אדם כמותו הוי כאלו הוא עשה בעצמו [...] והשליח אינו אלא כידו של המשלח."נראה כוונתו שבאותו מקרה הבעל רצה שהשליח יתן את הגט בסתם מתוך ערמה, למרות אמירתו בפני העדים, וא"כ אין כאן טעות בעצם השליחות וסוף סוף עשה השליח כפי רצונו. עי"ש עוד שכתב עוד (אות ט) "דאין זה אלא ביטול מקצת השליחות, ולא אמרינן כיון שבטל מקצתו בטל כולו". ולאחר שהסיק שאין כאן ביטול שליחות, דן (אות י) דן האם ביחס לתוקף השליחות צריך לנסח את התנאי באופן המועיל, כלומר, במידה ולא התנה כמשפטי התנאים – האם יש תוקף לתנאי שאמר הבעל בפני עדים. וכיון שנשאר בספק, העלה שלכאורה דינו כפי המבואר בשו"ע (סימן קמג סעיף טז) שאם נמסר גט בתנאי שלא תינשא לפלוני עד זמן פלוני שאין לאשה תקנה להינשא לו אלא שיקדשנה שוב ויגרשנה. אך מסיק שבנידון זה שאסרה לא רק לפלוני אלא לכו"ע למשך עשרים שנה, עדיין אגידא ביה והרי היא אשתו לענין זה שיכול לכתוב לה גט חדש בלא לקדשה שוב, עיי"ש.
"ובלא"ה יש לדעת מתי התנה כן, דאם באמת קודם סדור הגט התנה אז אין השליחות חל רק על תנאי זה אבל אם מתחלה סידר הגט ועשה שליח סתמא ורק אח"כ אמר לו שלא יעשה לאביו שליח לגירושין לא נתבטל השליחות עי"ז, ועמ"ש בנו"ב מהדו"ת חאה"ע סי' קכ"ז."מבואר מדבריו שאם הבעל התנה תנאי זה קודם סידור הגט התנאי קיים, אבל אם התנה כן לאחר שמסר את הגט לשליח לא נתבטלה השליחות ע"י תנאי זה אף אם אביו לא קיימו, ושם בנה לו ציון לדברי הנודע ביהודה. ונראה מדבריו דמקור דין זה הוא מדברי הנוב"י.
"וחזינן מדבריו דאחר שעשה הבעל שליח, ומסר לו כח גירושין שוב לא יכול להטיל תנאי בגירושין אחר שמסר לשליח בסתם דאל"כ לא תירץ מידי מהך חששא. ורק דדן משום ביטול על צד זה שלא תקיים, ובזה תי' דצריך לשון ביטול וכבר נכלל בהך שבועה שלא לבטל הגט. וכ"כ בנוב"י אבהע"ז תנינא סי' קכ"ז, דאין הבעל יכול להטיל תנאי בגט אחר שמסר לשליח סתם, ולא התנה בשעת המינוי, יעוי"ש."מבואר מדבריו דס"ל דדעת הנוב"י היא כדעת השם אריה, שלאחר שמסר הבעל לשליח את הגט שוב אינו יכול לחזור ולהטיל בו תנאי.
"כיון דלא התנה עם האשה, ומכדי כל תנאים דמצינו בקרא המובאים בפרק האומר בקידושין, כולם במתנה עם הבעל דבר או עם השליח דהוא ג"כ בע"ד לעניין השליחות – כתנאי בני גד ובני ראובן שהתנה מרע"ה עם יהושע והזקנים, וכן התנאים שבש"ס גיטין וקידושין כולם ע"ד זה: הרי את מקודשת לי על מנת, הרי זה גיטך על מנת, אי לא אתינא עד תלתין יומין כתבו וכו', ותנאי שמתנה בינו לבין עצמו כנידון דידן בעניין שיש להבעל דבר שייכות בו מנא לן דהוה תנאי.מבואר מדברי הגר"ש אייגר שאין הבעל יכול להתנות תנאי בגט לאחר שנתנו ליד השליח, וזאת מכיון שכל תנאי צריך להיעשות בפני הבע"ד הנוגעים בדבר, והראיה מנותן מתנה לעבד ומתנה אתו ע"מ שאין לרבו רשות בו, שכתבו הראשונים דהתנאי בטל, דכיון דהתנה עם העבד ולא התנה עם רבו, התנאי נעשה באיש זר ואין כאן תנאי המועיל.
ובטור סי' קמ"א במגרש ע"י שליח קבלה לא יתנה שום תנאי, והב"י תמה למה. ולדעתי אפשר דטעמיה, דלקבלת הגט שציותה עליה הוי שלוחה כמותה, ולגבי התנאי שלא ציותה עליו לא הוה שלוחה כמותה וכזר נחשב לה, והרי זה כמתנה עם אחר שאינו הבעל דבר, וכה"ג לא הוי תנאי.
וראיתי בחידושי הרשב"א פ"ק דקידושין דף כ"ג "הכא במאי עסקינן כגון דאקני ליה אחר מנה, דכיון דאמר ליה קנה כו', וכשאמר לו על מנת לאו כלום קאמר ליה". כתב בשם הראב"ד בזה"ל: "דיד עבד כיד רבו לזכות לאדון אמרינן, אבל לא לחוב לו כו', וכשהתנה עם העבד כאילו התנה עם אחר". ולפענ"ד לדבריו ז"ל מתפרש יפה "לא כלום קאמר ליה" דר"ל 'ליה' – לרבו – לאו כלום קאמר כי אם היה לאיש זר תנאי שהתנה."
"הנה לדעתי נראה דבאמת אם מתנה אפי' עם אחר, לומר דהמתנה אשר אני נותן הוא על תנאי זה, בודאי דמהני, ולא גרע מגילוי דעת כיון דאתני וכפל תנאו, רק זהו באומר התנאי נוכח האיש שמתנה עליו, כגון להוי ידוע מה שהמתנה מה שאני נותן לאיש פלוני הוא על תנאי שיעשה כך וכך, אבל אם מתנה עם אחר בדבר שאינו שייך למי שנותן המתנה, כה"ג תנאי כזה לא מצינו. והכא המתנה נותן לרבו – דיד עבד כיד רבו, ומתנה עם העבד שלא יהיה לרבו רשות בו [...]מבואר מדבריו שלעולם ניתן להתנות תנאי במתנה בפני אחר, וכן בגט שלא בפני האשה או השליח, ושאני נידונם של הראשונים בנותן מתנה לעבד ע"מ שאין לרבו רשות בו, דהתם התנאי נעשה עם העבד ולא ביחס לאדון כלל, משא"כ במתנה שהתנאי לא נעשה עם מי שהתנה הבעל בפניו, אלא שהוא מגלה דעתו בפני אחר על תנאי שהוא מתנה עם מקבל המתנה, וה"ה בגט שהוא מגלה דעתו בפני עדים על תנאי שהוא מתנה עם מקבלת הגט.
אך באמת כל התנאים שמתנה עם אחר, לא עם האחר מתנה, כי זה רק הודעה אשר מודיע לאחרים שכשמוסר לבעל דבר על תנאי זה הוא מוסר, והוי כאילו מתנה עם הבעל דבר בעצמו, לא כהך דהראב"ד דדיבורו ותנאו הוא לנוכח העבד."
"ת"ר בטלו מבוטל דברי רבי, רשב"ג אומר אינו יכול לבטלו ולא להוסיף על תנאו שא"כ מה כח ב"ד יפה. ומשמע דמדינא דאורייתא יכול להוסיף על תנאו שלא בפני האשה. וקשה הא כתב הראב"ד, הובא בחידושי הרשב"א לקידושין כ"ד, דתנאי שלא בפני הקונה לא מהני.מבואר מדבריו שאף הוא נתקשה בדבר זה, היאך הבעל יכול להטיל תנאי בגט שלא בפני האשה או השליח שהם הבע"ד בגט, ותירץ בשני אופנים: הראשון, דהא דבעינן תנאי בפני הקונה הוא רק בגלל דבעינן דעת קונה, אבל בגט דלא בעינן דעת האשה ואשה מתגרשת בעל כרחה שוב אין לחלק אם התנה בפניה או לאו. והשני, דהא דבעינן תנאי בפני הבע"ד הוא אחד ממשפטי התנאים, ובמעשה שאינו נעשה עכשיו אלא לאחר זמן לא בעינן למשפטי התנאים, וכיון שהבעל מסר את הגט לשליח שיוליך אותו לאשה הרי יש עוד זמן עד שהגירושין יחולו, ומשום הכי לא בעינן למשפטי התנאים.
ולק"מ, דהא דבעינן שיתנה בפני הקונה היינו היכא דבעינן דעתו, אבל באשה שמתגרשת על כרחה א"כ מ"ל בפניה מ"ל שלא בפניה, וזה פשוט.
עוד אפשר לומר, דהא דבעינן תנאי בפני הקונה הוא אחד מדיני תנאים, והנה הא דבעינן כל דיני תנאים כתבו התוס' בכתובות (נ"ו), משום דאי לאו דמצינו בבני גד ובני ראובן היה ראוי לומר דאין שום תנאי מועיל לבטל מעשה דהא לא אתי דיבור ומבטל מעשה, וכיון שלא למדנו עיקר דין תנאי אלא מבני גד ובני ראובן לא נוכל ללמוד אלא דומיא דהתם ומשו"ה בעינן כל דיני תנאים, ע"כ תוכן דבריהם. ולפ"ז נ"ל לומר דבר חדש, דבקנין לאחר שלשים יוכל להתנות בלא דיני תנאי, דהא בזה אין אנו צריכין ללמוד מבני גד ובני ראובן, דהא אפילו לחזור יוכל בתוך ל' וא"כ כ"ש שיוכל להתנות [...] וא"כ יוכל להתנות גם בלי דיני תנאים, וה"ה שיוכל להתנות שלא בפני הקונה. דגם זה דבעינן תנאי בפני הקונה הוא אחד מדיני תנאים, ובמקום דלא בעינן לכל שאר דיני תנאים גם זה לא בעינן, ויוכל להתנות שלא בפני הקונה."
"עתה אגלה את הסוד הנעלם מבני אדם שהראשונים לא פירשוהו כי כל מה שאמרו חז"ל בתנאי כפול ותנאי קודם למעשה וכו' לא נאמרו אלא כשהמעשה נעשה מיד כעין נתינת גט וחליצה שאין התנאי מבטל המעשה למפרע אא"כ נעשה כראוי וכחוזק תנאי בני גד ובני ראובן שהיו מבקשים ממשה שיתן להם נחלתם מיד."מבואר מדבריו דדוקא היכא שהמעשה נעשה מיד בעינן למשפטי התנאים, משא"כ אם המעשה חל רק לאחר זמן לא בעינן למשפטי התנאים, ומשום הכי יש לומר גם כמ"ש הקובץ ביאורים דלא בעינן שיתנה בפני הבע"ד דוקא.
"וכי בעינן תנאי כפול דקא יהיב לה גט לאשתו וקא מתני בהדה, אבל קא מתני שליח לא בעינן תנאי כפול, אדעתא דמאי דקאמר ליה הוא דמשוי שליח. ואף על גב דתנאה דבני גד ובני ראובן בהדי אלעזר הכהן ובהדי יהושע בן נון קא מתנו, ומשה הוא דהוה להון שליח. כיון דהוקשו ראשין לאבות, כמאן דמתני בהדיהו דידהו דמי."מבואר מדבריו דכל היכא שמתנה עם שליח לא בעינן למשפטי התנאים, כיון שהשליח עושה אך ורק על דעת המשלח.
"הבעל נמצא אצל אבא שלו בירושלים. הוא לא מאושפז הוא נמצא בטיפול צמוד. יש הרעה במצבו הוא באמצע התקף כבר חצי שנה. אנחנו לא מעגנים את האשה הוא מטופל יש [מחלת נפש]. הוא אובחן במחלה הזו מזמן."
הבן שלי אובחן כחולה היה לו התקף שהיה בחור אני הבאתי אלי ל[...] למשך 6 שבועות והחזרתי אותו לישיבה. הוא היה בישיבה משך שנתיים והיה יציב משך שנתיים בישיבה, אנחנו קבלנו מכתבים מרופאים שהוא שיכול להינשא. אני הגעתי ארצה בראש השנה והבן בקש לשאול שאלה את האדמו"ר, אז הבנתי שמצבו לא טוב, ורק במוצאי ראש השנה הוצאתי אלפי דולר לטפל בו. מצבו הבריאותי היום בעליות ובירידות ההוא לקח טיפול של לרזפן והוא הרגיש טוב. מה שהוא עכשיו בבית הוא נמצא בחרדות ... אני רוצה לקחת אותו ל[...] לטיפול שם הטיפול הוא טובה אני 11 שנים עובד עם חולה נפש. שם אני יכול לטפל בו. וזה לא עולה לנו כסף.