ב"ה
בית הדין הגדול
| ||||
בפני כבוד הדיינים: | ||||
הרב מימון נהרי הרב אברהם שינדלר הרב שלמה שפירא |
דיין דיין דיין |
תיק מספר: | 1325589/5 | |
תאריך: |
כ"ב באב התשפ"ד
26.8.2024 | |||
מערער |
פלוני
בא כוח המערער עו"ד יהונתן קניר | |||
משיבה |
פלונית
בא כוח המשיבה טו"ר נפתלי לוי ועו"ד ציפי פיק | |||
הנדון: | "איזון זכויות" ביחס לתשלומי מס החלים על חברות ובעליהן | |||
נושא הדיון: | "איזון זכויות" ביחס לתשלומי מס החלים על חברות ובעליהן |
1. למערער חברה בשם [א'] בשותפות עם אחיו, חברה שחלקו בה עומד לאיזון על פי חוק יחסי ממון.בית דיננו דן בשיטות השונות לעניין צורת וגובה התשלום של האיש לאישה בעבור זכויותיה בחלקו בחברה.
2. שווי החברה בהתאם לחוות דעתו של רו"ח רוזנבלום, מומחה מטעם בית הדין, הוא 19,401,000 ש"ח.
3. הכרעת בית הדין הייתה כי על האיש להעביר לאישה סך 4,850,000 ש"ח בעבור מחצית שווי חלקו בחברה.
4. האיש אינו חפץ במכירת החברה.
5. טענת האיש להעביר את המניות ישירות לאישה נדחית שכן אי אפשר להעביר את המניות בפועל בלי לפגוע ישירות בערכן.
6. מלבד זאת, מכיוון שהחברה היא חברה משפחתית והאישה אינה מעורבת ומצויה בדרכי ניהולה, אין לחלק את החברה בעין, וכמו שנכתב בפסיקה וכפי שביארנו באריכות במקום אחר.
א. הערעור לגבי שווי חברת [א'] מתקבל, ויש לקבל תחילה חוות דעת אקטוארית שתקבע תחילה מה יהיה שווי מס רווחי הון שיצטרכו הבעל או האשה לשלם עתה אם ימכרו את החברה בפועל.בית דיננו העביר את ביצוע ההחלטה לבית דין קמא.
ב. לאחר קבלת חוות דעת זו יש להפחית מהסכום של שווי מחצית חלקו של האיש (שהיא חלקה של האישה במסגרת איזון המשאבים) את מס רווחי ההון שהיה משולם בפועל על חלקה אילו היה מדובר במכירה של חלקה של האישה (רבע משווי השמאות) אם היה נמכר על ידי האיש או על ידי האישה לצד ג' או לאיש.
הסכום של שווי החברה שצריך הבעל לשלם לאישה בהתאם לפסקי הדין של בית הדין האזורי והגדול הינו 4,850,000 ש"ח.עיקר ערעורו של האיש הוא על החלטת בית הדין האזורי שסטה מהוראתנו והחליט שלא לפטור את האיש לגמרי מתשלום שווי המס לאישה אלא לדחות את מועד התשלום לשנים מספר לאחר מועד הקרע, אם החברה לא תימכר.
סכום של 3,245,000 ש"ח יינתן לאישה באופן מיידי בניכוי חלק הבעל בדירה ברח' [...] בהתאם לשומה ובתוספת חיובים בהתאם לדוח האקטוארית (כספים נזילים, ושאינם נזילים – פסיקתות או היוון), ועוד חזון למועד.
סכום של 1,605,000 ש"ח יופקד בחשבון נאמנות (זהות הנאמן – או באי כוח הצדדים או נאמן אחר, תיקבע לאחר היות פסק הדין חלוט). ככל שהחברה תימכר עד ליולי 2026 יציג הבעל אישורי מס שיועברו לבחינת רו"ח רוזנבלום, ובהתאם יינתן לו מהסכום הנ"ל, והשאר יינתן לאישה. לא תימכר החברה – יינתן כל הכסף לידי האשה.
לאחר שפסק דין זה יהיה חלוט תיערך התחשבנות מסודרת: ניכוי מחצית חלק הבעל בדירה, דמי האיזון בהתאם לדוח האקטוארית, וביצוע פסק הדין האמור על מרכיביו, כולל הפקדה בנאמנות.
בית הדין מעביר מיוזמתו את פסק הדין לכבוד בית הדין הרבני הגדול, בצירוף חוות דעת המומחה ותגובות הצדדים, ואת אשר יראה בעיניו – ייעשה.
בית המשפט קבע כי למשיבה חלק במניות והורה למבקש להעביר לה את חלקה בכסף ולא במניות בעין. ככל שיותיר המבקש את המניות בידו ויעביר למשיבה את שוויין מכיסו, הרי לפנינו מכר רעיוני מאת המשיבה למבקש, וככל שימכור את המניות לצד ג' על מנת להעביר לה את חלקה הרי לפנינו מכר רעיוני של המשיבה לצד ג'. בשתי החלופות הללו לפנינו מכר רעיוני שעורכת המשיבה, ולפיכך עליה לשאת בחבות המס הכרוכה במכר המניות, ככל שישנה. על רקע זה העמיד בית המשפט לענייני משפחה אפשרות למבקש להציג אישור מאת רשויות המס בדבר חבות במס, בין אישור תשלום מס בפועל במכר לצד ג', ובין אישור עקרוני בדבר חבות במס בגין העברת מניות המשיבה אל המבקש.במקרה זה בית המשפט הכיר בזכות האישה במחצית מניות האיש בשתי חברות פרטיות שהקים, חברות העוסקות בסחר של רכיבים אלקטרוניים, ובשים לב לאי־היכרותה את עסקי החברה ולאי־יכולת השניים לשתף פעולה בניהול העסק הורה כי חלקה של המשיבה לא יינתן לה במניות בעין אלא בקיזוז שווי המניות משווי חלקו של המבקש בבית המגורים המשותף שאותו תרכוש המשיבה. היינו: לאישה זכות למחצית המניות השייכות לאיש, אך הלה לא יעביר לה מניות בעין, אלא ישלם את שוויין. תשלום השווי יהיה באחת משתי דרכים: מכירת מחצית המניות לצד ג' או קניית האיש את מניות האישה ממנה, שאז: אם יחול 'אירוע מס', האישה המוכרת את חלקה (חצי ממניות החברה) היא שתישא בו. ועיין לקמן מהו העיקרון המשפטי העומד מאחורי קביעה זו.
אולם על המבקש להבחין בין החבות במס הכרוכה בהעברת המניות מן המשיבה אליו, לבין החבות במס הכרוכה בהעמדת מימון ממקורותיו לצורך תשלום התמורה בגין מניות המשיבה. מס אחרון זה אינו מעניינה של המשיבה ולכן אין מקום שישליך על סכום התמורה בעד המניות. כשם שצד ג' הרוכש את המניות לא יוכל ליהנות מתחשיב נטו בהתאם למס הכרוך בהעמדת מקור המימון, כך הוא הדין אף ביחס למבקש. ודוק: המבקש עשוי לבחור בדרכים שונות למימון תמורת המניות, ביניהן מימון ממקור נזיל שהעמדתו אינה כרוכה בכל מס שהוא, מימוש נכס תוך חיוב במס בשיעור פלוני או משיכת דיבידנד הכרוכה במס בשיעור אחר, וברור שאין לקבל שבחירתו תשליך על התמורה שתינתן למשיבה בעד חלקה במניות.
המחלוקת שבין הצדדים היא כיצד יש להורות על התשלום נכון למועד ביצוע איזון המשאבים – תשלום ברוטו (כטענת התובעת) או נטו, לאחר קיזוז שווי מס רווחי הון (כטענת הנתבע).פסק הדין קובע קטגורית:
המומחה, בחוות דעתו, טען כי מאחר ואין העברה בפועל של מניות (לא יחול שינוי באחזקות הצדדים במניות החברות), ואין למעשה יציאת נכס מרשותו של אדם, הרי שלא מתקיימים התנאים למכירה לפי סעיף 88 לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א – 1961, ואין בגינה 'אירוע מס'. יתרה מכך, אף אם ייקבע כי התקיימה 'מכירה', הפרקטיקה של רשות המיסים הינה לפטור העברות נכסים בין בני זוג אגב גירושין ממס רווחי הון [...]
בהתאם לכך, המומחה ערך את תחשיביו לאיזון המשאבים בסכומי ברוטו וטען כי באם בעתיד תתקיים מכירה החבות בגין המס תחול על התובעת באופן יחסי עד למועד הקרע. לטענתו לא יתכן להפחית מס מהתמורה לפי הערכת השווי כאשר הנתבע משאיר הפחתה זו ברשותו, בפרט לאור כך שייתכן והמניות לא ימכרו לעולם.
המומחה הציע בחוות דעתו כי כ'בטוחה' לנתבע לכך שהחבות בגין תשלום המס בעתיד אכן תחול ותשולם על ידי התובעת תירשם הערת אזהרה לטובתו, אולם שני הצדדים התנגדו להצעה זו ועל כן היא נדחית. המומחה אף הציע כי התובעת תשאיר סכום כסף בנאמנות אולם הצדדים לא מתייחסים כלל לחלופה זו, והתוצאה הכספית לכך שווה למעשה להשארת כספים בידי הנתבע לתשלום עתידי תיאורטי.
בעקבות המחלוקת הזו הוריתי ביום 14.6.17 כי המומחה יפנה לרשות המיסים לקבלת הבהרה בשאלות שבמחלוקת. תשובת רשות המיסים הוגשה ביום 10.7.17 (להלן: "הבהרה מטעם רשות המיסים").
בהבהרה מטעם רשות המיסים צויין כי עמדת רשות המיסים הינה כי העברת מניות בין בני זוג אגב הליך גירושין, בכפוף להתקיימות מספר תנאים, לא תהווה "מכירה" ולא תיווצר חבות במס במסגרת איזו המשאבים, בדומה לקביעה בסעיף 4א לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג – 1963 [...]
יודגש כי רשות המיסים לא נכנסה לעובי הקורה לאיזון המשאבים הספציפי בין הצדדים ועמדתה הייתה עקרונית כללית. סביר כי בשיתוף פעולה בין הצדדים וסיועו של רו"ח קדר לאחר מתן פסק הדין וסיום איזון המשאבים הכולל את נכסי המקרקעין ניתן יהיה להביא לידי וודאות סוגיית המיסוי כבר עתה ובהתאם לכך לפעול לרווחת שני הצדדים.
התובעת עותרת כי יש להורות שבמסגרת איזון המשאבים התשלום יהיה ברוטו. התובעת מסכימה כי ככל שבעתיד ימכרו המניות לצד ג' ויהיה חיוב במס - אזי היא מסכימה לשאת במחצית החבות שתהיה ככל ותהיה בהתייחס לתקופה עד למועד הקרע, בכפוף לכך שהנתבע ימציא אישור מרשויות המס על גובה סופי של מס רווחי הון עד למועד הקרע.
התובעת מתנגדת לתשלום נטו, כאשר לטענתה לא ייתכן כי הנתבע יקזז כבר עתה כספים בגין תשלומי מיסים אשר ייתכן ומעולם לא יידרש לשלמם (למשל אם הנתבע לא ימכור כלל את החברות), והיא רואה בעצם דרישת הנתבע על כך חוסר תום לב. כמו כן התובעת מפנה לכך שחלק מהערכים בחוות הדעת כבר הינם נטו לאחר תשלום מס שנובעים ממשיכת דיבידנדים ופירעון שטר הון [...]
הנתבע עותר כי לאחר שייקבע מהו סכום האיזון בין החברות, יש להורות למומחה לחשב את שווי מס רווחי הון בגין התשלום לתובעת וסכום זה יופחת מהתשלום המגיע לתובעת במסגרת איזון המשאבים. או לחילופין עותר כי התובעת תמציא אישור פטור מניכוי מס במקור בכדי למנוע מצב בו הנתבע ימצא עצמו במצב סבוך מול רשות המיסים [...]
לאחר בחינת מכלול טענות הצדדים ולאור עמדת רשות המיסים אני מאמצת את חוות הדעת בעניין זה במלואה וקובעת כי התשלום לתובעת יהיה ברוטו בשלב הזה. ככל שבעתיד יידרש הנתבע לשלם מס ובכפוף להצגת אישור תקף מרשות המיסים על כך, תשלם התובעת לנתבע מחצית מתשלום המס עד למועד הקרע. אין מניעה כאמור לעיל כי עם איזון משאבים כללי של כל הנכסים תהיה פניה מסודרת משותפת של הצדדים ובסיוע המומחה לרשות המיסים [...]
בסעיף 6 לבע"מ 4660/16 [פורסם בנבו] מתייחס כב' השופט מזוז לקביעות בית המשפט המחוזי אך אינו מתערב בהן ואינו קובע כי התשלום יהיה נטו. בית המשפט העליון מדגיש כי על המשיבה שם לשאת בחבות המס "ככל שישנה", וחזר והפנה כי על המבקש שם להציג אישור מאת רשויות המס בדבר החבות במס. בית המשפט העליון שב ומדגיש כי בכל מקרה אין לחייב את המשיבה במס הכרוך בהעמדת מימון ממקורותיו של המבקש לצורך תשלום התמורה למשיבה [...]
בית המשפט המחוזי (כב' השופט שוחט) מציין מפורשות תוך שהוא אינו מתערב בקביעות בית המשפט קמא את הדברים הבאים:
בית משפט קמא, לאורך כל פסק דינו, כיוון לתשלום חלקה של המשיבה בחברות, כתשלום ברוטו [...] כל אימת שהמערער מותיר בידיו את החברות ואינו מוכר את מניותיו בהן. בית המשפט הטיב עם המערער משקבע [...] כי ככל שהמערער "ימציא אישור מרשויות המס, כי בעקבות פסק דין זה הקובע כי לאישה מגיע מחצית משווי המניות שבבעלותו, קיימת חבות מס או שהוא יחליט למכור את מניותיו או חלקן לצד ג' לצורך תשלום חלקה של האישה במניות והוא ימציא אישור על תשלום המס בפועל, האישה תקבל את חלקה בשווי המניות, בניכוי המס ששולם [...]"על כן התוצאה משני פסקי הדין הנ"ל הינה קביעה כי התשלום כעת יהיה ברוטו, ורק אם היה יהיה ביום מן הימים חיוב במס ובכפוף לאישור רשות המיסים על כך, תשלם התובעת את חלקה עד למועד הקרע.
(סעיף ד' לפסק דינו של כב' השופט שוחט)
הנתבע למעשה עותר כי גם אם אין כעת מבחינת רשות המיסים אירוע המס הוא יותיר בידיו את המיסים למועד שהתקיימותו בספק ולא ידוע. הוא גם אינו מתחייב התחייבות הפוכה, כפי שמתחייבת התובעת, כי בבוא היום היה ולא יהיה 'אירוע מס' ישיב לה את ההפרש.
כפי שציין המומחה בחוות דעתו:
היעלה על הדעת כי הבעל ינכה לאשתו "מס במקור" מבלי שיעביר סכום זה לרשות המיסים? ברור שהתשובה הינה שלילית. לא יתכן להפחית מס מהתמורה לפי הערכת השווי כאשר הבעל משאיר הפחתה זו ברשותו. החזקת סכום זה בידי הבעל יכולה להיות גם לצמיתות ככל שהמניות לא ימכרו לעולם.תשובה זו ונימוקיה מקובלים עליי.
(ראו: עמ' 9 חוות דעת המומחה.) (ההדגשות בקו – הוספו.)
על כן וממכלול הנסיבות בעניין הצדדים ואיזון המשאבים ביניהם אין בידי לקבל טענותיו של התובע כי עליו לשלם לתובעת את השווי נטו והיתרה תוחזק על ידו עד למועד מכירת המניות בפועל.
הסכמת התובעת כי תשלם בעתיד את המס במקרה של מכירת המניות, בכפוף להצגת אישור עם סכום סופי מטעם רשות המיסים בגין שווי המס שעליה לשלם בפועל בהתייחס למועד עד מועד הקרע מהווה איזון נכון וראוי בין האינטרסים של הצדדים וטענותיהם. מחד התשלום שחל על התובעת ישולם במלואו על ידה ומנגד הצדדים לא יגררו להתנהלות סבוכה של תביעות וקיזוזים לאור שינויי גובה המס במכירה העתידית. טענה זו של התובעת תביא לכך שבין הצדדים תהיה התחשבנות אחת ויחידה בעתיד בהתבסס על עסקת מכר שכבר בוצעה ועל דרישת רשות המיסים לתשלום סכום מוגדר ולא סכום רעיוני כפי שהינו היום.
על כן אני מקבלת את טענת התובעת ומורה כי הנתבע ישלם לתובעת את שווי המניות ברוטו. אם וכאשר הנתבע ימכור את מניותיו בעתיד, התובעת תשלם שווי המס (עד למועד הקרע) בכפוף להצגת אישור מטעם רשות המיסים עם הסכום הסופי שעל התובעת לשלם בפועל.
גם אם נקבע חיוב מותנה דחוי במס שווי הנכס לצרכי איזון יחושב ברוטו, אך במקרה של מכירת מניות ותשלום מס בעתיד – תשלם בת הזוג את סכום המס בגין חלקה במניות עד למועד הקרע, בכפוף "להצגת אישור מטעם רשות המיסים עם הסכום הסופי שעל התובעת לשלם בפועל".בפסק דין בתיק 890096/7 (שניתן בהרכב אחר של בית הדין הגדול שבו השתתף אחד החתומים מטה) קבענו:
במסגרת פסק הדין נשוא הערעור חילק בית הדין את שווי העסק של המערער, במסגרת איזון משאבים, לפי שוויו לפני תשלום מס חברות (1,000,000 ש"ח), העומד על 35% מהשווי. נימוקו של בית הדין הוא שמאחר שהתשלום של המס הוא רק כאשר מוכרים את העסק, ואילו המערער לא מכר ואף לא חשב למכור אותו, הרי שאין סיבה להתחשב במס שלא ישולם לעולם.חובתנו להבהיר שבהחלטה זו נפלה טעות, והמס עליו היה מדובר היה מס רווחי הון ולא מס חברות. ולקמן נבאר אם החלטה זו הייתה נכונה.
נגד קביעה זו של בית הדין טוען המערער שהעובדה שהמערער החליט לא למכור את העסק במועד הקרע היא החלטה שלו, והוא נושא באחריותה. לטענתו, אילו היו בני הזוג חולקים את העסק על ידי מכירתו לגורם שלישי היה עליהם לשלם את המס, ורק את היתרה היו מחלקים ביניהם. לכן, לטענתו, שוויו האמתי של העסק במועד הקרע הוא השווי שאפשר לקבל עבורו בפועל, שוויו לאחר ניכוי המס, ורק את השווי הזה יש לאזן.
לאחר העיון, ולאחר שמיעת דברי הצדדים בשאלה עקרונית זו אנו מקבלים את הערעור גם בנקודה זו:
שווי העסק לאיזון יהיה שוויו לאחר ניכוי מס חברות משוויו לפי הערכת שמאי. כך מקובל בכל איזון משאבים וכך ראוי להיות. איזון המשאבים מתייחס למה שצברו בני הזוג במהלך הנישואין ועד מועד הקרע. העסק שהוקם משווי אפס והגיע לשוויו העדכני במועד הקרע, הוא כמו כל הכנסה אחרת החייבת במס. העובדה שהמס לא משולם עם צבירת ההון העסקי אלא על ידי מימושו (עם מכירתו) נוגעת רק לזמן פירעון המס, ואין היא התלייתו של עצם התשלום בעתיד. לכן, מה שצברו בני הזוג הוא שווי העסק בניכוי המס שבו הוא מחויב. נכונותו של גורם חיצוני לשלם עליו 1,000,000 ש"ח היא כיוון שהוא יחויב במס רק על השבחתו מכאן ואילך. אילו את המס על ההשבחה מהעבר היה צריך לשלם הקונה, הרי ששוויו של העסק היה 1,000,000 ש"ח פחות המס שהיה עליו לשלם. הפסדי המערער בלבד כיום, כמה שנים אחר כך, משקרס העסק ושוויו כיום הוא הרבה פחות משוויו אז, מוכיחים שההחלטה להמשיך בתפעולו של העסק ולא למכור אותו היא החלטתו של המערער בלבד והוא נושא באחריותה. לכן שוויו של העסק במועד הקרע הוא השווי לצדדים כאילו היה עומד אז למכירה, וממילא השווי לאיזון הוא לאחר ניכוי המס.
העברת זכויות בזכות במקרקעין או בזכות באיגוד מקרקעין, הנעשית על פי פסק דין שניתן אגב הליכי גירושין – לא יראוה כמכירה או כפעולה באיגוד לענין חוק זה, בין אם היא העברה בין בני הזוג ובין אם היא העברה מהם לילדיהם, ובמכירת הזכות במקרקעין או בפעולה באיגוד במקרקעין על ידי מי שהועברו לו הזכויות בזכות במקרקעין כאמור, יהיו שווי הרכישה של הזכות ויום רכישתה, לרבות לענין סעיף 7א, שווי הרכישה ויום הרכישה שהיו נקבעים לפי הוראות חוק זה או לפי הוראות הפקודה, לפי הענין, אילו נמכרה הזכות או נעשתה הפעולה על ידי מי שהעביר את הזכויות בה.משמעות סעיף זה היא שאף על פי שהעברת זכויות במקרקעין עם ואגב גירושין היא מכירה, והיה ראוי שיחול 'אירוע מס' לעניין תשלום מס שבח, קבע המחוקק שהעברה זו לא תיחשב 'אירוע מס' וכי אירוע המס יחול בעת שהמקבל ימכור את הנכס שהועבר לו עם הגירושין. במקרה כזה חישוב גובה מס השבח יתחיל בערך שהיה לנכס בעת שרכשוהו בני הזוג או אחד מהם, ויחושב השבח שהושבח החלק שנמכר, אם הושבח, עד מועד מכירת המקבל אותו. (במקרה של מכירה כזו, מס השבח שחל עד ההעברה לבן הזוג המקבל, צריך לחול על שני הצדדים, ומס השבח שיחול ממועד ההעברה אגב גירושין עד מכירתה בפועל, אמור לחול על המקבל בלבד, ואין כאן מקום להאריך בעניין זה.)
"נכס" – כל רכוש, בין מקרקעין ובין מיטלטלין, וכן כל זכות או טובת הנאה ראויות או מוחזקות [...]מן האמור אפשר להבין שהעברת זכויות בתאגידים שאינם איגודי מקרקעין, פרט להורשה ולרבות העברה אגב גירושין, היא 'אירוע מס'. עם זאת בפועל, רשויות המס אימצו 'מדיניות מקֵלה', שמצאה את ביטויה בהחלטת מיסוי 7681/14 מטעם החטיבה המקצועית של רשות המיסים בישראל, הקובעת:
״מכירה״ – לרבות חליפין, ויתור, הסבה, העברה, הענקה, מתנה, פדיון, וכן כל פעולה או אירוע אחרים שבעקבותם יצא נכס בדרך כל שהיא מרשותו של אדם, והכל בין במישרין ובין בעקיפין, אך למעט הורשה.
העברת מניות החברה הפרטית בין בני הזוג לא תהווה מכירה כהגדרתה בסעיף 88 לפקודה בכפוף להתקיימות כל התנאים הבאים:בהחלטה זו אומצה הקביעה שנקבעה בחוק מיסוי מקרקעין לגבי תשלום מס שבח גם לעניין תשלום מס רווחי הון.
1.1 העברת מניות החברה הפרטית בהסכם הגירושין תעשה במסגרת חלוקת הנכסים המשותפים, על פי פסק דין שניתן אגב הליכי גירושין.
1.2 לצורך חישוב הרווח במכירה לראשונה של מניות החברה הפרטית המועברות המחיר המקורי ויום הרכישה יהא כפי שנקבע בידי בן הזוג המעביר טרם חלוקת הנכסים המשותפים בהסכם הגירושין.
1.3 בן הזוג המקבל הצהיר כי הוא מסכים שהעברת המניות של החברה הפרטית בין בני הזוג לא תהווה מכירה כהגדרתה בסעיף 88 לפקודה והמחיר המקורי ויום הרכישה של מניות החברה הפרטית המועברות יהא כאמור בסעיף 1.2.
נדגים את הדברים במקרה דומה של מוכר בית הבנוי על קרקע של מנהל מקרקעי ישראל, במכירה כזו השמאות קובעת את שווי הנכס (שנקבע בדרך כלל לפי מצבו, סביבתו וההיצע וביקוש לנכס בזמן ובמקום) והוא הסכום שישלם הקונה. עם זאת המוכר לא יקבל בפועל את כל הסכום, מפני שמסכום זה יש לשלם תחילה 'דמי הסכמה' למנהל, וללא תשלום זה לא יהיה ניתן להשלים את עסקת המכר. משכך בפועל שווי הבית למוכר הוא שווי השמאות בהפחתת דמי ההסכמה, וכשנעשה איזון משאבים האיזון ייערך רק בסכום שיישאר בפועל ביד המוכר.(דהיינו שאם יקח בעל החברה על עצמו את תשלום מס רווחי הון לכשיגיע אם יגיע, אין לחייבו לשלם לבן זוגו את מלוא ערך השמאות.)
ומינה לנידון דידן: למעשה שאלה זו העומדת לפנינו נוגעת לצורת השמאות של הנכס, שהרי סכום השמאות אינו שווה והוא תלוי עסקה, ובמילים אחרות: אינו דומה שווי הנכס כשהוא נמכר כשחיובי מס עתידיים כבר שולמו, לבין מצב שבו לוקח הקונה על עצמו את חיובי המס העתידיים, ואין ספק כי הקונה יביא עובדות אלו בחשבון בבואו לקצוב את המחיר שאותו הוא מוכן לשלם בעבור הנכס.
אכן נעשתה שמאות, אולם שמאות זו מבוססת על ההנחה שמדובר בנכס נקי ממס, ואם ימכור הקונה את הנכס ישלם הוא, אז, רק על ההשבחה שתעשה מכאן ואילך, ולא על השבחת עבר.במסגרת האיזון, שלא הייתה מחייבת 'אירוע מס', מכיוון שהיא נעשית אגב גירושין –
עם זאת, וכפי שאומנם ציין בית הדין האזורי, מהיכי תיתי לקזז את מלוא סכום המס, שכן מי יאמר שהחברה תימכר כלל וישולם מס?
נוסיף כי לנדון זה יש השלכה גם להעברת מחצית דירה אגב גירושין, שהיא דבר המצוי בכל יום בבית הדין, ולכאורה גם כאן יש לדון בערך הנכס, שהרי השמאות אינה בהכרח משקפת את תשלומי המס שיצטרכו לשלם הצדדים אם ימכרו את הנכס לצד ג'. כשאחד הצדדים לוקח על עצמו את הדירה כולל המיסוי הנדחה הרי שהיה מקום לתת לזה משקל בשמאות. אומנם על דרך כלל אין בכך נפקותא שהרי הצד המוכר לא היה משלם מס בכל מקרה מאחר ויש לו פטור על דירה יחידה, וגם הקונה לא יצטרך לשלם בסופו של יום. ובכל מקרה מאחר שמתקיימת בדרך כלל התמחרות הרי שיכול הצד הקונה להימנע מלקנות את הנכס. אומנם במקרה שלפנינו שבו מבחינה מסוימת אנו חורגים מגדרנו ומחייבים את המערער בקניית הנכס, אין זה מהראוי לכופו בקניית הנכס על פי השמאות הגבוהה.
נציין גם כי ניתן עקרונית לילך גם בדרך אחרת והיא העברת מניות החברה בעין לאישה –
ומכירתן חזרה לאיש, דבר שהיה מוביל לאירוע מס ומסלק גם את הטענה בדבר תשלום מיסים נדחה. אפשרות זו נותנת אפשרות אחרת לשום את התשלום, היינו כמה הייתה מוכנה המוכרת (האישה) להפחית מהשמאות כדי לקבל תמורה הפטורה ממס.בסופו של פסק הדין הנזכר כתבנו:
נוסיף ונאמר: הרי על פי חוק יחסי ממון רשאי מי שצבר נכסים לערוך איזון בעין, אלא שכאמור לעיל, אין אנו עושים כן בחברה משפחתית מפני הנזק שיהיה לחברה או למקבל המניות בעין. עם זאת אין אנו רשאים לחייב את מי שמחויב באיזון לשלם השווי המלא, שהרי יטען:
אילו הייתי עושה איזון בעין, השווי הרלוונטי של מחצית חלקי, היה פחות, ומדוע אשלם מממוני שווי שאין באפשרותי לקבל במכירה בעין של החברה?ובדרך אחרת, הרי האיש יכול לטעון:
מכיוון שהחברה היא חברה מצליחה אין לי עניין למכור את חלקי בחברה ולשלם מס. אדרבה: אני מעוניין להמשיך להחזיק במניות ולנהל את החברה, ומשכך הצפי ששווי החברה – וממילא חלקי – יעלה. אלא שעל פי החוק במסגרת איזון המשאבים עליי להעביר מחצית מזכויותיי בחברה לאישה.אומנם לאידך גיסא, גם האישה יכולה לטעון:
על פי חוק זכותי להעביר לה את המניות בעין. דא עקא, מכיוון שהחברה היא חברה משפחתית העברת מניות בעין אינה ראויה מהטעמים שנזכרו בפסק דינו הנזכר של השופט רובישטיין.
משכך אני יכול להעביר מחצית מזכויותיי לאישה בעין: תרצה – תחזיק בהן, תרצה – תמכרן לצד ג', אם תמצא מי שיקנה, אם לא תמצא – אני איאלץ לקנות את חלקה ממנה כדי למנוע ממנה נזקים וכדי שאוכל להמשיך להחזיק בחברה ולהמשיך לפתחה ללא חשש נזק.
אין אני צריך לקנות את חלקה בחברה או לשלם לה מכספי החברה – אני אעביר לאישה את חלקה, ואומנם בעל־כורחי איאלץ לקנות ממנה את מה שקיבלה, ומכירת חלקה בחזרה אליי תצריך אירוע מס, אך חיוב מס זה יוטל על האישה, הרוצה למכור את מה שאתן בעין. משכך יש לקבוע שהתמורה שתקבל בעבור חלקה תהיה שווי מחצית חלקי בחברה בהפחתת גובה המס שתצטרך האישה לשלם במכירתה את חלקה לי.
אם האיש היה מעביר לי את זכויותיי בעין ולא היה חשש שהחזקתי במניות תגרום נזק לחברה או שיהיה בכוחו לפגוע בחלקי, הייתי מעוניינת להחזיק במניות שאקבל, שהרי הן מניות של חברה מצליחה שיש צפי הגיוני שערכן ושווי החברה יעלה. דא עקא, במציאות שנוצרה ומהחששות לנזקים כאמור בפסק הדין הנזכר, אני נאלצת למכור את חלקי כדי שלא אינזק או כדי שהחברה לא תינזק – מדוע אשא אני לבד בתשלום המס הנזכר, כשאני נאלצת בעל־כורחי למכור אף שבנסיבות אובייקטיביות לא הייתי מוכרת, ומדוע לא ישתתף האיש באירוע המס שאני נאלצת לשלמו?מכאן מתבקש כי במקרה זה שלפנינו היה מקום להוריד מדמי הרכישה אחוז מסוים של שווי המס.
אך גם על דבר זה יוכל האיש לטעון:
אני אדם ישר, לא יקרה לך שום נזק אם תמשיכי להחזיק במניות, ולא יהיה אירוע מס. אומנם הפסיקה חוששת לנזקים שיכולים להיגרם לך ומחייבת אותי שלא לערוך חלוקה בעין. אך מהיכי תיתי שיחייבו אותי לשלם מממוני וגם להטיל עליי חיובי מס של מחצית חלקי בחברה, שנעשה בעל־כרחי, כשמלבד זאת אם בעתיד אמכור את החלק השייך לי אצטרך לשלם את המסים עבור חלקי, מדוע אשא במיסים על חלקך? באירוע עתידי, אם יקרה, אני לבדי אשא במס.נוסיף ונאמר שאחוז זה של המס – אף שהוא קבוע, הרי בעת מכירת חברה, כשהגיע מועד תשלום מס רווחי הון, בעלי החברה רשאים לקזז מסכומי המס, הוצאות שונות שהיו להם במשך השנים ובכך להפחית שיעור המס. שווי החברה בהפחתת שווי המס האמור להשתלם בפועל, הוא לכאורה הסכום שצברו הצדדים ושאותו יש לאזן. לאור האמור יש לקבל תחילה חוות דעת אקטוארית מה היה גובה או אחוז המס שהיה אמור להשתלם בפועל בעת מכירה שכזו ולקבוע שסכום זה הוא הסכום הוודאי לאיזון. לפיכך יש למנות אקטואר שיקבע מהו גובה המס שישולם בין שימכור האיש את חלקו ובין שהאשה תמכור את המניות שתקבל בעין. שיעור מס זה אמור היה להיות מופחת משווי החברה, ושווי מחצית חלק האיש לאחר ההפחתה הוא הסכום שיוטל על האיש להעביר לאישה כאיזון משאבים.
מאידך גיסא בקביעת האחוז להפחתה יש מקום לדון בכל מקרה בנסיבותיו, ובמקרה זה אכן קבע בית הדין האזורי כי הסיכוי שהחברה תימכר אינו גדול. משכך, בפועל כנראה לא ישולם מס ולכן שווי החברה הוא כפי השמאות. לכתחילה כל אחד משני הצדדים היה מעדיף להחזיק במניותיו בחברה. אומנם מכיוון שדבר זה לא ראוי שייעשה, שמניות החברה המשפחתית יהיו בחלקם בבעלות האישה אחרי הגירושין, היה מקום לומר שיש להפחית כפשרה את אחוז שיעור המס שיופחת מחלק האישה. ומשכך היה נראה לאמוד את ההפחתה בסך מחצית מהמיסוי התיאורטי שאולי ישלם האיש בעתיד.
אך למעשה נראה להכריע שלמרות כל הספקות למעשה אין מקום להטיל על האיש להשתתף בתשלום המיסים. ונסביר את הדברים:כאמור, דברים אלו נכתבו בפסק דיננו בתיק 1325589/1. הטיפול בפועל הועבר לבית הדין האזורי, ששקל את הדברים שנית ובסופו של דבר קבע בניגוד לסברתנו האמורה. בית הדין האזורי ערך כעין פשרה וקבע שמכיוון שייתכן שתשלום כל סכום המס יוטל על האיש, בעל החברה, אכן יש לו זכות לעכב את דמי המס, ושלא להעבירם לאישה. אך בית הדין הגביל זאת למשך שנים מספר, שלאחריהן, אם לא ייארע 'אירוע מס', יועברו הכספים לאישה. בית הדין הפנה את פסק דינו לעיוננו. מכיוון שסמוך למתן ההחלטה הוגש ערעור נוסף של האיש, עיכבנו את מתן חוות דעתנו עד לפסיקה בערעור.
החברה שייכת לאיש ואין לאישה זכויות בגוף החברה. למרות זאת חוק יחסי ממון מחייב את האיש לתת את מחצית הזכויות שצבר, שלולי החוק ומרצונו לא היה נותן. מעתה מכיוון שהמוחזק בפועל בנכסים הוא האיש, והמוציאה מידו כפי קביעת המחוקק היא האישה, ניזיל בתר הכלל הידוע והפשוט שהמוציא מחברו עליו הראיה, והאיש יוכל לומר לאישה:
אני חייב לערוך איזון ברכוש שצברתי. המחוקק קבע שהאיזון יהיה או בעין או בשוה כסף, משכך אני חפץ לתת את המניות בעין – אם תרצי תמכרי אותן לצד ג', אם לא תרצי אהיה מוכרח לקנותם כפי הפסיקה הנזכרת. עם זאת אין את יכולה להוציא ממני סכום שהוא מעבר לשוויין הרלוונטי של המניות שמכירתן לי תגרור אירוע מס, משכך אין אפשרות לחייבני לשלם את השווי במזומן כפי השמאות אלא רק אחרי קיזוז סכום המס שיהיה נצרך לשלם במכירה שאת מוכרת לי.
ככל שיותיר המבקש את המניות בידו ויעביר למשיבה את שוויין מכיסו, הרי לפנינו מכר רעיוני מאת המשיבה למבקש, וככל שימכור את המניות לצד ג' על מנת להעביר לה את חלקה, הרי לפנינו מכר רעיוני של המשיבה לצד ג'. בשתי החלופות הללו לפנינו מכר רעיוני שעורכת המשיבה, ולפיכך עליה לשאת בחבות המס הכרוכה במכר המניות, ככל שישנה.היינו: העברת הזכויות מבעל החברה לבן זוגו היא כעין מכירה, לפיכך אם מעשה זה מהווה 'אירוע מס', (ובאותה עת הדבר לא היה ברור, עמדת רשות המיסים בעניין זה הוגשה לבית המשפט בתיק אחר בסוף אותה שנה, ב־12.16), כשהאיש העביר חלקו לאישה הוא העביר לה את כל חלקה המגיע לה על פי חוק, מחצית שווי החברה, אלא שאם ההעברה מהווה 'אירוע מס' יש להעביר לרשויות המס את חלקן. מכיוון שהמס מוטל על חלק האישה היא האמורה לשאת בו במועד 'אירוע מס'. ומדויק יותר לומר: על הבעל להעביר לה את חלקה ולרשויות המס את מס רווחי ההון. מכיוון שהמצב המשפטי היה כנראה עמום נכתב שעליה "לשאת בחבות המס הכרוכה במכר המניות ככל שישנה", (ואכן בפועל על פי החלטת רשות המיסים, לא הייתה חבות במס). אכן קבלת דיבדנדים מהחברה היא הכנסה של המקבל, משכך המס המוטל עליהם הוא כמס הכנסה על כל שכר אחר, דבר המהווה את חובו האישי ועליו לשלמו ואין הוא יכול להטילו על האישה.
על רקע זה, העמיד בית המשפט לענייני משפחה אפשרות למבקש להציג אישור מאת רשויות המס בדבר חבות במס, בין אישור תשלום מס בפועל במכר לצד ג', ובין אישור עקרוני בדבר חבות במס בגין העברת מניות המשיבה אל המבקש.
אולם על המבקש להבחין בין החבות במס הכרוכה בהעברת המניות מן המשיבה אליו, לבין החבות במס הכרוכה בהעמדת מימון ממקורותיו לצורך תשלום התמורה בגין מניות המשיבה. מס אחרון זה אינו מעניינה של המשיבה ולכן אין מקום שישליך על סכום התמורה בעד המניות.
"מעידין אנו באיש פלוני שהוא חייב לחבירו אלף זוז על מנת ליתנן לו מכאן ועד שלשים יום", והוא אומר "מכאן ועד עשר שנים" – אומדים כמה אדם רוצה ליתן ויהיו בידו אלף זוז בין נותנן מכאן ועד ל' יום בין נותנן מכאן ועד עשר שנים.ומבואר שחיוב עתידי של סכום מסוים אינו שווה לחיובו כעת, וכמה אפשרויות הפסד יש לנכס במשך השנים, עיין שם. והדברים מצויים יום־יום בדוחות אקטואריים שהסכום המהוון נמוך בהרבה מהסכומים האמורים להשתלם בהגיע עת מימוש הזכויות. אכן סוגיה זו מדברת במקרים שוודאי יהיה חיוב תשלום בסופו של דבר, אך הספק הוא מתי תגיע עת החיוב, בעוד זמן קצר או במועד רחוק. אך יותר דומה לנידון שלנו הוא מה ששנינו במשנה הקודמת (שם):
"מעידין אנו את איש פלוני שגירש את אשתו ולא נתן לה כתובתה", והלא בין היום ובין למחר סופו ליתן לה כתובתה – אומדין כמה אדם רוצה ליתן בכתובתה של זו, שאם נתאלמנה או נתגרשה ואם מתה יירשנה בעלה.וברש"י שם:
אומדין כמה אדם רוצה ליתן בכתובה זו – שהיא תלויה בספק;וזה דומה לנידון דידן:
שאם נתארמלה – תגבנה היא;
ואם מתה יירשנה בעלה – ושמין בית דין את זכות ספיקו ויתנו לו.
לאחר העיון, ולאחר שמיעת דברי הצדדים בשאלה עקרונית זו אנו מקבלים את הערעור גם בנקודה זו: שווי העסק לאיזון יהיה שוויו לאחר ניכוי מס חברות משוויו לפי הערכת שמאי. כך מקובל בכל איזון משאבים וכך ראוי להיות. איזון המשאבים מתייחס למה שצברו בני הזוג במהלך הנישואין ועד מועד הקרע. העסק שהוקם משווי אפס והגיע לשוויו העדכני במועד הקרע, הוא כמו כל הכנסה אחרת החייבת במס. העובדה שהמס לא משולם עם צבירת ההון העסקי אלא על ידי מימושו (עם מכירתו) נוגעת רק לזמן פירעון המס, ואין היא התלייתו של עצם התשלום בעתיד. לכן, מה שצברו בני הזוג הוא שווי העסק בניכוי המס שבו הוא מחויב. נכונותו של גורם חיצוני לשלם עליו 1,000,000 ש"ח היא כיוון שהוא יחויב במס רק על השבחתו מכאן ואילך. אילו את המס על ההשבחה מהעבר היה צריך לשלם הקונה, הרי ששוויו של העסק היה 1,000,000 ש"ח פחות המס שהיה עליו לשלם. הפסדי המערער בלבד כיום, כמה שנים אחר כך, משקרס העסק ושוויו כיום הוא הרבה פחות משוויו אז, מוכיחים שההחלטה להמשיך בתפעולו של העסק ולא למכור אותו היא החלטתו של המערער בלבד והוא נושא באחריותה. לכן שוויו של העסק במועד הקרע הוא השווי לצדדים כאילו היה עומד אז למכירה, וממילא השווי לאיזון הוא לאחר ניכוי המס.דברים אלו מוטעים ואינם נכונים. כפי שביארנו לעיל, המס עליו דובר שם היה 'מס רווחי הון' ולא 'מס חברות'. כפי שביארנו, שווי החברה הוא המחיר שבו יקנה אותה צד ג', אלא שעם מכירתה יש חיוב בתשלום מס. לפיכך במועד הקרע היה על האיש להעביר לאישה מחצית השווי, שהוא חלקה. במקרה זה, היה על האישה לשלם מס רווחי הון עם מכירת החברה, אך מכיוון שבפועל העסק קרס ולא נמכר לא חלה על חברה זו חובת תשלום מס רווחי הון, ואין מקום לקזז מחלקה דבר שלא שולם מעולם.
הרב שלמה שפירא | הרב אברהם שינדלר | הרב מימון נהרי |