גם במאכל-בהמה יש קדושת שביעית, איסור קציר כדרך הקוצרים ואיסור סחורה. משום כך הכרחי לבצע את כל העבודות במסגרת אוצר-בית-דין ולפי הוראותיו, כולל הכנת שטחים, טיפול, קציר, אחסון וחלוקה, לרבות פעולות כאלה במרכזי-המזון לשמיטה כשהם משתמשים ביבולי שביעית. נזכיר כי יש מקום לחשוש לאיסור ספיחים ולאיסור סחורה גם במאכל-בהמה, ויש לבדוק נושאים אלה, כדי לא להיכשל באיסורי שביעית.
בשנים האחרונות התרחב השימוש במזון המוכן כבליל (תערובת מוכנה של מזון גס קצוץ ומזון מרוכז, המותאמת להזנה חפשית, בעיקר לפרות-חלב) המיוצר במרכזי-מזון. תחמיצים שונים מהווים את המרכיב הראשי של המזון הגס הכלול בבליל, ובעיקר תחמיץ חיטה.
ניתן לגדל לקראת השמיטה אספסת ודגניים רב-שנתיים, גם לירק וגם לשחת, ועוד גידולים, בהתאם לתנאי האיזור, כפי שפורט בפרק ב. הדבר כדאי ביותר כאשר עומדים לרשות המשק מי-קולחים פנויים. כמובן שיש להתאים את גודל השטח לנתוני העדר ולתכניות ההזנה. כפי שהוזכר, ניתן לגדל משנצת כדו שנתית לתחמיץ ולשחת ולקוצרה במקצרה עם ממעכת רחבה, טכניקה חדשה שאת דרך הפעלתה ראוי ללמוד.
סלק מספוא ניתן לזרוע כאשר מנביטים לפני השמיטה. בשילוב של שני זנים ניתן לתכנן האבסה למשך 150-120 יום. כדאי לזרוע כך שתתאפשר הוצאה מיכנית. גידולי חורף אחרים להנבטה על-ידי הגשם ניתן לזרוע לפני השמיטה במיגבלות שהוזכרו בפרק ב - שינוי סדר הגידולים (מלבד שעת דחק) וסיכוני נביטה מוקדמת. תלתן וזון עשויים להתאים כגידולים רב-קציריים לתנאי קרקע מדרונית ולא כבידה מדי, כדי לספק ירק טרי במהלך החורף. כן ניתן לזרוע שילוב של זני שבולת-שועל סאיה,2 ,4 ו6- בסתיו, ולקצור מסוף פברואר עד סוף מאי. מדובר בזריעה להנבטת גשם, בתוספת של המטרה למקרה הצורך - רק לאחר שהחלה נביטה.
כפי שהוזכר, ניתן לגדל חיטה לתחמיץ אף ללא שינוי סדר הגידולים, בתנאי שקוצרים אותה לפני הבאת שליש בגרגרים. מועד זה הינו לכל המוקדם כ-5 ימים לאחר הפריחה, או כ-8 ימים לאחר השתבלות(בס"ד נערוך בדיקה מחודשת עבור הזן אילון). לשם כך יש לזרוע זן אפיל כמו אילון ולהקפיד לקצור לפני הבאת שליש. בדומה לכך ניתן לזרוע שיבולת שועל לודי. גידול תחמיץ כזה מתאים להספקת התצרוכת לשנה, כאשר לאחר השמיטה, כלומר אחרי ראש-השנה, ייזרע גידול דומה. כך יבואו מיכלי התחמיץ לניצול מלא ומתאים על-ידי מילוים ביבולי חיטה בכל שנה מחדש. יש להעיר כי ההצעות שהועלו בעבר להכנת תחמיץ תירס מעלות בעיה בכך שיחייבו השארת המיכלים מלאים בתחמיץ זה במשך שנתים - גם עבור השנה השמינית. אולם החלפת תחמיץ החיטה לפסח, היא בעיה כללית שיש לדון בה לחוד. ( קציר מוקדם של החיטה כרוך ביבול מופחת. כיום כוללות הוראות הרבנות איסור להשתמש בתחמיץ חיטה בפסח ומספר שבועות לפניו מחשש חמץ. אם יובטח הסדר שיהיה פיקוח על כך שהתחמיץ נעשה בשלב ההשתבלות או כמה ימים לאחריה, או שהתחמיץ יוכן ללא שיבוא במגע עם מים או טל, יש מקום להכשיר תחמיץ כזה לפסח. יש לכך חשיבות רבה, כי יש קושי רב להכין שני סוגי תחמיץ לשימור לשמיטה ולפסח שבמוצאי השמיטה.)
כדאי להכין כמות גדולה מן הכמות הרגילה כדי שיהא מלאי לשימוש במקרי תקלות אפשריות בגידולי השמיטה, או בתהליכי אספקת מזון מתאים מבחינת הלכות השמיטה. קל להקים "מתבנים" או ערימות שייבנו על גבי משטחי נשיאה, ויהיו מכוסות היטב ביריעות פוליאתילן או פוליויניל (בעובי ,0.15-0.2 ואם יהא עליהם כיסוי נוסף, יספיק עובי של 0.1 מ"מ) - קשורות, ובנויות בשיפוע בגגם. את הגג ניתן לכסות ביריעות (ברזנט, "שמשונית", פלריג בלתי חדיר למים) מרותכות לפי מידה, ומעוגנות כמו על-ידי קשירת צמיגים ישנים לטבעות שבשולי היריעות.
כיום נהוג להשתמש במזון קנוי. יש לוודא שמרכיבי המזון אינם מגידולים שגדלו באיסורי שביעית, כפי שהוסבר לעיל, ואמנם אין חשש רב לכך.