ממנהגי יהדות פרס (איראן)



1. עוד ביום החמישי מורגשת אוירה של שבת, אך ההכנות העיקריות נעשות בערב שבת. האישה טרודה בהכנת התבשילים, והחביב ביותר שביניהם הוא ה"פלאו", העשוי מאורז. לסעודה שניה היא מטגנת דגים, קישואים או חצילים, הנאכלים לפני החמין, שהוא העיקר בסעודה זו. החמין החביב ביותר הוא ה"גיפא", העשוי מקיבה ממולאה אורז. חביבה גם ה"פצ'ה" - כרעי צאן או בקר, מבושלים עם פולים או אפונה ותפוחי-אדמה.

2. החמין מטיל תרדמה. לאחר שינת מנוחה לומדים בספרי-קודש וחוזרים לבית-הכנסת לתפילת מנחה. במקום שנמצא דרשן, מאזינים לדרשתו על פרשת השבוע. לאחר סיום תפילת מנחה שבים לבית לסעודה שלישית.

3. בגלל השינויים שחלו בפרס בעשרים השנים האחרונות, חדלו גם היהודים מלבישת מלבושיהם הפרסיים המיוחדים, והם לובשים תלבושת אירופית גם בשבת.