חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

נחושתן יעקב

נחושתן יעקב (ז'קו), לוחם האצ"ל

יעקב (ז'קו) נחושתן נולד בשנת 1925 בעיר קטנה בבולגריה בשם קאזנלק (KAZANLK). לאחר הכיבוש הגרמני רדפו הנאצים את יהודי בולגריה, אולם לא שלחו אותם למחנות ההשמדה. בשנת 1944, כאשר הרוסים עמדו לפלוש לבולגריה והגרמנים היו במנוסה, החליט יעקב נחושתן לעלות לארץ-ישראל בגפו. הוא הצליח לקבל סרטפיקט מן הסוכנות היהודית בסופיה ושם פעמיו אל הגבול עם תורכיה, בהשאירו בבולגריה את הוריו, וכן אח ואחות (הם עלו ארצה לאחר הקמתה של מדינת ישראל). בקושטא (היא איסטנבול) קיבל את פניו עקיבא לוינסקי, שליח העלייה של הסוכנות היהודית, ממנו נודע לנחושתן לראשונה על השואה שעברה על יהדות אירופה. לאחר מכן נפגש עם ערי ז'בוטינסקי (שעשה בתורכיה כשליח מטעם "ועד החרום להצלת יהודי אירופה" שהוקם בארצות-הברית, בראשותו של פיטר ברגסון - הוא הלל קוק), שסיפר לו על האצ"ל בארץ. מקושטא נסע נחושתן ברכבת לבירות ומשם הגיע לחיפה, יחד עם קבוצה של בולגרים שהופנו למחנה העולים בבת-גלים. בחיפה הצטרף לאצ"ל יחד עם חבריו שעלו מבולגריה.
על הדרך בה נודע להוריו דבר מעצרו, מספר יעקב נחושתן:
לאחר שנעצרתי, רציתי מאוד שהורי לא ידעו שנעצרתי. כתבתי לאימא מכתב והכתובת החוזרת הייתה הסי.אי.די. ירושלים. במכתבה הבא של אימא אלי היא שאלה: מה זה סי.אי.די? עניתי לה שזה מין קולג'. הסיפור הפיקנטי הוא, שבמעצר היה איש בשם ניסים גרטי (שהיה חבר לח"י), גם הוא מבולגריה, ושתי האימהות היו מיודדות. כשהן שוחחו ביניהן, סיפרה אימי שהבן שלה נמצא בקולג' שנקרא סי.אי.די. ענתה לה אימו של גרטי: גם הבן שלי נמצא בסי.אי.די, אבל זה לא קולג' אלא בית-סוהר. כך נודע להורי שאני עצור.
נחושתן הוחזר למדינת ישראל ב-12 ביולי 1948 עם אחרוני הגולים בקניה. למד משפטים באוניברסיטה העברית בירושלים ולימים היה חבר כנסת מטעם מפלגת "הליכוד" ושגריר ישראל בהולנד.

מקור הערך: פרופ' יהודה לפידות

יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן