חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

אור כשדים

עיר מלוכה שומרית קדומה, ואחד ממרכזי התרבות העתיקים ביותר בדרום בבל.

אור וחרן היו שני המרכזים הגדולים, הדרומי והצפוני, לפולחן סין אלהי הירח. יש סוברים כי מקורו של השם אור הוא במלה השומרית אר, שפירושה: עיר, ואור כשדים מובנה: עיר הכשדים. הכינוי כשדים נוסף לה, אולי, על שם שבטי הכשדים שנדדו בסביבותיה החל מראשית האלף השני.

מקומה של אור הקדומה נתגלה בשנת 1854 בתל אל מקיר על שפתו המערבית של הפרת, 250 ק"מ דרום מזרח לבבל, כמעט במחצית הדרך בין בגדד לבין המפרץ הפרסי. החפירות הראו לדעת, כי אור עמדה בתחום אזור פורה ועל דרכי מים הפתוחות למסחר פנים וחוץ. מצבה הגיאוגרפי עשה אותה לתחנה חשובה ועשירה בקווי התחבורה הבין לאומית של התקופה. החוקר ליאונרד ווליי (Wooley), שחפר בחורבות אור ובסביבתן משך 12 עונות רצופות, גילה מתחת לאדמת תל מקיר עיר שלמה של בתים מוצקים ומפוארים בני שתי קומות, קירות מקדש גדול ושרידים חשובים אחרים המעידים שאור כשדים הייתה בירה אדירה ואמידה.

מהתעודות שנתגלו בחורבות אור ומהחפירות באל עביד הקרובה, מסתבר כי אור נוסדה בתחילת האלף הרביעי לפני הספירה (בתקופה הכלקוליתית) כישוב חקלאי פרוז. יושביה הראשונים היו, לדעת ווליי, שמיים-אכדיים. בסוף אותו האלף נכבשה בידי השומרים שבאו מצפון מזרח. הכובשים השתלטו על החלק העירוני בלבד, ואילו ישובי השדה נשארו בידי התושבים הקמאים. אחר כך ארע שם שטפון גדול, מעין מבול, שמחה את כל הישוב החקלאי שהשתרע בסביבות אור על שטח של מאה אלף קמ"ר, ורק אור עצמה, שישבה על רמה, ניצלה מהשיטפון.

תקופתה ההיסטורית של אור כשדים מתחילה עם הקמת השושלת הראשונה של מלכיה במאה ה- 27 לפני הספירה, אבל לשיא עצמתה והתפתחותה הגיע בימי השושלת השלישית שנוסדה על ידי הכובש הגדול אר נמו "מלך שומר ואכד", שממלכתו השתרעה מהמפרץ הפרסי עד הים התיכון. שושלת זו משלה באור משנת 2079 בערך עד 1960 לפני הספירה, ובימיה הייתה אור בירתה של האימפריה השומרית-אכדית.

אחר כך נפלה מלכות שומר אכד, ובתוכה גם חבל אור, לפני צבאות מארי ועילם, ומאז החלה ירידתה של אור הבירה. למן המאה הי"א לפני הספירה נמצאה תחת לחץ מתמיד של שבטי הכשדים הנודדים, עד אשר נבלעה בממלכת בבל הגדולה. התעודה ההיסטורית האחרונה שנתגלתה בחפירות אור כשדים היא מהמאה ה-4 לפני הספירה. יש סוברים כי לאחרונה שימשו חרבות אור מרכז לשבטי נודדים ערביים בסביבה, ולבסוף נעזבו לגמרי.

לפי התיאור בתורה הייתה אור כשדים עיר מולדתו של אברהם אבינו (בראשית יא, כז-כח), וה' הוציאו ממנה לתת לו את ארץ כנען לרשתה (שם טו, ז: נחמיה ט, ז-ח). בימי אברהם הייתה אור עיר שומרית, והכתוב מכנה אותה בכינוי כשדים על שם סופה, כדרך שעושה זאת ביחס לעיר דן (בראשית יד, יד).


מקור הערך: על פי פנחס נאמן, אנציקלופדיה גיאוגרפית מקראית, תשכ"ו, וברשות הוצאת יבנה


הערות לערך:
שם המעיר: ישראל דלוון
הערה: אור כשדים אינה בדרום מבבל. והינה אליעזר הגיע לחרן שבארם. ראה פירוש הרמבן ואברבנל.ו
מקור ההערה: וויקיפדיה אור כשדים וקריאה בפירושים בתורה


יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן





נושאים קרובים באתר דעת
אור כשדים