חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

אררט

גוש הרי געש גבוהים בארץ אררט, הידועים כיום בשם הרי ארמניה. הרים אלה מחולקים על ידי גבולות מדיניים להרי ארמניה שבתורכיה ולהרי ארמניה שבברית המועצות ובפרס - הגבוהים שבהם נמצאים בתחום תורכיה.

לפי סיפורי התורה על המבול, נחה תיבת נח "על הרי אררט", לאמור: על אחד ההרים שבארץ אררט. אין התורה קובעת את שמו של הר מיוחד זה, ועל מקומו קיימות מסורות שונות: לפי המדרש בב"ר (לג, ה) נחה התיבה על טורי קרדונייא, ולפי תרגומי אונקלוס ויונתן: טורי קרדו, טורי דקדרון. מסתבר כי המסורת היהודית מזהה את הרי אררט עם הרי כורדיסתן, המפרידים בין ארמניה לבין ארם נהרים. בהרים אלה מראים תושבי המקום על ג'בל ג'ודי מדרום לימת ואן כעל ההר שעליו נחה התיבה.

גם בירוסוס הכשדי (כהן בל ממוצא בבלי בן המאה ה-3 לפני הספירה) כתב בספרו היוני על דברי ימי המבול: אומרים שחלק ידוע של הספינה (תיבת נח) נמצא עוד בארמניה על יד הר הקורדואיים (קדמ' א, ג, ו). המסורה הזאת נתקבלה גם על דעת הכנסייה הנוצרית הסורית, וה"פשיטא" (התרגום הסורי) אף הוא מתרגם "הרי אררט: טורי קרדו".

מסורת אחרת, המקובלת כיום יותר, מזהה את הרי אררט עם שני הרי געש כבויים בקצה הצפון-מזרח של תורכיה, בסמוך לגבולה עם פרס, הנקראים עד היום בשם "אררט הגדול" ו"אררט הקטן". אררט הגדול שבדרום העיר אריון, שפסגתו מכוסה שלג עולמים מתרוממת לגובה של 5160 מ' מכונה בפי הפרסים: כוה-אי-נח. על הר זה ששמו מזכיר את שם נח שבתורה, אומרים לקבוע את המקום שבו נחה התבה בימי המבול.

לפי פשוטו של מקרא, אין אררט שם הרים, אלא שם הארץ שעל הריה נחה התיבה.


מקור הערך: פנחס נאמן, אנציקלופדיה גיאוגרפית מקראית, תשכ"ו, וברשות הוצאת יבנה

יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן