חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

אבוחצירא ישראל

רבי ישראל אבוחצירא (1890 - 1984) רב מקובל, מוכר בכינוי הבאבא סאלי (האבא המתפלל).

נולד בעיר ריסאני שבמחוז תפילאלת שבמרוקו בראש השנה בשנת תר"נ (1890). אביו היה רבי מסעוד אביחצירא וסבו היה רבי יעקב אביחצירא. היה בן לשושלת רבנים מפורסמים, שהיו כולם בעלי מופתים.

מעמדה המרכזי של משפחת אבוחצירא בקרב יהודי מרוקו נקבע בזכות אישיותו של ר' יעקב אבוחצירא (1807 - 1880) - מקובל ודיין המתואר במסורת יהודי מרוקו כאיש אלוהים ובעל מופת.

השאיפה הגדולה של הבבא סאלי היתה להידמות לאבותיו הקדושים. הסמל בשבילו היה, רבי יעקב אבוחצירא, שנפטר עשר שנים לפני הולדתו. בבית הרבו תמיד לספר על גודל שקידתו העצומה של רבי יעקב בלימוד התורה, על גודל הנסים והנפלאות שהוא היה עושה, על גודל קדושתו וטהרתו, ועל ההנהגות הנפלאות שלו. הבבא סאלי בילדותו היה מתעניין כל הזמן כיצד זכה רבי יעקב להגיע למדרגות כאלה, באיזה דרכים הוא הלך כדי להגיע לזה.

עוד בילדותו גילה הבבא סאלי נטייה לשקידה ולהתבודדות. מגיל צעיר הנהיג עצמו בסיגופים נדר נדר שלא לאכול בשר, היה צם בין שבת לשבת, למד שחיטה, מילה וכתיבת סת"ם. מגיל 6 כיסו את עיניו בגלימה כשיצאו עמו לרחוב בכדי לשמור על טהרת עיניו. כשהגיע לגיל בר מצווה התחתן עם בת אחותו, אך היא מתה כשנתיים לאחר מכן. בגיל 16 התחתן עם פרחה לבית אמסלם. לבני הזוג נולדו שני בנים - מאיר וברוך. בגיל 18 אביו נפטר ובקשו ממנו להיות ראש הישיבה, תפקיד בו שימש 13 שנים

מצעירותו למד ר' ישראל אבוחצירה קבלה - בעיקר קבלת האר"י, ובשנת תרפ"ב - 1922 שהה במשך שנה בארץ ישראל ולמד בישיבת המקובלים "בית אל" בירושלים. כבר בגיל שלושים נבחר לכהן כרב דיין ומורה צדק למחוז תפילאת כולו. המשיך לכהן בתפקיד זה שנים רבות, תוך שההערכה אליו הולכת וגדלה. בשנת 1951 הגיע הבבא סאלי בפעם השניה לארץ ולמד בישיבת "פורת יוסף" בירושלים, אך לאחר שלוש שנים חזר למרוקו בגלל השמועות על הירידה הרוחנית שבקרב יהודי מרוקו. ה"באבא סאלי" שהה בארץ מספר פעמים, בטרם השתקע בה סופית בתשכ"ד, 1964, תחילה ביבנה, אחר כך באשקלון, לבסוף בשנת 1973 השתקע בנתיבות.

התפרסם בציבור כעושה מופתים. רבים נהרו אליו כדי לזכות בברכה, בקבוק או קמע מידו. בזכות פשטות הליכותיו ונשמתו היתרה, היה ה"באבא סאלי" מקובל על כל הזרמים ביהדות ועל בני כל העדות. מנהיגים ורבנים, גדולי עולם ופשוטי עם כאחד התקבלו על ידו בסבר פנים יפות, באהבה ובכבוד. הרבה מופתים מיוחסים אליו, והאהבה אליו הייתה כבירה במיוחד בקרב יהודי מרוקו. גם בחוגי החרדים זכה להערכה רבה, ואגודת ישראל ניצלה את תמיכתו כדי לקבל קולות בין הספרדים, על אף היותה בעלת גוון אשכנזי. בשנותיו האחרונות חלה התדרדרות בבריאותו, ונאלץ להתיר את נדרו על אכילת בשר. בנו ר' מאיר, שאותו ראה כממשיך השושלת נפטר ב-1983 באשדוד. את מקומו מילאו נכדיו הרב אלעזר אבוחצירא בבאר שבע והרב ודוד חי אבוחצירא בנהריה. ר' ישראל נפטר בנתיבות בד' בשבט ה'תשמ"ד (8 בינואר 1984).

יום פטירתו, ד' בשבט, מושך רבבות מבקרים לנתיבות, ביניהם פוליטיקאים רבים, ולפי הערכה כרבע מיליון איש פוקדים את קברו כל שנה. בבתים וחנויות רבות תולים את תמונתו כמקור לברכה והצלחה. בנו של הבאבא סאלי, הרב ברוך אבוחצירא המכונה ה'באבא ברוך', הקים מוסדות לאחר מותו בנתיבות וממשיך במנהגי אביו.

לקריאה נוספת: הרב יהודה הראל, מאור ישראל – תולדות הבבא סאלי


מקור הערך: יהושע דוד אלישיב ע"פ ויקפדיה, מאמרים בלקסיקון לתרבות ישראל, באתר קוסקוס, באתר שבעת פלאי תבל, באתר תורת אמת – אתר מסורת יהודי מרוקו


הערות לערך:
שם המעיר: ד"ר שמעון שלנגר
הערה: הכינוי בבא סאלי הוא כינוי חיבה לשמו הפרטי ישראל ואינו נגזר מהמילה הארמית של תפילא -צלותא, כי אז היה צריך להיקרא "צאלי". גם אחיו ר' יצחק אבוחצירא, מוכר יותר בכינוי דווקא - בבא חאקי , הנגזר מהשם יצחק , ובוודאי לא מבגדי חאקי וכדו'.
מקור ההערה: הרב אורי דסברג, מכון צומת


שם המעיר: נוה מדיקים
הערה: שלום רב. בעזרת השם יתברך ארכיון "נווה צדיקים" בראש חודש אלול הבא עלינו לטובה, חושפת סרטון נדיר של מרן הבבא סאלי זצוק"ל המלווה במצגת מימי חייו ושנותיו בתוספת תולדות חיים, וקטעי וידאו נדירים בקבלת קהל חלוקת ערק ועוד, אורך הסרטון כ-5 דקות הסרטון יעלה באתר המצגות של ארכיון "נווה צדיקים" לכניסה - http://www.breslev-midot.com/nevetzadikim/deploy/index.html בתודה מראש ובברכה רבה מערכת "נווה צדיקים".


שם המעיר: חווה
הערה: באבא סאלי גר בארפוד והיתה אהבת חינם בין כל היהודים שם , לכל אחד היתה קידומת של כבוד לשם הפרטי באבא לגברים ולאלא לנשים, כמו כן שם חיבה בנוסף לשם המקורי,אם כן סאלי זהו שם החיבה לישראל ובאבא זו הקידומת לגברים ,אני נולדתי בארפוד ולכל אחד ואחת יש קידומת ויש שם חיבה..

מקור ההערה: זהו מקום הולדתי..


יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן




קברו של הבאבא סאלי