חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

עפרה במנשה

עיר בנחלת מנשה

עיר בנחלת מנשה, עירו של גדעון בן יואש. נקראה בשם "עפרה אבי העזרי" (שופטים ח, לב), כדי להבדילה מעפרה הבנימינית. מלאך ד' בא אל "תחת האלה אשר בעפרה אשר ליואש אבי העזרי" להראות לגדעון ולשלוח אותו להושיע את ישראל מכף מדין (שופטים ו', יא-יד). בעפרה הקים גדעון את המזבח "ד' שלום", הרס את מזבח הבעל וכרת את האשרה אשר עליו. לעפרה אסף את בני משפחתו ואליה הזעיק את שבטי הצפון לצאת למלחמה על מדין ועמלק החונים בעמק יזרעאל (שופטים ו, כד, ל, לג-לה). לאחר ניצחונו במלחמה, עשה גדעון מזהב השלל אפוד והציג אותו בעירו לזיכרון התשועה הגדולה, אך העם הפך את עפרה למקום פולחן, אשר אליו סרו "כל ישראל" (שופטים ה, כד-כז).
נראה כי לאחר מותו, כאשר הרג אבימלך בן פילגשו את כל אחיו בני גדעון, ירד ערכו של המרכז הדתי בעפרה, והישוב כולו איבד את חשיבותו.

זיהויה הנכון אינו ידוע, אבל נראה, כי יש לחפש אותה בקרבת העמק. יש המזהים אותה בקרבת העמק. ויש המזהים אותה עם הכפר א טיבה (7.5 ק"מ צפון מזרח לעין חרוד), הוא חפרים שבבקעה, עיר יששכר ליד גבול מנשה הנזכרת גם בשם עפרים. אפשר שעפרים זו הייתה עשירה בתבואה, וכמובן גם בתבן, ועליה המשילו את המשל העממי ששמו חז"ל בפי מכשפי פרעה למשה: "תבן אתה מכניס לעפריים?" (מנחות פה.; שמות רבה ט, ד).


מקור הערך: מעובד על פי פנחס נאמן, אנציקלופדיה גיאוגרפית מקראית, תשכ"ו, וברשות הוצאת יבנה


הערות לערך:
שם המעיר: זלמן קויטנר
הערה: יש הסוברים כי על חורבות עופרה המקראית , הן בבנימין והן במנשה , הוקמו הישובים הערביים הנקראים א- טייבה ( הטובה ) וזאת מאחר והשם עופרה מזכיר את המלה הערבית עפרית ( שד ) ועל כן קראו למקום בשם א - טייבה , שתהפוך המילה הרעה - עפרית - לטובה , א- טייבה .


יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן



ערכים קרובים
עפרה בבנימין
גדעון