חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

תבין יעקב

מפקד באצ"ל

תבין אליעזר יעקב (1919-1994)
נולד ב-1919 בלוצק (פולין) בשם יעקב פרשטי ובשנת 1938 עלה ארצה ולמד באוניברסיטה העברית בירושלים במחלקה להיסטוריה. אותה שנה הצטרף לאצ"ל והיה פעיל בקרב הסטודנטים. ב-1944 התמנה מפקד ה"דלק" (שירות המודיעין) וצורף למפקדה הארצית. בתקופת ה"סזון" נחטף בידי ה"הגנה", ונחקר ארוכות תוך שימוש בעינויים קשים. שישה חודשים היה עצור בידי ה"הגנה", ושוחרר עם תחילת המשא ומתן להקמת "תנועת המרי העברי".

לאחר השחרור נשלח לאירופה לארגן שם את סניפי האצ"ל. נעצר באיטליה לאחר פיצוץ השגרירות הבריטית ברומא וכעבור חודשיים גורש מאיטליה והעביר את מטה האצ"ל בגולה לפריס. בשלוש שנות שהותו באירופה, ארגן והרחיב את סניפי האצ"ל בארצות השונות. היה שותף פעיל בהפלגתה של האנייה "אלטלנה".

לאחר הקמת המדינה, חזר ארצה ושינה את שמו לאליעזר יעקב תבין. בוגר האוניברסיטה העברית ובעל תואר ד"ר לפילוסופיה בהיסטוריה.

היה חבר ההנהלה הציונית ומנהל המחלקה לחינוך ותרבות בגולה. לאחר מכן היה יושב-ראש מכון ז'בוטינסקי.
פירסם ספר "החזית השנייה, האצ"ל בארצות אירופה 1946-1948" (הוצאת רון, 1973).


מקור הערך: יהודה לפידות


הערות לערך:
שם המעיר: הוספת מידע בנוגע לפיצוץ השגרירות הבריטית ברומא
הערה: אחרי פיצוץ השגרירות ברומא, אני מסרתי בדואר 22 מכתבים לעתונות וחברי המממשלה האיטלקית,"הפיצוץ בוצע ע"י אצ"ל להזכיר לעולם את הצהרת בלפור יום 2 לנובמבר 1917".נאסרתי ב-19 לנובמבר 46', ישבתי בכלא "רג'ינה צ'לי ", ברומא ביחד עם יעקב תבין (אלי). אני הייתי המתורגמן שלו בכל החקירות באיטלקית. אני קיבלתי את הנעליים החומות קרועות העקב וסוליות לתיקון של ישראל אפשטיין ז"ל (נהרג בנסיון בריחה), שהגיע עם ההוראות לאיטליה.ישבנו בקומה שניה, אגף פוליטי, דלת תאנו היתה לרוב פתוחה. אחד הסוהרים היה לוקח את הבגדים לביתו הפרטי לכביסה וניקוי והיה מחזירם נקיים. ביחד איתנו ישב גם משה גלילי(קריבושה) אחד מראשוני המארגנים של עלייה ב' בשנת ה-30'. בקומה 3 ישבו, גם מרגלים וגם חברי הממשלה מימי מוסוליני. ביקרנו בתאיהם הרבה פעמים. אהדת האיטלקים אלינו היתה גדולה ועודדו אותנו להמשיך במלחמת השחרור. אחרי תשעה חודשים בכלא שוחררתי והוברחתי לצרפת, ומשם עליתי באלטלנה.
הכותב:דב הורביץ
גר ברמת-גן, טבנקין 1

מקור ההערה: ידע והשתתפות אישית


יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן