אינן כלאים זה בזה. לפי שכשהשחיתו דור המבול את דרכם היתה הארץ גם היא מזנה את פירותיה והיו זורעים חטים ומוציאה זונין, הלכך לא הוי כלאים עם החטים. אבל עם שאר מיני תבואה הוי כלאים. ואף על גב דלא חזי למאכל אדם, מכל מקום כיון שמוליכים אותו ממקום למקום למאכל יונים, הוו כלאים.
השעורים ושבולת שועל. כל השנוים במשנה זוג זוג אינם כלאים זה בזה, אחד מזוג זה ואחד מזוג זה הם כלאים זה בזה. והא דאמרינן במנחות [דף ט.] הכוסמין מין חטים ושיפון מין שעורים, הני מילי לענין חלה שמצטרפין זה עם זה לשיעור חלה, אבל לענין כלאים הוו כלאים זה בזה.
ושבולת שועל. שעורים מדבריים ובלע"ז אוינ"א.
כוסמין. בלע"ז אספילט"א.
שיפון. בלע"ז סיגל"א. ומשום דכוסמין ושיפון דמו להדדי אינם כלאים זה בזה.
והספיר. יש אומרים ציצרקל"א בלע"ז.
אי ורמב”ם פירש שקורין לו בערבי מא"ש.
הפורקדן. רמב"ם פירש שהוא זרע דק שקורין לו בערבי גילבא"ן.
וטופח. הוא קטנית שגרגריו עגולים לבנים וקורין לו קורטמא"ן. ואני שמעתי שטופח הוא שקורין לו גילבאן.
כלב כופרי. כלב שמגדלים בני הכפרים והוא קטן ודומה לשועל.
היעלים. מין חיה ואקו מתרגמין ויעלא.
ערוד. חמור הבר.
משנה ז
אֵין מְבִיאִין אִילָן בְּאִילָן, יָרָק בְּיָרָק,
וְלא אִילָן בְּיָרָק, וְלא יָרָק בְּאִילָן.
רַבִּי יְהוּדָה מַתִּיר יָרָק בְּאִילָן.
ברטנורא משנה ז
אין מביאין אילן באילן. אין מרכיבין אילן מאכל באילן מאכל מין בשאינו מינו, או אילן סרק באילן מאכל, אבל אילן סרק באילן סרק כיון שאין שום אחד מהם עושה פרי, כמין אחד חשוב ושרי.
הטומן לפת וצנונות. כדי שיהיו נשמרים תחת הקרקע שלא כדרך שתילה, גלי דעתיה שאינו רוצה בהשרשתן. כגון שטמן אגודה של לפת ואגודה של צנונות יחד.
אם היו מקצת עלין מגולין. משום שבת נקטיה, דאם היו כל העלין מכוסין אי אפשר ליטול אם לא שיזיז עפר בידים.
לא משום כלאים ולא משום שביעית. לא משום זורע כלאים ולא משום זורע בשביעית. אי נמי אפילו הוסיף מאתים משום כלאים שרי, דלאו דרך זריעה [הוא]. ואם היה מששית ונכנסו לשביעית והוציאו ספיחים כדרך שמוסיפים הבצלים בתלוש, אין בהם משום ספיחי שביעית.
ולא משום מעשרות. אינו חייב לעשר כשיתלוש אותם ממקום שהטמינם, דכתיב (ויקרא כז) "וכל מעשר הארץ מזרע הארץ", והאי לאו זריעה היא.
וניטלים בשבת. דכתלושים דמו, ואוחז בעלים המגולים ומוציאן. ואע"ג דמזיז עפר ממקומו טלטול מן הצד לצורך דבר היתר ואינו נוגע בדבר האסור מותר.
עד שיהיו שני חטים ושעורה. טעמא דרבי יהודה משום דכתיב (ויקרא יט) "שדך לא תזרע כלאים", וסבר דקרקע בלא זרע לא אקרי שדה. ומשמע לא תזרע כלאים בהדי שדך שנזרע כבר, וכן (דברים כב) "לא תזרע כרמך כלאים" - לא תזרע כלאים, דהיינו שני מיני זרעים, בהדי כרמך; ולא מחייב בכלאי הכרם עד שיזרע חטה ושעורה וחרצן במפולת יד. ואין הלכה כרבי יהודה, דקרקע אף על פי שאינה זרועה קרוי שדה, אבל אינו קרוי כרם בלא חרצן. הלכך הזורע חטה ושעורה כאחד חייב משום כלאי זרעים, ואינו חייב משום כלאי הכרם, עד שיזרע חטה ושעורה וחרצן במפולת יד: