גינה לי חביבה.
כל פרח בה פורח,
כל צמח בה צומח...
ובשמיטה, כשלא נזמור ולא נחרוש, האם יפרח כל פרח בגינה?
בשביעית, כשלא נגזום ולא נעדור, האם יצמח כל צמח בגינה?
לפניך עשרה כללים, "עשרת הדיברות" של המותר והאסור בטיפול בגינת הנוי שסביב ביתך בשנת השמיטה.
א. מלאכות דאורייתא (זריעה, זמירה, קצירה, בצירה וכן חרישה) אסורות לחלוטין בגינות הנוי בשביעית.
ב. מכירת הקרקעות לגוי על ידי הרבנות הראשית אינה כוללת את הגינות הפרטיות. לכן גם הסומכים על היתר המכירה בעניין אכילת פירות שביעית, אין ההיתר מועיל להם לעניין גינת הנוי.
ג. מלאכות דרבנן מותרות בשמיטה רק אם הן הכרחיות לקיום הצמח או למניעת נזק שלא ניתן לתקנו. פעולות להשבחת הצמח או למניעת נזק זמני ממנו אסורות.
ד. כדי לוודא אם פעולה שמבקשים לעשות בגינה בשמיטה היא הכרחית וקיומית לצמח, או שזו פעולת השבחה לצמח, יש להיוועץ במומחה בתחום החקלאות.
ה. יש לעשות "שאלת חכם" אצל רב מוסמך, כדי להבטיח שכל פעולה הנעשית בגינה תואמת את ההלכה.
ו. פעולה שמותר לעשותה בשביעית בגינה, יש לצמצמה ככל האפשר. למשל: מותר להשקות את הגינה בכמויות קטנות של מים, כדי לקיים את הצומח.
ז. אם אפשר, רצוי להקדים ולבצע בגינה כל עבודה לפני ראש השנה של שנת השמיטה או לאחר אותה אחרי גמר השמיטה.
ח. בפרחים שאינם ממיני הירקות, התבואה או הקטניות, אין איסור ספיחין.
ט. פרחים הראויים למאכל או לתבלין, וכן פרחים נותני ריח, יש בהם קדושת שביעית על כל המתחייב מכך (חובה להפקירם, אסור לסחור בהם ואסור להפסיד אותם וכו').
י. בפרחי בר אין איסור ספיחין ואין קדושת שביעית.
העתק למחברתך את עשרת הכללים בטיפול בגינות נוי.
למד אותם היטב ומצא בהם תשובה - אסור, מותר ומדוע? - לתרחישים הבאים. בחר לך 5-4 מן התרחישים, השב עליהם במחברתך, ונמק את תשובתך לפי הכללים:
1. סביב גינתה של אריאלה שתלו שיחים, שיהיו בבוא היום גדר חיה. פעם בכמה שבועות האב גוזם את ענפי השיחים כדי לזרז את צמיחת הענפים. כשהחלה שנת השבע, שאלה אריאלה: האם מותר לגזום את הענפים של הגדר החיה?
2. השקיית הגינה - זהו תפקידו של אורי. אמש ירדו כל הלילה גשמי עוז. בבוקר הביט אורי לעבר הגינה המוצפת מים, ושאל: מותר להוסיף ולהשקות את הגינה בשמיטה?
3. כששוטפים את רצפת המרפסת בביתה של משפחת דובדבני, משקים המים את גינת השכנים הגרים בקומה מתחתם. בשנת השבע הציע מר דובדבני לסתום בפקק מיוחד את צינור הניקוז, ובנו הקטן שאל מדוע.
4. אביו של רמי מנכש את העשבים שבגינה. הוא עובד לאט-לאט, בזהירות רבה. הוא מסביר לבנו: כמעט בכל פעם קופץ לו נחש ארוך ומסוכן מפינה זו! חייבים לנכש, אך בזהירות. ורמי מקשה: אבל למדנו בכיתה שהשנה, שנת שמיטה, ואסור לנכש?!
5. בערב שנת השמיטה פיזר הגנן בגינתו של עזרא חומרים איטי תמס (=הנמסים לאט). עזרא שאל מה זה, והגנן השיב: זהו חומר לדישון אדמת הגינה. סיכמתי עם אביך, כי אפזר את החומר הזה באדמה לפני ראש השנה, ובמשך השנה לאט לאט, יימס החומר באדמה וידשן אותה. עזרא שאל: מדוע דווקא לפני ראש השנה?
6. בגינת בית הספר ערוגת פרחי נוי. התלמידים מטפלים בה בשיעורי החקלאות. מדי שבוע חורשים ועודרים סביב שתילי הפרחים. והתלמידים שאלו: מה נעשה בשמיטה?
7. ביום הולדתה של תרצה קושט חדרה בזרי פרחים: זר נרקיסים וזר כלניות. כשנבלו הפרחים כעבור זמן, והיא עמדה להשליכם, הורה לה אביה לעבר הכלי המיוחד שבפינה, שהיה רשום עליו "שיירי פירות שביעית", ואמר: את הנרקיסים לכאן! תרצה שאלה: מדוע רק את הנרקיסים?