שער שישי
מלחמת העצמאות

הבריטים מעבירים את בעיית
ארץ-ישראל לאו"ם

עם סיום מלחמת-העולם השנייה הגבירו האצ"ל ולח"י את מלחמתם נגד השלטון הבריטי בארץ. עקב הרחבת פעולות המחתרת, נאלצה הממשלה הבריטית להגדיל את מספר החיילים ששירתו בארץ, כדי שיוכלו לשמור ביתר יעילות על מתקני הממשלה והצבא. הדברים הגיעו לידי כך, שכעבור זמן לא רב הגיע מספר החיילים והשוטרים הבריטים בארץ-ישראל ל-100,000. החזקת מספר כה גדול של מגויסים היוותה מעמסה גדולה מאוד על ממשלת בריטניה, הן מבחינה כלכלית והן מבחינה ציבורית. יש לזכור שהבריטים היו עייפים מן המלחמה הנוראה נגד גרמניה הנאצית, והנה במקום להחזיר את הבנים הביתה, שולחים אותם להיהרג בפלשתינה. דעת-הקהל בבריטניה היתה רגישה מאוד לקורבנות בריטים בארץ-ישראל ולפגיעת המחתרת ביוּקרת ממשלת המנדט.

נוסף למלחמת המחתרת העברית בשלטון המנדט בארץ-ישראל, היה על הממשלה הבריטית להתמודד עם בעיות כלכליות קשות ביותר. מלחמת-העולם השנייה פגעה קשות בתשתית הכלכלית של המדינה ולממשלה לא היו האמצעים לשקם את ההריסות. החיילים, שניצחו בקרב, חזרו הביתה לחיי צנע ואבטלה. היה קיצוב במזון ובמלבוש ולא היה מספיק דלק כדי לספק את מלוא צריכת החשמל והתחבורה. ואם לא די בכל אלה, עבר על בריטניה בסוף שנת 1946 ותחילת 1947 חורף נוראי שכמוהו לא ראו הבריטים שנים רבות. הקור והשלג שיתקו לחלוטין את החיים הסדירים בערים ובכפרים. לא היה פחם לחימום הבתים ולאספקת חשמל; בתי-חרושת נסגרו בזה אחר זה ושירותי הרכבות קוצצו באופן דרסטי. הופסק ייצור הבירה וקוצצה אספקת הסיגריות. הגיע המצב לידי כך, שהמדינה בעלת מחצבי הפחם הגדולים, נאלצה לשלם במטבע חוץ, שהיה מצוי בצמצום, כדי לייבא פחם מארצות-הברית. המצב בבריטניה היה ללא נשוא, והתלות בארצות-הברית הלכה וגברה. צ'רצ'יל, שהיה באותה תקופה מנהיג האופוזיציה, הכריז בנאומיו בפרלמנט כי בריטניה שלאחר המלחמה חלשה מכדי לשאת בנטל הרב שנגרם בעקבות מלחמת המחתרת בארץ. צ'רצ'יל טען כי האינטרסים של בריטניה בארץ-ישראל אינם כה חשובים שיצדיקו החזקת 100,000 חיילים ושוטרים, העולים לאוצר הבריטי הריק הון עתק. הוא תבע מן הממשלה לצאת את ארץ-ישראל ללא דיחוי.
ממשלת בריטניה העבירה את בעיית ארץ-ישראל לטיפול האו"ם והעצרת שהתכנסה לדון בעניין, החליטה למנות "ועדה מיוחדת לארץ-ישראל" (UNSCOP), כדי לחקור את בעיית ארץ-ישראל ולהציע פתרון.
מלחמת המחתרת בשלטון הבריטי בארץ ומצב הפליטים היהודים באירופה השפיעו השפעה רבה על ועדת אונסקו"פ ולאחר ששמעה את העדויות של כל הנוגעים בדבר, החליטה להמליץ בפני עצרת האו"ם על סיום המנדט הבריטי וחלוקתה של ארץ-ישראל לשתי מדינות ריבוניות: יהודית וערבית, בעוד אזור ירושלים יהיה נתון למשטר בין-לאומי.
ב-29 בנובמבר 1947 התכנסה העצרת הכללית של ארגון האומות המאוחדות, וברוב של למעלה משני שלישים אימצה את המלצות ועדת אונסקו"פ.
הסוכנות היהודית, שייצגה את עם ישראל בפני ארגון האומות המאוחדות, קיבלה את החלטת העצרת בברכה. הערבים, לעומת זאת, דחו את ההחלטה על הסף ואיימו להשמיד את המדינה היהודית עוד לפני הקמתה. ואכן, כבר למחרת היום, החלו הערבים לפרוע פרעות ביהודים. התקפות על ישובים יהודים, רצח וביזה, הלכו ותכפו מדי יום. אחד הקורבנות הראשונים של התקפות הערבים היתה חברת האצ"ל פנינה פדרמן.

פנינה פדרמן
פנינה נולדה בפרנקפורט (גרמניה). בבית היא קיבלה חינוך ציוני ובשנת 1930, בגיל 16, הצטרפה לבית"ר. אחרי שסיימה את בית-הספר התיכון החלה ללמוד באוניברסיטה של פרנקפורט, אולם בשנת 1933, עם עלות הנאצים לשלטון, עברה עם משפחתה לבלגיה. בהשפעתה הוציא שם אביה כתב-עת ("אונזער צוקונפט") שהיה לביטאון התנועה הלאומית (בית"ר והצה"ר). לאחר מותו, נישאה פנינה לדוד פדרמן, וטכס הכלולות נערך במועדון בית"ר.


פנינה ודוד פדרמן

לאחר הנישואין עלה הזוג הצעיר ארצה, והשתקע בראשון-לציון. פנינה נעשתה מדריכה ומחנכת בבית"ר והצטרפה יחד עם בעלה לשורות האצ"ל. בשנת 1945, בתקופת ה"סזון" נתפס דוד בידי הבריטים והוגלה למחנה המעצר באפריקה. לאחר מכן פרצו לביתה של פנינה באישון לילה קבוצת חברי ההגנה ומסרו לידיה "צו גירוש": לעזוב מיד את המקום - "אחרת יהיה לך מר מאוד". ענתה להם פנינה: "וכי אתם חושבים שחיי כאן אינם מרים דיים?" והחליטה להישאר בביתה עם שני ילדיה הקטנים.
ב-11 בפברואר 1948, בדרכה למרכז "לאסירינו" בתל-אביב כדי לקבל תמיכה עבור משפחות האסירים, עלתה המכונית על מוקש. לאיש שניגש לטפל בה, אמרה: "מוטב שתטפל באחרים. אני בין כה וכה אבודה", וכעבור זמן קצר נפחה את נשמתה.


הבסיס הראשון, "הווילה", הוקם בפברואר 1948 באחת הדירות בקריית שמואל ושימש אכסניה לשני קורסים ל"סגנים", בכל אחד מהם השתתפו 18 איש, ביניהם 4 בנות. מאחר והמטבח היה קטן מדי מכדי לבשל בו למספר כה גדול של אנשים, הסתפקו החניכים באכילת כריכים שהכינה ויקי מיכאל, שזה לא מכבר השתחררה ממעצר.
כעבור זמן קצר נערך קורס סגנים נוסף ובו השתתפו 4 בנים ו-8 בנות ואלו הן: מזל אבני, נצחיה בג'יו-פרל, רייצה בר-יוסף, ציפורה הרלינג, מרים חריף, מרגלית ליכטמן, רחל לפידות, שושנה ממו וברכה קיפניס. מבחן הגמר של הקורס אמור היה להיערך בצורה חגיגית בבית-הספר לשוטרים שנתפס על-ידי האצ"ל לאחר צאת הבריטים את ירושלים. אלא שאותו יום (ה-19 במאי 1948) התנהל באזור קרב מר בעקבות התקפת הלגיון הערבי על שייח' ג'ראח, והחניכים נצטוו להסתלק מן המקום. בוגרי הקורס הזה היוו את עמוד השדרה של פלוגת הנוער שהוקמה בירושלים.
הבסיס השני בירושלים הוקם בשכונת עץ-חיים, בכניסה לעיר, בבניין בלתי גמור של הקבלן פרוסק, אשר בנו יעקב היה חבר האצ"ל. בבסיס, ששמו הוסב ל"בסיס עץ חיים", שוכנו 40 לוחמים וכן מספר בנות שעסקו בניהול המטבח. בנוסף לתושבים הקבועים של הבסיס, היו מגיעות אליו יחידות שונות לשם אימונים, כדי להכשירם למלחמה הצפויה לאחר צאת הבריטים את הארץ ב-15 במאי 1948.
בסיס נוסף הוקם בקצה המזרחי של שכונת מאה-שערים, סמוך לרחוב מלכי ישראל ובית-החולים האיטלקי (אזור שהיה נתון בשליטת הערבים). מטרת הבסיס היתה להגן על תושבי השכונה (ששמחו להעמיד לרשות הלוחמים את האמצעים למחייתם) וכן לשמש קרש קפיצה לכיבוש ירושלים המזרחית לאחר צאת הבריטים את העיר. גם בבסיס זה היו מספר בנות, ביניהן אסתר הרלינג ("סמדר") ותמר קירשנבאום. בשעה שהבנות שהו בבסיס, הותקפה השיירה שעלתה להר-צופים (13 באפריל 1948) ומאוחר יותר התברר שאביה של תמר היה אף הוא בשיירה ונרשם בין הנעדרים.
עוד בסיס הוקם בבתי-פיינגולד, ברחוב יפו, סמוך לאזור הביטחון שכלל את מגרש הרוסים ובניין ג'נרלי. התפקיד העיקרי של בסיס זה היה לעקוב אחר תנועת הבריטים ולשמש קרש קפיצה לתפיסת האזור כולו עם צאתם את העיר.


ביום שישי, ה-9 באפריל 1948, יצא כוח משותף של האצ"ל ולח"י כדי לכבוש את הכפר דיר-יאסין, שאיים על שכונותיה המערביות של ירושלים. על-פי התכנון אמור היה משוריין נושא רמקול להיכנס לכפר ולהודיע לתושביו להיכנע כדי למנוע קורבנות אדם. עוד נאמר בהודעה שהדרך לעין-כרם פתוחה וכל מי שרוצה לסגת לשם יכול לעשות זאת מבלי לחשוש. אולם כאשר המשוריין הגיע למבואות הכפר, הוא נתקל בתעלה שנחפרה לרוחב הדרך ונאלץ לעצור מבלי יכולת להתקדם. הרמקול הופעל וההודעה שנמסרה בו נשמעה בכניסה לכפר. מן הבתים הסמוכים נפתחה על המשוריין אש חזקה והיה צורך לחלץ את הלוחמים שנתקעו בתוכו, חלקם פצועים, ויחידה של עזרה ראשונה יצאה מגבעת שאול לכיוון המשוריין. בצוות היתה גם דבורה שמחון, שנפצעה בידה בשעה שחבשה את אחד הפצועים.
הקרב היה קשה ובמהלכו נהרגו ארבעה לוחמים: שלושה חברי האצ"ל וחבר לח"י אחד ורבים נפצעו (כעבור מספר ימים נפטר מפצעיו לוחם אצ"ל נוסף). המונים השתתפו בהלוויה שנערכה לחללים. הארונות הועמסו על משאית, לפניה צעדה יחידה בחגור מלא ולפני היחידה - צעדו שתי בנות וזר בידיהן. היתה זו ההלוויה הפומבית הראשונה שערך ארגון המחתרת ושזכתה לסיקור מיוחד בשבועון האמריקאי Life. לפני כן נהגו לקבור את חללי האצ"ל ולח"י בחשאי, לעיתים בשם "אברהם בן אברהם", כאשר השם האמיתי נשאר חסוי.

ברכה סטריזובר1
ברכה לבית רבי היתה אחת הבנות שנשאו את הזר בהלווית חללי ההתקפה על דיר-יאסין. ברכה נולדה בירושלים להורים שעלו מאפגניסטן. האווירה בבית היתה לאומית ובגיל צעיר הצטרפה לבית"ר ומשם קצרה היתה הדרך לאצ"ל.

עם הקמת הבסיסים, היתה ברכה אחת משש הבנות שנשלחו לבסיס ששכן בבתי פיינגולד. הבנות, בפיקודה של "זיוה" (רבקה זקס-הולטר), עסקו בעבודות המטבח וכן בשמירה ובתצפיות על האזור הצבאי הבריטי, שהיה מול הבסיס, במתחם מגרש הרוסים. מטרת התצפיות היתה לשים לב לשעה המדויקת בה ייסוגו הבריטים, כדי להיכנס למתחם לפני שיעשו זאת הערבים. ואכן, ב-14 במאי עזבו הבריטים את ירושלים ואנשי בסיס פיינגולד היו הראשונים שהצליחו לתפוס את בניין ג'נרלי ואת מגרש הרוסים. אותו יום נכנסו כוחות האצ"ל גם לבית-הספר לשוטרים שבצפון ירושלים והצליחו ליצור חבירה עם הר-הצופים. לאחר שלא היה צורך יותר בבסיס פיינגולד, הועברו לוחמיו למחנה בית-הספר לשוטרים. הם התמקמו באולם הגדול של הבניין המרכזי - הבנות ישנו בצד אחד של האולם, בעוד הבנים ישנו בצידו האחר.

הלגיון הערבי, שהתמקם בכפר "שועפט", פתח כעבור חמישה ימים בהתקפה על ירושלים. בשעה שלוש לפנות בוקר החלה הפגזה קשה ולאחריה הסתערות של מכוניות משוריינות על המחנה. יהושע גולדשמיד ("גל"), שהיה המפקד הבכיר בשטח, פקד על כל הבנות לעלות על משאית ולעזוב מיד את המקום. "זיוה", שהיתה חברתו של גל, סירבה להתפנות וביקשה להישאר יחד אתו, אולם הוא פקד על הבחורים: "העלו אותה על המשאית". מן המשאית צעקה זיווה כאם דואגת לעבר גל: "אל תשכח לחבוש כובע פלדה על הראש", והמשאית המשיכה בדרכה. בקרב על בית-הספר לשוטרים נהרגו שישה לוחמים, ביניהם גם יהושע גולדשמיד, ונפצעו למעלה מ-15. המחנה וכן שייח' ג'ראח נכבשו ביד הלגיון הערבי.


ברכה סטריזובר

לאחר שהחזית התייצבה, נערכו הכוחות בבתי-פאג"י, ששכן אל מול בית-הספר לשוטרים. למחרת בבוקר החלה הפגזה קשה, מלווה באש מנשק אוטומטי. בעוד הפגזים נופלים מסביב, נכנס לפתע למטה אחד הלוחמים, יוסף צלניקר, וסיפר כי טנק של הלגיון מתקדם לעבר עמדותינו. צלניקר נתבקש להישאר במטה עד שההפגזה תחלוף, אולם הוא ענה בשובבות: "אני כבר למדתי לרוץ בין הפגזים", ויצא בריצה את בניין המטה. לפתע נשמעה התפוצצות אדירה וכאשר נפתחה הדלת, נמצא צלניקר שוכב על האדמה פצוע בראשו. הבחורים שהיו במקום נתקפו בהלם ועמדו ללא נוע. הראשונה שהתאוששה היתה אסתר הורן ("צוריה"), הבחורה היחידה שהיתה במטה ושימשה כחובשת. צוריה פקדה על הבחורים להכניס את הפצוע פנימה להשכיבו על אחת המיטות. התברר שמצבו היה אנוש ולא ניתן היה להצילו. כעבור זמן קצר נפח יוסף שבתאי צלניקר את נשמתו.
לא חלפו חודשיים ימים ופגז חדר לאחת העמדות ופגע בבת-שבע שם-טוב.

בת-שבע שם-טוב
בת-שבע נולדה בירושלים בשנת 1930.לאחר שסיימה את בית-הספר היסודי, נפטר אביה ובת-שבע נאלצה לעזור בפרנסת המשפחה. בת 16 היתה כאשר הצטרפה לאצ"ל ולאחר שעברה קורס עזרה ראשונה יצאה עם הלוחמים כדי לטפל בפצועים. בימיה האחרונים לחמה בעמדות האצ"ל בפאג"י, ויומיים לאחר שבחיר ליבה, יהודה סלונימסקי, נפל בקרב על הכפר הערבי "מלחה", חדר פגז האויב לעמדה בה היתה בשמירה והרגה.


בת-שבע שם-טוב

מספר ימים לאחר הכרזת האו"ם מה-29 בנובמבר, הותקף ליד שער יפו האוטובוס שנסע לרובע היהודי: יהודי אחד נהרג ושמונה נפצעו. המצור על הרובע היהודי הלך והתהדק והיה צורך לשלוח לוחמים ונשק כדי להגן על תושבי הרובע. בחודש ינואר 1948, הוברח לעיר העתיקה איסר נתנזון ("גדעון") כדי להחליף את יואל פרידלר שפיקד על יחידת האצ"ל ברובע ונרצח בידי הערבים לעיני חיילים בריטים, שלא נקפו אצבע כדי להצילו. על יומו הראשון של איסר בעיר העתיקה, מספרת מלכה נתנזון: 2
בבוקר נשלחתי על-ידי אמי לקנות דבר מה בחנות. בצאתי מן הבית, ראיתי בקצה הסימטה גבר בלונדיני בעל עיניים כחולות, לבוש חליפה ובעל תספורת קצרה כפי שהיה מקובל בצבא הבריטי. הייתי בטוחה שלפני אנגלי לבוש בבגדים אזרחיים, שבא לרַגל אחר הכוחות המזוינים ברובע. מיהרתי למלא אחר שליחות אמי ורצתי למטה האצ"ל כדי להזהיר את החברים מפני האנגלי שמסתובב בשטח. נכנסתי למטה והנה האנגלי יושב לפני, ולפני שהספקתי לומר מילה, הציגו אחד החברים: "תכירי בבקשה את המפקד החדש שלנו".

מלכה נתנזון
מלכה לבית גרינברג נולדה בעיר העתיקה. היא החלה את לימודיה ברובע היהודי, אולם מאחר ובבית-הספר היו רק 4 כיתות, המשיכה את לימודיה מהכיתה החמישית ואילך בעיר החדשה, בבית-הספר "בית-יעקב" של "אגודת ישראל". היה זה בית-ספר חרדי, אולם שפת הלימוד היתה כבר עברית ולא יידיש.

בשנת 1947, בגיל 18, הצטרפה לאצ"ל, אולם עיקר פעילותה היתה בתקופת המצור. אותה עת שרתו באצ"ל בעיר העתיקה מספר בנות: האחיות רינה מירסקי-מזרחי ופנינה מירסקי-חנוך, נצחייה דסה, רינה נחמיה-צימרמן, מלכה צלניקר, מלכה אבישי וכן יהודית ג'אהרן - אחת הלוחמות המצטיינות. רינה צימרמן ומלכה צלניקר לחמו בעמדת ניסן-בק לצד הבחורים, ובשעה שהערבים הסתערו על העמדה, נפצעה רינה מכדור של צלף, אולם המשיכה בלחימה עד שפונתה לבית-החולים.

בשלב מסוים נכנסה לרובע קבוצה של מורים (כל המורים שעבדו ברובע באו מן העיר החדשה). בין המורים היתה גם לאה וולץ, שהביאה אִתה את המשדר של האצ"ל. הבנות ברובע שמרו בעמדות יחד עם הבנים, ולאחר בואו של איסר נתנזון נעשתה מלכה מזכירת המטה. כאשר הגיע המשדר - היתה מלכה אחראית על הקשר עם מטה האצ"ל בירושלים החדשה.
כאשר הלחימה גברה, הלכה ואזלה התחמושת, וכן גם הרימונים שהיו נשק חשוב מאוד בלחימה בשטח בנוי. או אז הגה איסר את הרעיון לייצר רימונים ברובע עצמו. תחילה נעשה ייצור ניסיוני, בו השתתפו מלכה נתנזון, יהודה מלול ורינה מזרחי. הם אספו את קופסאות הפח של סיגריות הפליירס שרכשו מהארמנים ומילאו אותן בחומר נפץ. אחר הכניסו לחומר הנפץ נפץ מחובר לפתיל השהיה, שבקצהו נקשר ראש של גפרורים. והרי לך רימון לכל דבר. יש לציין שחומר הנפץ והנפצים סופקו על-ידי חברי לח"י שהצטרפו אל יחידת האצ"ל. הייצור הניסיוני הצליח, והוחלט להתחיל בייצור בקנה מידה גדול יותר. לשם כך גייסה לאה וולץ את המורים, ונערים עברו בבתים ואספו קופסאות שימורים ריקות, ששימשו כלי קיבול לחומר הנפץ. יצחק אהרונוב ("יהודה") נתמנה כאחראי על הייצור, ו"המפעל" הצליח לספק למעלה מ-2,500 ! רימונים, בעזרתם הצליחו המגינים להדוף את התקפות הערבים. ללא רימונים אלה, לא היו מסוגלים לוחמי הרובע להחזיק מעמד זמן רב כל-כך.


מלכה נתנזון

הלחימה ברובע הלכה וקשתה מיום ליום ומספר הנפגעים הלך וגדל. הבנות הוצאו מן העמדות והועברו לבית-החולים המאולתר כדי לעזור לפצועים הרבים. אולם יהודית ג'אהרן נשארה עם הבחורים ולחמה בגבורה במשך כל זמן הקרבות. ביום האחרון ללחימה, כאשר היה ברור שעומדים לחתום על הסכם הכניעה, הגיעה יהודית למטה כולה נרגשת וביקשה שיעזרו לה להתחפש ביציאתה מהרובע. היא חששה שהערבים יזהו אותה ויתנקמו בה על שהצליחה להרוג מספר רב מן הכוח התוקף (יש לזכור שהמלחמה היתה ממש פנים אל פנים וניתן היה לזהות האחד את השני). ואכן, צבעו את שערותיה ושינו את תסרוקתה וכך יצאה יהודית אל העיר החדשה יחד עם כלל הנשים, בעוד הבחורים נלקחו בשבי והועברו למחנה מעצר בעבר-הירדן
לאחר המלחמה נִשאה מלכה למפקדה איסר נתנזון.

בתקופת ההפוגה הראשונה (שהחלה ב-11 ביוני) אוחדו כל הבסיסים של האצ"ל שהיו פזורים ברחבי העיר והוקם מחנה הגדוד הירושלמי בשכונת קטמון.


קבוצת בנות בבסיס הבנות ברחוב רמב"ן

בנוסף לזאת הוקם "בסיס הבנות", ששוכן בבניין נטוש ברחוב רמב"ן 14 ברחביה, שבעליו הלא-יהודים עזבו את העיר עם תחילת הקרבות. אֶמה גרמנט ("אביגיל") היתה האחראית על כל הבנות בירושלים, אולם מאחר שהיא לא גרה בבסיס (היא התגוררה יחד עם בעלה ניקו, שהיה מפקד הגדוד הירושלמי, ובִתם יעל), מונתה יוכבד טוביאנה למפקדת הבסיס, שמנה כ-40 צעירות. בבסיס עברו הבנות קורס יסודי של קשר אלחוט וכן קורס בעזרה ראשונה. חלק מן הבנות שימשו כאלחוטאיות בעמדות שהוחזקו על-ידי יחידות האצ"ל: בהר-ציון במזרח, בבתי-פאג"י בצפון העיר, וברמת-רחל בדרום. במטה האצ"ל ששכן במרכז העיר היה מכשיר אלחוט ששימש לקשר עם תל-אביב. "דליה" (לימים אשתו של אליהו לוי "אביאל") היתה אחראית על השידורים והבנות שידרו במשמרות, ביניהן רחל לפידות ("נורית"). כן שירתו הבנות בבית-החולים "החלמה", בו טופלו הפצועים קל יחסית.

השירות הרפואי בירושלים
תחילתו של בית-החולים "החלמה" קשור בקרב על דיר-יאסין. מספר ימים לפני הקרב נתקבלה ידיעה כי בקומה השנייה בבית יוסף וינברג, ברחוב ברטנורא פינת רד"ק, ישנה דירה פנוייה שבעליה עזבו את ירושלים. הוחלט לתפוס את הדירה ולהפוך אותה לבית-חולים מאולתר. את בית-החולים ניהלה הרטה גרינוולד ("רינה"), אחות במקצועה, ולידה עזרו מספר בנות, ביניהן: רות שניאורסון, שהיתה אף היא אחות, ורחל לפידות שהפכה עוזרת לאחות. לבית-חולים זה הופנו הפצועים קל, בעוד הפצועים קשה נשלחו לבית-החולים "הדסה", ששכן בבניין המסיון האנגלי, ברחוב הנביאים. הממונה על בית-החולים "החלמה" היה ד"ר ליאון פרחי ("זאב"), רופא צעיר שעלה זה לא-מכבר מביירות והצטרף לארגון בירושלים. ד"ר פרחי העביר קורסי עזרה ראשונה ליחידות השונות ואף השתתף כרופא בפעולות קרב. בבית-החולים "החלמה" עזר לידו ד"ר אריך גולדשלגר ("זהבי"). כאשר גדל מספר הפצועים, עבר בית-החולים לווילה אגיון. משפחת אגיון נאלצה לפנות את ביתה כאשר הבריטים הקימו בירושלים את אזורי הביטחון הידועים, ובבניין התגורר הגנרל ברקר, המפקד הראשי של הצבא הבריטי בארץ-ישראל. עם צאת הבריטים את העיר, מסרה הגב' אגיון את מפתחות ביתה לגב' רחל ריבלין (אימא של אסתר הרלינג, שהיתה פעילה בארגון, ושל ראובן ריבלין - שר בממשלת ישראל ויו"ר הכנסת). גב' ריבלין עזרה רבות ללוחמי האצ"ל והתמסרה במיוחד לטיפול בפצועים, ויחד עם הגב' נתה ברגמן הפכו את וילה אגיון על 12 חדריו לבית-חולים לכל דבר. בין הבנות ששירתו כאחיות בבית-החולים היו גם אסתר דויֶיב ומזל חסון (אחיה, יצחק לושי, נפל במפגיעת פגז ליד מוסך האצ"ל בירושלים). היום משמש הבניין כמעונו הרשמי של ראש ממשלת ישראל.


מאוקטובר 1946 ועד לפירוק האצ"ל בחיפה ביוני 1948, שימש שמואל מייטין ("אמנון") מפקד מחוז חיפה והצפון. קשרית המחוז היתה לילי בן-חיים.

לילי בן-חיים
לילי לבית רומנו נולדה בסופיה (בולגריה), ובגיל צעיר היתה לחברה בבית"ר. בשנת 1944, בגיל 20, עלתה ארצה, ובאותה שנה הצטרפה לאצ"ל בחיפה. עם בואו של שמואל מייטין לעיר, נתמנתה למקשרת המחוז. ועל עבודתה כקשרית היא מספרת בעדותה: 3


לילי בן-חיים
יום עבודתי התחיל בשעה מוקדמת בבוקר, כשהייתי צריכה למסור את הדואר היומי לשליח שנסע לתל-אביב. בשעת בוקר מאוחרת יותר, היתה מתקיימת פגישה עם מפקד המחוז בביתו של אחד האוהדים שלנו, שהיה מוכן להסתכן ולמסור את דירתו לרשותנו בזמן שהוא יצא לעבודתו.
בתום הפגישה הייתי יוצאת עם מכתבים שהיו מיועדים למפקדים וראשי מחלקות ובפנקסי היו רשומות פגישות ושליחויות שהיה עלי לבצע באותו יום, כמובן שהכול היה רשום בשפת סתרים ובשמות בדויים.
בשעות הצוהריים נהגתי להיסגר בחדרי (אנשי הבית בו גרתי חשבו אותי לסטודנטית ובצורה כזו הצדקתי את ישיבתי בבית בשעות שבדרך כלל אנשים מן היישוב הולכים לעבוד וכן את תקתוק מכונת הכתיבה עליה כתבתי פקודות והודעות). לאחר שנעלתי את הדלת, פתחתי את החלק האחורי של הרדיו הענקי שהיה בחדרי והתקשרתי באלחוט עם תל-אביב. מסרתי וקיבלתי הודעות דחופות ומיד לאחר מכן העברתי אותן למפקדי. פגישה כזו התקיימה בשעות אחר-הצוהריים במסעדת "תנובה" קטנה. מסתבר שעשינו רושם משונה על בעלי המקום. חיבבו אותנו בתור לקוחות טובים ובעלי נימוסים, אך פעם ניגש בעל ה"תנובה" למפקד ושאל אותו אם לא יתנגד לסדר דרכון מזויף עבור בנו... האיש הרגיש שאנחנו לא "כשרים" באיזה שהוא מובן, אך לא קלע ל"אי-הכשרות" האמיתית שלנו.

כאשר הגיע שמואל מייטין לחיפה, לא בא לבדו אלא עם פנינה אשתו.

פנינה מייטין
פנינה נולדה בתל-אביב בשנת 1926. היא עבדה כאחות בקופת חולים לאומית ועל היכרותה עם שמואל מייטין היא מספרת:4
אימא של שמואל קנתה לו נעלים חדשות שגרמו לו שפשוף ברגל וכך הגיע למרפאה. הוא נכנס יחד עם דוד גרוסברד ("אמציה") וכשראה אותי אמר שמואל לדוד: "אל תתחיל אתה, זו תהיה אשתי".

בעקבות ההיכרות עם שמואל, הצטרפה פנינה לאצ"ל ועיקר תפקידה היה טיפול בפצועים. כזכור, יצאו לוחמי האצ"ל ב-2 באפריל 1946 להתקפה נרחבת על מתקני הרכבת בדרום הארץ. פנינה היתה בצוות העזרה ראשונה ובלתה את הלילה בדירתו של מרדכי סלונים בבת-ים, דירה שהפכה לתחנת עזרה ראשונה. יחד עם פנינה חיכו באותה דירה גם דבורה נחושתן ואליהו טמלר ("יהושע"). לפנות בוקר הגיעה קבוצת הלוחמים הראשונה, ובה היה גם שמואל מייטין חברהּ (הוא שימש אותה תקופה סגן מפקד מחוז האצ"ל בתל-אביב). על הפגישה עם בעלה לעתיד מספרת פנינה:
מול דירתו של מרדכי סלונים היתה "תנובה" (מסעדה צמחונית של אותם ימים) והבחורים העייפים התיישבו בה, אכלו משהו ואחר הניחו את הראש על השולחן כדי לנמנם. מאחר והיתה סכנה שהצבא הבריטי יגיע לבת-ים, האיץ בהם שמואל לצאת את ה"תנובה" ולנסוע באוטובוס לתל-אביב. היו מקרים בהם נאלץ שמואל לתת סטירות כדי לעורר אותם.
באותה פעולה נהרג אחד הבחורים (עזרא רביע) ושמואל שהיה קרוב אליו לקח ממנו את תעודת הזהות שלו ונתן אותה לי ואני החבאתי אותה בחזייה שלי. עליתי עם כל הבחורים על האוטובוס ונסעתי לתל-אביב. לאחר שהאוטובוס עזב את בת-ים, אכן הגיע לשם הצבא הבריטי. אני לא רצתי לחולות כפי שעשתה דבורה נחושתן כדי לפגוש את "החברה" וכך ניצלתי ממעצר.
כעבור מספר חודשים ביקש שמואל את ידה של פנינה.
כאשר הזוג הצעיר התייצב בפני הוריה של פנינה ובישר להם על רצונם להינשא, אמרה אימהּ של פנינה לשמואל:
"אתה בחור נחמד ואנו אוהבים אותך, אבל תגמור להיות גנרל ואחר-כך תינשא לבת שלנו".

פנינה אכן חששה להינשא ללוחם מחתרת שהיה נתון בסכנה מתמדת, אלא שלדבריה, כנראה שבגיל צעיר הרגשות פועלים חזק יותר מן השכל.

זמן קצר לאחר הנישואין, עבר הזוג הצעיר לחיפה, בה שימש שמואל מייטין ("אמנון") מפקד המחוז. הם הקפידו מאוד על חוקי הקונספירציה (הסודיות) והשתדלו מאוד שלא לעורר חשד כלשהו. באחד הימים ביקרה בחיפה ויקטוריה, קרובת משפחה של פנינה, וראתה את שמואל יושב יחד עם המקשרת שלו באחת ממסעדות "תנובה". היא היתה מזועזעת וכאשר חזרה לתל-אביב פנתה אל אימהּ של פנינה ושאלה:
כיצד היית מגיבה אם היית רואה גבר צעיר, שזה עתה התחתן, יושב עם בחורה זרה?
ענתה האם: הצעירים של היום, פעם מתחבקים ופעם רבים. צריך לעזוב אותם לנפשם.

בביקורה הבא של פנינה בתל-אביב, שאלה אותה אימהּ:
תגידי לי בבקשה, האם שמואל פגש את ויקטוריה לאחרונה?
ענתה פנינה: כן, הוא סיפר לי שפגש אותה במסעדת "תנובה".

נחה דעתה של האם.
לאחר החלטת האו"ם מה-29 בנובמבר 1947, גבר זרם המצטרפים לאצ"ל בחיפה ובצמרת המחוז חשבו להקים מחנה מיוחד שיוכל לקלוט את המתגייסים החדשים. אלא שמפקדת האצ"ל דחתה את הרעיון, מחשש שהבריטים יתנכלו לאנשי המחנה. הלחץ של מפקד המחוז, "אמנון", הלך וגבר ולבסוף נעתרה המפקדה לבקשתו. המחנה הוקם בחודש פברואר בשכונת אחוזה באזור ורדיה, על גבעה בחורשה שהיתה מוקפת משלושת עבריה בוואדיות.

על הקמת המחנה, מספר משה עמיאל, מי שהיה אותו זמן מפקד הח"ק בחיפה:5
באחד הימים הגשומים, עלינו לשטח עם גונדה אחת בפיקודי, כשכל הציוד הועבר ברגל מ"מוריה" ועד הגבעה. הציוד כלל מיטות, מזרונים, ציוד מטבח פרימיטיבי, אספקה לכמה ימים וכן כלי עבודה.
מיד עם הקמת המחנה נמסר הפיקוד עליו לצ'נקי (דוד בריסק), שעסק בהדרכה בצבא הבריטי, והיה אחראי באופן ישיר בפניי...
מספר ימים לאחר שעלינו לבסיס, התארגן ביקור של מספר נשים עסקניות האוהדות אותנו, שהסכימו להגיש את עזרתן למחנה. הן עסקו בארגון המשק והמטבח וגם טיפלו בהשגת אספקה מהעיר. הגיעו גם חובשת וחיילות שלנו, שארגנו את חדר העזרה הראשונה וטיפלו בנזקקים.

תחילה היו במחנה 30 איש וכעבור שבוע הופיעו 30 נוספים, אולם במשך הזמן הגיע מספר הלוחמים ששהו במחנה ל-120. האחראית על המטבח היתה חסיה תמיר והאחראית על העזרה הראשונה היתה החובשת דפנה אַבָלס. עם הבנות שהיו בבסיס נמנו גם מרגלית מאירצ'יק, מירה בר-און וחיה קנופ-גורדין.
בחודש מרס הוסב שם הבסיס ל"מחנה בנימין", על שם פנחס ראם ("בנימין") שהיה מפקד סניף חיפה ונהרג מירי צלף ערבי בשעה שסייר בעמדת האצ"ל בואדי ניסנאס.
למחרת הפסח, התקיים במחנה קורס "סגנים" בפיקודו של משה לוי ("יריב") ובהשתתפות 20 לוחמים, ביניהם: שולה פנסו, אסתר ירדני וחסיה תמיר. הקורס נמשך שלושה שבועות אך החניכים לא לנו במחנה; משאית היתה מביאה אותם בכל בוקר ובערב היתה מחזירה אותן לבתיהן. עם פרוץ הקרבות בחיפה, השתתפה חסיה תמיר בכיבוש ואדי ניסנס.
ממחנה בנימין יצאו הלוחמים לשחרור חיפה ולאחר מכן נשלחה ממנו יחידה גדולה להתקפה על יפו וכן להתקפה על רמלה.
ב-1 ביוני נערך הסכם בין האצ"ל לבין ראשי ההגנה בדבר הצטרפות לוחמי האצ"ל לצה"ל. זמן קצר לאחר מכן ערך מפקד המחוז חיפה, שמואל מייטין, מסדר במחנה "בנימין" בהשתתפות 600 איש ולאחריו יצאו כולם בשיירה של 40 מכוניות ישירות למחנה הקלט של צה"ל בקרית-מאיר. בכך תם סיפור מחוז האצ"ל בחיפה.


ב-15 בינואר 1948 נטשו הבריטים את מרחב תל-אביב והשליטה באזור כולו עברה באופן בלעדי לידי היהודים. ארגוני המחתרת נשמו לרווחה - מעתה ואילך יוכלו לפעול באופן חופשי מבלי לחשוש למעצרים ולמאסרים. האצ"ל החל בהקמת בסיסים כדי לאמן את אנשיו ולהכינם לקראת המלחמה הכוללת הממשמשת ובאה.

הבסיס בקריית-אריה, בפיקודו של צבי קניג, יוצא הצבא הבריטי, שימש את היחידות המבצעיות וממנו יצאו למרבית הפעולות שביצע הארגון באותה תקופה. בבסיס זה התקיים גם קורס לחובשות, והבנות היו גם אחראיות על השמירה. הן התאמנו בנשק בהדרכתן של המפקדות בלה בורשטיין, יעל יהודאי וברוריה ברגר.

ליד שכונת התימנים תל-יהודה, ברמת-יצחק, הוקם בסיס בבניין גדול ששכן בתוך חורשת ברושים. בבסיס זה התקיימו קורסים מרוכזים למפקדים, שאמורים היו לקלוט את הטירונים הרבים שהצטרפו לארגון. על ארגון המטבח בבסיס זה, מספרת דוריס לנקין, שנשלחה אליו כדי לשמש כטבחית: 6
היה זה בית ערבי נטוש באחד הפרדסים. לא היו מים בדירה והברז הקרוב ביותר היה רחוק משם מהלך קילומטר. גאולה הציגה אותי בפני יהודה, מפקד המחנה, כטבחית החדשה. הוא משך אותה הצידה ואמר לה כי "אין זה המקום לגבירות" ומוטב שתשלח אותי הביתה ותביא מישהי שאינה כל כך מעודנת. ב"מטבח" לא היו אלא כמה איצטבאות, שלושה פרימוסים וביב שופכין - דבר שחשיבותו רבה ונכבדה כפי שנתברר לי לאחר זמן... לבי נפל בראותי את המטבח. שלוליות מים היו על הרצפה, פירורי אוכל, קופסאות-פח מזוהמות ובקבוקים ריקים היו פזורים בכל מקום ובפינה עמדה חבית דגים באושים שצחנה מבחילה נדפה מהם... ראשית דבר ביקשתי שיוציאו משם את חבית הדגים וירחיקוה ככל האפשר. אחר התחלנו בקירצוף הרצפות, האיצטבאות וכן רחצנו איזה ארון ישן שמצאתיו מתגלגל בחצר... כיסינו את הכל בשעווניות נקיות והמטבח החל לובש צורה. אחר הסדרנו את בעיות כלי-הבישול וכלי-האוכל.

דוריס לנקין
דוריס לבית קפלן נולדה בשנת 1917 בדרום אפריקה וחונכה על ברכי הציונות. האם, שהגיעה לדרום אפריקה עם משפחתה בשנת 1905, תמכה בז'בוטינסקי והיתה פעילה במחנה הרביזיוניסטי. לאחר הכרזת המרד (בפברואר 1944) הצדיקה את פעולות הארגון ועסקה באיסוף כסף למענו. דוריס הלכה בעקבות אִמהּ ובמסעותיה בדרום אפריקה ובאנגליה הצליחה לגייס כספים עבור הארגון. בספטמבר 1947 הגיעה לפריס ושם הוחלט לשולחה לארצות סקנדינביה לגיוס כספים וכן לבדוק את האפשרויות של רכישת נשק.


דוריס לנקין

דוריס ביקרה בשטוקהולם ובהלסינקי ונפגשה עם עשירי המקום שאומנם גילו אהדה רבה לפעולות האצ"ל, אולם קפצו את ידם מלתרום. המסע היה מלא הרפתקאות, ובסיומו של דבר הצליחה דוריס, בקושי רב, לכסות את הוצאות הנסיעה. 7
לאחר שובה ארצה, נעשתה דוריס חיילת לכל דבר. היא צורפה ליחידת בנות בפיקודה של רחל זמיר ולמדה את השימוש בנשק קל, אקדחים ותת מקלע סטן. השיעורים נערכו בדירתה המרווחת של דוריס ברמת-גן ובאחד מהם לחצה יחיאלה אביעם על ההדק בשעה שהאקדח היה טעון בכדורים חיים. הכדור נפלט ברעש גדול אולם למרבה המזל לא נפגע איש והנזק היחיד היה חור עגול בדלת.
דוריס היתה נשואה לשמואל (מוקי) כץ, שהיה חבר המפקדה הארצית, והזוג כץ היה בידידות רבה עם משפחת בגין.
עם הקמת הבסיסים, נשלחה דוריס, כאמור, לאחד מהם כדי להיות טבחית (מקצוע נשי מקובל), ובנוסף לעבודתה במטבח, נהגה להסיע את בגין במכוניתה. על אחת הנסיעות האלה היא מספרת:
באחד ממסעותינו עצר איש אצ"ל מזוין את בגין ואותי. הוא התנצל באדיבות על ההפרעה, נכנס למושב האחורי של המכונית והורה לנו להסיעו למקום רחוק למדיי מדרכנו. הפניתי את המכונית לאחור בצייתנות ומפקד האצ"ל הוסע מסע-כפייה לפי דרישתו האדיבה, אך התקיפה, של אחד מסמליו, אשר ודאי וודאי היה נבוך עד מאוד אילו הכיר את חברו לנסיעה.

והיה בסיס בקריית אונו, ששימש לאימונים בלבד. ליד הבסיס הוקם שדה תעופה קטן במטרה לקלוט מטוסים קלים שאמורים היו להגיע ארצה לאחר ה-15 במאי, מועד סיום המנדט הבריטי בארץ-ישראל. באפריל 1948 הוסב הבסיס למחנה של בנות, בפיקודה של בלהה אפרת. בבסיס היו כ-150 בנות, שהגיעו ממקומות שונים בארץ, והפיקוד הבכיר כלל את מלכה קצנברג, טובה צפורי, רחל זמיר, נעמי חברון, עדינה חי ועוד. המטרה היתה להכשיר את הבנות לקראת גיוסן לצה"ל, ולשם כך הן עברו קורסים בעזרה ראשונה, אלחוט ופקידות. בין הבנות שעסקו בקורסי העזרה הראשונה היתה גם אסתר גלעד שלמדה אותה עת בבית-הספר לאחיות שעל-יד בית-החולים "הדסה" בתל-אביב. על אחת החוויות שעברה בבית-החולים מספרת אסתר: 8
בשנת הלימודים השנייה היה על כל תלמידה לעבור השתלמות בענפים השונים של הרפואה, ביניהם מילדות. כאשר השתלמתי כתלמידה בחדר הלידה, נכנסתי בוקר אחד למחלקה וראיתי את מר פעמוני (מנהל קופת חולים לאומית) עומד ליד הדלת וכאשר פתחתי את הדלת, יצאה מהחדר אישה לפני לידתה. היא היתה יפה, בגובה בינוני, שבעיני נראתה מבוגרת, ומר פעמוני ממש רץ לקראתה. נכנסתי לחדר הלידה ושם שמעתי מאחות הלילה שהיולדת שיצאה החוצה (היה זה מאוד נדיר שהרשו ליולדת לצאת לאחר קבלתה) עשתה זו בגלל פרוטקציה.
שאלתי: מהי הפרוטקציה?
ענתה האחות: זוהי אשתו של מי שהיה מזכירו של זאב ז'בוטינסקי 9 וזאת לידתה השנייה.
מאוד התרגשתי, כי לא כל יום ניתן להיות בחברתו של מזכירו של ז'בוטינסקי. החלטתי שאני אקבל את הלידה, למרות שאני רק תלמידה ללא סמכויות. במשך הבוקר התקדמה הלידה וכאשר היו צריכים להתכונן לקבלתה, ביקשתי לְיַלֵּד את הוולד. האחות הראשית והרופאים פתחו עלי זוג עיניים וממש צחקו. ואני בחוצפתי וברצינות אמרתי: "כן, אני מאוד מבקשת". כנראה הצלחתי לשכנע אותם והם אמרו לי: "תתכונני, ואם תספיקי להיות מוכנה ללידה, את תקבלי אותה". והכן הוולד חיכה לי ואני הייתי המילדת,
הילוד היה בנימין נתניהו, לימים ראש ממשלת ישראל.

אסתר לבית אפלבלט נשאה לימים ללוחם האצ"ל עמוס גלעד (גולדבלט).

בלהה אפרת10
בלהה לבית לדרסון נולדה בעיירה קטנה בפולין והיתה בת עשרה חודשים כאשר משפחתה עלתה ארצה והשתקעה בחיפה. האב, שהיה מעריצו של זאב ז'בוטינסקי, הקנה לבלהה חינוך לאומי והצטרפותה לאצ"ל בגיל 18 (בשנת 1943) נראתה אך טבעי. תקופה קצרה לאחר הצטרפותה לארגון, נשלחה בלהה לקורס "סגנים" בשוני ועם סיום הקורס, עברה לירושלים כדי ללמוד בסמינר למורים בבית-הכרם. היא התגוררה בדירתה של ג'ניה לוין, אותה ג'ניה שטיפלה ביעל, בִּתהּ של אֶמָה גרמנט ש"בילתה" אותה עת בבית-הסוהר לנשים בבית-לחם.


בלהה אפרת

בלהה הדריכה קבוצה של בנות ובחופשת הקיץ של שנת 1944 נסעה לבית הוריה בחיפה. אותו זמן נערכו בירושלים מעצרים רבים וכאשר חזרה מן החופשה, לא הצליחה ליצור קשר עם הארגון: 11

"והנה במקרה, בשעה שנכנסתי למסעדה לסעוד ארוחת צהריים, ראיתי להפתעתי את דב אפרת שהיה אחד המדריכים שלי בקורס בשוני ובאותו זמן שימש מפקד מחוז ירושלים. הוא סידר לי דירה בבית-ישראל ומינה אותי מקשרת המחוז. במסגרת תפקידי זה נהגתי לנסוע לתל-אביב למסור ולהביא דואר".

בלהה לקחה חלק בהטמנת המרגמות מול מלון המלך דוד (מאי 1945) ולאחר סיום לימודיה בסמינר, קיבלה עבודה כמורה בראשון-לציון, שם הדריכה שתי קבוצות - האחת של בנות והשנייה של בנים. עם מעצרו של מפקד הסניף, נתמנתה בלהה למפקדת סניף האצ"ל בראשון-לציון. היא לא הסתפקה בתפקידה זה, וביקשה ממפקד המחוז (בצלאל עמיצור) שישתף אותה בפעולת קרב. ואכן, לילה אחד יצאה יחד עם שמואל אמיתי ("מייק") כדי להניח מוקש על פסי הרכבת , אשר התפוצץ במגע עם הקטר והרכבת ירדה מן הפסים.

כזכור, יצא האצ"ל ב-2 באפריל 1946 לפעולה רחבת היקף של פיצוץ מיתקני הרכבת בדרום הארץ. בלהה צורפה ליחידה שהתקיפה את גשרי הרכבת ליד הכפר הערבי "יִבנה" ועם סיום המשימה, נסוג הכוח לראשון-לציון.

כל אותו זמן המשיכה בלהה בתפקידה כמורה בבית-הספר, עד שיום אחד זימן אותה המנהל לחדרו.
המנהל: הורים סיפרו לי שראו אותך מסתובבת בפרדסים בלילה עם כל מיני בחורים. מהי תגובתך?
בלהה: איני יודעת על מה הם מדברים. כנראה ראו בחורה בפרדס ובטעות חשבו שזו אני.

למחרת היום עזבה בלהה את המושבה. למפקח הסבירה שמסיבות אישיות אינה יכולה להמשיך לגור בראשון-לציון והוא הסכים להעביר אותה לרמת-גן. היה זה לאחר שרחל מאירי נפצעה בתאונת דרכים (ראה לעיל), ובלהה נתבקשה לעבוד במטה האצ"ל, כאשר תפקידה העיקרי היה לפענח את כתב ידו של מנחם בגין.

בתחילת שנת 1948 נתמנתה בלהה כמפקדת האצ"ל בסניף רמת-גן, וכעבור מספר חודשים היתה, כזכור, למפקדת בסיס הבנות בקריית אונו. היא עוד הספיקה להשתתף בכיבוש יהודייה כחובשת ולאחר פרשת "אלטלנה", פורק הבסיס והבנות התגייסו לצה"ל.
בלהה נישאה לדב אפרת, מפקדה בארגון.


לאחר הכרזת האו"ם מה-29 בנובמבר 1947, פתחו הערבים ביריות לעבר השכונות היהודיות הסמוכות לעיר יפו. מספר הנפגעים הלך ורב, ואלפי פליטים מאזורי הספר זרמו למרכזה של תל-אביב. בתיאום על ההגנה, הקים האצ"ל עמדות מגן לאורך הגבול בין תל-אביב ויפו (בכרם התימנים, בגבול מנשיה, בשכונת שפירא ובשכונת התקוה) ובעמדות לחמו הבנות שכם אחד עם הבנים. ב-19 במרס 1948 פתחו הערבים בהתקפה על שכונת שפירא, ואחד הכדורים שפגע בליבה של שולמית מטוס שם קץ לחייה.

שולמית מטוס
שולמית נולדה בחיפה בשנת 1931 ובהיותה בת ארבע, עקרה המשפחה לתל-אביב. היא למדה בבית-הספר "השחר" ובגמר הלימודים החלה לעבוד בבית-חרושת לאריגים וזאת כדי לעזור לפרנסת המשפחה. בהיותה בבית-הספר, הצטרפה לבית"ר והצטיינה בשטחי הספורט השונים. בגיל 15 התגייסה לאצ"ל ועסקה במחלקת התעמולה והגיוס. במשך כל הזמן הצליחה להסתיר מהוריה את דבר פעילותה במחתרת. עם פרוץ הקרבות עזבה את מקום עבודתה ודרשה שישלחו אותה לעמדות, כך נודע להורים על פעילותה.


שולמית מטוס
האב התחנן בפניה שתעזוב את הארגון ולא תסכן את חייה, אולם היא עמדה על שלה, וקיפחה את חייה בטרם מלאו לה 17 אביבים. את ההלוויה מתאר עיתון "המשקיף" מיום 22 במרס 1948:



בתחילת אפריל היה כבר ברור כי עיר הנמל יפו, שעל-פי תוכנית החלוקה היתה אמורה להיות חלק מן המדינה הערבית, עלולה לשמש בסיס לפלישת כוחות האויב ולהביא את המלחמה לתוככי תל-אביב. במפקדת האצ"ל הוחלט לכבוש את יפו עוד לפני צאת הבריטים את הארץ.
בשבת בבוקר, יום א' של פסח, ב-24 באפריל 1948, התכנסו ב"מחנה דב" ברמת-גן 600 מלוחמי האצ"ל. היתה זו הפעם הראשונה שמספר כה גדול של לוחמים מתכנס בגלוי והיה ברור שיוצאים לפעולה גדולה. לאחר חלוקת הנשק, הסתדרו הלוחמים למסדר שבו הופיע, לראשונה בגלוי, מפקד הארגון מנחם בגין. בנאום קצר אמר:
[...] חיילי המעמד [כינוי לאצ"ל]!
אנו יוצאים לכבוש את יפו. אנו יוצאים לאחד הקרבות המכריעים במערכה על עצמאות ישראל. דעו מי עומד לפניכם, זכרו את מי השארתם מאחוריכם. לפניכם אויב אכזרי שקם לכלותנו. מאחוריכם הורינו, אחינו, ילדינו. הכו באויב. לקלוע היטב. לחסוך בתחמושת. בקרב אל תדעו רחמים על האויב, כשם שהוא אינו יודע רחמים כלפי בני עמנו. על נשים וילדים לחמול. מי שמרים ידיו לאות כניעה, הציל את נפשו. שבוי הוא בידיכם, לא תפגעו בו...

ביום שישי, ערב פסח, ישבו ד"ר אליעזר מתן ("יואב") ודרור גוריון-סודיט במשרדי קופת חולים לאומית ושוחחו ביניהם על דא ועל הא. לפתע נשמעה דפיקה בדלת ואל החדר נכנס דוד גרוסברד ("אמציה"), שהיה ממונה מטעם המפקדה הראשית על כל שירותי הרפואה בארגון, וללא הקדמות מיותרות פנה אל ד"ר מתן והודיע:
עד מחר בשעה 3 אחר הצוהריים, עליך להכין בית-חולים מצויד בחדר ניתוח ובו 60 מיטות.
למראה פניו הנדהמות של ד"ר מתן, חייך אמציה ואמר: "אנו הולכים על יפו". הוא סיפר שבית-החולים פרויד שברחוב יהודה הלוי נעזב לאחר שהערבים הגבירו את ההפגזות על כל האזור והבניין נתפס על-ידי האצ"ל. אמציה הוסיף ואמר שרק הקומה הראשונה תעמוד לרשות המחלקה הרפואית, בעוד הקומה השנייה תשמש את מטה האצ"ל.
למחרת, בשבת בבוקר, א' של פסח, הגיעה לבניין קבוצה של בנות כדי להכשיר את המקום לבית-חולים צבאי. ביניהן היו: דרור סודיט, מלכה פיין ("טופסי"), יוכבד ריעני וכן נפתלי פרנקל מרמת-גן, שניהל את הקורסים לעזרה ראשונה בארגון. לידם עזרו בוגרות הקורסים הקודמים לעזרה ראשונה. על המלאכה ניצח ד"ר אליעזר מתן ("יואב"), שהיה ממונה על השירות הרפואי באצ"ל. בזמן קצר סודרו חדרי חולים עם שלושים מיטות, וכן בית-מרקחת שהיתה באחריותה של רבקה בוימל. בנוסף לזאת אורגן מטבח ובשעה שש בערב היה בית-החולים מוכן ומזומן. בין הבנות שהשתתפו בטיפול בפצועים היו גם רחל אנטמן, חנה בילו, בלהה בן-עמי, חנה בן-סירה, צביה גולד, מרים ולדמן ורחל צוברי.
הציוד הרפואי שהועבר לבית-החולים פרויד הגיע זה לא מכבר מארצות-הברית, ומכשיר הרנטגן נתקבל מד"ר אליהו, חבר הארגון שהיה בעל קליניקה ברמת-גן.
לחזית עצמה נשלחו חובשים וחובשות מצוידים בנשק אישי וכן בתרמילי עזרה ראשונה ואלונקות. בין החובשות היו גם יפה נחמיאס (בבית הוריה התקיימו ישיבות של מטה מחוז תל-אביב ובמהלך הישיבות היתה יפה בעמדת שמירה), מזל פוגל, נחמה פנטי ורות קפלן. כן אורגנו עשר משאיות עם מזרונים, עליהם ניתן יהיה להשכיב את הפצועים, ובכל מכונית היו שני חובשים ונהג. את הפצועים קל העבירו לבית-החולים פרויד, בעוד הפצועים קשה הועברו לבית-החולים "הדסה". אחרי המיון וההרשמה ב"הדסה", היתה דרור סודיט רושמת את שם הפצוע, תפקידו ויחידתו ולוקחת מידו את נשקו ואת חפציו האישיים ומעבירה אותם למטה.12
ביום ראשון, ה-24 באפריל, הסתערו לוחמי האצ"ל על יפו הערבית. ארבעה ימים נמשך הקרב, שהיה קשה וגבה מחיר יקר (32 הרוגים ו-77 פצועים). לצד הבנים, לחמו בחירוף נפש גם בנות: שולמית פולק (ראה להלן), רחל יונדוף וזהבה טייכנר, בלהה בן-עמי ששימשה מפקדת עמדה בבית-הספר אליאנס, לאה טרטנר, רחל מאיה וחיה שפירא השתתפו בשמירה בעמדה ביפו, חוה סגל היתה אלחוטאית וכן השתתפו בקרב גרטה הרצל-לסקין, רבקה מיכאלי, יהודית קלצקי, חסידה שלזינגר וגרטה הרצל-לסקין. גרטה לסקין נולדה בוינה בשנת 1921. בצעירותה הצטרפה לתנועת בית"ר ובשנת 1939 עלתה בגפה ארצה באופן בלתי לגאלי, בעליית "אף על פי". שירתה שנתיים בפלוגות בית"ר והצטרפה לאצ"ל. נעצרה על-ידי הבריטים ושוחררה לאחר שישבה שנה וחצי בבית-הסוהר בבית-לחם. לאחר השחרור המשיכה את פעילותה באצ"ל.

שולמית פולק ("ניצה")13
שולמית (שולה) לבית סלונים נולדה בחברון, נצר למשפחה חברונית ותיקה, ולאחר פרעות תרפ"ט עברה המשפחה לתל-אביב. שולה היתה בת הזקונים שנולדה להוריה אחרי 8 בנים ובנות. האווירה בבית היתה דתית לאומית ושולה נשלחה ללמוד בבית-הספר הדתי "תלפיות". לאחר שסיימה שמונה כיתות של בית-הספר העממי, המשיכה את לימודיה בגימנסיה "תלפיות", ובמקביל הצטרפה לבית"ר. המפקדת שלה בבית"ר היתה דבורה שניידמן, שליוותה אותה מאוחר יותר גם לאצ"ל וכינוייה "חגית". כעבור שנתיים, בגיל 16, נשלחה שולה לקורס "סגנים", בו השתתפה, בין היתר, גם דרור סודיט. בשלב הראשון התקיים הקורס בתל-אביב, שם למדו לימודים תאורטיים וכן את השימוש באקדחים. החלק השני של הקורס התנהל בשוני, שם למדו החניכים את השימוש ברובים ובמקלע "ברן". לאחר סיום הקורס הדריכה שולה, שקיבלה את הכינוי "ניצה", שתי קבוצות חניכים: האחת של בנים והשנייה של בנות. לאחר שסיימו החניכים את הטירונות, שכללה את לימוד האידיאולוגיה ודרכי הקונספירציה של הארגון וכן את השימוש באקדחים, הם עסקו בעיקר בהדבקת כרוזים.


שולמית פולק

אחיה של שולה, נחום סלונים, היה מפקד בכיר בח"ק, ומטבע הדברים היא הכירה את חבריו ושמעה על מעלליהם. בעקבות היכרות זו, מילאה שולה גם תפקידים מיוחדים, כמו העברת נשק אל מחוץ לעיר ולעיתים אף שיתפוהּ בפעולות ממש. כך היא לקחה חלק בהעברת הכסף שהוחרם ב-12 ביוני 1946, בשעה שהועבר ברכבת שנסעה מחיפה לקנטרה (ראה לעיל). שולה השתתפה גם בסיורים מוקדמים לקראת ההתקפה על שדה התעופה בקסטינה.
שלושה מאחיה של שולה ישבו במעצר: יעקב, מרדכי ויצחק. אח רביעי, נחום סלונים, נעצר בשם בדוי, אולם הצליח לברוח, יחד עם יצחק פרידמן, ממחנה המעצר בלטרון. ההורים חששו ממעצרים נוספים, ועל-כן הקפידו מאוד על תנועותיה של שולה בת-הזקונים, שהצליחה במשך תקופה ארוכה להסתיר את השתייכותה לאצ"ל.
כזכור, נתפסו יוסף שמחון ומיכאל אשבל לאחר ההתקפה על מחנה הצבא בצריפין. השניים נשפטו למוות וכדי להצילם החליטה מפקדת האצ"ל לחטוף בני-ערובה. שולה יצאה בלווית אחד הבחורים לביקור בבתי-המלון השונים כדי לברר היכן מבלים הקצינים הבריטים. בעקבות המידע שנאסף, נחטפו ב-18 ביוני 1946 חמישה קצינים בריטים, ותמורת שחרורם הומר גזר-דין המוות שהוטל על שמחון ואשבל במאסר עולם.
שולה היתה גם קשורה לפיצוץ מטה המשטרה בחיפה, שנעשה באמצעות פצצת החבית. על משאית הוצב מתקן מיוחד עליו הועמסה פצצת החבית, שהועברה מבני-ברק לחיפה. תפקידה של שולה היה לנסוע, יחד עם אברהם מיקה, על אופנוע כדי ללוות את המשאית לאורך כל הדרך, לבדוק את מצב המחסומים ולדווח על-כך לנהג המשאית. ב-29 בספטמבר 1947 עצרה המשאית מול הכניסה לבניין המשטרה בחיפה, כאשר בתא הנהג יושבים שני לוחמי האצ"ל. אחד מהם שיחרר את הפצצה בעזרת ידית מיוחדת והחבית התגלגלה על הקרקע ונבלמה בקיר הבניין. כעבור שניות מספר אירעה התפוצצות אדירה, שהרסה את שבע קומותיו של בניין המשטרה.
סמוך להכרזת עצרת האו"ם מן ה-29 בנובמבר 1947, החלו, כזכור, ערביי יפו לתקוף את שכונות הספר של תל-אביב. במשך מספר חודשים לחמה שולה עם יחידתה בעמדות, ומפעם לפעם אף יצאה עם הבחורים לסיורים ולפיצוץ בתים בעומק מנשייה. כשהחלה ההתקפה על יפו בפסח תש"ח, לקחה בה שולה חלק יחד עם הבחורים. באחד הקרבות שהתנהל עם השריון הבריטי, ראתה שהמקלען נפצע, ומיד תפסה את הברן, זחלה לעבר הכביש והחלה לירות צרורות לעבר המחסום. יחד עם שולה לחמה רות קפלן כחובשת קרבית. רות, ילידת גרמניה, עלתה ארצה בשנת 1934 בגיל 4. לאחר שסיימה את גימנסיה "תלפיות" החלה את לימודיה בבית-הספר לאחיות שליד בית-החולים "אסותא". בהיותה אחות, עזרה רבות לפצועי האצ"ל ובקרב על יפו עברה מחזות נוראים בטפלה בפצועים מבלי שהצליחה להציל את חייהם.
במהלך ההתקפה על יפו היה צורך בכמויות גדולות של נשק וחומר נפץ, שחלקם בא מייצור עצמי.

ייצור נשק
הייצור החל עוד בתקופת המחתרת, אולם קיבל תנופה גדולה בסוף שנת 1947 ותחילת 1948. בזיכרונותיו כותב מפקד הארגון כי:14
הצלחנו לייצר במשך חודשים ספורים כמה אלפי תת-מקלעים, אלפים רבים של רימוני-יד, מרגמות משוכללות בקוטר של 2 אינטש, וברבות הימים - מרגמות משוכללות מאוד בקוטר של 3 אינטש.

בעת ההתקפה על יפו אף אולתר בית-מלאכה מיוחד לתיקון כלי-נשק.
גם חומר-נפץ הוכן בייצור עצמי, ובשלביו המתקדמים הגיע הייצור לכדי 50 ק"ג ט.נ.ט. ליום.15 במרוצת הזמן הצליח המפעל לצבור מלאי של טונות אחדות והודות לחומר-נפץ זה יכול היה האצ"ל לבצע את כיבוש יפו, שבו השתמשו ביותר מחצי טונה ט.נ.ט.16
האחראי על הייצור מטעם המפקדה הארצית היה דוד גרוסברד ("אמציה"), ומינה דגן ניהלה את המשרד.
מינה לבית גולדברג נולדה בפולין ובשנת 1935, והיא בת 9, עלתה עם משפחתה ארצה. בשנת 1945 הצטרפה לאצ"ל ובתקופת הטירונות עסקה בהדבקת כרוזים וכן בהעברת דואר ונשק. לאחר מכן עברה קורס סגנים ועסקה בהדרכה. מסוף שנת 1947 ועד להקמתה של מדינת ישראל ניהלה מינה את משרד הייצור. היא דאגה לרישום הרכישות והמלאי וכן לתשלום המשכורות וחשבונות הספקים. לאחר פרשת "אלטלנה", הצטרפה מינה לגדוד האצ"ל בירושלים ושירתה בו עד לפירוקו בספטמבר 1948. בשנת 1950 נשאה מינה לאהרון דגן ממפקדי הארגון.

במהלך הקרב על יפו, היה צורך בכמויות גדולות של חומר-נפץ ותוך כדי הגברת קצב הייצור, קרתה התפוצצות שקטלה את חייה של ציונה יפת.

ציונה יפת
ציונה נולדה בתל-אביב בכ"ב בניסן תר"ץ (20 באפריל 1930). היא למדה בבית-הספר "השחר" ואחר למדה תפירה בבית-ספר מקצועי. בגיל 13 נתייתמה מהוריה ועבדה כתופרת לפרנסתה.
בגיל צעיר הצטרפה לאצ"ל ולהפתעת מפקדיה, ביקשה לעבוד במחלקת הייצור וכך עשתה. כאשר החל הקרב על יפו, הוטל עליה להכפיל את מאמציה, כדי למלא את החסר בתחמושת ורימונים. ציונה עבדה ללא הפוגה בעליית גג שברחוב מזא"ה ומנעה שינה מעיניה. בכ"ב בניסן תש"ח (1 במאי 1948), ביום הולדתה, אירעה התפוצצות בחדר הייצור, וציונה קיפחה את חייה. רק בת 18 היתה במותה.


ציונה יפת

בתקופת המרד נקברו חללי האצ"ל בחשאי, ולעיתים בשם "אברהם בן אברהם" וזאת כדי שלא ייגרם נזק לבני משפחתם. לא כן בהלוויתה של ציונה יפת, שנערכה בגלוי ברחובות תל-אביב בטקס צבאי. על מהלך ההלוויה כתב עיתון "המשקיף" מיום 3 במאי 1948:



הלוויה צבאית לחללי בני תל-אביב

חללי האצ"ל ציונה יפת, נוח גריזיק, אפרים הירש, אברהם מטרסו ויעקב גולדשטין שמת שלשום מפצעיו - הובאו אתמול לקבורה בטקס צבאי.
ההלוויה יצאה ב-4:30 אחר הצוהריים מחדר המתים של "הדסה". גופתה של ציונה יפת הובלה באמבולנס של החברה קדישא וגופות יתר החללים הונחו על מכונית משא. כן הועברו במכונית שתי גופות של אלמונים שטרם זוהו.
בהלוויה השתתפו כמה יחידות של האצ"ל על נשקן וכעשרה זרי פרחים נישאו בידי צעירות. ליד בית-הכנסת הגדול שברחוב אלנבי נעצרה ההלוויה ולאחר שנאמרו דברי תפילה, יצאו המלווים לבית-הקברות שבנחלת-יצחק. לאחר סתימת הגולל נאמרו דברי תפילה על-ידי החזן זסלר וקדיש על-ידי ההורים.
אחד המפקדים הספיד ונורו יריות כבוד. הטקס הסתיים בשירת "התקוה".


ביום שלישי, ה-4 במאי 1948, יצאו 250 לוחמי האצ"ל, בתיאום עם מפקדת ההגנה, כדי לכבוש את הכפר הערבי הגדול יהודיה, שהיווה איום מתמיד על פתח-תקוה.

הקרב החל בהפגזה רצופה ובעקבותיה הסתער חיל הרגלים על הכפר. כתוצאה מן ההפגזה, החלו התושבים להימלט לעבר וילהלמה הסמוכה והתנגדות הערבים הלכה ונחלשה. הקרב נמשך חמש שעות ובסוף היום נמצא הכפר ריק מתושבים.

חמישה שבועות החזיקו יחידות האצ"ל ביהודיה. בראשית יוני הוחל בהעברת גדודי האצ"ל לצה"ל ומפקדת האצ"ל חדלה לפקד על מסגרות צבאיות גדולות. באותו זמן ביקשה ההגנה ממפקדת האצ"ל לשלוח כוח לוחם נגד הלגיון הערבי ברמלה, כדי להקל על הלחימה שהתנהלה בלטרון. כתוצאה מכך הוקטן הכוח שהגן על יהודיה, ולא נותרו יחידות נוספות בעורף שיכלו לבוא לעזרה בשעת הצורך.
ב-11 ביוני 1948, לפני שנכנסה לתוקפה ההפוגה הראשונה, נערכה התקפה קשה על יהודיה:17
שריון האויב החל לנוע לעבר עמדותינו ופתח באש קטלנית. מאחוריו התקדם חיל רגלים של הלגיון הערבי עם אנשי כנופיות בלתי סדירות. אנשינו השיבו אש וגרמו אבידות לערבים. אך אלה התאוששו מהר, נערכו מחדש לקרב והסתערו על עמדותינו. הם התקדמו בשני צירים; מכיוון וילהלמה נע השריון ומכיוון לוד התקדמו הרגלים. לבסוף הצליחו לחדור אל מרכז יהודייה.

12 לוחמים, וביניהם שתי לוחמות, נפלו בקרב על יהודייה. על מותן של הלוחמות, מרים אהרוני ורות מוריץ, מספרת דוריס לנקין:18
יום אחד, ארבעה שבועות לאחר הכרזת מדינת ישראל, ניצבו שתיים מצעירות האצ"ל על משמרתן כצופות על מגדל המים של יהודיה. מזה ימים צִפתה יחידת חיל המצב ביהודיה בדאגה להתקפת-נגד ערבית חזקה מעבר וילהלמה. אנשי היחידה שלחו קריאה נרגשת אל ההגנה וביקשו תגבורת. השיבו להם בהבטחות חוזרות ונשנות ולבסוף בגידופים אך כל תגבורת לא נשלחה. באותו יום אביב נפלא נערכה התקפת-הנגד ממנה חששו. בטרם יהיה סיפק בידי שתי הנערות להצטרף אל חבריהן, הוקף מגדל המים והן נשארו מנותקות, ועִמן יחידה קטנה של מגיני המגדל.
קבוצה קטנה זו של חיילים יגעים ונואשים לחמה בחירוף נפש נגד כוחות מכריעים ביתרונם. בקרב מר פנים אל פנים נפלו כולם, בזה אחר זה. רק שתי הנערות נשארו על ראש המגדל. הן היו חובשות, לא חיילות - לא היו להן אקדחים גם לא סכינים. הן ידעו היטב אילו זוועות צפויות להן אם תיפולנה חיים בידי הערבים. אשר על-כן שמו קץ לחייהן על-ידי קפיצה מראש המגדל.

כעבור חודש ימים נכבשה יהודייה מחדש במסגרת מבצע "דני", אולם גופות שתי הבנות לא נמצאו ובמשך ארבע שנים נחשבו לנעדרות. רק ביום ה-6 במאי 1952 נאספו עצמותיהן והובאו למנוחות בקבר אחים בקרית-שאול בתל-אביב.

מרים אהרוני
מרים נולדה בתימן בשנת 1925 ובהיותה בת 17 עלתה ארצה. תחילה התחנכה בכפר הנוער מאיר-שפיה ואחר-כך עברה לתל-אביב. מן המעט שהרוויחה, הפרישה לתמיכה באביה שנשאר בתימן.


מרים אהרוני

בשנת 1943 הצטרפה לאצ"ל ומילאה תפקידים שונים במחלקת התעמולה והגיוס. עם פרוץ מלחמת העצמאות, יצאה לשמירה בעמדות שהגנו על תל-אביב מפני הפורעים הערבים. מרים צורפה לכיתת חבלנים שפעלה במנשיה ובאבו-כביר, ובפסח תש"ח השתתפה בכיבוש יפו. לאחר מכן נשלחה ליהודיה, שם נפלה בהתקפת הנגד של הלגיון הערבי. בת 23 היתה במותה.

רות מוריץ
רות נולדה ב-29 בינואר 1930 למשפחה ציונית באוסטרליה. האב חונך ברוח לאומית ובהיותו בן 13 נשלח ארצה כדי ללמוד בגימנסיה הרצליה בתל-אביב. עם שובו לאוסטרליה, נשא לאישה נערה שהגיעה לשם מארץ-ישראל, ובשנת 1935 עלתה המשפחה ארצה. רות השתייכה לתנועת הצופים ובגיל 15 הצטרפה לאצ"ל. הימים ימי הסזון ורות, שלמדה בגימנסיה "שלווה" בתל-אביב, גורשה מבית-הספר בגלל השתייכותה לאצ"ל. היא הגבירה את פעילותה בארגון וכעבור זמן נשלחה לקורס "סגנים". עם פרוץ מלחמת העצמאות יצאה עם חניכותיה לשמירה בעמדות שנבנו בשכונות הספר. במערכה על יפו הצטיינה בהגשת עזרה ראשונה לפצועי הקרב. לאחר מכן נשלחה ליהודייה, ובהתקפת הנגד הערבית נפלה. רק בת 18 היתה במותה.


רות מוריץ

זמן קצר לאחר החלטת האו"ם מה-29 בנובמבר 1947, החליטה הסוכנות היהודית להיענות להצעת האצ"ל ולפתוח במשא-ומתן בדבר שיתוף פעולה בין הארגון להגנה. המשא-ומתן היה ארוך מייגע, אולם ב-12 באפריל 1948, אישר סוף סוף הוועד הפועל הציוני את ההסכם עם האצ"ל.

ואלה פרטי ההסכם:
א - עמדות האצ"ל תהיינה נתונות למרותו של מפקד החזית הממונה מטעם ההגנה שיעביר למפקדיהן את הוראותיו באמצעות מפקד שיתמנה על-ידי האצ"ל.
ב - תוכניות ההתקפה בחזית א' (הערבית) ותוכניות התגובה בחזית ב' (הבריטית) תהיינה טעונות אישור מוקדם. פרטיהן, ביחס לאובייקט ולזמן, יתבררו בפגישות אישיות של הנציגים והמומחים. כמו כן יהיה האצ"ל מוכן לבצע תוכניות שתוטלנה עליו.
ג - את חברי האצ"ל יחייב העיקרון של התנגדות לניסיון לפרוק מעליהם את נשקם. בנסיבות מיוחדות יתחשבו חברי האצ"ל, הניצבים בעמדות מגן, במצבן של עמדות ההגנה הקרובות.
ד - לא תבוצענה פעולות החרמה של כסף בשטח הנתון לשמירה יהודית. מאידך לא יופרע האצ"ל באוסף כספים חופשי והמוסדות יאשרו, הן בארץ והן בתפוצות הגולה, כי אין האצ"ל מקבל מהם כל הקצבה מן המגביות הנערכות לצורכי הביטחון הכלליים.
ה - התוכניות לרכישת נשק תעובדנה מתוך התייעצות משותפת ותבוצענה מתוך הסכמה הדדית.
ו - ההסדר העקרוני הזה יהיה טעון, בטרם ייכנס לתוקפו, הבהרה ביחס לאי-אלה פרטים. על הנציגים והמומחים יוטל להבהיר פרטים אלה.


בהתאם לסעיף ו', ייכנס ההסכם לתוקפו רק לאחר דיון בין "הנציגים והמומחים", אולם רק ב-26 באפריל 1948, בעיצומם של הקרבות על יפו, התקיימה הפגישה בין נציגי ההגנה (ישראל גלילי ויגאל ידין) לבין נציגי האצ"ל (מנחם בגין וחיים לנדאו). בפגישה זו הוסכם שההסדר האופרטיבי ייכנס לתוקפו מיד. ואכן, כזכור, נערכה ההתקפה על יהודייה בהסכמת ההגנה.
מיד לאחר ההכרזה על הקמת מדינת ישראל, הזעיק המטה הכללי של ההגנה את נציגי האצ"ל וביקש שהארגון יתקיף את רמלה, כדי למשוך את כוחות האויב ולהקל על הקרבות הכבדים שהתחוללו בחזית לטרון. מפקדת האצ"ל נענתה לבקשת ההגנה וב-16 במאי החלה ההתקפה על העיר הערבית רמלה. מאות לוחמים השתתפו בקרבות הקשים שהתנהלו בחזית רמלה ונמשכו ארבעה שבועות (עד ה-11 ביוני, תחילתה של ההפוגה הראשונה). בין הבנות שהגישו עזרה רפואית לפצועים היו גם רחל אנטמן ובלהה בן-עמי.
52 לוחמים מצאו את מותם בקרבות רמלה, ביניהם שתי לוחמות: איזביצקי אלה וג'מיל שושנה.

אלה איזביצקי
אלה נולדה בשנת 1926 בביאליסטוק אשר בפולין, ובהיותה בת שש עלתה ארצה עם הוריה, שהשתקעו בנס-ציונה. אלה למדה בבית-הספר היסודי במקום ואחר השתלמה במשך שנה בחקלאות במשק הפועלות בעיינות. אלה עבדה במחנה הצבאי בתל-נוף ולאחר שהצטרפה לאצ"ל, העבירה לארגון ידיעות ומסמכים הקשורים במחנה, שהיו לעזר רב בחדירה הנועזת של אנשי הח"ק לשם.


אלה איזביצקי

בשנת 1946 יצאה לרמת-גן כדי להשתתף בקורס "סגנים", ולהוריה - שלא ידעו על פעילותה בארגון - סיפרה שהיא נוסעת לקיבוץ. רק כעבור זמן נתגלה להם סודה.
עם פרוץ מלחמת העצמאות, עברה אלה קורס חובשות, ובקרב על יפו השתתפה כחובשת. גם בהתקפה על רמלה היתה אחת החובשות, אולם כבר ביום הראשון לקרבות נפגעה מצרור כדורי האויב בשעה שטיפלה באחד הפצועים.
בת 22 היתה במותה.

שושנה ג'מיל
שושנה נולדה בשנת 1929 בתימן ובת שש היתה כאשר עלו הוריה ארצה והשתקעו בראשון-לציון. בגיל צעיר נאלצה לצאת לעבודה כדי לעזור בפרנסת המשפחה. היא עבדה בבית-אריזה, ועם סיום עבודתה בפרדס, מיהרה לבית-ספר ערב כדי להשלים את השכלתה.


שושנה ג'מיל

כעבור זמן עברה המשפחה לנתניה, ושושנה המשיכה לעבוד וללמוד, אלא שבנתניה חל מפנה חשוב בחייה - היא הצטרפה לאצ"ל. תחילה עסקה בהדבקת כרוזים ולמדה להשתמש בנשק, אולם עד מהרה התמסרה למקצוע החובשות. היא השתתפה כחובשת בקרב על יפו. בחזית רמלה פעלה בקווים הקדמיים, חילצה פצועים משדה הקרב וחבשה את פצעיהם. אולם באחד הימים לא שבה מן החזית ומאז הוכרה כנעדרת. כל החיפושים אחריה לא העלו דבר ורק כעבור ארבע שנים נאספו עצמותיה וביום י"א באייר תשי"ב (6 במאי 1952) הובאו לקבורה בקבר-אחים בקריית-שאול בתל-אביב.

הערות:



1. ראיון המחבר עם ברכה סטריזובר.
2. ראיון המחבר עם מלכה נתנזון.
3. מכון ז'בוטינסקי, עב-18.
4. ראיון המחבר עם פנינה מייטין.
5. מכון ז'בוטינסקי, עע/0/2.
6. דוריס כץ, הייתי טרוריסטית, עמוד 93.
7. דוריס כץ, הייתי טרוריסטית, עמוד 64.
8. ראיון המחבר עם אסתר גלעד.
9. הכוונה לפרופ' בן-ציון נתניהו שהיה מקורב לזאב ז'בוטינסקי, אבל לא היה מזכירו.
10. ראיון המחבר עם בלהה אפרת.
11. שם, שם.
12. חיים לזר (ליטאי), כיבוש יפו, עמוד 120 וכן עדות ד"ר אליעזר מתן, מכון ז'בוטינסקי, עמ-18.
13. עדות שולמית פולק, מכון ז'בוטינסקי.
14. מנחם בגין, המרד, עמוד 416.
15. עדות דוד גרוזברד, אצל ניב, מערכות האצ"ל, כרך ה', עמוד 344.
16. ניב, מערכות האצ"ל, כרך ו', עמוד 70.
17. עדות משה בן-שחר, מצוטט אצל יהושע אופיר, האצ"ל בפתח-תקוה, עמוד 313.
18. דוריס כץ, הייתי טרוריסטית, עמוד 111.