מבוא
חגיגת בת מצווה בהלכה / בני גזונטהייט
חגיגת בת המצווה נהפכה בדורות האחרונים לנושא חברתי וחינוכי חשוב, אשר זכה לדיונים הלכתיים על ידי גדולי הפוסקים זה כשמונים שנה, וגרם לוויכוחים חריפים. אין מקורות קדומים יותר המזכירים מנהג זה, אך יש לזכור שגם חגיגת בר המצווה אינה מוזכרת בגמרא במפורש.
הבאנו את תשובתם של חמישה פוסקים בלשונם.הקדמנו לכל תשובה רקע קצר על המחבר ותקופתו ("תולדות המחבר").ניסינו להדריך את הקוראים בתשובות על ידי הערות והסברים קצרים, על מנת להעמיק בדברי הפוסקים ובהבנת הגישה ההלכתית האופיינית של כל פוסק ("התשובה - סיכום, הדרכה והערות").סיימנו את הדיון בהצגת הקווים המיוחדים של אותו פוסק ("המאפיינים של התשובה").בפרק האחרון נסכם את כל חמש השיטות ונשווה את הגישות השונות.ננסה להסביר את הרצף ואת ההתפתחות של חגיגת בת המצווה בספרות הפוסקים באופן הגיוני והרמוני על רקע השינויים החברתיים במשך שמונים השנה האחרונות.
חשוב לבת המצווה להתמודד עם הנושא ההלכתי של חגיגת בת המצווה ולהכיר את הדעות השונות, אשר משקפות גם גישות חברתיות וחינוכיות שונות.בהצגת הדברים אין לנו כוונה לפסוק ולהכריע בסוגיה מורכבת ומעניינת זאת, אלא ברצוננו להראות ולהסביר את השיטות השונות בהקשרן הנכון, ולהדגיש את המשמעות החינוכית של חגיגת בת המצווה ביום כניסתה של הבת לעול המצוות.