קביעת תאריך החתונה / גבריאל גולדמן ומנחם בורשטיין
לחץ כאן לתצוגת הדפסה

קביעת תאריך החתונה

מחבר: גבריאל גולדמן ומנחם בורשטיין

בקיצורים ובהשמטות.

תוכן המאמר:
רקע רפואי
גלולות משולבות
גלולות פרוגסטרון
האם כדאי לקחת גלולות?
יש רופאי נשים הממליצים גם לנשים שיש להן מחזור סדיר ליטול גלולות.
המסתייגים משימוש גורף בגלולות

קביעת תאריך החתונה

 

הגדרות לשוניות הקשורות לפרק זה: נשתמש במינוח וסת כדי לציין את הדימום שמופיע כרגיל פעם בחודש. לעומת זאת נשתמש במינוח מחזור כדי לציין את משך הזמן שחולף מווסת עד וסת, והוא נקרא בשפה ההלכתית הפלגה.

 

 

רקע רפואי

המחזור החודשי נשלט על ידי פעילות הורמונלית של המוח והשחלות. במקביל להתפתחות הזקיק המוביל בשחלה, הולכת רירית הרחם ומתעבה כחלק מהכנת הרחם לקליטת הביצית המופרית. הזקיק בוקע והביצית חורגת ממנו ומתחילה את מעברה בחצוצרה לכיוון הרחם – זהו תהליך הביוץ. עוביה של רירית הרחם מיד לאחר גמר הווסת הקודמת הוא 5-1 מ"מ; בשלב הראשון של המחזור היא מתעבה עד כדי 10-8 מ"מ, ולאחר הביוץ היא מתעבה יותר, וכך היא נשארת כשבועיים. בהעדר הפריה מתבטלות ההכנות של הרחם לקבלת הביצית המופרית ולהתפתחות ההריון, הרקמה הרירית מתקלפת ונושרת החוצה וזהו דם הווסת, שמתחיל מחזור חדש. כאשר מתחיל הריון, הפעילות ההורמונלית משתנה, ועקב כך הרירית אינה מתקלפת.

 

אפשר לשלוט על התהליך באמצעות גלולות הורמונליות. יש גלולות משולבות המכילות אסטרוגן ופרוגסטרון והן נבדלות ביניהן במינון האסטרוגן ובסוג הפרוגסטרון, ויש גלולות המכילות פרוגסטרון בלבד.

 

גלולות משולבות

הגלולות המשולבות תוכננו בעיקר לצרכי מניעת הריון. נטילתן גורמת באופן מלאכותי לרמה גבוהה של אסטרוגן האופיינית למצב של הריון, ומצב זה 'מטעה' את בלוטת יותרת המוח. הגלולות מעכבות את פעילות ההורמונים LH  ו-FSH המופרשים מבלוטת יותרת המוח, ובכך הן גורמות לדיכוי הביוץ ולמניעת הפרשת הורמוני השחלה, ומשום כך רירית הרחם נשארת דקה, אחידה ויציבה. בזמן השימוש בגלולות נמצאת האישה במצב של חסר הורמונלי, מפני שהמערכת ההורמונלית הטבעית מדוכאת, והגוף מושפע רק מפעילות הגלולות. מקובל להפסיק את נטילת הגלולות לאחר זמן מסוים, כדי לאפשר התפרקות מתוזמנת של הרירית ותחילת מחזור חדש, וחוזר חלילה. אצל נשים מסוימות נטילת גלולות מעבר לזמן המתאים, דהיינו - נטילת כמה חפיסות ברצף, עלולה לגרום דימומים. אף על פי כן, היום כבר יותר מקובל בעולם ליטול כמה חפיסות ברצף, לאחר קבלת האזהרה על הסיכוי להתחלה פתאומית של דימום. כיומיים עד ארבעה ימים לאחר הפסקת נטילת הגלולות, רירית הרחם מתפרקת בדימום וסתי.

 

בדרך כלל מסווגים את הגלולות לפי כמות האסטרוגן שהן מכילות.

קיימות גם שתי דרכים אחרות לשילוב של אסטרוגן ופרוגסטרון. אחת היא מדבקה שמחליפים מדי שבוע (Ortho Evra). והאחרת היא טבעת שמכניסים לנרתיק למשך שלושה שבועות (NuvaRing).

 

יש לזכור כי ככל שרמת האסטרוגן נמוכה יותר, הסיכוי לכתמים ולדימומים גבוה יותר. כאשר נבחרת הגלולה לצורך מניעת הריון (שימוש לטווח ארוך), הנטייה הרפואית היא לבחור מינון נמוך ככל האפשר, בתקווה למנוע תופעות לוואי. כאשר משתמשים בגלולה למניעת חופת נידה (שימוש לטווח קצר למספר מועט של מחזורים), כדאי לבחור מינון בינוני לכתחילה.

 

גלולות פרוגסטרון

קיימות גם גלולות המכילות פרוגסטרון בלבד, לדוגמא גלולת פרימולוט נור (Primolut-Nur), ארגסט (Aragest), פרוורה (Provera); שבעזרתן אפשר לדחות את הופעת הווסת בימים אחדים. כיוון שרמת פרוגסטרון גבוהה שומרת על יציבות רירית הרחם, מתן פרוגסטרון ממקור חיצוני במשך חמישה ימים לפחות קודם לתאריך הווסת הצפוי מאפשר דחייה של הדימום. אחרי בעילת מצווה תפסיק האישה ליטול את הגלולות, הדימום יתחיל יומיים עד ארבעה ימים לאחר הפסקת השימוש בגלולות והוא עלול להיות רב מהרגיל. בשימוש ממושך בפרוגסטרון (10 ימים ויותר) ייתכן שהשפעת הגלולות לא תספיק כדי למנוע כתמים או דימום. גלולות כאלה מתאימות לכלות שיש להן וסת סדיר ומתועד, עם דימום וסתי קצר וללא כתמים; כשהן ניתנות על ידי רופא מיומן ובקי בחישוב התאריכים לקראת החופה, הן עשויות למנוע חופת נִדה. הבעיה היא שגם כלות שיש להן וסת סדיר עלולות לגלות שלקראת החתונה וההתרגשות הקשורה בה נגרמים להן שינויים במחזור.

 

אין מרשם אחיד לקביעת טיפול תרופתי לסידור המחזור לקראת הנישואין. הדבר תלוי בהיסטוריה של הווסתות של הכלה, ההפרשים ביניהן, משך הדימום, אפשרות של כתמים בין וסתיים, התוויות נגד רפואיות לגלולות מסוימות, ועוד. גם כאשר הכלה מדווחת על מחזור סדיר, לעתים כאשר עוברים על התאריכים הרשומים ביומן של הכלה - אם אכן קיים רישום כזה, מתברר שהסדירות היא יחסית בלבד, ושיש הבדלים בין הפלגה להפלגה.

 

האם כדאי לקחת גלולות?

כשתאריך החתונה כבר נקבע בבירור למועד של חופת נידה, או כאשר לאחר קביעת מועד החתונה השתנה המחזור של האישה וכתוצאה מכך אמורה להיות חופת נידה, אין כמעט ויכוח על הצדקת השימוש התרופתי למניעה – במידת האפשר – של חופת נידה.

 

יש רופאי נשים הממליצים גם לנשים שיש להן מחזור סדיר ליטול גלולות.

לשיטתם, בנוסף לסידור המחזור ולתכנון עיתוי הווסת הבאה למניעת חופת נִדה, עשויים להיות לטיפול בגלולות יתרונות נוספים:

1.    סידור המחזור עשוי להועיל לנשים עם כתמים בין וסתיים וכתמים סביב הביוץ, הפלגות לא סדירות, הפלגות ארוכות מדי (oligomenorrhea) או הפלגות קצרות מדי (polymenorrhea). ההשפעה החיובית של הטיפול נמשכת ברוב המקרים גם לתקופה שאחרי החתונה.

2.    הגלולות יעילות לקיצור משך הדימום הווסתי.

3.    יש נשים הסובלות מדימום כבד וממושך (menorrhagia) הגורם הפרעה באיכות החיים ועלול אף לגרום לאנמיה. הטיפולים הרפואיים לבעיה זו כוללים טיפולים תרופתיים, ובעיקר גלולות משולבות למניעת הריון.

4.    הסדרת הווסת עשויה לסייע לנשים הסובלות ממיעוט וסתות (הפלגות רחוקות oligomenorrhea), כגון נשים עם שחלות פוליציסטיות; ככל הנראה הטיפול אף משפר את אפשרות הפריון העתידי של בני הזוג.

5.    הטיפול עשוי לסייע לצמצם תופעות אסתטיות שסיבתן הורמונלית, כגון שיעור יתר ו'פצעי בגרות' (אקנה), דבר משמעותי ביותר לכלות לקראת חתונתן. אך כפי שכבר צוין לעיל, טיפול בגלולות עלול גם לגרום להיווצרות תופעות כאלה, ולכן כדאי להתחיל לקחת את הגלולות כמה חודשים לפני החתונה כדי לאפשר שינוי של סוג הכדורים או של המינון כדי להגיע לתוצאות המיטביות. נוסף על כך, חשוב להדגיש במיוחד בהתייחס לתופעות אסתטיות, שיש צורך בטיפול ממושך (לפחות חצי שנה), כדי לראות שיפור בשיעור יתר ובאקנה.

6.    הטיפול עשוי להפחית כאבי וסת קשים (dysmenorrhea).

7.    התסמונות הקדם וסתיות (premenstrual syndrome) מאופיינות במגוון תסמינים גופניים ונפשיים, המופיעים כשבוע לפני קבלת הווסת, ומתמתנים מהיום הראשון של הווסת, בהם כאבי בטן וגב, דיכאון וכאבי ראש, עצבנות וחרדה, תנודות במצבי הרוח ועוד. ניתן לנסות ולמעט תופעות כאלה בקביעה נכונה של סוג הגלולה, ובקבלת הסברים מדויקים לנטילה נכונה של הגלולות, והדבר עשוי להקל על הכלה לקראת חופתה. גם כאן, כפי שצוין לעיל, צריך מרווח של זמן כדי לאפשר התאמה מיטבית של הגלולות לכלה ושינויים במידת הצורך, במתן הגלולה או במינונה.

8.    היתרון הגדול בהסדרת הווסת בעזרת גלולות הוא שניתן להחליט מתי יש להפסיק את נטילת הגלולות, ואז בדרך כלל הדימום הווסתי יתחיל בתוך כמה ימים. הדבר חשוב כדי שמחד גיסא, הכלה תוכל להמשיך להיות טהורה עד אחרי ביאת מצווה, ולעתים הדבר נדחה לכמה ימים; ומאידך גיסא, מיד אחרי שהכלה נאסרת משום דם בתולים, אפשר להפסיק את נטילת הגלולות. סמוך לאחר מכן תתחיל הווסת, ואין צורך 'להפסיד' ימים עד אשר יתחיל הדימום הווסתי באופן טבעי.

 

המסתייגים משימוש גורף בגלולות

לעומת הדעה הממליצה על שימוש בגלולות כמעט בכל מקרה, יש רופאי נשים המסתייגים משימוש גורף בגלולות אצל כלל הכלות, אלא רק על פי הצורך ותוך כדי הפעלת שיקול דעת בכל מקרה ומקרה.

 

המסתייגים משימוש גורף בגלולות מתייחסים לתופעות לוואי לא נעימות, כגון בחילה, הקאות, שינויים רגשיים כגון עצבנות או דיכאון, ועלייה במשקל; אסטרוגן במינון נמוך עלול לגרום לירידת התשוקה המינית וליובש בנרתיק; כמו כן יש גם סיכונים רפואיים שעלולים להתרחש כתוצאה משימוש בגלולות, אף על פי שמדובר בסיכונים נדירים ביותר. המצדדים בשימוש גורף בגלולות משיבים כי המינונים השולטים בשוק היום נמוכים לעומת מה שהיה מקובל לפני עשורים אחדים, וכי החשש מתופעות לוואי ומנזקים בריאותיים שונים לטווח הקצר והארוך, אינו מבוסס. כדי למנוע חלק ניכר מתופעות הלוואי, צריך שרופא מומחה לגינקולוגיה, שיש לו יידע באנדוקרינולוגיה של הפוריות, יתאים לכל אישה את התכשיר המתאים לה ואת המינון המדויק.

 

ויכוח נוסף נטוש על מידת היעילות של הגלולות, ועד כמה שימוש בגלולות מצמצם למינימום הכתמות ודימומים בין וסתיים, שעלולים לגרום לחופת נידה. דהיינו - האם הכתמות ודימומים בין וסתיים בעת שימוש בגלולות הם מציאות רחוקה ונדירה או מציאות שכיחה יחסית.

לכל הדעות, כשמחליטים להשתמש בגלולות, חשוב להתחיל ליטול את הגלולות פרק זמן מספיק מוקדם לפני החתונה, לפחות שלושה חודשים. ההתחלה המוקדמת של נטילת הגלולות מאפשרת בדיקת יעילות של החפיסות ויכולת להאריך או לקצר את משך נטילת הגלולות על מנת לתזמן את הווסת בזמן הרצוי לקראת החתונה. מלבד זאת, כיוון שטיפול בגלולות עלול לגרום גם להיווצרות תופעות לוואי לא נעימות, שבדרך כלל חולפות תוך חודש חודשיים, כדאי להתחיל לקחת את הגלולות כמה חודשים לפני החתונה כדי לאפשר גם כאן שינוי סוג הגלולות או התאמת המינון כדי להגיע לתוצאות המיטביות. בדרך כלל לא צריך לשנות את מינון הגלולה ובהתנסות של חודש עד שלושה חודשים חולפות תופעות הלוואי המוכרות.