|
אם יש לאדם אחד רשות, ואולי חובה, ליטול אדם אחר ולהפנים בו, בדרך כלשהי, אידיאות מכובדות ולא עוד אלא שהשכם ככל האפשר, ועוד בטרם ידע הלה את נפשו?4שאלה ריטורית היא. יזהר הוא כידוע מגדולי הלוחמים נגד החינוך לערכים. מסקנתו בסוף ספרו זה היא: "לא צריך לחנך לערכים וגם אי אפשר". רתיעתו מכך מופלגת וקנאית: "החינוך המעצב" הוא בעיניו "עריצות עטופת ערכים".5 עם זאת, הרי שאלתו המצוטטת לעיל חושפת את האמביוולנטיות האמורה. ראשית, התהייה - המנוסחת במילים "אם לאדם אחד רשות" - תהייה מוסרית היא. ביסודה מונחת ההנחה על קיומו של ערך בעל תוקף מחייב, המעניק אותה "רשות", או שולל אותה. שנית, ניסוחה של אותה מובאה חושף את הספק שבלב הכותב עצמו; שכן, שיעורו של פסוק זה כך הוא:
כאן קורה דבר מיוחד, שלאחר שרצה אדם בהם וכבר הם מתקיימים ברצותו - מתחזקים הערכים ונוטלים לעצמם עליונות וחוזרים ונופלים עליו ותובעים ממנו תביעות כאילו הם תביעות שמעליו, ותביעות שמעולם גבוה יותר.9אלא, שיזהר רואה עצמו חייב להילחם באותו "דבר מיוחד", שהוא לדידו אשליה של "כאילו הם תביעות שמעליו", ואליבא דאמת אינם אלא "למען שלום נפשו", והם "כמין פורקן נפשי לבני אדם הנוגע, בין השאר, לרגשי אשמה ובושה המעיקים עליהם".10 בחיטוט פסיכולוגי ובסיגנון אירוני זה מבקש יזהר להימלט מאותה תהייה אמביוולנטית, שמא אותן תביעות הנתבעות ממנו - כמכל בעל תבונה - אכן "תביעות שמעולם גבוה יותר" הן.
להיות אדם הוא להיות חסר מגבלות, ספונטני, "ראשיתי", חפשי מ"גדרות", חפשי מהתחייבויות שכפו על סבתא ועל סבא "תרבות", "מנהגים", "ערכים", ושאר אמצאות להחנקת האותנטיות ה"ערומה" (והערומה...), היחיד ודחפיו בזה הרגע - אלה כל היסודות של המחשבה ושל המעשה.11המונחים המצוטטים כאן במירכאות מייצגים את לשונם של המבקשים לשחרר את האותנטיות ה"ערומה" מהתחייבויות כלשהן. נטיות אלה של שוללי הערכים מכנה ברזל בשם "מגמות פירוק אטומיסטיות",12 והוא מבקש להוכיח שבלא ערכים מתפוררת האישיות - ומתפוררת החברה, התרבות והדעת - לאירועים אטומיסטיים נעדרי כיוון של "קפיצות מרגע של תגובה אל רגע של תגובה".13 תפיסה כזו של האישיות, טוען ברזל, אף שוללת את החירות: "אישיות מפוררת ומגיבה מאבדת את חירותה",14 וכן שוללת היא את אפשרות השיפוט והביקורת:
בכדי שתהיה ביקורת השיפוט, הכרחי שמלבד התכנים של המקרים הממשיים יהיה נוכח בהם גם משהו, שהוא בעל חלות חורגת מהמצב הנתון ושומר(ת) על חלותה(ו) לקראת כל אשר יהיה וייעשה בתנאים דומים. 15אלא שכאן מתגלה גם אצל ברזל מידה כלשהי של אמביוולנטיות: אותו "משהו, שהוא בעל חלות חורגת מהמצב הנתון" - האם הוא בעל תוקף אוניברסלי? כאן, כמדומה, פוסח ברזל על שתי הסעיפים: מצד אחד הוא מדגיש את "הצורך בתוקף אוניברסלי למשפטי הערך ולביקורת", מצטט את הייר: "למשפטי הערך אופי אוניברסלי ברור",16 ואת קולברג, המדבר על "מוסריות בעלת עקרונות אוניברסליים";17 אולם מצד שני הוא נראה כמהסס בייחס להיקפה של אותה אוניברסליות. מערכת הערכים המחייבת היא, לדעתו, אותה "מערכת ערכים שהיא משותפת לנו ולשותפינו בתרבות ובחברה".18 כלומר: אין ערכי המוסר בחינת צוו קטיגורי לכל בעלי התבונה - כלשונו של קנט19 - אלא הם נובעים מתהליכים תרבותיים-חברתיים, ולפיכך תוקפם יחסי הוא למיסגרת התרבותית-חברתית.
היכולת האנושית הייחודית "לרצות" נשארת ריקה כל עוד לא הושלמה על-ידי המקביל לה, לרצות מה שאני "חייב".וכאן מוסיף ברזל את פירושו המצמצם:
חובה זו נובעת מהיותי מעוצב באותה מערכת ערכים שממנה עלי ליטול את קני המידה של שיקולי.20ואותה מערכת ערכים אינה מערכת אוניברסלית, אליבא דברזל, אלא ספציפית לקבוצת אנשים ספציפית:
יכולת האדם להבחין באה לו ממבנה אישיותו, שנעצבה במערכות ערכים מעניקות משמעות, וזאת בקבוצות אנשים שמערכות כאלה כוננו מסגרות זיקתם ההדדית.21
אוריינטציה אוניברסלית בעלת עקרונות מוסריים" פירושה שממוזגים כאן האוניברסליות המבנית של עקרונות מוסריים כלל-אנושיים במידה רבה, ועוד עם האוניברסליות באשר לחלות הכללית של העקרונות באותה תרבות וחברה, בכל מצב ומקרה.22לפנינו אפוא מעין אוניברסליות "ממוזגת" וממותנת.
משפטי הערך והגדי הביקורת יחסיים (רלטיביים) באשר מקורם במערכת ערכים מסוימת, ולא (לא בכל) באחרת, אולם אינם חלים על מקרים בודדים בלבד, אלא בתוקף אוניברסלי על כל מקרה שהיה ושעתיד להיות בתוך אותה מערכת.23ברזל מגדיר כאן אפוא מושג מוזר של "אוניברסליות בתוך מערכת". אף מביא הוא דוגמה לקיומו של "יצור" כזה:
למשל: נקמת דם היא מצוה אוניברסלית, החלה על כל מקרה דומה בתרבות וחברה מוסלמית, וממצוה זו לומד האדם המשתייך לתרבות וחברה זו, להחיל באופן דידוקטיבי על כל מקרה פרטי.24אמנם אין מצב זה של הכרה מוסרית אלא שלב מוקדם בהתפתחות החברה - ממשיך ברזל בטיעונו - ואילו בשלבים מתקדמים יותר, הרי "מעצם מבנהו התבוני של האדם" נשארת "יכולת בלתי מנוצלת להתקדם". משמע, רואה ברזל את הערך המוסרי כבעל תוקף מקיף יותר, הנובע מתבונתו של האדם - אך עצם הכפפתו של המוסר לתהליכים סוציולוגיים מכניסה בו נימה של רלטיביזציה.
סובלנות זו היא "המתירנות הלגיטימית" כביכול, המושתתת על ערכי הליברליזם המערבי, והיא אשר נותנת לגיטימציה עקיפה לחוסר התגובה מכל סיבה שהיא.28אין הכותב שלם אפוא עם "ערכי הליברליזם המערבי", וליבו מהסס בין התייחסות חיובית למתן לגיטימציה לערכים אלה, לבין התייחסות של מתן "לגיטימיות כביכול" בלבד. יעקבזן ממיין את כל הסיבות האפשריות להעדר תגובה מצד החברה המודרנית לסטיות של יחידים בה, ומייחס את רוב הסיבות האלה לתופעות הסוציולוגיות הכרוכות בחברה זו. כאמור, אין אתה יודע אל נכון את עמדתו הוא. עם זאת, דומה שהוא מרמז על עמדתו בסיום מאמרו:
האם לא קרוב היום, שבו כל סטיה מנורמות החברה תזכה ללגיטימציה אוטומטית? ואם כל סטיה תהיה לגיטימית, כיצד תתאפשר האינטראקציה בין בעל תפקיד חברתי ובין שותפי התפקיד שלו? האם בכלל ניתן לתאר חיים חברתיים כלשהם בתנאים כאלה? או שמא יגרום המטבוליזם החברתי, עוד בטרם יתהווה מצב קיצוני כזה, לתגובה ריאקציונית אשר תעצור את השינוי החברתי, כולו או בחלקו, תצמצם את חופש הפרט, את הסובלנות ההדדית ואת השויוניות, בדכים כפייתיים או אף אלימים, ובכך תחזיר לחברה מידה מינימלית של סדר ויציבות - ולו גם במחיר מורשתה הערכית?29כאן יוצא, כפי הנראה, הסוציולוג משריונו המדעי הנייטרלי, והוא חושש לקיומם של "חיים חברתיים כלשהם בתנאים אלה". כמוהו כברזל, החושש מ"מגמות פירוק אטומיסטיות", כמובא בסעיף הקודם. יעקבזן מבקש לעצור את המתירנות בטרם שואה. שכן, המורשת הערכית של המתירנות, עם כל היותה "לגיטימית ונחוצה" - כאמור לעיל - נחותה היא בעיניו מן הערך המוסרי של מניעת "דרכים כפייתיים או אף אלימים".
אנו יכולים להתקרב אל המטרות הללו אך לא להשיגן - אומר הפסיכולוג; כדאי להתקרב למטרות אלו - אומר המחנך. בקיום יחדיו של הראייה הפסיכולוגית ושל הראייה החינוכית מונחת זכות הקיום של שתיהן.30המתח של "קיום יחדיו" של הניגודים מאפיין אפוא את גישתו. בבקשו לטעת במחנך תחושת אחריות מופלגת כלפי יצורי האנוש הרכים הנתונים לטיפוחו, דואג פרנקנשטיין במיוחד לקידומם של החלשים:
פסיכולוג שאינו רוצה לבסס את מחקרו על שיקולים כגון דאגה לקידום הילד אפשר שיקבל את הטענה כי פיגור משני הנגרם עקב גורמי-סביבה שליליים אינו ניתן לתיקון, ואולם לא יתכן שמחנך יקבל טענה כזאת. 31דומה שבניסוח זה היטיב פרנקנשטיין לתאר אותו מתח דיאלקטי שהוא מוטרד בו: הפסיכולוג שבו - אין לו אלא מחקרו, נתוניו ומסקנותיו; אין הוא מוגבל בשיקולים של דאגה לערכים כלשהם; מסקנותיו האמפיריות הן עבורו בגדר חוק-טבע. ואילו המחנך שבו מתקומם כנגד כניעה זו למסקנות האמפיריות; אין הוא מסתגר בהיכל השן המדעי; אין שיקוליו נייטרליים אלא ערכיים - "הדאגה לקידום הילד" היא המדריכה את מנוחתו. תיאורו של מתח דיאלקטי זה שבין הפסיכולוג והמחנך, אין משמעו העמדת שני הקטבים על מישור אחד. במאמר זה - "תפקידי ההכשרה של ביה"ס לחינוך" - משליט המחבר את המחנך שבו על הפסיכולוג. שיקולו הערכי - הדאגה לקידום הילד - מביאו לבקש דרכים מדעיות להיאבק במדען שבו; והמבקש בכל ליבו - חזקה שימצא מבוקשו. מבוקשו של פרנקנשטיין הוא:
להעריך הערכה ביקורתית את מימצאי אותם המחקרים האומרים כביכול שלא הוכח שאיכות עבודתו של בית הספר יש לה משקל מכריע בהעלאת רמת החשיבה של הילד.32מחקרים אלה מבקשים לבחון את השתנות רמת החשיבה של הילד כפונקציה של איכות ההוראה. אולם - טוען פרנקנשטיין - לצורך אותה בחינה חייב החוקר להגדיר תחילה אותו משתנה בלתי תלוי שבהקשר הפונקציונלי הנחקר; על החוקר להגדיר אפוא את איכות ההוראה. והנה, כאן מוצא פרנקנשטיין את הפירצה המבוקשת בחומתם של אותם מחקרים מדעיים שעורכיהם אינם רוצים לבססם "על שיקולים כגון דאגה לקידום הילד". הגדרתו של הנושא הנחקר נתונה, כידוע, לבחירתו של החוקר בטרם ניגש למחקרו, וההגדרה הרווחת במחקרים אלה - הוא טוען - מצמצמת את המושג "איכות ההוראה" של בית הספר לתחום הוראת התכנים בלבד, ואינה כוללת בו גורמים כגון מעורבות אישית של המורה, טיפול אינדיבידואלי, קשר עם הבית, מעקב, וכיוצא בזה. הכללתם של כל הגורמים הללו מביאתו להציע הגדרה חדשה להוראה:
ההוראה היא מכלול פעילויותיו של המורה המתוכננות ומיועדות לפתח בתלמידיו, באמצעות הידע, המיומנות והערכים הניתנים להקנייה, חשיבה רציונלית ודיפרנציאלית בלווית מעורבות ואחריות לחשיבה וללמידה.33פרנקנשטיין מודה שהגדרתו היא "הגדרה נורמטיבית אידיאלית", אך הוא מאמין שהגדרה תובענית זו עשויה לעזור בביסוסן של "גישות רצויות מבחינה אישית וחברתית בקרב הילד", ולפתח את תחושת אחריותו של המחנך כלפי חניכיו.
תפקידו הראשון של איש חינוך המעוניין לחולל שינויים יהיה אפוא הכרת החיצון הזה כפי שהוא מתגלה בליקויים מסוימים בהתנהגותנו החברתית - ומתוך הכרה זו יגיע המחנך אל "הדגשת החשיבות של חיזוק הערכים הפנימיים ע"י ההוראה".34הנה כי כן עומד פרנקנשטיין במאמר זה - במחלוקת שבין שוללי החינוך הערכי לבין מחייביו - בצד המחייבים. אולם, עיון במאמרו "האמתי והמזויף" יגלה אף אצלו את האמביוולנטיות שנדונה לעיל לגבי ההכרה בתוקפם המוחלט של ערכים מוסריים.
להעמיד בסימן שאלה את האמונה - התפלה על-פי-רוב - בתוקף המוחלט של המציאות האנושית כפי שהיא מופיעה, ולעורר את הספק באמיתיות המוצהרת של התנהגות האדם.35המחבר מבקש אפוא להזהיר מפני אשליות, המצויות כרגיל, בהצהרותיו של אדם על מניעי התנהגותו. מטרת החינוך היא, לדעתו, מניעתן של אשליות כאלה, ויצירת מודעות למניעים האמיתיים:
המשימה הדוחקת ביותר העומדת לפני התירפיה והחינוך היא זו: לסייע בידינו לגלות מדוע אנו נזקקים לאשליות אלו, כל אחד בדרך המיחדת לו (שהרי כל אדם הוא מזויף במידת מה ומסיבה שונה). 36הטיפול בנושא זה הוא, לפי זה, אינסטרומנטלי ולא ערכי; התירפיה שבחינוך היא במוקד ולא ההתנהגות המוסרית; קיומו התקין של האדם, ולא מוסריותו. זו אף הצהרתו של פרנקנשטיין בפתח מאמרו זה: "המזויף הוא קטגוריה של קיום ולא של מוסר".37 יחוס תוקף מוחלט לדרישות מוסריות חשוד בעיני הפסיכולוג כגורם להדחקות: "כל צורה של מוסר מוחלט היא תוקפנית".38
מפני שהאידיאל שלהם הוא אמת ויושר מוחלטים והם מאשימים ומגנים את עצמם על היותם נאלצים ל"שקר" ול"רמות".41כלומר, פרנקנשטיין מייחס אמיתיות לדוגלים בתוקפם המוחלט של הערכים אמת ויושר, אף בשעה שהם נכשלים - תוך התלבטות וסבל - בזיוף.
1. קבלת המוסכמות - עלולה להיות מזויפת ועשויה להיות אמיתית - הכל לפי המניעים שביסודה.42החורז את הקריטריונים המופיעים בדוגמאות אלה - ומבקש את המניע המשותף בהם - יגלה, כאמור, קריטריון מוסרי - פעילות מתוך שיקול מודע של חובה, ולא מתוך נטייה והיפעלות -
אם המניע הוא חיצוני - ציפייה לתגובות חיוביות של החברה, או חשש מפני תגובותיה השליליות - אין בקבלת המוסכמות משום אמיתיות; אם, לעומת זאת המניע הוא פנימי, היינו ההכרה כי "השולטים בחברה מיטיבים לדעת מה שהם עושים" - כי אז קבלת המוסכמות אמיתית היא.
2. אף המרידה במוסכמות עלולה להיות נעדרת אמיתיות, כפי שהיא עשויה להיות אמיתית. אם מודע המורד במוסכמות לתוצאות האפשריות של עמדתו זו, ומסוגל "לראות בעצמו ולהראות לאחרים את ההצדקה האובייקטיבית לכך" - הרי זו עדות לאמיתיותו; ואילו אם הוא "מסכים מתוך ריגוש ובלא בקרה לכל 'נגד' " - אין בעמדתו זו אלא זיוף.43
3. האומץ הוא אמיתי רק כאשר הוא מלווה ספק ושיקול, והוא נעשה מזויף כאשר הוא מאופין בניפוח עצמי, בתוקפנות ובסילוף המציאות.44
4. ההתלהבות היא מזויפת אם טבועים בה סימנים של היסטריה ולחץ; היא אמיתית אם היא מכילה יסודות של מכוונות ושל תחושת האני בתור מכשיר של הגשמה ולא בתורת מרכז של התייחסות.45
מוטל על המורה להבחין בין משמעותם האוניברסלית ובין משמעותם האישית לגבי היחיד הלומד.47יתר על כן, חששותיו של פרנקנשטיין כפסיכולוג מביאים אותו לידי הימנעות מהגדרת הנורמטיבי, שמא תגרום הגדרה זו לבריחה מחובת ההגשמה:
לגבי מחנך המתכוון בראש וראשונה להגשמה ולא להגדרת הנורמטיבי, עלול דוקא מושג אחרון זה לשמש מעין מפלט ומקלט שלתוכו הוא בורח מחובת ההגשמה.48כבר נאמר לעיל - בסעיף כט שבפרק הראשון - שהחששות לתקינותו הנפשית של החניך מוצדקים הם ומחייבים את המחנך בעקיבה מתמדת אחר תקינות זו; אולם ככל שהם מוצדקים, אין בהם כדי למנוע את ההצבעה על תוקפו המוחלט של הציווי המוסרי והעמדתו על בסיס רלטיביסטי.
עשה אותה לקניין העולם המשכיל כולו. יש תרבויות שונות, כל תרבות ותרבות צומחת, מתפתחת, ואחר כך היא מתנוונת; כל אחת ואחת יש לה הערכים שלה. אבל מכאן אין אפשרות לשפוט ולדון, ולמצוא קרקע יציבה תחת רגלינו.50מחנך אשר אכן מבקש למצוא קרקע יציבה תחת רגליו ותחת רגלי חניכיו - חייב אפוא להשתחרר מאותן דעות קדומות לגבי הרלטיביות של הציווי המוסרי, כמו מדעות קדומות בכלל, ולבנות את עולמו על אותו בסיס מוסרי אוניברסלי של "ההולכים בדרך הישר גם בהליכות העולם".51 בנייה זו מחייבת מאמץ חינוכי לטיפוחן של המתינות, הריסון והחשיבה הרב-צדדית, ולמניעתה של האינדוקטרינציה. זהו מאמץ של צעידה על החבל הדק המתוח בין הכרה בתוקפו המוחלט של הציווי המוסרי, לבין מניעתה של קנאות ושל חשיבה סטיריאוטיפית. 52