הנצרות והאיסלאם, כדתות ייחודיות, הן ענפים מסתעפים מן העץ היהודי. למרות סילופן את האמת והתכחשותן לה הן מושפעות ממנה ביסודן ומשמשות מנוף לתמורה משיחית עתידה, אף בלי שהן יודעות על כך או מתכוונות לכך. הגאולה תבוא, כאשר "ישוב העץ אחד, ואז יפארו ויוקירו השורש אשר היו מבזים אותו". לנצרות ולאיסלאם יש אפוא תפקיד דיאלקטי: פרשנות מטעה ומרחיקה זמנית מן המקור, כדי לשמש "הצעה והקדמה למשיח המחוכה". דווקא הגלות מקדמת את סיכויי התממשות החיזיון המשיחי האוניברסלי הזה!
הטקסט מצוי בחוברת לתלמיד, בעמ' 116
ריה"ל מתדיין כאן הן עם החברה היהודית בגולה והן עם החברה הסובבת, על גילוייהם האמיתיים של הכוח ושל החולשה בהיסטוריה. זאת אגב מתיחת ביקורת על שתיהן ואגב הצגת היהודי כחזק, דווקא לפי קריטריוני החברה הסובבת. בולטות בדיון זה כמה נקודות חשובות:
א. החברות הנוצריות והמוסלמיות בתקופתו של ריה"ל מבליטות עוצמה פיסית. דא עקא: הן מתפארות דווקא בקדושיהן, שהם חלשים פיסית וחזקים רוחנית. אין זאת, כי אם העוצמה האמיתית, והיא הרוחנית, בולטת על רקע החולשה הפיסית.
ב. תופעת המרטירולוגיה - המוות על קידוש השם - היא תופעה של בודדים בנצרות ובאיסלאם. אצל היהודים תופעה זו מאפיינת את הכלל.
ג. משמע: ראויים אנו, היהודים, לשבח ולהוקרה מפי הנוצרים והמוסלמים על עצמתנו הרוחנית, דווקא לפי קני-המידה שלהם. הרי דווקא לפי דבריהם אנו חזקים מהם. ריה"ל רואה במרטירולוגיה השפעה ברורה של היהדות על הנצרות ועל האיסלאם כביטוי לדבקות חסרת פשרות באמת פנימית.
ד. מכאן ביקורתו של ריה"ל על החברה היהודית בגולה: רק מיעוט בקרבנו רואה בגולה גורל רע, בעוד שהרוב הסתגל אליה, נאחז בה ומנסה למצות ממנה את הטוב החומרי. כל אימת שהיהודים משתבחים בכוח ובעצמה פיסיים מדומים, שם חולשתם אליבא דריה"ל. כל מקום שבו הם נראים חלשים, והם חשים בכך ודבקים באמונתם ללא פשרות, שם כוחם. הכוח האמיתי טמון בכוח הרוחני, הבולט על רקע החולשה הפיסית. השאיפה לצבירת כוח בגולה על ידי יהודים נראית לריה"ל כהידמות לגויים. כוח זה הוא כוח מדומה ביסודו, וחלים עליו חוקי הטבע וההיסטוריה, בעוד שהכוח הרוחני הוא ביטוי להשגחה על טבעית.
ה. מאידך גיסא, עצם ההישארות בתוך מסגרת היהדות ואי-המרת הדת נחשבת לזכותם של היהודים, שהרי די במילה אחת או במעשה שאין עמו כל טורח כדי לשנות את גורלו של כל יהודי. ההישארות העיקשת בתוך מסגרת היהדות, דווקא כאשר הכרעה רצונית זו אינה מביאה טובות הנאה חומריות, אלא להפך, מבטאת את בחירתו של היהודי להמשיך וללכת בדרך ההשגחה.
ו. ומכאן למסקנה המתבקשת: ייחודה של ההיסטוריה היהודית אינו של הצלחה, כי אם של השגחה. ביטויה הוא העל טבעיות של גורלו ההיסטורי של העם היהודי: הצלחה קיצונית בארצו, שקשה להסבירה בדרך הטבע, מול סבל קיצוני בגולה, אשר אמור היה להביא להיעלמות העם היהודי מעל בימת ההיסטוריה. עצמת הסבל וההצלחה, שאי אפשר להשוותן לא לגודלו של העם היהודי ולא לגודלו של שום עם אחר, הן ביטוי להשגחה.
ז. קיים קשר הדוק בין חורבן הארץ לחורבן העם, ולהפך: העם מגיע לשיא גדולתו בהיותו בארצו, וארץ-ישראל מגלה את סגולתה כאשר העם יושב בה. יישובה של הארץ על ידי נוצרים ומוסלמים לא הפריחו אותה משממתה.
ח. מכאן ראיית העלייה לארץ-ישראל כמצווה שכל יהודי חייב לקיימה פיסית, גם כיחידי וגם כשאין התנאים אופטימליים לכך. ריה"ל מנסה לקיים בגופו את המצווה. אין ספק, כי הוא מושפע בכך מהמאורעות ההיסטוריים של תקופתו: אם הנוצרים במסעי-הצלב מגלים מסירות-נפש למען עניין יהודי ביסודו, ראוי לנו שלא להיות פחותים מהם למען אותו עניין. ואם הם עושים זאת במסע-צלב המוני, אין זה מונע אותנו לעשות זאת כיחידים. וריה"ל נאה דורש ונאה מקיים!
1. כדאי לשים לב להבדל הבסיסי בין מצבו של היהודי בימי-הביניים, בהתייחסו לחברה הסובבת, לבין מצבו בעת היותו נתון בתוך חברה הנוקטת עמדה אנטישמית גזענית. הרי ריה"ל, עם כל ביקורתו, טוען כלפי רוב היהודים "שהוא נושא עול הגלות בין הכרח ורצון, כי אילו היה רוצה - היה חבר לנוגש אותו במלה שיאמר בלי טורח" (א', קט"ו).
משמע: אין כל קושי לכל יהודי לחצות את הגדר ולהצטרף לחברה הסובבת על ידי מעשה פשוט של המרת-דת. אם אינו עושה כך, הרי ששכרו מזומן לו. מאידך גיסא, בחברה הנאצית "פריבילגיה" זו לא הייתה מנת חלקו של כל יהודי. זאת משום ששייכות גזעית היא נתון גנטי אשר אי-אפשר להיחלץ ממנו. שייכות דתית, לעומתה, הוא עניין וולנטרי הניתן לשינוי ברצון האדם, מצבו של היהודי בחברה הנאצית - ואין הכוונה כאן לאספקט הפיסי של סיכון החיים - היה חמור הרבה יותר. אפשרות הניידות החברתית נשללה ממנו.
2. ריה"ל אינו מתייחס אל הגאולה ברובד הנסי שלה. היא לא תהא תוצאה של פעילות אלוהית תוך כדי פסיביות של בני-האדם, כי אם פרי מוטיבציה אנושית מודעת המוכנה לקרבנות למען אידיאל. את הגאולה יביאו בני-אדם פעילים שיהיו מוכנים לפעול ולהקריב למענה; דהיינו: יעזבו את בתיהם, את רכושם, את עבודתם ואת חברתם בגולה וילכו אל "ארץ לא זרועה", ארץ-ישראל, כדי לבנותה ולהתחיל בה הכול מחדש. מבחינה זו, הן ריה"ל והן הכוזרי משמשים דגם חיובי של אנשים המוכנים להקריב למען ערך.
3. ביקורתו של ריה"ל על בני דורו "המסתדרים" בגולה - יש לה, דומה, הד אקטואלי ברור, ולמעשה היא משקפת לבטים של יהודי הגולה כלפי ארץ-ישראל בתקופות רבות במהלך ההיסטוריה היהודית. הדחף הטבעי להתערות בארץ ובחברה שהאדם מצוי בה, גם אם אין הוא חי במולדתו, מול הצורך האידיאולוגי לנתק קשרים שנרכשו למען ערך - זוהי דילמה אנושית ויהודית נוקבת המתחדדת כאן על ידי ריה"ל ואשר הדיה לא פגו עד ימינו אנו.
אנו מרבים לבקר את היהודים בגולה על שאינם עולים לארץ-ישראל, אך ראוי בהקשר זה להעלות כמה שאלות-יסוד:
כמה מאתנו היו מוכנים להקריב מנכסיהם החומריים למען ערך שאנו מאמינים בו? כמה מתוכינו הם ציונים פשוט משום שנולדו כאן ואין "ציונותם" כי אם אידיאליזציה של קיום פיסי, ותו לא?
באיזו מידה אנו מוכנים לוויתורים עבור העולה החדש שזה עתה הגיע אלינו?
כיצד אנו רואים את היורדים? האם הם באמת "נפולת של נמושות"?
באיזו מידה אנו נותנים לגיטימציה לקיום יהודי בגולה בצד מדינת-ישראל?
האם התערות היהודים בחברה הסובבת עלולה לגרום להתבוללות היהודים בקרבה או להטמעתה בקרבם?
ראוי לנו לזכור בהקשר זה את הסיסמה שטבעו אנשי המהפכה הצרפתית כשהעניקו אמנסיפציה ליהודים: "ליהודים בתור אומה - כלום; ליהודים בתור פרטים - הכול." האם קיום הגטו היהודי בגלות הוא, לפיכך, כורח - קיום יהודי או כפייה מבחוץ?
באיזו מידה יכול העם היהודי להשפיע על האנושות: דרך קיום יהודי מרוכז המקרין החוצה או דרך פיזור והתערות בחברה הסובבת? ואולי אין הוא צריך להשפיע כלל על שום גורם מחוצה לו ועליו להיות "עם לבדד ישכון"?
האם סכנת ההתבוללות היא רק פונקציה של קרבה גיאוגרפית של היהודי ללא-יהודי?
האם קיום יהודי מרוכז במדינת-ישראל, החשוף להשפעות מבחוץ דרך אמצעי התחבורה, התקשורת וכד' אינו חשוף בפני סכנת ההתבוללות כגוף דווקא משום שאין אנו אולי מודעים לסכנה זו?