מנחה
מחבר: ד"ר שוסהיים
מתוך: הכינוס השנתי הראשון לרבנים ורופאים בנושא: גניקולוגיה, פוריות ויילודים לאור ההלכה
פסח תשנ"ב - אפריל 1992
כיום אפשר לקבל מידע על בריאות העובר
הרפואה המודרנית מאפשרת לרופא להשתמש באמצעים שונים, חלקם חיצוניים וחלקם פנימיים, כדי לקבל מידע מדוייק על בריאות העובר. עלינו לדעת שחלק מהבדיקות האלה נעשות גם כשלא נשקפת שום סכנה לאם. חלק מהבדיקות מאפשר לא רק לקבל את המידע על התהליך, על המחלה, על הליקוי ועל המום, אלא ע"פ מידע זה ניתן לתת לפעמים טיפול לאותו עובר בהיותו ברחם אימו, אם זה באמצעים תרופתיים, ואפילו באמצעים ניתוחיים.
מה טעם בבדיקות מסוכנות שאין מה לעשות בתוצאה שלהן?
אבל יש בדיקות אחרות העלולות לפגוע בעובר ולגרום להפלתו, ובמידה מסוימת אפילו לפגיעה בבריאותה של האם, ובאלו גם אם נגיע להבחנה של התהליך החולני - אנחנו יודעים שאין לנו מה לעשות כדי לרפא את המום או הליקוי של אותו עובר. במקרים אלו מה שנשאר לרפואה זה או לתת לעובר להמשיך להתפתח עד הלידה, או, מה שלדאבוננו מקובל, להציע לאם להפיל את העובר ולהפסיק את חייו.
חרדות כתוצאה מבדיקות שאינן חד-משמעיות
עד לפני מספר שנים כל החרדות של היולדת התמקדו בלידה. היום השתנו הדברים. בעת הלידה יש אמצעים שמאפשרים להקטין את הסבל ואת החרדה, ע"י אמצעים תרופתיים והרדמה. לעומת זאת הרפואה עם האמצעים ההבחנתיים המתקדמים ביותר, מכניסה, אולי שלא ברצונה, את האמא לחרדה עמוקה: האם מעונינת לדעת 'מה טיבו של אותו עובר', לעשות את הבדיקה, אך היא חוששת מהתוצאות, ומאוד לחוצה עד שהיא מקבלת אותם. גם כשהיא כבר מקבלת את התוצאות הרבה פעמים התוצאות אינן כל כך חד-משמעיות. זו המציאות. הודות לאותן הבדיקות נשים בהריון בתקופתנו נמצאות לא מעט בחרדה.
על הנושאים האלה תהיה לנו כעת אפשרות לשמוע ממומחים העוסקים יום יום בביצוע של הבדיקות האלה, והם חיים יום יום את אותן הדילמות שהבאתי בפניכם.
נתחיל עם ד"ר אייבי לוין, מומחה בנושא ביצוע בדיקות איבחון מיוחדות ובדיקות אולטרה-סאונד לנשים בהריון, ומומחה להפרייה חוץ-גופית ('הפריית מבחנה'), מהמחלקה הגניקולוגית של בית חולים הדסה עין כרם. לאחר מכן תהיה לנו אפשרות לשמוע גם מומחה אחר, ד"ר יגל מבית חולים הדסה הר הצופים.