סוגיות יסוד בטיפולים גינקולוגיים: דברי מבוא
מחבר: פרופ' יורם דיאמנט
מתוך: הכינוס השנתי השני לרבנים ורופאים בנושא: גניקולוגיה, פוריות ויילודים לאור ההלכה
בעשור האחרון אנו עדים להתקדמות מרשימה בשטחי רפואת הנשים על כל רבדיה. התקדמות זו קשורה להצטברות ניכרת של ידע תיאורטי וקליני, והיא גם צו השעה: הורדת עלות הטיפול תוך שמירה על איכותו.
ישנן שיטות חדשניות לטיפול רפואי, בעיקר בתחום כל כך רגיש כמו רפואת נשים, שמעוררות לעיתים בעיות אתיות קשות, עמן יש להתמודד תוך דיון בין הרופאים, אנשי ההלכה והמשפטנים. כל אי-הבנה וחוסר קונצנזוס עלולים לפגוע בעיקר במטופלת, ולהקשות על מהלך הטיפול הנכון. מסיבה זו יש להעלות על נס את היוזמה של מארגני הכנס הזה.
הכנס הנוכחי נוגע בכל שטחי רפואת הנשים, היות שבכולם נרשמו בעשור האחרון חידושים ושינויים משמעותיים בגישה הרפואית.
שיטות ניתוחיות אנדוסקופיות
בתחום הכירורגיה הגינקולוגית יש לציין במיוחד את השימוש ההולך וגובר בשיטות ניתוחיות אנדוסקופיות. אנדוסקופיה מתקדמת, שעד לפני מספר שנים שימשה אותנו ככלי אבחנתי בלבד, מאפשרת היום לבצע כמעט כל ניתוח גינקולוגי. לשיטה זו יתרונות רבים - זו שיטת ניתוח עדינה, המונעת פגיעה קשה ברקמות האברים, אינה מצריכה את פתיחת חלל הבטן, ומאפשרת חזרה מהירה של האיברים לתפקוד תקין. תוצאות הטיפול זהות - ובהרבה מקרים אף טובות יותר - מאשר ניתוח קונבנציונלי, כאשר האשפוז הבתר ניתוחי קצר הרבה יותר, וחזרת המנותחת לתפקוד מלא מהיר מאוד. תוצאה ישירה מכל זה היא עלות נמוכה באופן משמעותי של הטיפול.
אונקולוגיה גינקולוגית
בתחום האונקולוגיה הגינקולוגית אנו עדים להתקדמות איטית אך מתמדת: בנוסף לשיטות חדשות של הטיפול הכימי, נוצל הידע אשר הצטבר בשיטות של הפריה חוץ גופית, והתאפשר לשמור על יכולת הרבייה אצל חולות שהבריאו מהמחלה, ועקב הטיפול נפגמה יכולתן להוליד ילדים. על ידי שמירת ביציות, עוברים וזרע לתקופות זמן ארוכות, יש ביכולתנו להשיג הריונות ולידות בחולות אלה, כאשר הן חוזרות לבריאות איתנה. אולם כאשר הטיפול אינו מצליח והחולה נפטרה, האם מותר לנו להשתמש בביציות האלו? האם ניתן להשתמש בזרע שמור של חולה שנפטר? מאידך - האם מותר לנו להשמיד עוברים מוקפאים? אלו הן שאלות אתיות חמורות, והן אינן היחידות בתחום הזה.
פוריות הגבר
ההתקדמות הגדולה בנושא פוריות הגבר מאפשרת לנו היום להשיג הריונות ולידות אצל גברים עם חוסר כמעט מוחלט של זרע בזירמה. מדובר בעיקר על שיטת המיקרומניפולציה, אשר פותחה לפני שנים בודדות וכבר מיושמת היום כמעט בכל היחידות להפריה חוץ גופית, בארץ ובעולם. בשיטה זו הזרע מושג על ידי שאיבה מצינורית זרע או מביופסיה של האשך, ומוזרק ישירות לתוך הביצית תחת מיקרוסקופ. היות והפרעות ברבייה אצל גברים אלה קשורות לעיתים בהפרעות גנטיות, קיימת סכנה שהפרעות אלה תועברנה לילוד. יש כאן ללא ספק בעיה רפואת ואתית חמורה, שעל הרופאים והפוסקים לתת עליה את הדעת.
בדיקת עובר למחלות תורשתיות
באפשרותנו היום לבצע 'בדיקת עובר' למחלות תורשתיות שונות, עוד לפני שאנו מחזירים את העובר המופרה לרחם אימו, בעזרת ביצוע ביופסיה מהעוברון עצמו. גם כאן קיימת בעיה אתית: האם פרוצדורה כזו בגוף העובר מותרת?
כיצד למנוע לידה מוקדמת?
הבעיות אינן מסתיימות עם השגת הריון. התפתחות העובר והמשך ההריון עצמו נמצאות בסכנה מוגברת אחרי טיפולי פוריות. שכיחות הפלות ולידות מוקדמות בהריונות שבעקבות טיפולי פוריות גבוהים מבהריונות ספונטניים, בעיקר עקב ריבוי העוברים. לכן יש לתת את הדעת כיצד למנוע לידה מוקדמת, מאחר והטיפול בפג קשה ועלותו גבוהה, מה גם שהתחלואה בקרב פגים הנשארים בחיים משמעותית מאוד.
מטרתה הסופית של רפואת הנשים היא שמירה על בריאות האישה, על ידי מניעה וטיפול, כבסיס איתן למשפחה יציבה, מבוססת ובריאה. מטרה זו ניתנת להשגה רק על ידי שיתופם של מורי הדרך הרוחניים עם אנשי הרפואה.
כולי תקווה שכנס זה וכנסים דומים אחרים יתרמו למטרה נעלה זו.