כיתות ב' - ג
א. רשימת הספרים המומלצים ביותר
1.אבטיחים שלא בעונה / דורית אורגד
כתבה: דורית אורגד, ציירה: מרגלית שלי, הוצאת מעריב (קריאה ראשונה), 1990.
עלילה המסתבכת והולכת - עד לפתרונה הטוב. אגדה, שהיא בעצם משל מורחב, שגם גיבוריה נושאי שמות סמליים. סיפור על (ואל) מקומי וזמני - שבו "הרע" כמעט מנצח, אך "הטוב" גובר, וסוף טוב הכל טוב. עיקרו של הסיפור - לא האירועים החיצוניים עצמם, אלא כיצד באמצעותם מגלים גיבורי האגדה הנ"ל, את הרע ואת הטוב, את הרשע והצדק, את הנועם והרחמים. גיבורינו מגלים את הכוחות הפנימיים המניעים אותם.
סיפור "שאין לו סוף" שהוא, אולי, חלום או חוויה אמנותית ה"מכריחה" את קוראיה לרקום את המשך העלילה בחלופות השונות.
2. אגדות הארמון הקסום / דבורה עומר
מסיפורי האחים גרים, מתורגם ומעובד ע"י דבורה עומר, הוצאת יוסף שרברק, 1980.
דבורה עומר השכילה לתרגם ולעבד כמה מאגדות האחים גרים המפורסמות ולהביאן בפנינו בשפה חיה, עכשווית וקולחת. זו הזדמנות נוספת לילדים ליהנות מ"כיפה אדומה", "שלגיה", וכו'.
3. אוזו ומוזו מכפר קאקארוזו / אפרים סידון
כתב: אפרים סידון, צייר: יוסי אבולעפיה, הוצאת כתר, כתר לי 1987,מנוקד.
מעשה בשני אחים אוזו ומוזו, שאהבו מאד איש את אחיו. עד שריב נורא פרץ ביניהם על הנושא "החשוב" - כשיושבים רגל על רגל, איזו למעלה ואיזו למטה? מהלומות, ברוגז לעולם וחומת אבן באמצע הבית. גדלו השניים, נשאו נשים והולידו ילדים. וכיוון ששכחו את סיבת הריב, העביר כל אחד לאשתו ולבנו מודעות על רשע נורא, שגר מעבר לחומה.
עברו עוד שנים. הסיפור מתגלגל מדור לדור - "סיפור השטן מאחורי החומה" - עד שיום אחד ניסה ילד לבית אוזו לעבור את החומה ובמקום מפלצת, גילה ילדה נחמדה, שברבות הימים נשאה לאישה (אחרי הרס החומה, כמובן). מוסר ההשכל חשוב וברור, אם השכנים לא מוכרים, קל יותר להאמין באגדות על רשעותם במקום להתאמץ להכירם.
4. איך ספר נולד? / מירי צללזון
כתבה: מירי צללזון, ציירה: מיכל סטריער, הוצאת עזריאל ניצני, באר שבע.
הספר מביא בפני הילד את השלבים השונים שאותם יש לעבור כדי להוציא ספר.
מטרת הסופרת לטפח מודעות ואהבה אל הספר על ידי תאור חוויות של תהליכי היצירה שלו. הספר צבעוני ומוגש בצורה מושכת.
5. אלה קרי הילדה מלפלנד / אפרים סידון
צילמה: חנה ריבקין-בריק, סיפר: אלי ינס, תרגמה לאה גולדברג, מרחביה, הוצאת ספרית פועלים (אנקורים), מנוקד.
ספר זה הוא אחד מתוך סדרת ספרים לילדים על חיי ילדים בעולם. בספרים אלה מתוארים הילדים, הוריהם, עבודתם, מנהגי חייהם, מלבושיהם ובתיהם. הסיפור מסופר בצילומים. הטכסט המלווה את התמונה, בא להשלים את הסיפור.
ספר זה מוקדש לאלה קרי מלאפלנד. הקורא ילמד מהו "קוטה", ינדוד בעקבות האילים, וידאג יחד עם אלה לכלב טיפו.
6. דורון והטרקטורון / שלה שורשן, עדינה אמיתי (לכיתה ג' ומעלה)
כתבו: שלה שורשן, עדינה אמיתי, הוצאת ספרית בית אל
הספר מתאר משפחה מכפר דרום, כאשר במרכזה עומדת דמותו של האב דורון. האב דורון נרצח מהמארב ע"י הערבים.
תחילתו של הסיפור - בתיאור מערכת היחסים הנפלאה שהיתה לדורון עם בני המשפחה, בעיקר הילדים, טרם נפילתו. בהמשך ישנו תיאור מרגש של התמודדות בני המשפחה - הילדים והאם עם אובדנו. התמודדותם היא דוגמה להתנהגות של אנשים המאמינים בדרך שבחרו ללכת בה ובחיים בכלל. ניתן לראות בספר זה ספר זיכרון לדורון שורשן.
7. הביצה שהתחפשה / דן פגיס
כתב וצייר: דן פגיס, הוצאת עם עובד, 1973, מנוקד.
היה היתה ביצה שלא חפצה להיות ביצה. רצתה להיות שונה. ניסתה להתיידד, ניסתה להתחפש, ניסתה להשתנות ולא עלה בידה. עד שלבסוף נתגשמה משאלתה, אך באיזו צורה? גירסה מעניינת ומפתיעה למוטיב הישן של "מי שלא ניחא לו בדמותו ורוצה להיות אחר". הציורים והכתב הינם חלק בלתי נפרד מן הסיפור, והסגנון שוטף ומזכיר סגנון דיבור.
8. הבית עם שעון האותיות / רעיה בלטמן
כתבה: רעיה בלטמן, ציירה: דורית בן ארי, הוצאת כתר 1988, מנוקד.
סיפור אוטוביוגרפי של הסופרת על השנה הראשונה לאחר עלייתה ארצה. הסופרת מספרת על קשיי קליטתה וקליטת משפחתה. התיאורים מציאותיים, והקשיים, כפי שתוארו, ריאליים. אבל היו בתקופה זו גם אידיאלים שהוגשמו, לאלה לא ניתן ביטוי בספר.
9. הכלב נו-נו-נו / דבורה עומר
כתבה: דבורה עומר, ציירה: אלישבע לנדאו. הוצאת עמיחי, 1968, מנוקד.
הכול החל ביום חורף גשום, כאשר דני הביא הבית כלבלב רטוב ורועד מקור. אבא ואמא לא שמחו לבוא האורח, אך נאלצו להחזיקו בבית. לכלב קראו טובי, בתקווה שהשם יתאים לו; אלא שהכלב מעולם לא הצדיק שם זה, גרם צרות בכל מקום, ולכן זכה בשם נו-נו-נו. למרות הצרות אוהבת המשפחה את הכלב כאהוב הורים את בנם השובב. פרקי הספר כתובים בלשון שוטפת, ברוח עליזה ובאמינות. קורותיו הבאות של הכלב מתוארות בספר "הכלב נו-נו-נו יוצא למלחמה", בו נוטל הכלב חלק במלחמת ששת הימים.
10. המלך צב צב וסיפורים אחרים / ד"ר זויס
כתב: ד"ר זויס, תרגמה לאה גולדברג, הוצאת ספרית פועלים, 1965, מנוקד.
"לא להתנשא לא להתגנדר, לא להתפאר". כך אומר מוסר ההשכל של שלושת השירים הגדולים, "סיפורים" בלשון ההוצאה, פרי עטו ומכחולו של הסופר והקריקטוריסטן הנודע מארצות הברית. תמונות גדולות וצבעוניות, מלאות הבעה והומור תופסות את מרבית דפי הספר ויוצרות אף הן מצבים ותכנים מעניינים, נוסף על הטקסט. חשיבות יתרה מבחינת החינוך למושגי משטר חברתי, נודעת לשיר הראשון: מעשה במלך צב המתיישב על גבות מאות נתיניו ונופל ממרום מושבו לביצה.
11. חיית החושך / אורי אורלב
כתב: אורי אורלב, ציירה: מלכה ציזיק, הוצאת עם עובד, 1995, מנוקד.
חיית החושך עוזרת לילד, שאביו נהרג במלחמת יום הכיפורים להתמודד עם מות האב. תחילה הוא פוחד מפניה אך במשך הזמן הוא "מתיידד" אתה ו"ידידות" זו מסייעת לו מאוד.
12. חצבים על נייר / יונה טפר
כתבה: יונה טפר, צייר: רוני יצחקי, הוצאת הקיבוץ המאוחד, תשמ"ו, מנוקד.
סיפור ריאליסטי, עצוב, המציג לפני הקורא הצעיר מציאות חיים קשה, שעליו להתמודד עמה: מערכת יחסים הדוקה ויפה נוצרת בין יאיר, בן הקיבוץ הצעיר, לבין סבו הקשיש, שהוא מראשוני המשק. מערכת יחסים חמה זו נקטעת פתאום בגלל מחלתו הקשה של הסב, ויאיר נאלץ להתמודד בכוחות עצמו עם הכאב ועם הזרות שבמצב החדש. מחלתו של הסב מעלה גם את בעיות הזקנה והנכות. הנכד מתגבר על המשבר ומביע את אהבתו לסב החולה בדרך מיוחדת במינה. הסיפור כתוב בשפה בהירה, רגישה ואמינה.
13. טוסה טוסה מטטוסה / שלמה אבס
כתב: שלמה אבס, צייר: אבנר כץ, הוצאת ספרית פועלים, 1984.
מחרוזת משעשעת של אגדות, המתארות מעשים ומאורעות מעולם הדמיון הססגוני: מעשה בענק נורא, שלא היה כל כך מפחיד; מעשה בבת מלך שחיכתה לבחיר לבבה הנעלם; מעשה במטאטא שהתעופף בחלל;
ומעשה בדרקון שהטיל את אימתו על הממלכה; ושאר קסמים וכשפים ומעשי נסים. האגדות כתובות בחן רב, והן ספוגות הומור ומאויירות בקווים נמרצים ומשעשעים.
14. ידידי מרחוב ארנון / לאה גולדברג
כתבה: לאה גולדברג, צייר: רנצו לואיזדא, ספרית פועלים (אנקורים), מרחביה, תשכ"ו, מנוקד.
"רחוב ארנון איננו הרחוב הגדול ביותר בתל-אביב... הבית מס' 15 ברחוב ארנון איננו הבית הגדול, בית פשוט ולבן הוא, צר וארוך... יש בעירנו בתים כאלה לרוב".
ואם בחרה המחברת לכתוב עליו דווקא, הרי זה מפני שזה שש שנים ויותר מתגוררת היא שם, רכשה ידידים רבים בין דרי הבית הקטנים ועליהם היא רוצה לספר, "כי טוב לספר על ידידים". הסיפורים מלבבים ורוויי הומור.
15. כה עשו חכמינו / יוכבד סגל
אגדות חז"ל מעובדות ע"י יוכבד סגל, בהוצאת ההסתדרות הציונית העולמית, המחלקה לחינוך ולתרבות תורניים בגולה ע"י הוצאת מורשת , תל אביב.
עיבוד אגדות חז"ל בלשון קלה תוך הסתמכות על פרשנותם של רש"י, מהר"ל, מתנות כהונה וכדו'. כדי לקרב את הקורא לעולמם של חכמים, השתדלה המחברת להשלים פערים תוך שמירה על רוח הזמן והמקום. המחברת מעלה על נס את מעשיהם של חכמינו תוך הדגשת המצוות שבין אדם לחברו ובין אדם למקום.
16. לאן נעלם קפטן קוק / דבורה עומר
כתבה: דבורה עומר, ציירה: תרצה, הוצאת שרברק, תל-אביב, 1969, מנוקד.
לא, אין זה סיפור היסטורי מדעי של קפיטן קוק; כאן ההפתעה. קפיטן קוק הוא תוכי המפליא לדבר ולחקות אנשים, ומסביבו מתחוללת דרמה של ילדים בחברה, שבה באים לידי ביטוי כל היצרים, הטובים והרעים של ילדים; והסוף טוב, כמובן, ומשמח את לב הקורא.
17. מר זוטא ועץ התפוחים / אירית רז
כתבה: אורית רז, ציירה: אורה איל, הוצאת ספרית פועלים, 1984, מנוקד.
סיפור פשוט עם מוסר השכל: מי שטורח ועובד במסירות רואה פירות בעמלו. מעשה בגמד מר זוטא, שיש לו הכל: בית-פטריה, גג אדום וארובה; ורק גינה חסרה לו - גן פרחים כמו לשכנו קטינא, או גן ירק כמו לשכנו זעירא. מר זוטא מבין, שרק אם יעדור, ישקה יזבל ויגרף בהתמדה, תהיה גם לו גינה; אלא שעץ מכוער ויבש תקוע בגינתו ומפריע לו בעבודה. והנה, כעבור זמן מתכסה העץ בעלים ומניב תפוחים נפלאים, וכל זאת בזכות טיפולו המסור של זוטא בגינתו. הציורים הססגוניים מוסיפים חן רב לסיפור החביב.
18. מתקן החלומות / אורי אורבך
כתב: אורי אורבך, צייר: שי צרקה, הוצאת דני ספרים, ספרית בית אל.
סיפור דמיוני מחורז המספר על מתקן חלומות צנוע שנזנח בגלל מתחרה שהציע הדר ופרסים. רק לאחר שבני הכפר מתנסים בשני המצבים, הם נוכחים לדעת שהיחס האנושי הוא המשמעותי ביותר. תיקון החלומות מהווה אמצעי להשוואה בין עבודה צנועה מלווה באהבת הזולת לבין פאר חיצוני ריק מתוכן.
19. נחמד מכל ימים / רבקה אליצור
כתבה: רבקה אליצור, ציירה: בינה גבירץ. הוצאת המחלקה לחינוך ולתרבות תורניים בגולה, תשל"ז, מנוקד.
"נחמד מכל ימים" הוא אסופה של שירים וסיפורים על השבת ועל ימי חג ומועד אחרים. רבקה אליצור מצליחה לשלב בתוך יצירותיה מושגי יסוד חשובים הקשורים לשבת ולמועדים ומחבבת אותם על הילדים.
20. סיפורי הבית המשותף / נירה הראל
כתבה: נירה הראל, צייר: מישל קישקה, הוצאת כתר, ראשית קריאה, 1981, מנוקד.
תשעה סיפורי הווי, שגיבוריהם דיירי הבית ש"ברחוב אילן מס' 2", וצירם המשותף - יחסי ילד מבוגר. הסיפורים אמינים, יש בהם הומור רב עם מסר סמוי, וניכר שהמחברת קרובה לעולם גיבוריה ולמציאות המעוצבת על ידה. העלילה אינה שגרתית, והקוראים הצעירים ייהנו לרכוש תוך כדי קריאה מנסיון החיים של המספרת ושל דיירי הבית המשותף.
21. עלילות פרדיננד פדהצור בקיצור / אפרים סידון
כתב: אפרים סידון, צייר: יוסי אבולעפיה, הוצאת כתר, כתר לי.
ספר משלי הומוריסטי על המלך פדהצור המאושר שלמרות כסילותו היה נערץ ע"י בני עמו.
בהשפעתו של נסיך תככן חוקק המלך חוקים מרגיזים אשר בסופו של דבר גרמו להורדתו מכסא המלכות. הספר כתוב בחרוזים. ציוריו של יוסי אבולעפיה מוסיפים שובבות וחן לסיפור.
22. פטר והזאב / סרגי פרוקופייב
כתב: סרגיי פרוקופייב, תירגם מרוסית א"ב דניאל, הרישומים של פ' ראקו, תל-אביב, הוצאת עם עובד (שפן הסופר), תשכ"ז.
רבים מכירים ואוהבים את יצירתו המוסיקאלית של פרוקופייב, "פטר והזאב" - על פטר, סבא, החתול הגרגרן, הברווזה, הציפור שעזרה לתפוס את הזאב, הציידים, וכמובן - הזאב הרעבתן.
לספר צורה אלבומית. מול כל עמוד של טקסט (שורות ספורות), יש עמוד של רישום.
ב. רשימה נוספת של ספרים מומלצים
1. אדם והפרח / מיכל סנונית, ציירה: נעמה גולומב.
2. אולי בשבת יזרקו סוכריות / אורי אורבך, הוצאת בית-אל.
3. אורחת לשנה אחת / דורית אורגד, הוצאת כתר, ראשית קריאה.
4. אלונה היא אילנה / מירה מאיר, הוצאת ספרית פועלים.
5. איילת מחפשת מצווה / כתבה וציירה אמונה אלון, הוצאת מפעל הספר התורני.
6. בין שתים לארבע צריך להיות שקט / רעיה הרניק. ציירה: כריסטינה קדמון, הוצאת ספרית פועלים, ידיעות אחרונות.
7. בסתנאי / ד"ר מ. להמן, מעובד ע"י מתתיהו מוסנקי, הוצאת המחלקה לחינוך ותרבות תורניים בגולה של ההסתדרות הציונית העולמית.
8. גילגי / אסטריד לינדגרן, תרגמה: אביבה חיים, ציירה: אינגריד ניימן, הוצאת מ' ניומן, (מהדורה חדשה: ז'ק 1979).
9. הילד הזה הוא אני / יהודה אטלס, צייר: דני קרמן, הוצאת כתר, כתר לי.
10. הרפתקאות ניסן ורחמים / רעיה בלטמן, הוצאת רכגולד.
11. הרפתקאותיו של נילס הולגרסן / בעקבות סלמה לגרלף, תרגמה ועיבדה: עופרה דלמן, דשא הוצאת אלומות.
12. חלומו של הנער האתיופי / רבקה פויכטונגר, הוצאת מפעל הספר התורני.
13. כמו סיפורים / עודד בורלא, הוצאת עם עובד, שפן הסופר.
14. מכשפה מקולקלת / עופרה גלברט-אבני, הוצאת הקיבוץ המאוחד ראשית קריאה.
15 לנו משלנו / תקוה שריג, הוצאת הקיבוץ המאוחד, 1986..
16. מעלה הקרחות / כתבו: יוסי אבולעפיה ואפרים סידון, צייר: יוסי אבולעפיה, הוצאת עם עובד.
17. נחש הפלא ממראכש* / יצחק קינן, איירה: תרצה ולד, הוצאת מסדה.
18. נסים ונפלאות / לאה גולדברג, הוצאת ספרית פועלים.
19. סבתא שמחה ועץ הקנמון* / יפה גנז, תרגמה: רות פלדהיים, איירה: בינה גבירץ, הוצאת פלדהיים ירושלים.
20. סיפור אחר / אמיליה רואי, הוצאת מסדה, כתר, ראשית קריאה.
21. קוקי חבקוקי / טובה הרשקוביץ, ציירה: ברברה אלחסיד, הוצאת כתר.