כיתות ה - ו
לחץ כאן לתצוגת הדפסה

כיתות ה - ו

כיתות  ה - ו

  א. רשימת הספרים המומלצים ביותר

1. אהל הדוד תום / ה. ב. סטאו

כתבה: הרייט ביצ'ר סטאו, תרגם: רפאל אלגד, הוצאת כתר.

הספר פורסם לראשונה לפני למעלה ממאה שנה (1852) הוא הציג בכל קדרותה את בעיית עבדותם של הכושים באמריקה, והיה אחד הגורמים, שעוררו את דעת הקהל לשאלה כאובה וחמורה זו. הוא אף השפיע לא במעט על המאבק והמלחמה לשחרורם של הכושים. חיי משפחת הכושים שידעו והכירו טיבו של יחס אנושי חם ונאלצו אחר כך לסבול מתגרת ידו של אדם אכזר חסר-לב, מתוארים בצורה כה פשוטה וכה נוגעת אל הלב עד שהינם מעוררים בלב הקורא אף כיום רגשי השתתפות ואחווה.

 

2. אמיל והבלשים / אריך קסטנר

כתב: אריך קסטנר, תרגם: א' אילי (אינדמן), בעריכת א' שלונסקי, הוצאת יזרעאל, תל-אביב, 1966.

כשנסע אמיל, בנה של הספרית טישביין, לבלות את ימי הפגרה אצל סבתא שלו בברלין, ודאי לא תיאר לעצמו בתוכם של אילו מאורעות יהיה עליו לעמוד. ואולם מכיוון שבין נוסעי הרכבת מצויים לעיתים טיפוסים בלתי נעימים המנצלים לרעה תמימותם של ילדים, וגונבים מהם את צרור כספם, חייב היה אמיל להפוך לבלש. בעזרתם של כמה מטובי המוחות, קלי הרגליים ובעלי האופניים של ילדי העיר הגדולה, הצליח לתפוס את הנוכל, שכפי שנתברר אחר-כך היה אשם בעוד כמה וכמה מעשי שוד.

הספר כתוב בהומור רב.

 

3. בנה של סינדרלה ובתה של שלגיה / שירה קורן

סיפורי המשך לאגדות, כתבה: שירה קורן, צייר: פפי מרזל, הוצאת דוד רכגולד ושות'.

בספר זה מובאים המשכים חדשים לעשר מן האגדות המפורסמות ביותר של האחים גרים, אנדרסן ופרו. יש בספר נסיון מקורי ומעניין לרענן את התפיסה המקובלת של המעשיה המסורתית. הספר משעשע, שנון וכתוב בנימה הומוריסטית מעודנת.

 

4. גבעת האירוסים השחורים / יצחק נוי

כתב: יצחק נוי, צייר: אבנר אברהמי, הוצאת כתר, 1984.

בוקר אחד הופיעו הטרקטורים והסתערו על גבעת האירוסים, שהתנשאה ממערב למושב, כדי להקים עליה מעברה לעולים החדשים. ילדי המושב ניסו להציל את הגבעה שלהם, אך המעברה קמה ואוכלסה בעולים מצפון אפריקה. הימים - ימי העלייה ההמונית אחרי קום המדינה וסיפור נוסטאלגי זה מתאר את הקשר בין יפתח בן המושב וסוזי בת המעברה. שני הצעירים מסמלים את מפגש התרבויות השונות בישראל הצעירה, ושלא מרצונם הפכו לקרבנות תמימים בתקופה שהמבוכה והניכור שולטים בה. המושב ואנשיו קשי היום וכן המעברה ותושביה משמשים רקע לרומן-נעורים זה, הכתוב ברגישות וספוג זכרונות - נעוריו של הסופר.

 

5. גיבור חידה / אוריאל אופק

כתב: אוריאל אופק, ציירה: תרצה, הוצאת שרברק  (סדרת נועזים), 1970.

שמו של יוסף טרומפלדור נודע ברבים, אולם מעטים בלבד מכירים את תולדות חייו ופעלו. הספר שלפנינו מספר בסגנון שוטף ומרתק על אותו "גיבור חידה", שנעשה לאחר מותו סמל למאבק היישוב היהודי להגנה ולעבודה עברית. הספר מביא בפני הקורא פרשיות רבות עניין בתולדות המדינה בדרך ומקרב את הקורא הצעיר להכרת תולדות היישוב.

 

6. האי ברחוב הצפורים / אורי אורלב

כתב: אורי אורלב, הוצאת כתר, 1981.

זהו ניסיון מעניין להגיש לנוער את נושא השואה באמצעות סיפור הרפתקה. הגיבור חי ב"אי" שבגיטו וורשה, בבדידות אנוסה, דוגמת רובינזון קרוזו. ב"אי" זה מתנסה הנער בהרפתקאות רבות, מצליח להתגבר על כל הסכנות ותושייתו עומדת במבחן.

אימי השואה נדחקו בספר זה לשוליים ומהווים לסיפור רק מסגרת מבנית. מאבקו של הנער להישרדות, איננו מעוגן אימננטית בשואה ובמוראותיה.

הספר קריא ומעניין.

 

7. הבכור לבית אבי / דבורה עומר

כתבה: דבורה עומר, רישומים: שמעון צבר, תל-אביב,  הוצאת עם עובד (דן חסכן), 1967, מנוקד.

אליעזר בן יהודה פעל להחייאת השפה העברית. היו מבני דורו, שראו בשאיפה זו חטא ושיגעון, רדפו והחרימו אותו ואת משפחתו. המשפחה נאלצה להיאבק בדעות קדומות, בעוני ובמחלה. את בניו חינך בן יהודה לדבר רק עברית, וכדי להגן עליהם מהשפעות זרות, בודד אותם מסביבתם. בכור בניו, בן ציון, מעצב את אופיו בקשיי החיים מבית ומחוץ, ולומד להעריך את מיפעלו של אביו ואת עובדת היותו הילד העברי הראשון. המחברת שמעה ולמדה על חייו של הבכור לבית אב"י מפי בני משפחתו, והיא מגוללת את מגילת חייו המופלאה בספר רגיש ומלא עניין זה.

 

8. המצחיקה עם העגילים / יעל רוזמן

כתבה: יעל רוזמן, ציירה: שושנה היימן. הוצאת עם עובד  (דן חסכן), 1969.

מריאנה ואביה הם עולים חדשים, הנאלצים להיאבק בקשיי הקליטה בארץ.

מריאנה נתקלת ביחס מתנכר ולגלגני בכיתתה, על כן היא פורשת מבנות הכיתה ומחפשת ידידות במקום אחר. חלומה ותקוותיה הגדולים הם למצוא את אמה, שעקבותיה אבדו במלחמת העולם השנייה. לאחר שרשרת של אירועים, אכזבות וציפיות - מתרחשת הפגישה המרגשת באורח מפתיע.

לפנינו ספר נוגע ללב הכתוב ברגישות על צערן של משפחות שנקרעו. הקוראים יאהבו, נוסף על מריאנה, גם את סבא אליהו, את יונה הנפלאה ואת פטר המשונה.

 

9. הנער מסיביליה / דורית אורגד

כתבה: דורית אורגד, צייר: אבי כץ, הוצאת מרכז זלמן שזר, 1984.

סיפור של נער ממשפחת אנוסים, שברחה מפורטוגל לספרד מאימת האינקויזיציה. אך גם בסיביליה סוגר עליהם המצור. חייה של משפחת האנוסים מתוארים באופן מוחשי ומלאים בפרטים: המאמצים לשמור על היהדות בסתר, תפקידם של המשרתים הבולשים מטעם האינקויזיציה, וקשרי אהבה העלולים להוביל לנישואין לא רצויים. מובא תיאור משכנע של הפחד בחיי היום-יום, פן מישהו יגלה את הזהות האמיתית. ראוי לציון שיתוף הילדים בסוד השמור ביותר - סוד היהדות. הספר כתוב מתוך הזדהות עמוקה, והקריאה בו מרגשת ומאלפת.

 

10. הילד מ"שמה" / תמר ברגמן

כתבה: תמר ברגמן, הוצאת עם עובד (דן חסכן), 1983.

אברמיק ניצול השואה הוא הילד מ"שמה", שהובא יום אחד על ידי דודו חייל הבריגדה אל הקיבוץ בעמק הירדן. חבלי קליטה איטיים - פחדים, הסתגרות, קשיי שפה ושאר לבטי הסתגלות - היו מנת חלקו של הנער בתוך חברת הילדים הזרה לו, עד שהצליח לקשור קשרי ידידות עם רינה, שאביה לא חזר מן המלחמה. אירועים אלה, המתרחשים על רקע הימים הסוערים  של ראשית מלחמת השחרור, מסופרים ברגישות ובאיפוק, תוך הבלטת רגשות בדידות, קנאה וידידות.

 

11. השומרת הניפה סמרטוט עברי / גלילה רון פדר

כתבה: גלילה רון פדר, אדם, הוצאה לאור, 1989.

הספר מתאר את קורותיו של הילד חיים ליברמן שנמסר על ידי הוריו למשפחה נוצרית בפולין. לאחר המלחמה סרבו הוריו המאמצים להחזירו. הילד ברח, עלה לארץ וגורש לקפריסין. סיפור זה מסופר על רקע פעילותם של אנשי עלייה ב' ובמיוחד פעילותו של וניה הדרי.

מתאים גם לכיתות גבוהות.

 

12. הקיץ של אביה / גילה אלמגור

כתבה: גילה אלמגור, ציירה: רות צרפתי, הוצאת עם עובד, 1985.

ילדה כבת עשר בעלת שם מוזר, אביה, יתומה מאב, מספרת בגוף ראשון על קיץ אחד בחייה: היא גדלה במוסד חינוכי סגור, שכן אמה, שנפשה התערערה בימי השואה, מתאשפזת לעתים במחלקה פסיכיאטרית. הילדה כמהה להיות עם אמה, ובאותו קיץ לוקחת האם אותה לביתה שבמושבה.

כאן מתמודדת הילדה עם מצבים טראגיים: בדידות, עוני, יתמות וניכור. רקמת יחסים מיוחדת במינה נרקמת בין הילדה לבין המורה לריקוד מיה. בסוף הקיץ מתאשפזת האם שוב בבית החולים ואביה חוזרת לפנימיה. הסיפור בעל הרקע האוטוביוגראפי כתוב בעוצמה רבה, יש בו אמת פנימית, כאב וזיכוך. האיורים הקודרים ממחישים את אווירת הסיפור.

מתאים לכיתה ו' ולכיתות גבוהות.

 

13. השקט עושה לי חור בראש / לאה נאור

כתבה: לאה נאור, הוצאת עם עובד.

המספר, יונתן, הוא נער בן 14, בן למשפחה קולנית בעלת מכולת. הוא מתאר את השתלשלות האירועים לאחר שאבי חברו הטוב ביותר, טייס בחיל האויר, צונח בתאונת מטוס בלבנון, והצבא מנסה לחלץ אותו. למרות האירועים הדרמטיים, הספר מאופיין בנימה מינורית, העלילה הפנימית תופסת "נפח" וחשיבות. האירועים השונים משמשים לה כרקע. לאה נאור מצליחה לתאר חיי משפחה שאינם דומים למודלים המוצגים בסידרות הטלויזיה, או בספרי הילדים הרבים, כלומר משפחה שיש בה קונפליקטים אמיתיים.

 

14. ואחד עם כיפה / אברהם נווה

כתב: אברהם נווה, צייר: ניסים יחזקיהו, הוצאת ספריית בית-אל, תשנ"ג.

סיפור מרגש על התמודדות יומיומית של ילד, בן לאב דתי שנהרג ולאם שחזרה להיות לא-דתית. כתוצאה מכך חי הילד - יאיר - בחברה חילונית. הוא מצליח לשמור על אורח חיים דתי על אף התנגדות אמו ועל אף הקשיים מצד החברה - בזכות אישיותו החזקה והצטיינותו בספורט.

 

15. כל השבט הזה / ישראל לרמן

כתב: ישראל לרמן, ציירה: אורה איתן, תל-אביב, הוצאת עם עובד  (דן חסכן), תשכ"ו.

אהוד, צעיר הבנים במשפחת פועלים, מספר את סיפור "כל השבט הזה", הרי הם הוריו וחמשת הבנים. תוך כדי כך מתוארים החיים בשכונת הצריפים, כפי שהם משתקפים בעיניו של ילד, תלמיד כיתה א'. בשכונה גרים אנשים מעניינים, כמו שני נהגי-האוטובוס, הרבים ומתחרים על כל נוסע, אברום בעל המכולת, ומעל לכל היפי השומר הנערץ, המתגורר בכפר הערבי. החיים יש בהם שמחות ועצבונות, אבא יצא לדיג עם בניו, בבית העם הדגימו לראשונה את המכשיר החדש הקרוי רדיו, אבא פוטר מעבודתו, צינורות מים הונחו בשכונה ואין עוד צורך ללכת לשאוב מים, הערבים התנפלו על השכונה, אביו מחוסר העבודה של כרמל התאבד, אך אבא של אהוד קיבל עבודה... וההפתעה האחרונה - לאחד הצריפים הגיעה סבתא.

הציורים עליזים ומשקפים את האווירה.

 

16. סביב לעולם בשמונים יום / ז'ול ורן

כתב: ז'ול ורן, תרגם: אביטל ענבר, הוצאת ספרית מעריב.

פיליאס פוג, אנגלי קר-מזג ודייקן, התערב עם חבריו ל"מועדון הריפורמה", כי יסוב את העולם בשמונים יום. מעשה שנראה כמעט כבלתי ניתן לביצוע (הדבר אירע בשנת 1872). ומכאן ואילך מתחילה פרשה של נסיעה נועזת ורבת הרפתקאות, שכל דקה שבה נשקלת ממש בזהב. קור-רוחו של מיסטר פוג, רוחו המתלהבת של משרתו הצרפתי פספרטו וחשדנותו המופרזת של הבלש האנגלי פיקס, גורמים הצלחות וכשלונות למסע הנועז, ומשפיעים לא מעט הומור על הקורא הסקרן.

 

17. סוד המילים הבודדות / משה בן שאול

או "בדיוק להיפך", כתב: משה בן-שאול, ציירה: אלישבע לנדאו.הוצאת מסדה, (מצפן), 1970.

מעשה שראשיתו בטבריה, המשכו בירושלים ובגליל התחתון, וסופו שוב בטבריה. עניינו - מטען-נשק של ההגנה, המועבר בסודיות מוחלטת ובדרכים עקלקלות ליעדו, וגיבוריו - חבורת נערים בני-עשרה, השותפת למעשי המבוגרים. הסיפור מתרחש בשנות הארבעים בארץ-ישראל "הקטנה". משה בן שאול מספר את הסיפור בלשונו המיוחדת ובהומור.

 

18. סוס עץ ושמו זריז / אירנה ליבמן

כתבה: אירנה ליבמן, ציירה: אינה ארואטי, הוצאת מסדה  (ספריית קיפוד), 1988.

10 סיפורים על ילדים בשואה. הגיבורים אמנם צעירים אך הספר אינו מתאים לגיל נמוך בגלל הנושא המרגש והקשה. בכל סיפור חוויה מרכזית עזה המאפשרת הצצה בלבד לסיוט ולזוועה שבגטו היהודי. המספרת משתדלת לעקוף את הזוועות, לספר עליהן לא באופן ישיר אלא ברמזים - באמצעות "מכתבים למורה" שנספתה - מתלמיד שהולך למוות והוא אינו יודע את גורלה ואת הגורל הצפוי לו. הסיפורים מרגשים מאוד. התמצית והאיפוק תורמים לרמה האמנותית של הספר.

 

19. עלילות דוליטל הרופא / יו לופטינג

כתב: יו לופטינג, תרגמה מאנגלית: זהר שביט, הוצאת מסדה, 1975.

דוקטור ג'ון דוליטל, מן העיר מדמנה אשר בגיא השלוליות, הקדיש לבעלי החיים את כל זמנו ואהבתו והם, בעלי החיים הפכו לחבריו המסייעים לו בכל. פולינזיה התוכית אף מלמדת אותו את שפת בעלי החיים. בין השאר הד"ר וחבריו נוסעים לאפריקה כדי להציל קופים שנפגעו במגיפה קשה.

האיורים של המחבר יו לופטינג מלווים את הספר בהומור ובחן. התרגום של זהר שביט מחודש ומעודכן.

 

20. פורץ המחסומים / עמוס בר

כתב: עמוס בר, הוצאת שרברק.

סיפור היסטורי המתאר את המאבק בבריטים ובערבים בתקופה שלפני קום המדינה.

גיבור הסיפור זרובבל שכינויו "בבל" מצטרף לבריגדה היהודית וחש לעזרת יהודי אירופה.

בבריגדה הוא רוכש לעצמו ידע רב בנשק ובדרכי לוחמה, עובדה העוזרת לו רבות במלחמת השחרור בפריצת הדרך לירושלים ובהתגברות על המארבים והמחסומים שהציבו הערבים. הוא וחבריו מגישים עזרה לגוש עציון הנצור. הוא נלחם בגבורה ומת מות גיבורים במשוריין שנקרא "פורץ המחסומים".

 

21. צוללים קדימה / דבורה עומר

כתבה: דבורה עומר, ציירה: אלישבע לנדאו, תל-אביב, הוצאת שרברק, תש"ם.

שחר - הוא טבול - עלה ממרוקו לישראל. עוד מילדותו שאף להיות צולל. אולם קודם שיגשים את שאיפתו עליו להתגבר על קשיים מרובים – להגיע לארץ, על-אף התנגדות משפחתו, ולהתגבר על  חבלי קליטה קשים ומכאיבים.

כצוללן עליו להיות גיבור, נוקשה, בעל תושיה. אולם מעל לכול - עליו להיות אדם. שחר מוכיח, שניחן בתכונות אלה, הן באימונים בימות שלום והן בפעולה - במלחמת ששת הימים. הספר המרתק מפגיש אותנו עם לבטי קליטה של עולה, ועם חייהם של הצוללים.

 

 

 

  ב. רשימה נוספת של ספרית מומלצים

 

 1. אני אתגבר / דבורה עומר, הוצאת שרברק.

 

 2. הוואדי היה הגבול / אוריאל אופק, הוצאת כתר.

 

 3. הפרידה מקורדובה / דורית אורגד, מרכז זלמן שזר.

 

 4. המפלצת מחולות חלוצה / עמי גדליה, הוצאת כרטא 1991.

 

 5. הילדה שברחה מן המנזר / שמואל ארגמן, הוצאת זרקור.

 

 6. חבורת עלומים - החבורה שמעבר לכביש / דבורה עומר, הוצאת שרברק.

 

 7. ילדי הבית המוזר / משה בן שאול, הוצאת מסדה.

 

 8. לורד פונטלרוי הקטן / פרנסיס ה. ברנט, הוצאת עופרים.

 

 9. מומו / מיכאל אנדה, תרגמה חנה טויכסלר, הוצאת זמורה ביתן מרגנית 1983.

 

 10. מונה מספר לכוכבים / לו יס לו.  ; ררי, הוצאת הקיבוץ המאוחד,  קריאת עשרה.

 

 11. מלך התחבולות / יעל רוזמן יד י. בן צבי, עם עובד, סיפורו של יהודה ארזי. (הסדרה כולה מומלצת).

 

 12. נתי פילוסוף / אברהם נווה, הוצאת לוין אפשטיין, מודן.

 

 13. סוד הגן הנעלם / פרנסיס ה. ברנט, הוצאת יסוד.

 

 14. סופה בין דקלים / סמי מיכאל, הוצאת עם עובד.

 

 15. עיר קטנה ואנשים בה מעט / נחום גוטמן, הוצאת דביר.

 

 16. קירות שלא רואים / עפרה גלברט , הוצאת הקיבוץ המאוחד.

 

17. תום סויאר / מרק טווין, הוצאת מזרחי מעריב.