|
תוכן הפרק:
מבוא גב' סנש על פגישתה עם חנה ניסיונות להיפגש עם קסטנר פגישה עם קסטנר בירושלים מדוע הפקיר קסטנר את חנה סנש? עמדת בנימין הלוי עמדתו של השופט אגרנט עמדתו של השופט זילברג דיון |
קברה של חנה סנש בבודפסט |
אנדרטה לזכר חנה סנש |
אמרו לי לפנות לציונים כי יש להם קשרים והם יכולים לעזור לי. הגעתי לאדם בשם גרוסמן... הוא אמר: את לא צריכה לספר לנו, אנו יודעים את הכל טוב מאוד, שהם בבית הסוהר. אבל התברר שהוא לא ידע איפה חנה נמצאת.. אז אמרתי: אני חושבת שעליך להתקשר עם עו"ד הזה שהבחורים מסרו לו את המשפט שלהם, והוא יודע פרטים, וראשית אני מבקשת לשלוח לכולם חבילות. אני שוחררתי עכשיו ויודעת מה זה להיות בבית הסוהר. אין להם מה לאכול, וזה אפשרי. זה לא אסור. אז הוא אמר: נעשה כל מה שאפשר.גב' סנש ביקרה אצל חנה, ואחרי הביקור חזרה אל גרוסמן:
אמרתי שהייתי אצל חנה, והיא מבקשת עו"ד. הוא אמר לי: מדוע לך עו"ד? אין צורך, אצלנו הכל בדרך. היא תהיה משוחררת אולי מחר אולי מחרתיים, אולי כבר היום. תלכי הביתה ואני חושב שכבר היא תהיה בבית. רצתי הביתה, והיא לא הייתה. (פסק דין הלוי 171).
"אנו יודעים על המקרה, ובאמת הוא מתכוון לבקר בבית הסוהר. אני חושבת שבדיוק מחר הוא רוצה ללכת עלייך להכין את החבילה, אני אתן לך את הכתובת של המשרד שלו, תפני למזכירה שלו, לנקה אונגר, והיא תסדר לך את העניין."גב' ברנד אמרה בעדותה כי אינה זוכרת שפגשה אי פעם את אמה של חנה סנש. בעלה של גב' ברנד, יואל ברנד, כותב בספרו "אשתי איננה זוכרת שום פגישה כזאת. אינני יודע אם גברת סנש התדפקה על דלת הדירה הנכונה" (השטן והנפש, 164). השופט הלוי אינו מאמין לגרסתה של גב' ברנד (עמוד 173).
איך זה יכול להיות, שבזמנים גורליים כאלה, הייתה לך מזכירה כל כך בלתי אחראית, שאפילו לא מסרה [שחיפשתי אותך]?במשפט עלו עוד עדויות של משה קראוס, ששאל את קסטנר אם הוא יכול לעשות דבר מה בעניינה של חנה, וקיבל תשובה שלא יתערב, כי קסטנר מטפל בעניין.
ואז הוא ענה: תאמיני לי שלאיש לא כואב מה שקרה כמו שכואב לי.
אמרתי: אני מאמינה לך שעכשיו כואב לך הדבר. אבל אז, כשהיה צריך לעשות דבר מה, ואפשר היה לעשות דבר מה, לא יכולתי למצוא אותך.
אז הוא אמר, לא כך, אנחנו עשינו...
אז אמרתי: אני יודעת שזה לא כך. ואני גם לא אומרת, שהיית יכול להציל את חנה ב- %100 . אבל שאתה לא ניסית, זה עוד יותר קשה לי לדעת שלא עשו כלום...
עוד אמרתי לו: לפחות הייתי מרגישה דבר מה, לפחות פעם הייתה נשלחת חבילה, זה אפשר היה לעשות. ולא רק מבחינה זאת שלא היה מה לאכול, אבל איך חנה חכתה לקבל איזה סימן שמתחשבים בה.
הוא אמר: באמת אני לא מבין מה קרה שאף אחת מהחבילות שלי לא הגיעה. אני אמרתי: באמת קשה להבין שהחבילות מהשחקנית הגיעו, וזה לא הגיע.
קסטנר, שהודיע על בואם של שני הצנחנים הראשונים לקלגס ומסר אותם בידי השלטונות, לא היה האיש שישחרר את הצנחנית השלישית. אילו היה קסטנר מאפשר לחנה סנש להשתחרר ממאסרה כל עוד הנאצים שולטים בבודפשט, היה מטפח אויב בפועל למשטר הנאצי ויריב בכוח לעצמו. קסטנר לא היה מעונין בשחרורה של צעירה זאת, שהייתה עשויה להוקיע את שיתוף פעולתו הנמשך והולך עם המשטר הנאצי, ולפגוע בקשריו עם אייכמן, קלגס, בכר ויתר ראשי הס"ס. האינטרס האישי של קסטנר הזדהה גם פה עם אינטרס הביטחון של המשטר הנאצי.מסיבות אלה לא פעל קסטנר למען שחרורה של חנה סנש ואף מנע אחרים מלטפל בשחרורה. שיתוף פעולתו עם האויב הביא את קסטנר גם בפרשה זו לידי הפרת נאמנותו כלפי הסוכנות היהודית, ה"הגנה" והצנחנית האסירה.
לא התעלמתי מהעובדה, כי הטיפול בעניינה של חנה סנש היה מלווה גם בהזנחה גדולה מטעם קסטנר וחברי הוועדה: לא ביקרו אותה אפילו פעם אחת בבית הסוהר, לא שלחו לה חבילות מזון או אות של עידוד, ולא מינו לה עורך דין. להגנתו של קסטנר אפשר אולי לומר כי בספטמבר עמד על הפרק גירושם של יהודי סלובקיה, וכאשר התחיל משטר האימים של סאלאשי באמצע אוקטובר - גירושם של יהודי בודפסט. ראינו לעיל את פעילותו של קסטנר לשם מניעתן של שתי סכנות חריפות אלה בימים ההם. אף על פי כן אין למצוא בכך צידוק מלא לעניין ההזנחה האמורה. עם זאת גם ברי - נוכח המאמץ הפוזיטיבי שעשה קסטנר לשם שחרור שלושת הצנחנים - שאין לגלות באותו עניין יסוד יסוד של "שיתוף פעולה" מצדו.
איך את מעזה לבוא אלי בטענות? מי בכלל ביקש מן הבת שלך לבוא לבודפשט? מה היא חשבה לעשות? הרי בגלל הפזיזות שלה והיהירות של מי ששלח אותה, היא חצתה את הגבול כמו טירונית, ונתפסה כעבור חמש דקות.בתגובה לקטע זה במחזה, הגישו בני משפחתה של חנה סנש ואחרים בג"ץ נגד הטלוויזיה והמחזאי, בתביעה למחוק מן המחזה את המשפט המאשים את חנה סנש בהסגרת הצנחנים. פסק הדין של רוב השופטים, השופט ברק והשופט מצא, היה כי יש להשאיר את המשפט ולא למחקו. השופט חשין, בדעת מיעוט, טען כי חופש הדיבור אינו חופש לשקר.
ואני אגיד לך מי גילה למשטרה ההונגרית שפלגי וגולדשטיין עומדים להגיע אלי. היא! הבת שלך. חנה סנש הגיבורה!
היא נשברה בחקירה שלה וגילתה הכל. אני מתאר לעצמי איזה עינויים היא עברה. אף אחד לא היה עומד בעינויים כאלה. אבל לא בגללי נעצרו פלגי וגולדשטיין. אלא בגללה!"
קתרינה סנש משיבה על כך "לא נכון".