סדר נישואין במשפחה
שו"ת "איגרות משה" חלק אה"ע ב, סימן א
נושא השאלה: שני אחים רווקים, והאח הצעיר מצא נערה שהוא רוצה להתחתן עמה. אבי הנערה אינו מוכן לדחות את החתונה עד שהאח הבוגר ימצא גם הוא אישה, כי הוא רוצה שבתו תתחתן עם צעיר שגילו פחות מגיל עשרים, על פי דברי הגמרא האומרת כי רצוי להתחתן לפני גיל זה.
אם אח צעיר יכול לישא אישה קודם אחיו הגדול, כשאחיו מקפיד.
י"ח אלול תשכ"ב.
נשאלתי מהגאב"ד דשארמאש שליט"א:
אח צעיר נזדמן לו שידוך הגון, ואבי הכלה רוצה דווקא שיישאנה תכף ולא יחכה עד שיזדמן לאחיו הגדול שידוך. אבי הכלה רוצה שיתחתן הצעיר תחילה, כדי שיתחתן קודם שימלאו לו עשרים שנה. האח הגדול מצטער מזה שאחיו הצעיר מתחתן לפניו. האם רשאי הצעיר לישא תחילה? והאם אבי הצעיר רשאי לעזור לו כדרך האב לבנו.
תשובה
פשוט, שאף לכתחילה יכול אח צעיר לישא אישה אף שאחיו הגדול לא נזדמן לו עדיין אשה לישאנה, כי הרי הוא מחויב לישא אישה, ואיך לא יקיים חיובו בשביל שאחיו הגדול לא מקיים?! ואף שאינו מקיים מצד אונס, שלא נזדמנה הוגנת לו, מכל מקום לא יתבטל גם הצעיר ממצוותו זמן בלתי ידוע. וכל שכן שהאישה שנזדמנה לצעיר, אין אבי האישה רוצה לחכות, משום שרוצה שהחתונה תהיה קודם שימלאו לו עשרים שנה, ואם לא, יתבטל העניין. והוא שידוך הגון, שוודאי אין להפסיד עניין חשוב בשביל זה.
(במקום זה יש דיון הלכתי על פי המקורות שהושמט.)
ומה שרצה כתר"ה לומר, שאולי יש לצעיר להימנע משום שהוא בושת עבור אחיו הגדול, והוא כעין הלבנת פנים שהוא איסור חמור - הנה גם לעניין הבושת הוא רק שבעצמו מתבייש מזה, שהרי הרבה יש שמתאחרים מלישא אישה בגלל הרבה טעמים: אם בשביל שיש שרוצים ללמוד, שחושבים שאחר הנישואין לא יוכל ללמוד, אם בשביל עניין פרנסה, שרוצים להסתדר באיזה אומנות וכדומה, ויאמרו גם עליו שיש לו איזה טעם לדחות את נישואיו. וגם מסתבר שלא שייך לאסור לאדם מלעשות עסקיו וכל צורכי גופו בטענה שאחד יתבייש על ידי זה, במה שהוא לא הצליח כמותו.
ולכן איני רואה שום איסור, ואף לא שום דבר שלא כהוגן בזה שיישא הצעיר תחילה. ואדרבה, זכה במצווה רבא דנישואין ופרייה ורבייה שחייב בן עשרים.
משה פיינשטיין