בדיקות למחלת טי זקס
שו"ת "איגרות משה" חלק אה"ע ד, סימן י
השאלה: ילדים הנולדים כשהם פגועים במחלת טי-זקס חיים שנתיים-שלוש ומתים. מחלה זו פוגעת בילדים ששני הוריהם נושאים את המחלה. אם אחד משני ההורים נושא את המחלה - המחלה לא תעבור לילדים, והם יהיו בריאים. השאלה שהופנתה לרב פיינשטין הייתה: האם ראוי לצעירים לעשות בדיקת דם כדי לגלות אם הם נשאי המחלה? כיוון שרק אם שני ההורים נשאים ייוולד ילד חולה, הבדיקה תקבע במקרה ששני בני הזוג נשאים כי נישואיהם מסוכנים, אבל יכולים הם להינשא לכל אדם שאינו נשא המחלה.
הבעיות הן אלו:
א. האם מותר לאדם לחקור בעניינים כאלה, או שמוטב לו להניח את הכול לקב"ה ולהיות תמים עם ה' אלוקיו?
ב. האם לבצע את הבדיקה בפרסום ובפומבי, או בצנעה ובהסתר?
ג. מתי לערוך את הבדיקה: בילדות או סמוך לגיל הנישואין?
י"ח אדר השני תשל"ג.
למע"כ חתני כבני, הרב הגאון מוהר"ר משה דוד טענדלער שליט"א.
עיינתי בזה, וזה הנראה לע"ד: כי אף שמיעוט קטן של ילדים נולדים חולים במחלה זו, ושייך לומר על זה את הפסוק "תמים תהיה עם ה' אלקיך", וכפרש"י בחומש שם, שכתב "התהלך עמו בתמימות, ותצפה לו, ולא תחקור אחר העתידות", מכל מקום, כיון שקל לבדוק, יש לדון ולומר שאם אינו בודק את עצמו הוא כעצימת העיניים מלראות מה שאפשר לראות. ומכיוון שאם ח"ו אירע דבר כזה, הוא להורי הילד צער גדול מאוד, מן הראוי למי שצריך לישא אישה לבדוק את עצמו. ולכן טוב לפרסם הדבר על ידי עיתונים ואופנים שידעו שיש בדיקה כזו.
אבל ברור ופשוט שצריך הדבר להיעשות בצנעה, שלא ידע בחור אחד מחברו ונערה אחת מחברתה. וגם הרופא אשר יעשה אצלו הבדיקה לא יגלה לשום איש. כי אף שהרופאים מעידים שאם ייקח אישה שאין בה חיסרון זה, וכן כשהיא תיקח איש שאין בו חיסרון זה, אין כל סכנה - לא יאמינו הרבה בני אדם, ולא יוכלו למצוא בן זוג. ולכן צריך הדבר להיות בצנעה, ולכן לא טוב הדבר לעשות בקיבוץ רב, כמו בישיבות ובבתי ספר וכדומה.
וגם כפי שידוע כוחות הנפש, שרוב בני אדם סובלים הרבה מחרדות, שמצייר לאדם דבר קטן כגדול וחשש קטן לחשש גדול, לכן ח"ו לעשות בדיקה זו לבחורים צעירים, שעדיין אין חושבים בעניין נישואין. והרוב הוא שעד עשרים אין חושבים בזה ואין לדבר אליהם כלל בעניין זה. וגם קשה מאוד לבחורים צעירים להיות בעלי סוד, וזה יזיק לעצמם ולאחרים. ונערות שדרכן להינשא כשהן צעירות אין לעשות בדיקה זו פחות מבת שמונה עשרה שנה.
חותנך כאביך, אוהבך בלו"נ, (=בלב ונפש)
משה פיינשטיין